szczekuszka Re: Debora 23.01.04, 13:19 Nie, nie znam. Sprawdzilam w ksiazce (Słownik imion" Jan Grzenia), malo jest Debor w Polsce, tylko 160. To imie pochodzi od slowa hebrajskiego deborah- pszczola, mialo oznaczac osobe pracowita. Odpowiedz Link Zgłoś
straus07 Re: Debora 23.01.04, 13:26 Moje dziecko to Debora, na czesc tej starotestamentowej co to wojsko na wojne poprowadzila (a to dlatego ze zamowienie bylo na chlopca a Debora to najbardziej męskie z żeńskich imion Biblii). Do tej pory spotkalysmy druga nieco starsza i o jednej slyszelismy. Jest wiec jeszcze kilka do poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Debora 23.01.04, 13:38 straus07 napisała: > Moje dziecko to Debora, na czesc tej starotestamentowej co to wojsko na wojne > poprowadzila (a to dlatego ze zamowienie bylo na chlopca a Debora to > najbardziej męskie z żeńskich imion Biblii). Ciekawe... Dla mnie to imie jak najbardziej brzmi kobieco. Jesli juz imie ma sie kojarzyc mesko, to raczej-Marta. Odpowiedz Link Zgłoś
straus07 Re: Debora 02.02.04, 15:11 Kobieco brzmi, zwlaszcza te nowoczesne amerykanskie Debbie itd. Natomiast Debora biblijna to tak jak Margaret Thacher czy Indira Ghandi. Odpowiedz Link Zgłoś
konsonans Re: Debora 02.02.04, 15:24 A ja znam Deborę. na początku wydawało mi się to imię dziwne, ale teraz się przyzwyczaiłam. Owa Debora ma lat prawie 17. Odpowiedz Link Zgłoś