Gość: Saseta IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.11, 17:53 Za 2 miesiące urodzi nam się córcia, jak na razie mamy duży problem z wyborem imienia, podobają nam się imiona typu Aleksandra czy Natalia ale ze względu na popularność tych imion postanowiliśmy z nich zrezygnować. ostatnio chodzą nam po głowie 4 imiona , a mianowicie: Daria, Magdalena, Nina i Kaja. Co sądzicie o tych imionach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milagros90 Re: Imię dla córci 01.07.11, 18:11 Daria- nie przepadam za tym imieniem, według mnie jest mało plastyczne (brak ciekawych zdrobnień) Magdalena- lubię to imię. Jest oczywiście bardzo popularne, ale na plus moim zdaniem przemawiają: mnogość zdrobnień, melodyjność, pewna ponadczasowość, klasyka Nina- według mnie brzmi zdrobnieniowo. Proponowałabym jakieś inne imię dające możliwość zdrabniania do Niny, np. Janina Kaja- moim zdaniem ma subtelne, przyjemne brzmienie, ale wolę raczej dłuższe imiona Podsumowując- z tych czterech imion wybrałabym (mimo popularności) Magdalenę, albo Janinę zamiast Niny. Później Kaję, a na końcu Darię Odpowiedz Link Zgłoś
polonica7 Re: Imię dla córci 01.07.11, 18:21 1. Nina 2. Daria 3. Kaja 4. Magdalena dorzucam: Marta Michalina Matylda Urszula Marcelina Dagmara Liwia Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Imię dla córci 01.07.11, 18:26 Daria - znam 2 i 3 latkę, nie jestem pewna ale chyba staje się popularna Magdalena - ze względu na przesyt koleżanek o tym imieniu mówię nie Nina - nie podoba mi się brzmieniowo Kaja - mało poważne, coś jak Maja no i tak to wygląda a może Izabela? pasuje mi do Aleks. i Nat. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Imię dla córci 01.07.11, 18:33 Z podanych imion podoba mi się tylko i wyłącznie Magdalena. Piękne imię, pasuje zarówno do malutkiej dziewczynki, jak i do dorosłej kobiety. Daria - zbyt twarda, nie podoba mi się brzmienie tego imienia, wydaje się takie męskie. Nina - jako pełna forma imienia w ogóle do mnie nie przemawia. Jako zdrobnienie od Janiny lub Antoniny jak najbardziej mi się podoba. Kaja - nie podoba mi się, podobnie jak bardzo popularna Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
grecka_pszczola Re: Imię dla córci 01.07.11, 18:35 Darii bardzo nie lubię, Magaleny zresztą też. Nina brzmi zdrobnieniowo, osobiście nie nadałabym. Kaja mi się podoba Od siebie dorzucę Gaję, Laurę, Gabrielę i Weronikę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla córci 01.07.11, 18:39 Daria, zdecydowanie! Podoba mi się jeszcze Magdalena, ale wg mnie jest zbyt popularna. Nina też ok. Kaja mi się zupełnie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
zum.zum.zone Re: Imię dla córci 01.07.11, 19:20 Bardzo podoba mi sie Magdalena i chyba wszystkie jej zdrobnienia, minusem jest ogromna popularnosc w latach 70-80. Brzmieniowo podoba mi sie Kaja, ale przeszkadza mi brak historii, zakorzenienia. Daria i Nina nie podobaja mi sie, moze Daria troszke na plus. Jezeli odrzucacie Aleksandre i Natalie ze wzgledu na popularnosc, to Magdalena niewiele rozni sie od tych imion. Podsumowujac: z Waszych Magdalena, jakby mi bardzo zalezalo to tez Aleksandra czy Natalia. Z wymienionych powyzej: Gaja, Laura, Antonina. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Imię dla córci 01.07.11, 19:24 Z podanych imion najbardziej podoba mi się Magdalena,jednak też jest dość popularna. Pozostałe podobają mi się w miarę tak samo..w kolejności: Daria Kaja Nina Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Imię dla córci 01.07.11, 19:30 Wybrałabym Darię. Ciekawe, kobiece, mało popularne. Na drugim miejscu Nina. Na trzecim Magdalena - nie przepadam za tym imieniem, jest coraz bardziej popularne, ale ma ogrom zdrobnień. Kaja to zupełnie nie moja bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Imię dla córci 01.07.11, 20:38 z Twoich wybrałabym Magdalenę lub Darię a może Dominika, Anastazja(Nastusia), Kornelia, Marcelina, Berenika, Zoja(Zojka), Melania, Marianna Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Imię dla córci 02.07.11, 18:54 Daria - dla mnie neutralne, takie ani mi się podoba, ani nie podoba Magdalena - jest odrobinę mniej popularna obecnie od Aleksandry i Natalii, ale tylko trochę, także wysoko w rankingach. Ja bym nie nadała, zbyt oklepane dla mnie, poznałam w życiu baaardzo dużo Magd. Nina - chyba to imię bym wybrała z Twoich propozycji. Może wydawać się zdrobnieniowe (np. od Antoniny czy Janiny), ale ostatnio coraz bardziej przekonuje mnie jako pełne imię. Krótkie, ale IMO brzmi ładnie. Dużo zależy od współbrzmienia z nazwiskiem. Kaja - mnie osobiście się nie podoba, znam dwie Karoliny zdrabniane do Kai i to imię jest dla właśnie zdrobnieniowe. Może Gaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Imię dla córci IP: *.xdsl.centertel.pl 02.07.11, 22:46 Wybrałabym Darię lub Ninę Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla córci 03.07.11, 22:35 Magdalena jest również bardzo popularna. Daria mi się nie podoba, a za Kają nie przepadam. Zamiast Niny wybrałabym Janinę. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Zdecydowanie KAJA! 04.07.11, 21:50 Proste, dźwięczne, nowoczesne imię! Magdalena oklepana do bólu, Daria - imię lat 80-tych, Nina owszem, ale jakoś ciężko się to imię mimo wszystko wymawia. Kaja - najlepsze wg mnie z wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś