Gość: Olusia IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 22:17 czemu jest ich w Polsce tak mało? przecież one mają swój urok.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Celtyckie imiona 22.06.11, 22:53 Może i mają, mnie jakość nie zachwycają. I spora ich część brzmi dla mnie niestety dość pretensjonalnie (np. Sabrina, Brenda, Ewelina, Alan). Jedynym celtyckim imieniem, które bardzo lubię jest Brygida - widnieje ona nawet na mojej dziewczynkowej liście Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Celtyckie imiona 23.06.11, 04:54 A o ktore Ci dokladnie imiona chodzi? Imion celtyckich jest od groma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olusia Re: Celtyckie imiona IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.11, 11:48 och. całe mnóstwo właśnie w tym rzecz. np Connor, nielubiany przez Was Brian (nie nazwałabym tak, ale podoba mi się), Eileen, Finnsech, Nancy, Rowena, Ryan, Sean, Shannon, Aileen, Bonnie, Colleen, Collin, Gwenhwyfar, Connan, Morgan(a).. część z nich po prostu ładnie brzmi, a część ma ładne znaczenie i może można by je jakoś ładnie i zręcznie przetłumaczyć.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an_o Re: Celtyckie imiona IP: *.prod-infinitum.com.mx 26.06.11, 05:07 Wiesz, z tymi imionami to tak jak z innymi zapozyczeniami - z reguly kiepsko wygladaja z polskimi nazwiskami. Nie wyobrazasz sobie chyba np. Connora Kaminskiego czy Gwenhwyfar Kowalska. One owszem ladnie brzmia (niektore przynajmniej) na gruncie celtyckim, ale na polskim juz nie bardzo. Moga miec nawet fajne znaczenie, ale co z tego, jak i tak w wiekszosci nadawac sie nie beda. To tak jak z bardziej polskimi wspomnianymi w kilku innych watkach Pulcheria, Ryczyslawa, czy Wredzia - niby imiona istnieja, ale czy wogole bys sie zastanawiala nad nadaniem ich dziecku? Szczerze watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1350 Re: Celtyckie imiona 27.06.11, 13:55 Chyba Edyta jest najpopularniejszym celtyckim imieniem w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Celtyckie imiona 13.07.11, 10:41 Gość portalu: Olusia napisał(a): > och. całe mnóstwo właśnie w tym rzecz. np Connor, nielubiany przez Was Brian > (nie nazwałabym tak, ale podoba mi się), Eileen, Finnsech, Nancy, Rowena, Ryan > , Sean, Shannon, Aileen, Bonnie, Colleen, Collin, Gwenhwyfar, Connan, Morgan(a) Sean to nie żadne imię celtyckie, tylko po prostu Jan... Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Celtyckie imiona 03.08.21, 14:46 Odświeżam wątek, bo też mnie to zastanawia. Jak już coś do nas trafi - Alan, Brajan, Kewin - to nie ma dobrej prasy. Wiem, to dlatego, że imiona celtyckie trafiają do Polski poprzez popkulturę do warstw nienadających tonu. Ale to tylko przesunięcie problemu - bo dlaczego taka jest droga? Dlaczego elity intelektualne nigdy nie lansują mody na kulturę celtycką? Bo pogańska, a my wiecznie zapatrzeni w Rzym, czy co? Dlaczego "rycerze okrągłego stołu" brzmi dobrze, ale Artur fe? Nic mi nie przychodzi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Celtyckie imiona 08.08.21, 16:43 Myślę, że te imiona po prostu nie przeniknęły do naszej kultury odpowiednio dawno, dlatego są skazane na bycie "nowymi wynalazkami". A mody na imiona, cechujące się długim cyklem (niesezonowe) powstają jednak najczęściej poprzez odkopanie jakichś imion o dawnej tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Celtyckie imiona 31.08.21, 11:18 emnilda.wolna napisała: > Dlaczego "rycerze okrągłego stołu" brzmi dobrze, ale Artur > fe? Nic mi nie przychodzi do głowy. A Artur fe? Jest źle odbierane? Nigdy bym nie pomyślała szczerze mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Celtyckie imiona 31.08.21, 14:04 > A Artur fe? Jest źle odbierane? Nigdy bym nie pomyślała szczerze mówiąc. Powiedziałabym, że najwyżej neutralnie, raczej nic nikomu nie przydaje. A to przecież chyba najszacowniejsze z imion celtyckich, inne robią dużo gorsze wrażenie. Może to rzeczywiście po prostu kwestia braku zakorzenionej nadawalności, czyli braku powszechnego skojarzenia "o, mój dziadek miał takiego kuzyna". Osobiście całkiem Artura lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Celtyckie imiona 05.09.21, 19:16 dierde napisał(a): > A Artur fe? Jest źle odbierane? Nigdy bym nie pomyślała szczerze mówiąc. Obecnie wujkowate, a w swoim czasie sezonowe. Tak je widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Celtyckie imiona 05.09.21, 19:36 Też postrzegam to imię jako sezonowe/wujkowate, nawet król Artur i coraz bardziej lubiany przeze mnie Rimbaud nie