Dodaj do ulubionych

PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ

15.02.06, 08:03
No właśnie z moich obserwacji wynika, że już niektóre ptaki zaczęły trenować
wiosenne śpiewy. Głównie sikorki, dzwońce, kosy. A u Was?
Obserwuj wątek
    • moineau1 Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 15.02.06, 09:36
      Wiosna blisko...
      Parę dni temu idąc do pracy usłyszałam samca sikorki bogatki nadającego z
      całych siłsmile)) niestety nie udało mi się go dostrzec.Ale słychać go było w
      całej okolicy. Ja już tęsknię za ptasimi koncertami...
      A pod dachem pobliskiej szkoły - awantura mieszkaniowa kawek smile)) Dużo wrzasku,
      wymachiwania skrzydłami i straszenia dziobem. Obyło się bez wyrywania piór ale
      hałas - jakby zamiast czterech kaw było... czterdzieścismile
      • cereusfoto Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 15.02.06, 11:07
        Tak, tak - sroki też już szukają najlepszego lokum na gniazda. Póki jest w czym
        wybierać. Byle było wysoko i wszystko jak na dłoni. A może Mariott by im
        odpowiadał?
        • moineau1 Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 15.02.06, 11:26
          smile) kto wie,pewnie by nie pogardziły.C.D. kłopotów mieszkaniowych:
          Na jesieni ocieplono budynek tuż koło mojej pracy. W szparze koło okna
          mieszkały tam wróble, co roku rozmnażając się bez opamiętaniasmile). No i na
          jesieni, gdy zdjęto folie i rusztowania-siurpryza - "nie ma naszej dziury!!!".
          Samica kilka tygodni wczepiała się w ścianę, koło dawnego wejścia na "dziupli"
          i prowadziła intensywne prace rozbiórkowesmile.Samiec patrzył się na to, czasem
          pomagał ale z wyraźnie mniejszym zapałem.Ciągnęło się to nawet w mróz i
          śnieg.Co jakiś czas samica wracała i wisiała na ścianie, próbując się przebić
          do mieszkania-naturalnie bez powodzenia. A w zeszłym tygodniu znowu ją
          widziałam... Samiec w ogóle jej nie pomaga, siedzi obok a ona, biedna, nie
          traci nadziei.
          sad
    • sylwia.g21 Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 17.02.06, 08:17
      no właśnie..w ubiegłą sobotę podczas spaceru Doliną Służewiecką w W-
      wie,usłyszałam już śpiew ptaków,sikorki latały jak szalone...wreeeszcie,a kiedy
      bociany?
    • bazant44 Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 17.02.06, 10:15
      uuu, do bocianów jeszcze trochę czasu - przylecą gdzieś na przełomie marca i
      kwietnia, za to już w Europie widziano skowronki i czajki, więc w Polsce będą
      lada chwila - gdzieś za tydzień może! Później żurawie, gęsi i cała ich chmara -
      to będzie! oj to będzie! a co do ptaków, to już śpiewaja - słyszałem niedawno
      głośny koncert zięb!
      • cereusfoto Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 17.02.06, 10:24
        Mam nadzieję, że szpaki już niedługo przylecą!
        • niemed Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 17.02.06, 14:04
          Jeszcze dwa tygodnie temu nad Wisłą (MPK Falenica) panowała kompletna cisza, od
          paru dni ptaki są coraz aktywniejsze. Przedostatniej jesieni ktoś tam powiesił
          całe mnóstwo ( min. kilkadziesiąt! ) pięknych budek lęgowych.
      • sylwia.g21 Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 18.02.06, 11:09
        czekam na wszystkie..dlaczego ta zima tak długo trwa..skowronki mówisz?czajki?
        za tydzień?dzięki za dobre słowo..
        • niemed Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 18.02.06, 12:40
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3171084.html
      • xysztov Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 03.03.06, 18:35
        bazant44 napisał:

> lada chwila - gdzieś za tydzień może! Później żurawie, gęsi i cała ich chmara -

dwa żurawie widzialem we wtorek (28.02) 20 km na poludnie od wrocławia - wierzę,
        że wiosna przyjdzie, mimo, że sniego wciąż dopaduje smile
        • cereusfoto Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 03.03.06, 18:53
          Słyszałam, że niektórzy ludzi niszczą bocianie gniazda w obawie przed ptasią
          grypą! Skandal!!! Przecież boćki są naszym narodowym sybmolem - po czymś takim
          mogą już nie zechcieć u nas gniazdować.
    • grazynaps Re: PTAKI JUŻ TRENUJĄ PRZED WIOSNĄ 05.03.06, 20:14
      Zauważyłam,ze gawrony nie siedzą już "kupą" na drzewie,ale parami.Podobno
      gawronie małżeństwo zawarte jest na całe żecie.Czy to prawda?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka