Dodaj do ulubionych

Opel Vectra C

24.07.07, 08:13
Witam.zastanawiam sie nad kupnem Opela Vectry C. dlugo juz wybieram pomiedzy
roznymi autami nie nie moge sie zdecydowac.... moze ktos mi podpowie czy
warto zainwestowac w ropniaka tej marki,bede wdzieczny.
z gory bardzo dziekuje!
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Opel Vectra C 24.07.07, 08:24
      2.0 DTI nie -muł do kwadratu, 2.2 DTI zależy jak trafisz bo bardzo nierówna
      jakość . 1.9CDTI jak najbardziej tak
      • derduch Re: Opel Vectra C 24.07.07, 10:54
        trypel napisał:

> 2.0 DTI nie -muł do kwadratu, 2.2 DTI zależy jak trafisz bo bardzo nierówna
        > jakość . 1.9CDTI jak najbardziej tak

No chyba żartujesz? Zanim zakupiłem 2.0 na beznzynke wziałem sobie z salonu na
        pośmiganie 1.9. To muł do kwadratu, nie wyobrażam sobie gorszego muła.
        • kubik_cdti Re: Opel Vectra C 24.07.07, 11:02
          może piszcie jakie warianty mocy,bo jest 1,9cdti 100km,120km,150km.,100km nie
          jeździłem,120km wystarcza do przyjemnej jazdy za miastem,150km bardzo
          wystarcza :D
        • trypel Re: Opel Vectra C 24.07.07, 11:42
          2 litrowa benzyna odpada przy 150 konnym dieslu, a przy benzynie 1.8 nawet
          diesel 120 konny to rakieta
          • derduch Re: Opel Vectra C 24.07.07, 17:19
            trypel napisał:

> 2 litrowa benzyna odpada przy 150 konnym dieslu, a przy benzynie 1.8 nawet
            > diesel 120 konny to rakieta

Co Ty wypisujesz?!?!? Chyba że jeździłeś jakimś wynalazkiem po 400tys przebiegu,
            ten zamuł 1,9 do 1,8 benzyny nie ma najmniejszej podejścia, Fakt że diesli nie
            znoszę ustawicznie z tym wciskaniem gazu w podłogę żeby bydle ruszyło ale ten
            1,9 to jakis dowcip losu :-(
            Dodam że model 2007 ma 140 kucy z 1,8 i też bardzo miło się jeździ.
            • trypel Re: Opel Vectra C 24.07.07, 19:04
              Mowie tylko o nowych samochodach :) 150 konny diesel może byc porównywany
              jedynie z benzyną 2.2. Benzyna 1.8 to pomyłka w tym samochodzie.
              Najlepsze co ma vectra C to własnie ten fiatowski silnik :)
            • kubik_cdti Re: Opel Vectra C 24.07.07, 21:41
              Ty motor oceniasz po tym jak rusza?A wyjechałeś może za miasto i coś próbowałeś
              wyprzedzic?Bo Ja tak i jednak czuje różnice między 1,8 a 1,9CDTi-120km,na
              korzyśc CDTi,a jak chcesz sprawnie ruszac polecam Melexa.
              • derduch Re: Opel Vectra C 25.07.07, 14:54
                a ja polecam przejechanie się tymi samochodami a nie pisanie debilizmów.
                Zamuł 1,9 ma 120 (podobno) koni, tegoroczny model 1,8 ma 140 koni.
                Weź nie pisz bzdur tylko się przejedź. Poprzedni 1,8 faktycznie był słabszy,
                miał podobnie jak zamuł 120 koni, wystarczyło jednak zredukować bieg przed
                wyprzedzaniem i 1,9 zostawał w tyle. Nie kłam lub nie fantazjuj więc.
              • derduch Re: Opel Vectra C 25.07.07, 14:56
                zresztą jak jesteś z Wawy lub okolic to możemy się złapać, ja mam co prawda 2.0
                w benzynce ale nie problem, wezmę od kumpla 1,8. Chcesz? Dla mnie nie ma
                problemu, do środy jestem w polskim skansenie więc mam czas.
                • kubik_cdti Re: Opel Vectra C 25.07.07, 17:47
                  Nie mam zamiaru się z tobą ani kłucic,ani ścigac poprostu jak dla mnie dynamika
                  1,9cdti na trasie o wiele przewyższa 1,8,bo jak w obydwu redukuje na 4 to
                  jednak widze,czuje,że cdti lepiej przyspiesza,cdti jest cichszy przy wyższych
                  prędkościach,mniej pali itd.takie jest moje zdanie z którym nie musisz się
                  zgadzac i zakończmy tą dyskusję.
    • grinlock78 Re: Opel Vectra C 24.07.07, 14:37
      a jak z awaryjnoscia tej marki i czy ewentualnie service jest drogi......?
      • salans Re: Opel Vectra C 25.07.07, 14:09
        ja przesiadłem się z mondeo v6 do vectry cdti 150 koni, na moc nie narzekam, za
        to spalanie astronomiczna roznica ...
        polecam forum forum.vectraklub.pl/
        • wilk.uszatek Re: Opel Vectra C 26.07.07, 07:46
          Tragikomiczna dyskusja. Gość pyta o Vectre C a tu dwóch pseudointelektualistów
          dywaguje na poziomie piaskownicy (żałosne teksty w stylu gaz w podloge zeby
          ruszyc - a może poćwicz technike jazdy, co?). Szczegolnie w głupiocie bryluje
          niejaki derduch... Daj pan spokoj i jak możesz, to wyjedź szybciej...
          A w temacie - Vectra C 1.9 cdti - 150 KM, silnik niezły, przyspieszenie b.
          dobre, zuycie paliwa do przyjecia. Awaryjnosc całości o ile serwisowana - na
          poziomie zadowalajacym. Moj silnik ma teraz 180 tys. i zaczyna pracowac juz
          nieco inaczej niz wówczas gdy był nowy. Powody są dwa - polskie paliwo nie
          służy cammon railowi (za duzo siarki) oraz ten silnik jako bazowe 1.9 JTD
          Fiata, został za bardzo wyśrubowany - 150 KM z 1.9 to sporo i przeklada sie na
          trwalosc. Te silniki beda wytrzymywac nie wiecej niż 300 tys. km. Optymalne
          wiec moze sie okazac 1.9 cdti 120 KM.
          • derduch [...] 26.07.07, 08:38
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • grinlock78 Re: Opel Vectra C 26.07.07, 20:25
            hehe dziekujue:),a z drugiej strony konwersacja robi sie ciekawa ;-)
    • citizen33 Re: Opel Vectra C 26.07.07, 19:14
      Mam 1,9 CDTI 120KM i nie narzekam. W miescie jesli chce się byc super szybkim,
      trzeba go nieco popiłować, ale zawalidrogą bynajmniej 1,9 nie jest. Na trasie
      jest zupełnie fajnie, ale oczywiście z wyprzedzanie raczej tylko z redukcją.
      Fajna jest 6-biegowa skrzynia, 6 bieg w trasie się przydaje.
      Awaryjność zerowa (prawie 50 tys) - i mam nadzieję, że tak już mu zostanie :-)
    • ttomee Re: Opel Vectra C 26.07.07, 21:42
      polecam Cromę.
      Ta sama podłoga co Vectra C ale za tą samą (albo niższą) kasę auto jest
      obszerniejsze, lepiej wyposażone, dużo ładniejsze i funkcjonalniejsze w środku.
      A na pewno "przyjemniejsze".

silnik 150 KM multijet (ten sam cdti w Vectrze).

Pozdrawiam
      Tomek

Croma 1.9 mJET
      • grinlock78 Re: Opel Vectra C 29.07.07, 23:09
        to w koncu jaki silnik polecacie? no i czy ten service jest drogi,no i
        ewentualnie czy sa jakies zamienniki.... pozdrawiam
        • wilk.uszatek Re: Opel Vectra C 30.07.07, 07:32
          Osobiście wybrałbym pewnie 1.9 cdti 120 KM. Ja jeżdzę 150 KM ale to służbowy
          wóz. Serwis nie jest tani ale na kolana też nie rzuca. Czy są zamienniki - nie
          wiem, bo musze serwisowac w ASO. Proponuję iść do Opla i spróbować dwie czy
          trzy wersje silnikowe. Potem zważ to co pisałem wyżej - że wytrzymałość 150 KM
          może być nie większa niż 300 tys. km. Jak zamierzasz jezdzić więcej, bierz coś
          innego.
          • grinlock78 Re: Opel Vectra C 01.08.07, 19:52
            sliczne dzieki ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka