Dodaj do ulubionych

Legalizacja marihuany

03.03.24, 09:45
Czy jesteście za legalizacją marihuany? Ja jestem przeciwko? Oto dlaczego

Obserwuj wątek
    • hell-raiser1 Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 09:50
      Zdrowotna dlaczego nie. Sekielski to jakaś wyrocznia w tym temacie jest.
      • doloresamigo Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 13:23
        Powinno się odstąpić w takim przypadku stosowania w ciężkich stanach medycznych stosowania nazwy zwyczajowej, która wzbudza niepotrzebne emocje.
        Jest substancja czynna i jest nazwa handlową leku- i nie łączymy zabawy i relaksu i podśmiechujek z lekiem stosowanym w medycynie bólu i paliatywnych stanach.

To trzeba powiedzieć jasno.

W przestrzeni medialnej jest jakaś chora ekscytacja - jak będziesz mieć w bliskim otoczeniu lub swojej rodzinie osobę ze wskazaniami do tego leku, to Ci przejdzie śmieszkowanie.

hell-raiser1 napisał:

> Zdrowotna dlaczego nie. Sekielski to jakaś wyrocznia w tym temacie jest.
    • angazetka Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 13:07
      Tak, jestem za.
    • ikoniecikropka Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 13:10
      Oczywiście, że jestem przeciw legalizacji. Pod warunkiem, że zdelegalizujemy jednocześnie alkohol. smile
    • kasiaabing Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 13:11
      Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno.
      • krwawy.lolo Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 14:13
        Mnie również.
    • heniek.8 Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 13:14
      tak
      na dłuższą metę robi spustoszenie w bani
      ale alkohol też, pewnie nawet większą
      ale alko jakimś cudem nikomu nie przychodzi do głowy zabraniać?
      • nick_z_desperacji2 Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 17:45
        Bo kiedyś komuś przyszło do głowy i skutki były opłakane. O wiele łatwiej jest nie legalizować, niż zdelegalizować.
    • cegehana Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 13:15
      Prohibicja nie zlikwidowała ani alkoholu ani jego szkodliwych skutków. Cel mija się że środkiem i z tego powodu jestem za legalizacją marihuany. Gdyby delegalizacja danej substancji powodowała koniec problemu, byłabym za.
      • nick_z_desperacji2 Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 17:48
        Delegalizacja czegoś legalnego i powszechnego to zupełnie inna broszka niż nie legalizowanie. Dlatego Nowa Zelandia delegalizuje papierosy stopniowo, zabranianie od już-teraz-natychmiast tylko nakręca problemy. Gdyby chcieć z głową zdelegalizować alko, to nielegalny byłby dla, mniej więcej, rocznika 2013.
        • little_fish Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 18:11
          Nawet jeśli, to o tak nikt nawet nie próbuje rozpowszechniać pomysłów takiej stopniowej delegalizacji
        • lodomeria Re: Legalizacja marihuany 04.03.24, 05:34
          Z tą Nową Zelandią to już nieprawda - nowy prawicowy rząd w błyskawicznym tempie rozwala, to, co poprzednikom udało się osiągnąć.
    • evening.vibes Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 13:15
      Rozumiem, że jesteś również za delegalizacją alkoholu bo uzależnieni robią piekło rodzinom?
    • majenkirr Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 13:53
      U nas w MA zalegalizowano jakieś pięć lat temu. Pobudowali te dispensaries gdzie się dało, kolejki do nich były jak w PL za komuny do rzeźnika wink. Jakiś czas minął, ludzie się nacieszyli, teraz te sklepy święcą pustkami, jeszcze trochę i zaczną się pewnie zamykać.
      Oczywiscie, ze jestem za, również za legalizacja innych używek, nie rozumiem dlaczego ktoś dorosłej osobie może zabraniać czegoś takiego.
      • a.ax Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 14:47
        Tak samo u nas w QT.
    • madami Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 13:57
      Tak ale powinno się ją ściśle kontrolować pod względem biologicznym, tj uprawiac powinno się tylko tę odmianę, która ma sensowną zawartość THC, te modyfikowane powinny być zakazne, wszelskie dodaki chemiczne powinny być zakazane
    • berdebul Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 15:04
      Jestem za legalizacją, a minimum za zaprzestaniem ganiania ludzi za posiadanie ilości na własny użytek. Wielkie aj waj bo ktoś ma 0.5 czy 1 g.
    • alexandra1984 Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 16:50
      teraz w DE chyba wchodzi legalna marihuana, ale z duzymi restrykcjami i patrzac na to ze alkohol jest wszechobecny 24 h na dobre to oczywiscie czemu nie marihuana - tak naprawde mniejsze zlo niz alkohol, ale ... dla mnie czy jest marihuana czy nie jest totalnie obojetne tak jak obojetne jest to czy sprzedaja alkohol, papierosy i inne uzywki, ale juz moj maz zaczyna snuc pomysly ze moze sprobuje wiec dla osob, ktore maja osobowosc sklonna do uzaleznienien niestety dostaja one kolejny srodek psychoaktywny do dyspozycji ... =/
      • little_fish Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 18:12
        Nie wiem, jak w Niemczech, ale w Polsce nie ma absolutnie żadnego problemu z kupnem marihuany. Więc jeśli ktoś chce spróbować i ma skłonności do uzależnień, to w zasadzie i tak nie ma przeszkód.
        • krwawy.lolo Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 18:19
          No ja nie wiem. Ja się kupuje marihuanę? Idzie się do parku i pyta kogoś, kto wygląda na narkomana?
          • krwawy.lolo Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 18:22
            Ok. wiem, kogo mógłbym spytać. Znam kilkoro młodych ludzi w Polsce. Ale to nie znaczy, że idę na miasto i kupuję.
            • little_fish Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 19:04
              No właśnie - to pytasz i wiesz. Jasne że nie podchodzisz do pierwszej lepszej osoby, ale kontakty serio nietrudno zdobyć.
        • alexandra1984 Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 18:35
          oczywiscie tutaj tez, bo zdarza sie ze nawet sami zaczepiaja na ulicy w kazdym wiekszym miescie ale jednak nie masz gwarancji co Tobie sprzedaja ... czy jakiegos g***na tam nie ma. Te coffe shopy ktore beda w DE (przypuszczam, ze tak to bedzie wygladalo) jednak beda mialy jakas kontrole i bedziesz wiedziala ze produkt jest 'czysty'.
          • krwawy.lolo Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 18:42
            Mnie jeszcze nikt nie zaczepił. Chyba za stary jestem. smile No i w ogóle mało po mieście łażę. A u mnie na wiosce nie znam nikogo, kto pali.
            • alexandra1984 Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 19:02
              ogolnie to zazwyczaj normalnie wygladajacy ludzie, przecietnie, ubrani jak inni, bez podejrzen, ale dziwnie stoja w miejscu np. w parku czy pod blokiem obok dworca i widac, ze na nikogo nie czekaja ... czekaja jedynie na potencjalnych klientow wink
              • krwawy.lolo Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 19:31
                Dziękuję za wskazówkę. Może zwrócę uwagę, niemniej nie skorzystam. Nie po to rzucałem palenie, żeby dla lekkiego rauszu ryzykować powrót do nałogu. smile
          • little_fish Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 19:03
            No będziesz wiedziała że produkt jest czysty. Ale jak ktoś chce spróbować, to naprawdę przeszkód nie ma.
          • snakelilith Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 21:04
            alexandra1984 napisała:

