29.01.14, 11:00
ja się chyba starzeję jednak, bo zaczynają mnie coraz bardziej wkurzać różne rzeczy.
A najbardziej te rozhisteryzowane popieprzone media, kręcące aferę za aferą.
Faktycznie, trzeba mieć sporo rozumu, żeby przesiać te bzdury i niezdrowe sensacje i wydobyć z tych wrzasków choć szczątkowe informacje.
Sorry, ale śmieszą mnie ludzie, którzy łapią te bzdury, podniecają się, roznoszą dalej. Ostatnio gdzieś widziałem komentarz dot Trynkiewicza - podwójne dożywocie mu na 25 lat zamienili.
Przecież to bzdura. Wyrokiem była kara śmierci za każde z popełnionych zabójstw. W wyniku amnestii w 1989 roku, a więc 25 lat temu !!
Jak wykonywano karę śmierci - ludzie wrzeli, bo w ciągu kilkunastu lat - do 1988 stracono 321 osób. Więc w następnym roku ogłoszono amnestię.
Wszystkim z wyrokami śmierci, zamieniono kary na 25 lat.
I nagle zadyma - wychodzi.

ciekawa lektura
pl.wikipedia.org/wiki/Lista_os%C3%B3b_skazanych_na_kar%C4%99_%C5%9Bmierci_w_Polsce_po_roku_1945
Obserwuj wątek
    • fenikss.2972 Re: psychoza 29.01.14, 11:28
      media znowu rozpętały aferę. I nie, nie chodzi o to, że facet może wyjść - bo jeszcze nie wyszedł - chodzi o kolejną sensację.

fragmenty

Jeśli Mariusz Trynkiewicz odzyska wolność, jeśli zostanie przez kogoś rozpoznany, to wystarczy jeden nieodpowiedni okrzyk i płonie wszystko. Trynkiewicz na wolności to wielkie niebezpieczeństwo. To jak zabawa granatem bez zawleczki.

Stanisław Kaczmarek nie ma już siły. Nie ma właściwie dnia, żeby ktoś nie dzwonił, nie pytał o Krzysia, o tą przeklętą końcówkę lipca 1988 roku, kiedy chłopiec nie wrócił do domu. Dziennikarze chcą wiedzieć, jak to wtedy było, kiedy już znaleźli ciało Krzysia i jego kolegów, kiedy wydało się, kto odebrał chłopcom życie. Pytają, co Kaczmarek czuje dzisiaj, kiedy czyta w gazetach, że morderca jego syna właściwie na dniach może odzyskać wolność.

Teraz, kiedy cała Polska żyje „sprawą Trynkiewicza”, Kaczmarek jest tu niemal codziennie. Pokazuje, opowiada, wspomina – wciąż łamiącym się głosem. I widać, że nie ma już na to wszystko siły.

W Piotrkowie boją się powrotu bestii do miasta. Boją się też w Bydgoszczy, Rzeszowie, Rudzie Śląskiej, bo wszędzie pojawiały się mniej lub bardziej sprawdzone plotki o tym, że Trynkiewicz zamieszka tam po odzyskaniu wolności. Ludzie nie wiedzą w co wierzyć, ogarnia ich psychoza.

• fenikss.2972 Re: psychoza 29.01.14, 11:50
        Do sądów wysłano już dziewięć wniosków o odizolowanie groźnych przestępców – informuje radio RMF. Wniosek w sprawie „Szatana z Piotrkowa” został wysłany już w zeszłym tygodniu. Kolejny wniosek dotyczy Krzysztofa W., skazanego za współudział w bójce ze skutkiem śmiertelnym oraz usiłowanie współżycia z osobą poniżej 15. roku życia. Nieznane są jeszcze szczegóły dotyczące kolejnych siedmiu wniosków...

Wytypowanych dziewięciu przestępców, jeśli sądy zdecydują o ich izolacji, trafi do zamkniętego ośrodka w Gostyninie. Na razie w placówce jest przygotowanych 10 miejsc. Ale, jak zapewnia wiceminister zdrowia Sławomir Neumann, ich liczba może zostać zwiększona.

każdy kij ma dwa końce

Tego rodzaju ustawy nawiązują do tradycji systemów totalitarnych XX wieku. To w komunistycznej Rosji i faszystowskich Niemczech istniały rozwiązania pozwalające (...) bezterminowo izolować ludzi z różnych powodów – alarmuje adwokat Radosław Baszuk. W ten sposób karnista ocenił tzw. ustawę o bestiach, która w teorii miała chronić społeczeństwo przed takimi zbrodniarzami jak Mariusz Trynkiewicz. W teorii, bo w praktyce ustawa umożliwia zamykanie bez procesów karnych setek tysięcy ludzi. Kto to wymyślił i po co?!

Kogo więc można zamknąć na podstawie ustawy o bestiach? Nie chorych psychicznie, lecz tych, którzy... w przyszłości mogą popełnić przestępstwo. – (...) w Polsce około miliona obywateli (...) to osoby dotknięte właśnie osobowością dysocjacyjną, a zatem szczególnie podatne na możliwość popełnienia przestępstwa. Mimo to większość z nich w swoim życiu przestępstwa nie popełni – mówi adwokat.

W zasadzie w każdej sytuacji, gdy zajdzie jedna przesłanka: osoba taka jest niepokorna i ktoś stwierdzi, że jest zaburzona. Co gorsza, nie musi być to osoba, wobec której zarządzono bezwarunkowe wykonanie kary pozbawienia wolności. Wystarczą tzw. zawiasy. – Wystarczy, że osoba odmówi udziału w terapii albo nie poinformuje komendanta o zmianie stałego pobytu lub miejsca zatrudnienia. Wówczas na wniosek komendanta policji może zostać przez sąd umieszczona w ośrodku – tłumaczy mec. Radosław Baszuk.

fakt.onet.pl/skandal-zamkna-normalnych-polakow-tak-jak-trynkiewicza-,artykuly,441174,1.html
    • tan.nawe Re: psychoza 29.01.14, 15:35
      > Sorry, ale śmieszą mnie ludzie, którzy łapią te bzdury, podniecają się, roznoszą dalej.

Uważaj na "sorry"! To teraz śliskie słówko, można się na nim przejechać, tzn. pośliznąć. wink
      • fenikss.2972 Re: psychoza 29.01.14, 15:36
        a ja nie minister, to mogą mi skoczyć big_grin
        • wirujacypunkt Re: psychoza 29.01.14, 18:00
          Psychoze nakręcają mass media każdego dnia. Słuchając dziennikarzy, odnoszę wrażenie, że
          namawiają ludzi do linczu na Trynkiewiczu, w przypdku gdy nie będzie skierowany na dalsze
          leczenie w zamkniętym ośrodku. Dziennikarze juz nawet wiedzą gdzie będzie mieszkał, jeżeli mimo wszystko wyjdzie na wolność.
          Bardzo niepodoba mi się to wszystko, co dzieje się wokół tego człowieka.
          • fenikss.2972 Re: psychoza 29.01.14, 18:15
            z tego, co wczoraj widziałem, już ludzie demolują prawdopodobne miejsce ewentualnego zamieszkania.
            Nie twierdzę, że jestem przeciwny dożywotniej izolacji osoby zaburzonej - choć po 25 latach trudno orzec, jak taki człowiek będzie się zachowywał. Agresja wynikająca z zaburzeń socjopatycznych czy psychopatycznych (generalnie to to samo mniej więcej) ma tendencję do słabnięcia po 50 roku życia. Popęd seksualny w tym wieku również słabnie fizjologicznie - choć tu reguły bywają odmienne. Jest człowiekiem potencjalnie niebezpiecznym.
            Takimi samymi stają się ludzie, podburzeni przez media - zaczynają wykazywać zapędy w kierunku zabójstwa.
            Jeśli przez te trzy tyg nic się nie zmieni - facet albo zginie w celi albo zaraz po ewentualnym wyjściu.
            Różnica polega na tym, że mordował pod wpływem zaburzeń osobowości - czyli pewnych nieprawidłowości psychicznych - bo stricte choroby chyba u niego nie stwierdzono - nie wiem, bo aż tak się nie zagłębiałem.
            Tłum zabije świadomie - choć też będzie "pod wpływem"

Tylko, że na razie nie wiadomo, czy facet faktycznie wyjdzie, bo jak przytoczyłem, szpital przygotował już miejsca dla 9 osób, w tym Trynkiewicza, a sąd rozpatruje wniosek o izolację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka