jo_asia 25.01.04, 17:02 są imiona występujące w dwóch wersjach (pisowni): z jedną lub z dwiema literami, np. IZABELA - IZABELLA (LL) WIOLETA - WIOLETTA (TT) MARZENA - MARZENNA (NN) pewnie podacie też inne przykłady gdybyście się miały decydować, to którą wersję imienia wybrałybyście? która wersja imienia podoba Wam się bardziej? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nicol-e Re: podwójne litery 25.01.04, 19:33 Ten temat był juz kilkakrotnie poruszany- owszem, są imiona Bernadetta, lilianna itp- albo raczej były , bo już od kilku lat- bodajże 2-3 w mysl jakiejs ustawy, uchwały Rady Języka Polskiego nie nadaje się imion z dublowana spółgłoska- wyjątkiem jest Anna i Joanna. I dlatego wlaśnie obecnie możemy zapisac córki tylko jako Wioleta, Liliana itp- w kalendarzach imiona te wystepują, ponieważ mnóstwo osób starszych niż 2-3 latki, które obchodza imieniny. Mi osobiście bardziej podobały sie stare wersje imion- obecne przez jedną spółgłoskę brzmią dla mnie jakos bezpłciowo, łyso pozdrawiam- Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: podwójne litery 26.01.04, 09:41 Witaj. Mi również podoba się wersja z podwójnymi literkami np. Lilianna, Wioletta. Moja kuzynka ma na imię Violetta (jeszcze pisane przez "V" ). A co z imieniem takim jak - Marianna , jest pisane przez 2 "n", nie wyobrażam sobie tego imienia jako Mariana. Acha - znam jedną panią o imieniu - BOŻENNA. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: podwójne litery 26.01.04, 11:03 Dodam jeszcze imię Marzanna, obiło mi się o uszy Poza tym imiona z podwójnymi literami wcale mi się nie podobają. Z wyjątkiem Anny. Ale i z pojedynczymi też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: podwójne litery 26.01.04, 11:19 Czesc ! Juz chyba nic nie przyjdzie mi do glowy. Te imiona co ja znalam wszystkie zostaly juz wypisane. Ta pisownia z podwojnymi literami podobala mi sie bardziej z wyjatkiem MARZANNY,MARZENNY,BOZENNY.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: podwójne litery 26.01.04, 16:18 dziękuję za wszystkie wypowiedzi proszę o następne chciałam tylko zaznaczyć, że chodzi mi o tylko o te imiona, które występują w dwóch wersjach (jedna wersja z jedną literą, druga wersja z podwójną literą) imiona Anna, Joanna, Marianna, Zuzanna nie mają wersji z jedną literką, więc nie o nie mi tutaj chodzi pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
alex113 Re: podwójne litery 27.01.04, 20:26 Adrianna vs Adriana to chyba jedyne "imie z Anna" ktore moze byc w dwoch wersjach Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: podwójne litery 27.01.04, 20:31 alex113 napisała: > Adrianna vs Adriana > Szkoda, bo jestem fanka Lilianny. Ciekawe, jakbym sie uparla, to czy by zarejestrowali...?! Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Lilianna 27.01.04, 23:46 szczekuszka napisała: > jestem fanka Lilianny. Ciekawe, jakbym sie uparla, to czy by > zarejestrowali...?! tu www.skarbczyk.com/index.php?mid=m&im[]=liliana&pol=TGlsaWFuYQ== jest o imionach: Liliana (jedno N), Lilianna (dwa N), Lilla natomiast tu serwisy.gazeta.pl/edziecko/0,42567.html podają tylko wersję Liliana (jedno N) hm, może spróbuj się uprzeć Odpowiedz Link Zgłoś
joasiabd2290 Re: podwójne litery 18.06.20, 14:15 Witam.. Córka Lilianna I bez problemu zarejestrowali 6lat temu w USC w Opolu. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: podwójne litery 27.08.20, 12:05 Ja wczoraj zetknęłam się z Lilianną, ma niecałe 8 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: podwójne litery 06.05.04, 10:29 alex113 napisała: > Adrianna vs Adriana > > to chyba jedyne "imie z Anna" ktore moze byc w dwoch wersjach A Zuzanna, Joanna, MariANna?! Odpowiedz Link Zgłoś
aga.zyta Re: podwójne litery 24.04.04, 12:08 Moja córka ma na imię Adrianna ( i ta forma zdecydowanie bardziej odpowiada mi niż Adriana). Poza tym znam 2 Marzenny, 1 Bożennę, 1 Kamillę ( w przypadku tych imion ładniejsze wydaja mi się formy z pojedynczą spółgłoską) Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: podwójne litery 05.05.04, 02:09 Jest jeszcze Arleta/Arletta, Ariana/Arianna. Wszystkie imiona bardziej podobają mi się w wersji z podwojeniem, z wyjątkiem Marzenny i Bożenny, które wydają mi się w tej formie jakieś nienaturalne . Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: I jeszcze IWONNA :) 18.06.20, 20:55 Tak ma na imię nauczycielka z mojej szkoły. Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam jej imię na liście zastępstw, myślałam, że to literówka Nie potrafię jednoznacznie ocenić, czy bardziej podobają mi się imiona z podwójnymi literami, czy ich wersje z pojedynczymi literami. Sama bym zresztą nie nadała takiego imienia. Moja wychowawczyni ma podwójną literę w imieniu i wielokrotnie zdarzały się błędy w odmianie, zwłaszcza w celowniku… Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: podwójne litery 12.07.20, 21:06 Ostatnio na Facebooku zetknęłam się z panią o imieniu Izabella. W połączeniu z nazwiskiem imię to wzbudza skojarzenia z postacią literacką Odpowiedz Link Zgłoś