Dodaj do ulubionych

martwy ptak co dalej help

15.08.06, 21:21
czy można martewu ptakowi wyrwać pióra? wiem że to dosyć dziwnie brzmi ale w
ksiązce mojej pisało ze nawet całe skrzydło i ususzyc. Niezbyt mnie to
interesowąło wtedy bo głównie wolę obserwować ptaki. Ale ostatnio zaczęłam
tez zbierac pióra. A na podwórku znalazłam dziś martwą pustułkę, noi co
robić? Można czy nie można, a jeśli tak to jak i co dalej?
Obserwuj wątek
    • jedrus1a Re: martwy ptak co dalej help 15.08.06, 21:32
      osza1 napisała:

> czy można martewu ptakowi wyrwać pióra? wiem że to dosyć dziwnie brzmi ale w
      > ksiązce mojej pisało ze nawet całe skrzydło i ususzyc. Niezbyt mnie to
      > interesowąło wtedy bo głównie wolę obserwować ptaki. Ale ostatnio zaczęłam
      > tez zbierac pióra. A na podwórku znalazłam dziś martwą pustułkę, noi co
      > robić? Można czy nie można, a jeśli tak to jak i co dalej?

Witam Osza1

Można, ale ostrożnie, założyć rękawiaczki, chodzi o ptasią grypę.
      Zabezpieczyć pióra, skrzydło przed molami itp. np. naftaliną
      Zobacz tutaj dyskusję i linki:
      forum.przyroda.org/viewtopic.php?t=2705
      Pozdr.
      Jędruś
    • carduelis Re: martwy ptak co dalej help 15.08.06, 23:40
      Nie można, posiadanie piór i innych części ptaków chronionych bez specjalnego
      zezwolenia jest zabronione wink
      • strix1 Re: martwy ptak co dalej help 16.08.06, 09:28
        No cóż, ale to martwy przepis. Bo co, wlepić mandat czy ciągnąć do sądu
        grodzkiego, czy co tam jeszcze przewiduje ustawa delikwenta, który na spacerze
        w lesie znalazł lotke gołębiarza, sterówkę dzięcioła, czy piórko z lusterka
        sójki (to wszystko częste przypadki) i zabrał ja do domu bo to ładne piórka, bo
        go zaciekawiły, bo chce dać dziecku.Niestety znowu sie okazuje że nasze prawo
        jest do bani.
        • blotniak32 Re: martwy ptak co dalej help 16.08.06, 19:00
          Zgadzam się,ze nasze prawo jest do bani,ale ten konkretny przepis powstał
          poto,żeby karać kłusowników.Nikt nie przyczepi sie do Ciebie czy mnie z powodu
          posiadania pióra Bielika,bo przeciętny Kowalski nie wie nawet o istnieniu
          takiego przepisu,natomiast Ty w trosce o dobro ptaków możesz zaszkodzić
          jakiemuś kłusownikowi zabijającemu ptaki (jeżeli znasz takiego)-najlepiej za
          pośrednictwem organizacji chroniącej przyrode ,zawiadamiając władze ,że dany
          osobnik jest kłusownikiem i posiada tak zwane "trofea , czy też części ptaka"co
          w świetle prawa jest zabronione.Samo kłusownictwo jest bardzo trudno
          udowodnic,natomiast odnaleźć u kogoś podejżanego pióra ,czy wypchane ptaki jest
          dużo łatwiej.
          Pozdrawiam. Tomek
          • osza1 Re: martwy ptak co dalej help 17.08.06, 10:31
            czyli pozwolenie trzeba mieć tak? pewnie jest w kij drogie i trudno takowe
            zdobyć. a gdyby ,,ktoś mnie nakrył" to co by było? kara pienieżna czy co?
        • carduelis Re: martwy ptak co dalej help 17.08.06, 10:29
          Oczywiście, że zakaz dotyczący posiadania piór jest bez sensu, ale osza
          powienien wiedzieć, że zabierając te pióra złamie prawo. Ustanawiający prawo
          zakazujące posiadania piór ptaków chronionych wykazał się kompletną
          nieznajomością biologii ptaków. Znowu ktoś zapomniał zapytać ekspertów. Tak jak
          napisał blotniak, celem tego przepisu była walka z kłusownictwem, ale ptrzecież
          nie trzeba być kłusownikiem żeby posiadać pióra ptaka. Przecież ptaki wymieniają
          pióra co jakiś czas (niektóre nawet 2 razy w roku) i nie trzeba ptaka zabijać
          ani nawt łapać, żeby mieć jego pióro. Wystarczy znaleźć się w odpowiednim
          miejscu o odpowiedniej porze smile
          W zeszłym roku ogłosili amnestię dla posiadaczy piór. Trzeba było zgłosić w
          urzędzie swoją kolekcję. Chętnie bym to zrobiła gdyby nie konieczność zapłacenia
          ok. 90 za całą akcję hehe

Pozdrawiam
          cardu
          • osza1 Re: martwy ptak co dalej help 17.08.06, 10:32
            co do tej amnestii to można tak jeszcze??
            • carduelis Re: martwy ptak co dalej help 17.08.06, 20:27
              Amnestia już nie obowiązuje smile
              Jeżeli zależy Ci na legalnym kolekcjonowaniu piór, to chyba pozostaje złożyć
              wniosek o pozwolenie na zbieranie piór. Nie wiem dokładnie do kogo (trzebaby
              sprawdzić w ustawie, pewnie do ministerstwa środowiska (tfu)) i ile to kosztuje.

Pozdrawiam
              cardu

Ps. Przepraszam przy okazji za użycie rodzaju męskiego w poprzednim poście wink
          • strix1 Re: martwy ptak co dalej help 17.08.06, 12:27
            Przepis głupi - tak jak napisałaś wprowadzony przez kogoś kto kompletnie niezna
            biologii ptaków, ale ta amnestia to bezsens i rozbójnictwo państwowe. Gdzie
            mowa o budowaniu społeczeństwa obywatelskiego,
    • osza1 Re: martwy ptak co dalej help 17.08.06, 11:35
      forum.przyroda.org/tematy47/legalizacja-kolekcji-pior-vt1627.htm
      znalazłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka