31.01.05, 16:44
Zaobserwowałam w okolicy mojego domu kilka kwiczołów. Przeczytałam,że zimą
zywia się np. jagodami jałowca. Jak sądzicie czym można je dokarmić-
suszonymi owocami (przez analogię do tych jagód jałowca)np. moreli lub
rodzynkami. Nasion nawet nie chcą tknąć.
Obserwuj wątek
    • lablafox Re: Kwiczoły 31.01.05, 22:18
      One doskonale sobie dają radę . Objedzą wszystkie jarzębiny i rajskie jabłuszka
      w okolicy.
      W tym roku jest ich , powiedziałabym "normalna" ilość w porównaniu z ubiegłym
      rokiem kiedy to wszędzie można było zauważyc ogromne ich stada.
      • cereusfoto Re: Kwiczoły 01.02.05, 12:55
        W zasadzie kwiczoły powinny odlecieć - w tym roku niektóre postanowiły
        pozostać. Też widuję spore ilości kwiczołów. Obsiadają licznie drzewa z
        pozostałościami owoców. O jarzębinie zapomnijcie o tej porze roku. Zjedzona do
        zera. Co lubią? Wszelkie owoce. Może być głóg, róża, pokrojone jabłka ( kosy
        też je uwelbiają ).
        • duszkan Re: Kwiczoły 02.02.05, 16:37
          Zdaję sobie sprawę ,że bez mojej pomocy kwiczoły też sobie poradzą. Ale łódzkie
          osiedla mieszkaniowe to nie jest raj dla ptaków - a na dodatek nigdy w okolicy
          ich nie było, więc chciałabym żeby postrzegały ten teren jako atrakcyjny dla
          nich i zostały lub często go odwiedzały. Dziś dałam im suszone morele -
          wtrząsnęły je w pare minut. Na krojone jabłka nie wpadłam. Jutro to wypróbuję.
          Dzięki za pomoc.
          • cereusfoto Re: Kwiczoły 03.02.05, 08:22
            Z tmi morelami to z pewnością niezła sprawa ( myślę, że i rodzynki by
            pochłonęły z równie ogromnym zapałem ), ale gdyby ci przyszło je karmić tylko
            tym, to wyszło by to "trochę" drogo.
            • micamic Re: Kwiczoły 03.02.05, 09:36
              Proponuję kawior. Ewentualnie orzeszki pistacjowe smile)
            • duszkan Re: Kwiczoły 03.02.05, 10:35
              Morele mam ze swoich drzewek i własnoręcznie suszone. Chętnie się z nimi
              podzielę- zwłaszcza,że to na pewno tylko dodatek do ich diety a nie podstawa
              wyżywienia. Co do kpin z orzeszkami pistacjowymi- to kwiczoły nie są
              ziarnojadami.
              • micamic Re: Kwiczoły 03.02.05, 10:45
                Jej! Ja wcale nie kpię ! To piękna i chwalebna postawa tak szczerze i z sercem
                dbać o ptaki. Podziwiam to i czytam z zachwytem! Tylko co mam na to poradzić,
                że jak opowiadacie o tych wszystkich pysznościach jakie przygotowujecie dla
                ptaków (jeszcze w innym wątku) to mi ślinka cieknie smile?
                Pozdrawiam serdecznie

PS. Wiem, że kwiczoły nie zjadłyby orzeszków. Tym bardziej kawioru. Ale to
                właśnie o to chodzi. Ja bym przyszedł i zjadł. Bo ptakom nie miałbym sumienia
                zabierać...
              • cereusfoto Re: Kwiczoły 03.02.05, 11:36
                Dodatek powiadasz? Hmm, nie łudziłabym się zbytnio, że dodatek. Wiem to po
                moich ptaszkach, że jak posmakowały ołuskanego słonecznika, to niczym innym nie
                były zainteresowane...Może Ci więc zabraknąć tych zapasów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka