Dodaj do ulubionych

CZY WIESZAĆ BUDKI NA ZIMĘ?

21.08.05, 16:32
Tak się zastanawiam, czy wieszać budki na zimę, te które już oczyściłam i
naprawiłam - czy wywiesić dopiero w lutym? Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • carduelis Re: CZY WIESZAĆ BUDKI NA ZIMĘ? 21.08.05, 16:43
      Jeżeli wywiesisz budki teraz, zimą małe ptaki będą mogły w nich nocować.
      Niestety będziesz je musiała znowu na wiosnę czyścić. Jeśli wywiesisz dopiero
      wiosną, nie będziesz musiała drugi raz czyścić budek ale nie stworzysz miejsc
      noclegowych dla małych ptaków...
      Pozdrawiam
      • cereusfoto Re: CZY WIESZAĆ BUDKI NA ZIMĘ? 21.08.05, 17:07
        No właśnie - tak myślałam - a dylemat pozostał...
    • blotniak32 Re: CZY WIESZAĆ BUDKI NA ZIMĘ? 22.08.05, 18:03
      Cześć!
      Uważam,że im więcej budek dla ptaków tym lepiej.A jak kturejś nie wyczyścisz
      to gożej niż jak byś to zrobiła,ale i tak nic wielkiego się nie stanie.
      Tomek
      • carduelis Re: CZY WIESZAĆ BUDKI NA ZIMĘ? 22.08.05, 20:39
        Z tymi budkami to nie do końca tak... Owszem w miejscach gdzie nie ma
        odpowiednich miejsc do gniazdowania dziuplaków jedynym wyjściem wydaje się
        wywieszanie budek ale wcale nie oznacza to, że im wiecej budek tym lepiej...
        Większość dziuplaków to ptaki terytorialne i dlatego należy zachowywać
        odpowiednią odległość pomiędzy budkami.
        Pozwolę sobie nie zgodzić z opinią, że jeśli nie wyczyści się budki to też się
        nic nie stanie. W budkach lęgowych (nawet tych czyszczonych corocznie!) znajduje
        się znacznie więcej pasożytów niż w naturalnych dziuplach, dlatego czyszczenie
        budek jest bardzo ważne. Pasożyty gniazdowe znacznie wpływają na przeżywalność i
        kondycję piskląt. Jeśli nie wyczyścimy po zimie budki jest duża szansa na to, że
        pasożyty żyjące na ptakach nocujących w budce przedostaną się na ptaki w budce
        gniazdujące...
        • blotniak32 Re: CZY WIESZAĆ BUDKI NA ZIMĘ? 22.08.05, 21:58
          A dlaczego w dziuplach jest mniej pasożytów niż w budkach lęgowych?
          Tomek
          • cereusfoto Re: CZY WIESZAĆ BUDKI NA ZIMĘ? 23.08.05, 08:17
            Nie wiem, ale fakt faktem, że KONIECZNE jest coroczne czyszczenie budek. A
            zawieszę chyba jednak dopiero w lutym. A tak na marginesie, to powiem wam,że po
            wyprowadzeniu się modraszki z budki za jakiś czas zaglądnęłam do środka -
            strasznie mnie korciło, żeby zajrzeć i co widzę wzorowy porządek - czyściutko
            żadnych resztek, nie mówiąc, że gniazdko pięknie utkane z mchu. Dobrze
            wychowane ptasio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka