... patrzac na to forum widze, ze nasi chlopcy pewnie byliby niemilosiernie wysmiewani w polskiej piaskownicy

nawet nie z powodu pojedynczych imion, ale jako parka...
... na szczescie mieszkamy w niemczech, a - jak sie ze zdziwieniem sama przekonalam - tutaj powodu do smiechu nie ma (zaraz wyjasnie o co chodzi

)
jestesmy mieszanym malzenstwem (polka-niemiec) i chcielismy dac dzieciom imiona, ktore w obu ejzykach tak samo sie pisze i wymawia. dla dziewczynek mielismy caly szereg pieknych imion, ktore obojgu nam sie podobaly... niestety trafily nam sie dwa chlopaczory
no i pierwszy jest "jan" (zero problemow z wyborem imienia), a z drugim mielismy wielki klopot... w koncu stanelo na... "sebastianie"...
... i teraz ludzie w polsce pytaja, czy coreczka (ewentualna!) bedzie bacha
mnie to niezmiennie bawi, zupelnie sie nie przejmuje

i nawet zazartowalam pare razy do meza (niemca) na ten temat... wydawalo sie, ze w ogole nie lapie, o czym ja tez mowie???
... no i wyszlo szydlo z worka - po niemiecku kompozytor zowie sie johannes sebastian bach!
a co to ma wspolnego z naszymi dziecmi???
a tak do rzeczy - chcialam sie zapytac, po co tak naprawde sa watki "podworkowe", czy inne wysmiewajace/przeinaczajace imiona? generalnie slyszy sie skargi, ze dzieciaki sie nabijaja z imion (i nie tylko) innych... a gdzie sie tego ucza? wedlug moich obserwacji - w domu... w niemczech sa duzo luzniejsze poglady na imiona, jest tez duzo emigrantow z totalnie innymi imionami i ludzi akurat to raczej nie wzrusza. u synow w przedszkolu dzieci oczywiscie nasmiewaja sie z innych (takj chyba zawsze bylo, jest i bedzie), ale akurat smiechow z imion w zasadzie nie zauwazam. a to dla polski dosc charakterystyczny powod - "dziwne" imie (cokolwiek to znaczy). nie uczmy tego dzieciako, po co?

troche luzu w tej kwesti by nam sie przydalo

ja sama mam swoje sympatie i upodobania, ale nic mi do oceny innych, a tym bardziej bardzo daleko mi do oceniania ludzi po imionach, albo po tym, jakie imiona nadaja swoim dzieciom.
wiem, ze takie watki pewnie juz tysiac razy na tym forum byly

ja tutaj dopiero co zawitalam, moze ktos ze mna pogada