Gość: Michalinka IP: 79.110.196.* 18.09.09, 14:51 A więc jak wiele mam na tym forum potrzebuje pomocy w wyborze imienia dla naszej córki. Termin mam pod koniec października i jeszcze nie jesteśmy zdecydowani. Imiona, z których na pewno jedno wybierzemy to Diana lub Nadia. Tylko je bierzemy pod uwagę. Są dość podobne więc mamy trudny wybór. Proszę serdecznie o pomoc. Z góry dziękuje. Misia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 15:02 Zdecydowanie Diana. Nadii bardzo nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 19:35 hahahahaa, dobry dowcip jeszcze mi wmów, że zalew Nadii obecnie jest wynikiem znajomości kultury arabskiej Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 23:19 Nie dowcip tylko prawda a imię jest zasłyszane szczególnie z Francji gdzie mieszka sporo migrantów z afryki południowej dzięki temu stało się popularne w Europie, ale na pewno nie tak jak Diana, która od dawna jest imieniem w całej Europie, Ameryce... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 23:26 No tak, tylko że we Francji Nadia to imię etniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 23:42 gaudencja napisała: > No tak, tylko że we Francji Nadia to imię etniczne. ale chyba nie oznacza to że może być nadawane wyłącznie przez arabów, myśle ze Francja jest tutaj dobrym przykładem że każdy ma prawo nadać imię nie tylko ze swojej grupy etnicznej ! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia czy Diana 19.09.09, 12:44 Jeśli myślisz, ze we Francji wszystko się miesza i nie ma podskórnego rasizmu, to grubo się mylisz. Nie mówię, ze to dobrze, ale Francuzi robią wszystko, żeby się odróżnić od Arabów, małżeństwo Francuza od pokoleń z Francuzką imigrantką i na odwrót wzbudza sensację, a widok osoby spalonej na solarium w Polsce od razu prowokuje pytania ze strony Francuzów, czy to Arabka - Francuzki solarium nie naduzywają. Nie znałam niearabskiej Nadii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Nadia czy Diana IP: *.c199.msk.pl 28.09.09, 15:22 zdecydowanie diana nadia mi sie zle kojazy a tak wogole znam konia nadie Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 23:33 aneladgam sprawdź proszę prawdziwe dane zanim się wypowiesz Nadia Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nadia czy Diana 19.09.09, 09:25 cukiereczku, ja to czytałam zanim Ty się na forum pojawiłaś mówię o tym, że w Polsce imię jest nadawane przez osłuchanie z Nadią-Nadieżdą, ale możesz próbować mi wmówić, że jest inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 15:31 Skoro wybieramy z tych dwóch, to na pewno Diana. Poza tym znam jedną fajną Dianę, no i kojarzy mi się miło z Dianą z "Ani z Zielonego Wzgórza". Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 16:15 Z tych dwóch wybrałabym jednak Dianę. Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 16:16 Nadia bez zastanowienia !!!!!!!!!!!! Diana wogóle mi się nie podoba !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 16:29 Oczywiście Diana. Nadia to tylko zrobnienie Nadieżdy, w dodatku popularne. Diana ma wdzięk, historię, miłe skojarzenia mitologiczno-zielonowzgórzowe. Same plusy Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 16:32 może tutaj Nadia jest odbierana jako skrót od Nadziei, bo podobne ale to jest samoistne imię pochodzenia arabskiego a Diana bez urazy brzmi bezdźwięcznie i wiele piesków nosi to imię Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 17:18 Diana kojarzy mi sie z psem, Nadii w ogóle nie lubie. Gdybym miała wybierać pod względem "dźwięczności" - byłaby to Nadia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 17:24 Tylko Diana. Aczkolwiek... brzmi jakby odrobinę pretensjonalnie (dla mnie) Odpowiedz Link Zgłoś
