Dodaj do ulubionych

Jak pomoc chorej sroce?

01.06.08, 17:29
Jak pomoc choremu ptakowi? Ma zlamana noge i wyskubane piora z
ogona -przez inne sroki rozbojnice,nie lata
Codziennie o swicie przylatuja inne sroki i mecza ja-dziobia,
wyrywaja piora
czy ma szanse na przetrwanie? jak mozna jej pomoc?
Obserwuj wątek
    • cereusfoto Re: Jak pomoc chorej sroce? 03.06.08, 07:40
      A nie można jej złapać? Gdyby się udało mogłabyś zawieźć ją do
      weterynarza, by ją obejrzał.
      • wk1957 Re: Jak pomoc chorej sroce? 03.06.08, 11:24
        Michuniu- obserwujesz właśnie jedną z zasad dzikiej natury p.t." Only the strongest will survive". Z ludzkiego, humanitarnego punktu widzenia, wygląda to okrutnie, ale ma swój sens i gatunkowi srok wychodzi na dobre. Na skutek selekcji zostają tylko osobniki silne i tą cechę przekazują dalej w genach. A my birdwatcher'zy możemy tylko obserwować mądrość przyrody. Oczywiście możesz ptaka leczyć, ale przedłuży mu to tylko cierpienie, a i tak zginie w naturze, jako osobnik słaby.
        (Wdarły tu się jakieś akcenty zagraniczne, chyba angielskie, kulturowo mi obce, za co serdecznie przepraszam) Pozdrawiam. W.K.
        • niwela Re: Jak pomoc chorej sroce? 04.06.08, 19:14
          Ładnie to napisałeś.
          Ja srok nie żałuję bo u mnie na osiedlu gnieżdżą się od od ok. 5-6 lat.
          W tym czasie wyniosły się wszystkie ptaki śpiewające, tzn. zostały zniszczone przez sroki. W jednym miejscu, pod balkonem gniazduje sikora modra, już drugi rok, bo tam sroka nie zajrzy do jej gniazda.
          Grzywacze i synogarlice wyprowadzają dopiero drugi lęg, bo pierwszy to przeważnie sroki zniszczą /jajka/, a jak wyjdą młode sroki to wszystkie gdzieś się wynoszą na żerowanie i wtedy te gołębie mogą swobodnie się lęgnąć. W tym roku nawet wilgi nie słychać, a dwa lata temu miała nawet gniazdo.

Pozdr.
          • ula27121 Re: Jak pomoc chorej sroce? 04.06.08, 22:00
            Dokładnie. Biedne sroki ale same też innym żyć nie bardzo dają.....
    • joewel Re: Jak pomoc chorej sroce? 19.06.08, 16:43
      Jak możesz to zabierz ja do weta, sroki są okrutne do innych ptaków - ale w tym okrucieństwie przypominają nas ludzi - gdyby mogły to też : ) "czysto i kulturalnie" poszłyby do sklepu mięsnego ; )
      Jednak każde chore zwierzę zasługuje na pomoc.
      Większą szkodę małym i średnim ptakom robią ludzie ocieplając budynki i niszcząc gniazda ptaków.
      Pozdrawiam serdecznie.
      • sylwia.g21 Re: Jak pomoc chorej sroce? 19.06.08, 19:50
        sroki są okrutne nie tylko dla innych ptaków..kilka dni temu stojąc w korku na
        Towarowej w W-wie widziałam srokę walącą dziobem szczura, szczur uciekał,ale
        sroka była szybsza i chyba silniejsza...nie lubię i szczurów i srok..
        • sylwia.g21 Re: Jak pomoc chorej sroce? 19.06.08, 19:52
          a w ubiegłym roku u mnie na działce na Mazurach sroka atakowała wilgę przez
          kilka dni...no nie mam najlepszego zdania o tych ptakach..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka