cereusfoto 15.02.06, 08:03 No właśnie z moich obserwacji wynika, że już niektóre ptaki zaczęły trenować wiosenne śpiewy. Głównie sikorki, dzwońce, kosy. A u Was? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moineau1 Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 15.02.06, 09:36 Wiosna blisko... Parę dni temu idąc do pracy usłyszałam samca sikorki bogatki nadającego z całych sił)) niestety nie udało mi się go dostrzec.Ale słychać go było w całej okolicy. Ja już tęsknię za ptasimi koncertami... A pod dachem pobliskiej szkoły - awantura mieszkaniowa kawek )) Dużo wrzasku, wymachiwania skrzydłami i straszenia dziobem. Obyło się bez wyrywania piór ale hałas - jakby zamiast czterech kaw było... czterdzieści Odpowiedz Link
cereusfoto Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 15.02.06, 11:07 Tak, tak - sroki też już szukają najlepszego lokum na gniazda. Póki jest w czym wybierać. Byle było wysoko i wszystko jak na dłoni. A może Mariott by im odpowiadał? Odpowiedz Link
moineau1 Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 15.02.06, 11:26 ) kto wie,pewnie by nie pogardziły.C.D. kłopotów mieszkaniowych: Na jesieni ocieplono budynek tuż koło mojej pracy. W szparze koło okna mieszkały tam wróble, co roku rozmnażając się bez opamiętania). No i na jesieni, gdy zdjęto folie i rusztowania-siurpryza - "nie ma naszej dziury!!!". Samica kilka tygodni wczepiała się w ścianę, koło dawnego wejścia na "dziupli" i prowadziła intensywne prace rozbiórkowe.Samiec patrzył się na to, czasem pomagał ale z wyraźnie mniejszym zapałem.Ciągnęło się to nawet w mróz i śnieg.Co jakiś czas samica wracała i wisiała na ścianie, próbując się przebić do mieszkania-naturalnie bez powodzenia. A w zeszłym tygodniu znowu ją widziałam... Samiec w ogóle jej nie pomaga, siedzi obok a ona, biedna, nie traci nadziei. Odpowiedz Link
sylwia.g21 Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 17.02.06, 08:17 no właśnie..w ubiegłą sobotę podczas spaceru Doliną Służewiecką w W- wie,usłyszałam już śpiew ptaków,sikorki latały jak szalone...wreeeszcie,a kiedy bociany? Odpowiedz Link
bazant44 Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 17.02.06, 10:15 uuu, do bocianów jeszcze trochę czasu - przylecą gdzieś na przełomie marca i kwietnia, za to już w Europie widziano skowronki i czajki, więc w Polsce będą lada chwila - gdzieś za tydzień może! Później żurawie, gęsi i cała ich chmara - to będzie! oj to będzie! a co do ptaków, to już śpiewaja - słyszałem niedawno głośny koncert zięb! Odpowiedz Link
cereusfoto Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 17.02.06, 10:24 Mam nadzieję, że szpaki już niedługo przylecą! Odpowiedz Link
niemed Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 17.02.06, 14:04 Jeszcze dwa tygodnie temu nad Wisłą (MPK Falenica) panowała kompletna cisza, od paru dni ptaki są coraz aktywniejsze. Przedostatniej jesieni ktoś tam powiesił całe mnóstwo ( min. kilkadziesiąt! ) pięknych budek lęgowych. Odpowiedz Link
sylwia.g21 Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 18.02.06, 11:09 czekam na wszystkie..dlaczego ta zima tak długo trwa..skowronki mówisz?czajki? za tydzień?dzięki za dobre słowo.. Odpowiedz Link
niemed Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 18.02.06, 12:40 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3171084.html Odpowiedz Link
xysztov Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 03.03.06, 18:35 bazant44 napisał: > lada chwila - gdzieś za tydzień może! Później żurawie, gęsi i cała ich chmara - dwa żurawie widzialem we wtorek (28.02) 20 km na poludnie od wrocławia - wierzę, że wiosna przyjdzie, mimo, że sniego wciąż dopaduje Odpowiedz Link
cereusfoto Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 03.03.06, 18:53 Słyszałam, że niektórzy ludzi niszczą bocianie gniazda w obawie przed ptasią grypą! Skandal!!! Przecież boćki są naszym narodowym sybmolem - po czymś takim mogą już nie zechcieć u nas gniazdować. Odpowiedz Link
grazynaps Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 05.03.06, 20:14 Zauważyłam,ze gawrony nie siedzą już "kupą" na drzewie,ale parami.Podobno gawronie małżeństwo zawarte jest na całe żecie.Czy to prawda? Odpowiedz Link