loken77 19.12.09, 00:03 Witam mam pytanie może ktoś sie orientuje jak uzasadnic dodanie drugiego imienia(to 1 zostanie tylko chodzi o dodanie dodatkowego),wiem jak to formalnie wygląda ale chodzi mi o przyklady z zycia wzięte,a formalnie takiego powodu podac nie moge,nie wiem czy sprawdzaja ale dzies czytalam ze jak uzasadnie ze takim sie posługuje to moga to sprawdzic,wiec to nie wiem czy wchodzi w gre,jezeli napisze ze to imie np babki czy innego bliskiego czlonka rodziny to tez maja w papierach i ewentualnie mozna to sprawdzic,widzimisie ze prawie wszyscy maja 2,a ja tylko 1 i czuje sie poszkodowana nie wchodzi tez w gre,jaki istotny powód moge podac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika3411 Re: Dodanie drugiego imienia(problem z uzasadnien 19.12.09, 01:53 Ja też mam jedno imię. Mój mąż ma jedno imię. W życiu nie wpadłabym na to, żeby czuć się poszkodowana z tego powodu Czego i Tobie życzę Odpowiedz Link Zgłoś
loken77 Re: Dodanie drugiego imienia(problem z uzasadnien 19.12.09, 10:57 tam wiesz ja tez absolutnie nie czuje sie poszkodowana,tylko drugie imie potrzebne mi jest w innych celach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
babusz Re: Dodanie drugiego imienia(problem z uzasadnien 02.02.10, 10:20 monika3411 napisała: > Ja też mam jedno imię. Mój mąż ma jedno imię. W życiu nie wpadłabym > na to, żeby czuć się poszkodowana z tego powodu > Czego i Tobie życzę Czy Pania pytano o zdanie, czy pytano o porade trybu postepowania? Jeden lubi pomarancze a drugi, jak mu skarpetki smierdza. Nikt nie pytal, co Pani o tym sadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Dodanie drugiego imienia(problem z uzasadnien 19.12.09, 11:17 a może uzasadnienie, że masz popularne imię i nazwisko, więc dla ułatwienia identyfikacji? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Dodanie drugiego imienia(problem z uzasadnien 19.12.09, 11:55 Ja sobie ostatecznie odpuściłam, bo nie chciało mi się szarpać i zmieniać wszystkich dokumentów, ale moje uzasadnienie to: 1. Bardzo popularne obecnie pierwsze imię i popularne nazwisko, więc drugie dla identyfikacji. 2. Używanie drugiego imienia (nie dopisałam go ostatecznie, ale cały czas go używam. Może kiedyś po zmianie nazwiska dopiszę wreszcie to drugie imię...). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dodanie drugiego imienia(problem z uzasadnien 19.12.09, 12:36 Albo opisz szczerze powód, dla którego drugie imię jest Ci potrzebne, albo wybierz któryś z powodów podanych przez Oliankę, a ja mam jeszcze trzeci pomysł, tylko czy Ci będzie pasować? Zawsze można użyć jakiegoś argumentu z grupy katolickich czy prawosławnych, to znaczy, że chcesz sobie dodać patrona, tego konkretnego. Do zastosowania, jeśli jest taki święty. Ja dodawałam dziecku drugie imię, myślę że z punktu widzenia władz państwowych to uzasadnienie to czysta formalnośc, bo kogo obchodzi, czy masz drugie imię, czy nie - poza Tobą. Ja sie powoływałam na osobę, która chciałam uhonorować. Odpowiedz Link Zgłoś
loken77 Re: Dodanie drugiego imienia(problem z uzasadnien 19.12.09, 22:58 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi Chyba akurat twój pomysł Gaudencja bedzie najlepszy,nie moge powołać sie na popularne imie i nazwisko czyli dla lepszej identyfikacji,bo imie za bardzo popularne nie jest a nazwisko jest bardzo rzadkie(to by bylo najlepsze ale nie w moim przypadku)to z tymi swietymi jest calkiem ok,a tak przy okazji gaudencja to jak dodawalas dziecku to imie to jak to okreslilas we wniosku? to zalezy głównie od urzednika a tak w ogole to co ich to obchodzi ze mam 2 bo w koncu formalnie i tak to nic nie zmienia dzięki bardzo pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dodanie drugiego imienia(problem z uzasadnien 19.12.09, 23:11 Możesz też wymyślić osobę świecką, która dla Ciebie wiele znaczy. Ja wnosiłam o zmianę imienia, w tym sensie że pierwsze pozostaje to samo, ale dodawane jest drugie - tryb jest jak dla zmiany imienia. a tak w ogole to co ich to obchodzi ze mam 2 bo w koncu > formalnie i tak to nic nie zmienia O to chodzi, i oni to wiedzą, więc tak naprawdę chodzi po prostu o jakiekolwiek mniej więcej logiczne uzasadnienie, tak dla przyzwoitości procesowej. Odpowiedz Link Zgłoś