przyszlamama-trzy Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 18:03 Zdecydowania Nadia!!!!!!!!!!!!Diana również kojarzy mi sie z imieniem dla psa!!!powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam OT przestańcie się drzeć 18.09.09, 19:36 dodanie miliarda wykrzykników tylko przeszkadza w czytaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: OT przestańcie się drzeć IP: *.gemini.net.pl 18.09.09, 19:39 Podoba mi sie tylko Nadia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: Nadia czy Diana IP: *.206.244.1.jpk.pl 18.09.09, 20:03 zdecydowanie Nadia Diana mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 20:07 i jeszcze jedno weźcie pod uwagę, jeśli ma to dla Was znaczenie Diana będzie jedną z niewielu (stosunkowo) Dian Nadia będzie miała mnóstwo imienniczek WSZĘDZIE zaś argument, że Diana to imię dla psa, to niestety bzdura, bo KAŻDE ludzkie imię może być nadane zwierzęciu, co nie świadczy źle o imieniu, tylko o ludziach, których wyobraźnia nie sięga dalej Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Nadia czy Diana 18.09.09, 23:24 Dian jest bardzo dużo w całej Europie na pewno więcej niż Nadii w Polsce zresztą też, bo Nadia jest obecna stosunkowo niedawno a jej popularność nie jest przerażająco wysoka ! I nikt nie powiedział że Diana to imię dla psa ale faktem jest że wiele czworonogów nosi to imię, a jeśli Twoja wyobraźnia nie może tego pojąć to już nie Nasza wina Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nadia czy Diana 19.09.09, 09:26 nikt? naprawdę? o mój ty świecie, to chyba sobie coś wymyśliłam: Autor: dalenia 18.09.09, 17:18 Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz cytując Odpowiedz Diana kojarzy mi sie z psem, Nadii w ogóle nie lubie. Autor: przyszlamama-trzy 18.09.09, 18:03 Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz cytując Odpowiedz Zdecydowania Nadia!!!!!!!!!!!!Diana również kojarzy mi sie z imieniem dla psa!!!powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Nadia czy Diana 19.09.09, 19:00 Pragne zauważyć, że nie napisałam, że jest to imie dla psa. Z psem mi sie kojarzy, tak samo jak Tobie może z psem kojarzyć się każde inne imie. Warto przeczytać coś 2 razy zanim się skomentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nadia czy Diana 19.09.09, 20:26 przeczytałam siedem. napisałaś, że kojarzy się z imieniem dla psa, i tylko to powtórzyłam. Z IMIENIEM DLA PSA, nie wykręcaj się. a nadanie tego imienia psu (czytaj uważnie mój post) nie świadczy o Tobie, tylko o właścicielu psa, tak ciężko to zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nadia czy Diana 19.09.09, 20:29 a druga część należy do przyszłamamatrzy, nie przypisałam Ci jej słów, zaznaczyłam wyraźnie kto co napisał, więc po co się gotujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalenia Re: Nadia czy Diana IP: 213.25.120.* 19.09.09, 22:38 Już teraz to wogóle nie rozumiem o co Ci chodzi. A ostatnia Twoja wypowiedź to zupełnie nie odnosi się do tego co napisałam. Wcześniej napisałam, że Diana kojarzy mi się z PSEM a nie IMIENIEM DLA PSA, więc prosze, nie przeinaczaj. Tak samo jak Klotylda kojarzy mi sie z Krową, a Aleksandra z latarnią morską. Dla mnie to zasadnicza różnica, bo z imieniem dla psa, to kojarzy mi się, np. Kaja. Ale myśle, że warto zakończyć rozmowe, bo tak naprawde to nie forum o psach i ich imionach i nasza dyskusja do niczego nie prowadzi Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Nadia czy Diana 19.09.09, 13:15 Z tych dwóch Nadia, mimo że to zdrobnienie rosyjskiej Nadieżdy. Diana jest dla mnie do bólu pretensjonalna i wrzucam ją do jednego wora z Oliwierami. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nadia czy Diana 19.09.09, 13:31 czarna-dalia napisała: > Diana jest dla > mnie do bólu pretensjonalna i wrzucam ją do jednego wora z > Oliwierami. Szkoda w ogóle widzę, że nie tylko Ty, a takie fajne mitologiczne imię... No ale jak brzmi pretensjonalnie, to nie powalczę, dla mnie brzmi tylko dostojnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia czy Diana 19.09.09, 13:35 IMO jest dokładnie odwrotnie - to Nadia chodzi w parze z Oliwierami, co zresztą często widać na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Nadia czy Diana 19.09.09, 20:46 Tylko Diana. Nadia u mnie jest na rowni z Samanta, czyli taka tylko ciut lepsza Dzesika. Odpowiedz Link Zgłoś
gobisha Re: Nadia czy Diana 19.09.09, 20:54 wracajac do tematu watku : Nadia. Dla mnie rowniez Diana kojarzy sie z Dzesikami, Oliwiami etc. Odpowiedz Link Zgłoś
iryska84 Re: Nadia czy Diana 19.09.09, 23:58 Nadia. Diana brzmi tanio i kojarzy się z czytelnikami prasy brukowej zafascynowanymi Lady Di - tzn. mi się tak kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia czy Diana 20.09.09, 10:20 Czytelnicy prasy brukowej (i ogladacze tv) zafascynowani lady Di wybierali Dajanę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Nadia czy Diana IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.09.09, 21:23 zdecydowanie Nadia która NIE JEST żadnym zdrobnieniem a tym bardziej zdrobnieniem od rosyjskiej Nadziei! jest to bardzo wdzięczne imię i można ślicznie zdrabniać np. Nadyjka Diana w skojarzeniach najczęściej będzie przypominać Lady Di...i tyle mama Nadii Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Nadia czy Diana 20.09.09, 21:57 Gość portalu: mk napisał(a): > Diana w skojarzeniach najczęściej będzie przypominać Lady Di...i tyle > Nie wszystkim na szczęście. Mnie od czasu 4-5 klasy szkoły podstawowej imię Diana kojarzy się z mitologiczną boginią Dianą: pl.wikipedia.org/wiki/Diana_(bogini) oraz z Dianą Barry, przyjaciółką Ani Shirley (Ania z Zielonego Wzgórza). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia czy Diana 21.09.09, 00:16 Gość portalu: mk napisał(a): > zdecydowanie Nadia która NIE JEST żadnym zdrobnieniem a tym bardziej > zdrobnieniem od rosyjskiej Nadziei! Jak to nie jest zdrobnieniem od Nadieżdy?! Oj, chyba w innych krajach mieszkamy. Mój sąsiaduje z Rosją, a Twój? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Nadia czy Diana IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.09.09, 09:05 Nadzieja - imię żeńskie, nawiązujące do jednej z trzech cnót wiary. Modne na Zachodzie imię Nadia jest w Polsce mylnie utożsamiane ze zdrobnieniem od rosyjskiej wersji tego imienia, Nadieżdy. W rzeczywistości Nadia oznacza "początek" i pochodzi z języka arabskiego ... i nie mam już ochoty na odpowiadanie na retoryczne pytania jak widać są zwolennicy zarówno Nadii jak i Diany a wybór i tak należy do Mamy mnie Nadia po raz pierwszy zaczęła się kojarzyć z piosenką Too Funky George'a Michaela gdzie 'występuje' Nadia. szanowną gaudencję nie zmuszam do kochania tego ślicznego imienia pozdrawiam i żegnam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia czy Diana 21.09.09, 22:26 Gość portalu: mk napisał(a): > Nadzieja - imię żeńskie, nawiązujące do jednej z trzech cnót wiary. Modne na > Zachodzie imię Nadia jest w Polsce mylnie utożsamiane ze zdrobnieniem od > rosyjskiej wersji tego imienia, Nadieżdy. W rzeczywistości Nadia oznacza > "początek" i pochodzi z języka arabskiego ... Zapomniałaś dokończyć cytat - przy ostatnim zdaniu jest: ''[potrzebne źródło]''. > szanowną gaudencję nie zmuszam do kochania tego ślicznego imienia Kazdy Rosjanin wytłumaczy Ci, że "nie ma takiego imienia: Nadia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jesienna Re: Nadia czy Diana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 00:31 Diana, Dajana - dla mnie jak jedno imię brzmi niemal identycznie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia czy Diana 21.09.09, 00:37 Tak, tylko ze Diana to szacowne imię mitologiczne, a Dajana - wersja zapisana fonetycznie przez kogoś, kto nie znał postaci z greckiej mitologii ani języka angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna Re: Nadia czy Diana IP: 80.54.50.* 17.10.09, 20:56 Diana , bo Nadia to ruskie trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Nadia czy Diana 16.01.10, 22:00 jak dla mnie to podałaś argument na plus dla Nadii... Diana w latach osiemdziesiątych była uważana wśród moich znajomych za oklepaną, na fali popularności Lady Di. Dla mnie in minus... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia czy Diana 16.01.10, 22:25 nchyb napisała: > jak dla mnie to podałaś argument na plus dla Nadii... Tylko że, Nataszo, Nadia to rosyjskie zdrobnienie, a nie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Nadia czy Diana 17.01.10, 09:11 Gaudencjo miła, znamy się nie od lat tu forumowo Moje imię też przez lata uznawane było za zdrobnienie, dla wielu z Was tu na forum nie istnieje samodziielnie, a jednak nas Natasz jest już ponad 5 tysięcy w samej Polsce I mimo, że nie ma takiego miasta jak Londyn, a jest Lądek to niezaleznie od tego, czy Nadia jest dla części wyłącznie zdrobnieniem, czy też imieniem pochodzenia arabskiego - to jednak już od dobrych kilkunastu lat funkcjonuje samodzielnie. Język się zmienia Gaudencjo miła, powstają nowe słowa, nowe nazwy, nowe imiona... Jedne są potworkai językowymi inne nie... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia czy Diana 17.01.10, 13:49 Nchyb droga Co do Nataszy, Nadii, Leny, chodzi mi nie o to, że nie ma Londynu, jest zaś Lądek, tylko o to, ze sami najbardziej zainteresowani twierdzą, że nie ma Londynu, jest zaś London. Rosjanie uważają, ze Natasza, Nadia, Lena, to nie imiona, lecz zdrobnienia. Nadii czy Leny próżno szukać w rosyjskich słownikach imion (a mam ich już dwa). Dobrze, przyjmuję Twój argument co do imienia arabskiego, z tym zastrzeżeniem, że jeśli jest ono arabskie, to ja nie wiem, jak się je spolszcza prawidłowo - chyba Nedija? W takim razie nie może ono jednak brzmieć "rusko" i konsekwentnie - jego "ruskie" brzmienie nie może być jego zaletą. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Nadia czy Diana 17.01.10, 16:49 > Rosjanie uważają, ze Natasza, Nadia, Lena, to nie imiona, lecz > zdrobnienia. Gaudencjo, ale co nas obchodzą Rosjanie? Dla Rosjan mojego imienia nie ma, a ja jednak je mam. czyli to co dla nich nie istnieje - u nas jak najbardziej jest i ma się dobrze. A za dawną żelazną kurtyną jeszcze lepiej. I tylko o to mi chodzi. Nie możemy udawać, że imiona jak i cały język nie ewoluują. Postają nowe słowa, nowe wyrazy itp. i tylko o to chodzi. To, że u naszych sąsiadów nie ma jakiegoś imienia - nie znaczy, że u nas ono nie istnieje, o czym świadczą tysiące moich chociażby imienniczek Nawet jeżeli Rosjanie sądzą inaczej. Wracając zaś do Nadii. Ja nie dowodzę wcale prawdziwości pochodzenia tego imienia z języka arabskiego. Przyjmuję, że osoby tak piszące - skądś tam wywodzą swoje argumenty. Dla mnie nie jest ważne, czy pierwsza była kura, czy jajko i nie interesuje mnie czy Nadia wywodzi się z arabskiego, czy też jest usamodziielnioną Nadziejką. Jedynie dowodzę, że nie należy przymykać oczu na jej istnienie i samodzielny byt tu u nas. nadia jako samodzielne imię w naszym kraju ma się całkiem dobrze i tyle. I to, że dla naszych sąsiadów wschodnich jest zdrobnieniem - naprawdę nie powoduje zaniku jej istnienia... A jego brzmienie rosyjsko kojarzące się - dla mnie właśnie jest zaletą - niezależnie od pochodzenia. A co do Nadii i jej arabskiego źródłosłowu. Nie podejmuję się udowadniać tejże prawdziwości. Przyjmuję arg Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia czy Diana 17.01.10, 20:54 nchyb napisała: > > Rosjanie uważają, ze Natasza, Nadia, Lena, to nie imiona, lecz > > zdrobnienia. > Gaudencjo, ale co nas obchodzą Rosjanie? Dla Rosjan mojego imienia > nie ma, a ja jednak je mam. Tylko i wyłacznie tyle, że bardzo często osoby nadające jedno z tych trzech imion czynia to pod hasłem wielkiej miłości do kultury rosyjskiej. W tym kontekście tego, co sądzą o tych imionach Rosjaknie, ich działania są zatem śmieszne oraz zdradzają co najmniej powierzchowny stosunek do świata. Nie traktuję imienia jako czystego dźwięku, wobec tego trudno mi się przychylnie odnosić do tego, że niektórzy tak je traktują; oczywiście nie mam na to żadnego wpływu i mogę sobie to tylko pokomentować na forum. Poza tym stwierdziwszy, iż są to zdrobnienia, wchodzimy w dywagacje dotyczące dokładnie tego samego, o czym rozmawiamy przy okazji Poli. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia czy Diana 17.01.10, 20:55 gaudencja napisała: > rosyjskiej. W tym kontekście tego, co sądzą o tych imionach > Rosjaknie, Miało być "W kontekście tego" oraz "Rosjanie". Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Nadia czy Diana 18.01.10, 10:30 > Poza tym stwierdziwszy, iż są to zdrobnienia Gaudencjo, żyjmy czasem teraźniejszym, a nie ciągle przeszłością. Nie SĄ a były zdrobnienia. Teraz to już imiona... > Tylko i wyłacznie tyle, że bardzo często osoby nadające jedno z tych > trzech imion czynia to pod hasłem wielkiej miłości do kultury > rosyjskiej. upodobanie sobie jakiejś kultury nie musi oznaczać ścisłego trzymania się starych wzorców, lecz rozwój na podstawie tychże. odwieczny konflikt starych i młodych, walka artystów renesansu ze średniowiecznymi konstruktorami, romantycy przeciwko klasykom oświecenia itp itd. Konserwatywny beton to już niemodne, warto przejrzeć na oczy i przyjąć do wiadomości rzeczywistość, a nie ciągle tkwić w przeszłości Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadia czy Diana 18.01.10, 20:06 nchyb napisała: > > Poza tym stwierdziwszy, iż są to zdrobnienia > > Gaudencjo, żyjmy czasem teraźniejszym, a nie ciągle przeszłością. > Nie SĄ a były zdrobnienia. Teraz to już imiona... Bo Ty tak powiedziałaś? Wybacz, ale 15 tysięc Magd nie spowoduje, ze zacznę uważać Magdę za ODRĘBNE imię. Jest to usamodzielnione zdrobnienie Magdaleny. Usamodzielnione, bo nadawane w charakterze imienia. Nadal nie imię. Choćby nagle przyszło tysiąc atletów, i każdy z tych atletów spłodził tysiąc synów o imieniu Michaś, nie przekonasz mnie, że jest to imię. Forma musi być znacznie częstsza i bardziej niekontrowersyjna, bym ją uznała za imię. Magda, Pola, Lena, Natasza, Nadia, Kuba czy tam Jurek na razie nie są ani na tyle częste, ani niekontrowersyjne. > > Tylko i wyłacznie tyle, że bardzo często osoby nadające jedno z > tych > > trzech imion czynia to pod hasłem wielkiej miłości do kultury > > rosyjskiej. > upodobanie sobie jakiejś kultury nie musi oznaczać ścisłego > trzymania się starych wzorców, lecz rozwój na podstawie tychże. Imponuje mi ta idealistyczna skłonność do beznadziejnych poświęceń, to rozwijanie kultury rosyjskiej wbrew samym Rosjanom, to wprowadzanie do niej nowych nurtów na siłę, ale wybacz, nie przyłączę się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za diane Re: Nadia czy Diana IP: 80.54.88.* 24.09.09, 16:09 to sprawe w sadzie dzieciak wam powinien zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Nadia czy Diana IP: *.xdsl.centertel.pl 27.09.09, 14:31 nadia !!bo diana to imie dla psa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiaaaaa Re: Nadia czy Diana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 11:17 Hej ja myślę że Nadia jest naprawdę piękne i niepospolite :p sama chcę tak nazwać córkę :p gratuluję wyboru i życzę udanego rozwiązania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Nadia czy Diana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 20:36 Oba imiona mi się nie bardzo podobają, ale to oczywiście rzecz gustu. Znałam Dianę - była jedyna w szkole i w dodatku piękna. Odpowiedz Link Zgłoś