ratują sytuacji. A mało imion postrzegam w ten sposób 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Celtyckie imiona 05.09.21, 19:52 Szkoda Bo brzmieniowo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Celtyckie imiona 06.12.22, 16:39 Wydaje mi sie, ze to jest rowniez kwestia edukacji. Wymyslne imiona greckie czy rzymskie sa nam bardziej znajome poniewaz przerabiamy ich historie w szkole. O ile imperializm brytyjski rowniez przerabiamy, to o histori wysp nie ucza nas poza rzymska i brytyjska czescia. Nie uczymy sie o rdzennych plemionach wysp i ich wyrznieciu w pien w niektorych przypadkach. Tak samo jak nie uczy sie nas o histori plemion i panstw slowianskich. Ideologia szkolenictwa jest tak nastawiona i nie mamy olazji osluchac sie z tymi imionami. Swoja droga Morgana pociagala mnie mocno jako imie dla drugiej potencjalnej corki gdy bylam bardzo mloda Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Celtyckie imiona 08.12.22, 00:19 Morgana mnie też jak byłam młoda, tzn. jak miałam 9-10 lat, ze względu na magiczne skojarzenia Zgadzam się z Twoim uzasadnieniem. Szkoda, że niewiele osób chce poznawać samodzielnie i z wielu źródeł korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Celtyckie imiona 09.12.22, 15:54 Mnie troche pozniej, ale Morgana bardzo mi sie podobala. Do dzisiaj zreszta mi sie podoba. Jezeli osluchanie wplywa na sympatie do imienia to szkolnictwo musi miec wplyw. Imiennictwo jest bardzo specyficznym zaintefesowaniem wiec rozumiem brak ciekawosci, ale zaluje braku wiekszej odwagi nadawania imion. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Celtyckie imiona 31.08.21, 11:47 Mniej bardziej dziwi, ze tak malo w Polsce jest uzywanych polskich imion. Zdecydowanie bardziej niz mala ilosc celtyckich imion. Jeszcze bardziej dziwi mnie jak dziwnie brzmia te imiona dla Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_86 Re: Celtyckie imiona 05.09.21, 21:15 Rowena i Morgana piękne. A te " typowo polskie" to jakie np.? Te znane z tradycji częstego nadawania w Polsce typu Helena ,Antoni, Maria,które nie mają pochodzenia polskiego z żadnej strony? Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Celtyckie imiona 06.09.21, 02:12 Typowo polskie to sa oczywiscie polskie imiona, a nie zapozyczenia. Trudno powiedziec o Helenie, Antonim czy Mari, ze sa polskimi imionami. Typowo polski to jest Stanislaw, Wladyslaw, Wojciech, Kazimierz, Dobroslawa, Mieszko, Ziemowit itd. Helen, Antonich, Kubusiow i Marysi nie brakuje w Polsce, a polskich imion zdecydowanie brakuje, a raczej brakuje roznorodnosci. Jest okolo 1000 imion do wyboru, a nadawanych jest tuzin lub dwa. Takze ubolewanie nad brakiem wiekszej ilosci obcojezycznych imiona w kraju w ktorym on kroluja jest dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Celtyckie imiona 26.09.21, 15:28 sulimira napisała: > Typowo polskie to sa oczywiscie polskie imiona, a nie zapozyczenia. Trudno pow > iedziec o Helenie, Antonim czy Mari, ze sa polskimi imionami. Typowo polski to > jest Stanislaw, Wladyslaw, Wojciech, Kazimierz, Dobroslawa, Mieszko, Ziemowit Nie Ziemowit, a Siemowit, zamiast Kazimierza poprawniejszy jest Kazimir, a Władysław jest czechizmem ("typowo polski" jest Włodzisław). Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Celtyckie imiona 26.09.21, 16:08 Simowit moze jest poprawna forma co nie zmienia faktu, ze Ziemowit jest uzywany i jest rowniez typowo polski. Podobnie z Kazimierzem. Osobiscie Kazimir podoba mi sie bardziej i jezeli mialabym nadac to wlasnie ta forme. Typowo polski w sensie uzywany w Polsce, a nie miedzynarodowy. Tak na marginesie to widze, ze Siemowit sie pojawia wsrod noworodkow wiec ta swiadomosc starszej i poprawnej formy imienia niektorzy maja. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Celtyckie imiona 09.10.21, 14:00 Ziemowit nie jest "typowo polski". Jest błędem lekcji, upowszechnionym, ale jednak błędem. Właśnie pisanie o tym, i o fakcie, że poprawną formą jest Siemowit, powoduje, że niektórzy stawiają w imiennictwie na prawidłową formę. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Celtyckie imiona 10.10.21, 03:01 Ziemowit jest typowo polski poniewaz uzywany jest tylko przez Polakow. Zostal stoworzony poprzez blad w odczytaniu przez Polakow. Niezaleznie jak powstal jest to obecnie imie uznawane i uzywane w Polsce. Jezyk sie zmienia caly czas. Imiona dawniej byly "wymyslane" przez naszych przodkow. Imiona typu Bialas czy Was byly kiedys przeciez wymyslone. Osobiscie bardzo podooba mi sie pomysl tworzenia nowych imion. Tak robili nasi przodkowie i mamy do tego idealny jezyk. Oczywiscie wole skladanie nowych imion ze starych poprawnych czlonow z naszego jezyka, ale nie mam nic przeciwko tworzeniu nowych jezeli czlony te maja obecnie znaczenie tak jak ziemia, ktora pewnie byla uzyta przy tej blednej inteerpretacji. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Celtyckie imiona 10.10.21, 13:54 Masz rację, że neologizmy można tworzyć cały czas (w tym przypadku nie tyle jest to neologizm, co zła interpretacja dawnych zapisów). Niemniej jednak o tyle nie nazwałabym go "typowo polskim", że na tej samej zasadzie typowo polskimi imionami są na przykład Samolotosław albo Pociągomysł. Też są złożone z dwóch polskich słów, w tym jednego tradycyjnego członu imion złożonych, ale słysząc "typowo polskie imię" mam jednak skojarzenia z imieniem historycznym, o długiej tradycji, a nie nowy pomysł imienniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Celtyckie imiona 11.10.21, 11:53 Dla ciebie imionami typowo polskimi sa te historyczne. Dla mnie typowo polskimi sa imiona, ktore sa uzywane tylko w Polsce i na bazie polskiego slownictwa. Jezeli Samolotoslaw zacznie byc uzywany w Polsce jakoo imie to jestem pewna, ze bedzie typowo polskim imieniem uzywanym tylko w Polsce niezaleznie od tego co znaczy i czy jest neologizmem czy tez przeinaczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Celtyckie imiona 11.10.21, 20:49 Nazwałabym je "polskim", ale już nie "typowo" polskim. Nie wiem, gdzie tu ta typowość. Oczywiście każdy może jednak sobie wszystko nazywać dowolnie. Najwyżej będzie miał problemy z porozumieniem się. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Celtyckie imiona 12.10.21, 11:09 Niech ci bedzie na twoje skoro nie mozna miec odmiennego od ciebie zdania. Osobiscie nie mam problemow z porozumieniwaniem sie wiec nie przejmuje sie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Celtyckie imiona 12.10.21, 23:12 Tak samo, jak Ty możesz mieć swoje zdanie i je wyrazić, ja również mam do tego prawo i z tego korzystam. Nie wiem, czemu akurat ja miałabym być obłożona zakazem wyrażania własnych poglądów na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Celtyckie imiona 13.10.21, 00:20 Roznica jest taka, ze ja przyznaje ci racje i prawo do odmiennego zdania, ale w druga strone juz to nie dziala Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Celtyckie imiona 13.10.21, 21:14 sulimira napisała: > Roznica jest taka, ze ja przyznaje ci racje i prawo do odmiennego zdania, Kompletnie nie odnoszę takiego wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Celtyckie imiona 13.10.21, 21:46 "Dla ciebie imionami typowo polskimi sa te historyczne. Dla mnie typowo polskimi sa imiona, ktore sa uzywane tylko w Polsce i na bazie polskiego slownictwa." Uznaje, ze mamy inne podejsce do tego co okreslamy mianem typowo polskiego. Po czym ty dalej drazysz temat, ze inaczej bys je nazwala przez kilka odpowiedzi wiec ci napisalam, niech ci bedzie jezeli nie umiesz czytac ze zrozumieniem i nadal konca nie. Ja skoncze w takim razie. Nie mam tutaj rowniez nic wiecej do powiedzenia. Milego wieczoru Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Celtyckie imiona 14.10.21, 22:34 sulimira napisała: > Uznaje, ze mamy inne podejsce do tego co okreslamy mianem typowo polskiego. Po > czym ty dalej drazysz temat, ze inaczej bys je nazwala przez kilka odpowiedzi Takie "drążenie tematu" nazywa się dyskusją - każdy naukowiec powinien to rozumieć. Dyskusja na ogół trwa do momentu w którym obie strony czują, że wystarczająco wiele napisały. Nie ma zasad, które określają, że np. głos w dyskusji można zabrać tylko raz, a ostatnie słowo musi mieć zawsze sulimira. Dobranoc. - De gustibus... Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Celtyckie imiona 03.12.22, 11:24 Brawo, podzielam. Warto pokazać całkiem inne i zdrowe podejście odnośnie tworzenia imion i wciąż wymyślać zupełnie nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Celtyckie imiona 09.10.21, 14:16 Aha, czyli Siemomysł przez "si' jak "sito" też jest tą poprawną formą? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Celtyckie imiona 09.10.21, 19:34 Tak - "ziem-" nie było członem imion starosłowiańskich w odróżnieniu od "siemi", czyli rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Celtyckie imiona 09.10.21, 19:39 A, to dobrze wiedzieć 🙂 Długo myślałam, że poprawny jest Ziemowit, i że to się wzięło od ziemi. A słowo "siemia" znam (chociażby z rosyjskiego), ale nie wiedziałam, że dało początek tylu imionom... Odpowiedz Link Zgłoś