lilazw 07.04.11, 20:51 Wiem, ze temat byl juz przerabiany ale bylo to kilka miesiecy temu wiec moze i opinie sie zmienily. Przymierzam sie do kupna front-load washer (byc moze nawet w ten weekend) i ciekawa jestem Waszych opinii. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytkus Re: Front-load washer 08.04.11, 04:44 Od trzech lat jestem posiadaczka kompletu Samsung VRT Steam. Uzywam codziennie po pare razy (dzisiaj nawet 6 ladowan prawie samej poscieli) i wciaz nie mam powodu do narzekan :) Obecnie wiecej pralek ma podobne (a pewnie nawet lepsze) opcje wiec mozliwe ze wybralabym cos innego ale ogolnie nie zaluje zakupu. IMO wazne zeby pralka byla przede wszystkim cicha i pojemna, miala naprawde krotki quick/fast/short cykl (ponizej 30min.) - w mojej krotki i zwykly prawie sie nie roznia, moze miec funkcje do dezynfekcji. Steam IMO w pralce (w przeciwienstwie do suszarki) jest czyms kompletnie zbednym. Cokolwiek nie wybierzesz na pewno bedziesz zadowolona z jakosci prania i niskiego rachunku za wode ;) Polecam dokupienie pedestalu, przy czestym praniu naprawde robi roznice. Odpowiedz Link
beatamc Re: Front-load washer 08.04.11, 15:34 >Uzywam codziennie > po pare razy wow, ciekawosc mnie zrzera...po co pare razy dziennie i do tego codziennie? Odpowiedz Link
edytkus Re: Front-load washer 08.04.11, 16:09 beatamc napisała: > >Uzywam codziennie > > po pare razy > > wow, ciekawosc mnie zrzera...po co pare razy dziennie jesli ktos zuzywa jeden komplet ubrania, jedna pidzame i jeden recznik na tydzien to sie potem dziwi ;) No chyba ze nudysta, wtedy pralka wcale nie potrzebna ;) >i do tego codziennie? mam tylko jedna pare dzinsow ;) wole zeby wisialy w szafie niz lezaly nieswieze w koszu Odpowiedz Link
beatamc Re: Front-load washer 08.04.11, 17:04 Juz myslalam, ze to masz jakis ciekawy sposob na zarabianie pieniedzy na tym. > mam tylko jedna pare dzinsow ;) wole zeby wisialy w szafie niz lezaly nieswieze > w koszu Tez nie lubisz dzinsow? Ja to nawet ich w szafie nie znosze, no chyba ze meza, ale jakbym jedne widziala codziennie na jego tylku to by mnie trafilo, a jak w szafie sa to niech se leza. Co do pralki - mam bosch'a. Nie narzekam, ale pranie to nie moja pasja, wiec co do zadowolenia z niej nie moge sie wypowiedziec. Wypiera wszystkie plamy, ubrania prawie suche z niej wychodza. Jedyny minus to zamykajace sie drzwi , jak pranie wyciagam - ale to podobno zabezpieczenie jakies... Odpowiedz Link
edytkus Re: Front-load washer 08.04.11, 17:57 beatamc napisała: > Juz myslalam, ze to masz jakis ciekawy sposob na zarabianie pieniedzy na tym. za duza konkurencja, az dwa "giant laundromat" za rogiem ;) Ale przynajmniej nie kosztuje mnie $5 od prania ;))) > Tez nie lubisz dzinsow? Ja to nawet ich w szafie nie znosze, no chyba ze meza, > ale jakbym jedne widziala codziennie na jego tylku to by mnie trafilo, a jak w > szafie sa to niech se leza. Hmm, jakby to napisac, nie to ze nie znosze ale nie moge znalezc wystarczajaco odpowiednich na moj duzy tylek ;) Moje dziecko za to autentycznie dzinsow nie cierpi. Kiedy w koncu przyjdzie pogoda na lniane capris... i ona i ja bedziemy zadowolone :) > Jedyny minus to zamykajace sie drzwi , jak p > ranie wyciagam - ale to podobno zabezpieczenie jakies... zatrzaskuja sie? PS. No dobra, przyznaje, przesadzilam troche z "codziennie," ale prawie ;) Odpowiedz Link
gatta_gatta Re: Front-load washer 08.04.11, 21:42 beatamc napisała: > Co do pralki - mam bosch'a. Nie narzekam, ale pranie to nie moja pasja, wiec c > o do zadowolenia z niej nie moge sie wypowiedziec. Wypiera wszystkie plamy, ubr > ania prawie suche z niej wychodza. Jedyny minus to zamykajace sie drzwi , jak p > ranie wyciagam - ale to podobno zabezpieczenie jakies... tez mamy Boscha, chodzi cicho, ladnie wszystko dopiera, jest energooszczedna, czego chciec wiecej. az poszlam sprawdzic te drzwiczki ale nie, nasza sie wbrew mojej woli nie zamyka, zostaja tam gdzie je zostawie. mozna je szeroko otworzyc, ze sa na jednej linii z frontem pralki. moze jakis mniej wypasiony model mamy. Odpowiedz Link
edytais Re: Front-load washer 10.04.11, 17:52 Ja nie mam, ale odwiedzilismy znajomych tydzien, ktorzy maja i korzystalam.... i taka mi sie marzy :) Ale na razie musze czekac az stara normalna mi padnie. Odpowiedz Link
lilazw Re: Front-load washer 13.04.11, 14:57 Dzieki za podpowiedzi. U mnie pralka tez chodzi codziennie. Czasami wydaje mi sie, ze w ogole z pralni nie wychodze. Napalilam sie, ze w weekend kupie sobie front-load a tu maz marzenia rozgonil (bo przeciez kwiecien i podatki trzeba zaplacic) :( Moze za miesiac sie uda :) Odpowiedz Link
magdamajewski Re: Front-load washer 13.04.11, 15:55 moja odmowila wczoraj posluszenstwa i jeszcze nie wiem czy to tylko tymczasowo czy zbuntowala sie na dobre. ja to sie ciesze bo juz dawno chcialam ja wymienic choc mogla pozyc jeszcze z miesiac bo gosci mam i nie bardzo czasu na latanie po sklepach... Odpowiedz Link
edytkus Re: Front-load washer 13.04.11, 22:55 Gdzies w NYC jest magazyn w ktorym zaopatruja sie w appliances sieci typu best buy. Poszukaj w internecie adresu, na pewno sporo zaoszczedzisz. Odpowiedz Link
magdamajewski Re: Front-load washer 14.04.11, 02:42 kupilam tu a w zasadzie zamowilam www.homeeverything.com/ po przegrzebaniu internetu dosc dokladnie wyszlo ze ceny maja duzo lepsze niz gdzie indziej, no i nie ma tax, jak bedzie z dostawa to zobaczymy. Jutro czeka mnie wycieczka do publicznej pralni.... Odpowiedz Link
vdal Re: Front-load washer 14.04.11, 16:15 Jezeli to cie przekona do frontloads to energooszczednosc.Te prali zuzywaja 2 razy mniej wody niz toploads.Sa cichsze, bo nie maja pasow napedzajacych beben.Dodatkowo nie niszcza tak ubran, bo nie maja tego "wiertla" po srodku.Ubrania"wychodza" bardziej suche, bo nie siedza w wodzie, jak w ladowanych od gory. Ludzie narzekaja na nie,ze smierdza, bo zbiera sie plesn.Zbiera sie plesn , bo ludzie nieodpowiednio je uzywaja.Raz czesto daja zwykle plyny do nich,a to musi byc specjalny plyn, ktoy tyle sie nie pieni(wiecej piany, wiecej ciagnie wody,zeby wyplukac wszystko),a dwa pomimo,ze na opakowaniu jest napisane,ze trzeba powiedzmy uzyc 3 jednostki to ludzie pchaja 5 , bo jest naprawde brudne itp itd, co powoduje,ze pralka znowu pobiera wiecej wody,zeby to wszystko wyplukac,a co sie nie uda wyplukac, osiada i tworzy sie mold:D Pralki te maja zabezpieczenie, po skonczeniu cyklu drzwi dalej sa zamkniete przez kolejne 2 min chyba,zeby upewnic sie,ze cala woda zostala "sciagnieta". Bosh jest bardzo dobry, podobnie Samsung,LG nie sa takie zle, co ja lubie w tych ostatnich,ze oferowali bezprzewodowy pilot, ktory pokazywal ci kiedy pralka skonczyla prac(nie wiem czy poprzendie firmy to oferuja), fajna sprawa, bo jak masz pralnie w piwnicy, to nie musisz biegac i nasluchiwac, czy juz koniec cyklu:D Odpowiedz Link
edytkus Re: Front-load washer 15.04.11, 06:16 vdal napisała: > > Ludzie narzekaja na nie,ze smierdza, bo zbiera sie plesn. ja znalazlam kiedys informacje ze to dlatego ze pralki ladowane od przodu sa bardzo szczelne a brzydki zapach pochodzi z rozkladajacego sie tluszczu zawartego w plynie do prania. Nie mam tego problemu odkad zostawiam drzwiczki otwarte zeby wnetrze wyschlo, co kilka pran piore cos w goracej wodzie (rozpuszcza tluszcz) i staram sie uzywac proszek (dla odmiany zawsze wlewam mniej plynu/proszku niz podaje instrukcja), no a do tego czyszcze raz na pare tygodni filtr i izolacje gumowa przy drzwiczkach (calosc zajmuje doslownie piec minut, z uzyciem wilgotnego recznika papierowego). IMO proszek w przyp. top loaded washer pierze lepiej niz plyn. Natomiast nie powinno sie go uzywac w pralkach z agitatorem bo nierozpuszczony cos tam zapycha (to wiem od znajomej ktorej naprawiano kiedys taka pralke wlasnie z powodu proszku ;)) Odpowiedz Link
monhann2 Re: Front-load washer 15.04.11, 14:27 Mam ta sama pralke i suszarke co edytkus, zreszta tez konsultowalam na forum wtedy, kiedy zastanawialismy sie co kupic (boze, to juz dwa lata!!!!) Jestesmy super zadowoleni. I potwierdzam NIC a NIC nie smierdzi. Ja zawsze po praniu na dobrych kilka godzin zostawiam drzwi pralki otwarte i dopiero zamykam jak wszystko suche w srodku. Przecieram tylko z osadu mokra sciereczka ta szklana czesc w srodku i nie uwierzycie ale jeszcze nigdy nie uzywalam tych tabletek czyszczacych, bo po prostu nie ma takiej potrzeby. Nic sie tam nie zbiera!!! Odpowiedz Link
gatta_gatta Re: Front-load washer 15.04.11, 15:35 vdal napisała: > > Ludzie narzekaja na nie,ze smierdza, bo zbiera sie plesn.Zbiera sie plesn , bo > ludzie nieodpowiednio je uzywaja.Raz czesto daja zwykle plyny do nich,a to musi > byc specjalny plyn, ktoy tyle sie nie pieni . nasza nie smierdzi. uzywam specjalnego plynu do prania ze znaczkiem HE (high efficiency) i na wszelki wypadek zawsze zostawiam dzrzwiczki otwarte. wspomnianego pilota nie mamy ale po upraniu/wysuszeniu maszyna glosno sygnalizuje, ze skonczyla, ze z piwnicy slychac. Odpowiedz Link
nanuk24 Re: Front-load washer 16.04.11, 04:51 Mnie tez nic nie plesnieje i nie smierdzi, ale j ajestem wielka fanka czytania instrukcji obslugi, a jeszcze wieksza stosowania sie do niej:-D Odpowiedz Link
lilazw Re: Front-load washer 15.04.11, 14:52 A czy sa plyny do prania antyalergiczne do tych pralek? Odpowiedz Link
edytkus Re: Front-load washer 15.04.11, 15:17 lilazw napisała: > A czy sa plyny do prania antyalergiczne do tych pralek? tego nie wiem, ale one dobrze plucza, dodatkowo mozesz wybrac extra plukanie Odpowiedz Link