> Te coffe shopy ktore beda w DE (przypuszczam, ze tak to
            > bedzie wygladalo) jednak beda mialy jakas kontrole i bedziesz wiedziala ze prod
            > ukt jest 'czysty'.

Nie będzie żadnych "coffeeshopów", a legalne ma być tylko kosnumpcja i posiadanie jakiejś tam ilości (25 g przy sobie i 50 w domu) i uprawa według ściśle określonych reguł. Znaczy dozwolone będą tzw. kluby uprawne (3 rośliny na osobę), ale nie sprzedaż.
            Na razie jednak legalizację odłożono w czasie, a i tak już teraz wszyscy palą w publicznej przestrzeni bez żadnych problemów. W niektórych miejscach, np miejskich parkach, to można się najarać od samego dymu. Ale ode mnie do Holandii to jest rzut kamieniem.
            • alexandra1984 Re: Legalizacja marihuany 04.03.24, 14:28
              beda 'cannabis social clubs'
    • alicia033 Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 17:29
      Zdecydowanie tak.
      Oraz kokainy, heroiny i amfetaminy.
      To jedyny skuteczny sposób na zniszczenie całej przestępczości narkotykowej.
      • krwawy.lolo Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 17:36
        Naprawdę?
    • cranberries1983 Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 18:45
      ja jeseteem przeciw legalizacji
      ćpani ryje banie

nie mam nic pzrzeciwko depenalizacij posiadania np 1g
    • snajper55 Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 19:02
      tanebo001 napisał:

> Czy jesteście za legalizacją marihuany? Ja jestem przeciwko? Oto dlaczego

Wszystkie narkotyki powinny być legalne.

