Dodaj do ulubionych

Imię Justyna

IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.11, 17:33
Bardzo mnie interesuje jak kształtowała się popularność imienia Justyna. Skąd wzięła się moda na to imię w latach 80-tych. Ile było nadań od skoku popularności aż do wygaśnięcia mody.
Urodziłam się w 1987 roku i miałam w podstawówce w klasie jeszcze 2 koleżanki o tym imieniu. W gimnazjum jeszcze inne dwie. Tak więc liczba Justyn była powalająca, żadne Anny, Agnieszki i Katarzyny tylko Justyny. Imiona innych dzieci się nie powtarzały. Moja mama twierdzi, że wiedziała tylko, że wtedy była moda na Pauliny, ale nie znała żadnych Justynek. Wychodzi na to, że imię Justyna musiało być mniej więcej tak popularne jak teraz Julia, Maja czy Zuzanna, ale np. w rankingu wikipedii nie ma Justyny w pierwszej 5-tce. Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości i podać mi jakieś konkretne informacje? Będę wdzięczna.
Jeśli nie można określić, które miejsce w rankingu miało imię Justyna, to dla porównania chętnie dowiem się jak wyglądało to wtedy z innymi super popularnymi imionami.
Obserwuj wątek
    • olianka Tyle znalazłam 19.01.11, 18:00
      Nadania:
      1991 - Justyna na 22 pozycji (11 wśród żeńskich)
      1992 - 25 miejsce (13 wśród żeńskich)
      1993 - brak w pierwszej 25

Ogólnie:
      1994 - 177 895
      2002 - 207 222 - 73 miejsce wśród wszystkich imion (łącznie z męskimi)
      2007 - 206 876 - 33 miejsce wśród żeńskich

Zdecydowany wzrost liczby nadań od lat '70-tych.
      • Gość: Justyna Re: Tyle znalazłam IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.11, 18:05
        Dziękujęsmile
        A wiadomo może ile razy było nadane to imię w latach 80-tych a zwłaszcza w 1987r.?
        Interesuje mnie też jak to w tamtym czasach wyglądało z Joannąsmile
        • olianka Re: Tyle znalazłam 19.01.11, 18:19
          W latach osiemdziesiątych 92 809 nadania. Nie ma rozbicia na konkretne lata.
          • Gość: Justyna Re: Tyle znalazłam IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.11, 18:30
            Dziękuję Ci, Olianko! smile
            Średnia wychodzi 9280 nadań na rok, czyli wychodzi jakoś tak jak teraźniejsza Zuzanna? Tak z ciekawości jeszcze pomęczę ten temat, ile było nadań imienia Agnieszka, Anna, Katarzyna i Joanna w tych latach 80-tych?smile
            Będę Ci przeogromnie wdzięczna za te informacje. Tak w ogóle to z Rymuta je bierzesz? Chciałabym kupić, ale nigdy nie mogę trafić w żadnym antykwariacie ani na allegro.
            • olianka Re: Tyle znalazłam 21.01.11, 10:02
              Tak, to Rymut (1994) + Grzenia (dane na 2002) i wydawnictwo gazetowe (najnowsze dane).
              Pozostałe imiona sprawdzę w domu. Wczoraj postanowiłam się pochorować i nie miałam siły, ale dzisiaj już funkcjonuję smile
              Swoją drogą muszę sobie wreszcie kupić nowego Rymuta, bo mój to już luźne kartki...
              • Gość: Justyna Re: Tyle znalazłam IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.11, 12:28
                Będę Ci przewdzięczna, bardzo mnie interesuje jak wyglądało to w tamtych czasach, bo mam wrażenie, że moje imię w 1987 roku było dzisiejszą Julią, przynajmniej w moim regionie smile
                Pozestawiam sobie wszystko i będę miała pewien obraz sytuacji big_grin
            • olianka Re: Tyle znalazłam 21.01.11, 19:18
              Justyna - 92 809

Agnieszka - 182 193
              Anna - 262 249
              Katarzyna - 218 987
              Joanna - 122 614

I kilka dodatkowych dla lepszego porównania:
              Magdalena - 163 154
              Małgorzata - 104 526
              Aleksandra - 67 135
              Paulina - 70 786
              Karolina - 90 240
              • Gość: Justyna Re: Tyle znalazłam IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.11, 20:00
                To są na pewno dane za lata 80-te? Małgorzata tak wysoko? Znam tylko jedną Gosię w moim wieku.
                Wychodzi na to, że Justyna na pewno łapała się do pierwszej 10-tki możliwe, że nawet zaliczając pozycję 5-tą. Z tego wynika, że moje imię było nie dzisiejszą Julią ale Amelią wink co nie zmienia faktu, że żadne imię nie występowało tak masowo jak moje w podstawówce czy gimnazjum.

Dziękuję Ci bardzo Olianko! smile
    • echo1111 Re: Imię Justyna 19.01.11, 21:05
      Większość Justyn które znam mają ok 32-38lat
      • uwierz_mirando Re: Imię Justyna 19.01.11, 23:41
        Kupisz go tutaj: sklep.ijp-pan.krakow.pl/product_info.php?products_id=134
        • Gość: Justyna Re: Imię Justyna IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.11, 03:19
          Dzięki, szukałam na necie i nie znalazłam i w archiwum tutejszym sprawdzałam linki do stron z takimi książkami, ale niestety już dawno wygasły te strony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.