- organizacje przestępcze tracą w ten sposób źródło dochodu
      - znikają dealerzy zachęcający do spróbowania
      - znika pdzestepczosc narkotykowa
      - nie wzrasta liczba narkomanów, ponieważ teraz kto chce to i tak kupi

S.
      • tanebo001 Re: Legalizacja marihuany 03.03.24, 19:44
        Po pierwsze - prohibicja miała sens. W 1830 amerykanie pili 3 razy więcej alkoholu niż w 2010 roku [url=https://web.archive.org/web/20130821231715/www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1989146,00.html]źródło[/url]
        Po drugie - czy są to dilerzy czy sprzedawcy niewiele zmienia. Mafia istniała już wcześniej - oglądałaś Gangi Nowego Jorku z De Caprio? Jak nie alkohol to handlowaliby czymś innym.
        Po trzecie - legalizm jest dodatkową zachętą do zakupu - skoro jest to legalne to nie może szkodzić.
        • snajper55 Re: Legalizacja marihuany 04.03.24, 03:34
          tanebo001 napisał:

> Po pierwsze - prohibicja miała sens. W 1830 amerykanie pili 3 razy więcej alkoholu niż w 2010 roku [url=https://web.archive.org/web/20130821231715/www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1989146,00.html]źródło[/url]

Oczywiście z powodu prohibicji?

> Po drugie - czy są to dilerzy czy sprzedawcy niewiele zmienia.

Dużo zmienia. Czy teraz sprzedawcy alkoholu rozpijają dzieci w szkołach, aby mieć klientów?

> Mafia istniała j
          > uż wcześniej - oglądałaś Gangi Nowego Jorku z De Caprio? Jak nie alkohol to han
          > dlowaliby czymś innym.

Ale warto aby na narkotykach nie zarabiała. Im mniej przestępcy zarabiają, tym lepiej.

> Po trzecie - legalizm jest dodatkową zachętą do zakupu - skoro jest to legalne
          > to nie może szkodzić.

Czyli gdyby narkotyki były legalne, to byś ćpała? To właśnie zakazane kusi.

S.
          • angazetka Re: Legalizacja marihuany 04.03.24, 14:24
            > > Po drugie - czy są to dilerzy czy sprzedawcy niewiele zmienia.

> Dużo zmienia. Czy teraz sprzedawcy alkoholu rozpijają dzieci w szkołach, aby mieć klientów?

Plus: sprzedawca i producent legalnego towaru za niego odpowiada, więc będzie wiadomo, że się pali zioło, a nie xuj wie co.
        • little_fish Re: Legalizacja marihuany 04.03.24, 14:46
          "Po trzecie - legalizm jest dodatkową zachętą do zakupu - skoro jest to legalne to nie może szkodzić." - serio, znasz ludzi, którzy się upierają, że papierosy nie szkodzą?
    • natalia.nat Re: Legalizacja marihuany 04.03.24, 13:43
      Przeciwko. Zdecydowanie.
    • konsternacjax Re: Legalizacja marihuany 04.03.24, 13:57
      Oczywiście, ze tak, skoro alkohol jest legalny to marihuana również powinna być. Marihuana przynajmniej pomaga w niektórych schorzeniach, w walce z bólem, alko to po prostu syf.
    • dragona Re: Legalizacja marihuany 04.03.24, 14:39
      Zależy czy w teorii czy w praktyce. W teorii przeciwko legalizacji, w praktyce za legalizacją. W takich społeczeństwie jak nasze, kolonialnym, podzielonym, wynarodowionym i bez własnych rządów, lepiej sprawdzi się możliwie jak najszerszy liberalizm i marginalizowanie wpływu marionetkowej władzy.
    • maribel2 Re: Legalizacja marihuany 04.03.24, 22:48
      Jestem przeciwko legalizacji marihuany. Papierosy też powinni zlikwidować i alkohol też. Zniszczył życie wielu bliskich mi osób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka