Dodaj do ulubionych

Michalina czy Łucja

26.07.11, 20:37
Niedawno pytałam o opinię w sprawie innych imion, ale ostatecznie została zarejestrowana Michalina Łucja. Okazuje się jednak, że nie mogę zaakceptować zdrobnienia Michasia i rozważamy poważnie zamianę na Łucję. Proszę o Wasze głosy, bo wciąż i wciąż kotłuję to w głowie i nic mi z tego nie wynika sad
Dodam ze siostra ma na imię Laura. Z góry dziękuje smile
Obserwuj wątek
    • grecka_pszczola Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 20:45
      Zdecydowanie Łucja, bardzo mi się podoba.
      • domi_33 Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 20:54
        Łucja, Łucja. smile
        • uwierz_mirando Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 21:01
          Sądzę, że będziesz tę Michasię często słyszeć. Mnie osobiście bardziej podoba się Łucja.
    • ronalilly Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 21:03
      Piękne imiona nosi Wasza córka smile
      W podjęciu decyzji niestety nie pomogę, dla mnie remis. A Michasia bardzo ciepło mi się kojarzy.
      • Gość: iwa Re: Michalina czy Łucja IP: *.xdsl.centertel.pl 26.07.11, 21:05
        Łucja
    • dalenia Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 21:13
      Uwielbiam Michalinę, za Łucją nie przepadam. Ale jeśli Tobie Michasia nie odpowiada, to nie ma się co męczyć smile Zmieniajcie kolejność jak najszybciej.
    • wyczyny Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 21:16
      mnie osobiście bardziej podoba się Michalina, nie wiem jak to jest nieakceptować zdrobnienia...nie wiem, co doradzić...mnie by się nie chciało zmieniać i tłumaczyć rodzinie, znajomym, że to nie Misia a Lusia wink
    • oli_ole Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 21:16
      Oba są piękne!!! Jakakolwiek decyzja zapadnie, będzie super. Grunt, by podjąć ją szybko!

P.S. A jak chciałabyś zdrabniać Łucję?
      • olianka Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 22:07
        oli_ole napisała:

> Oba są piękne!!! Jakakolwiek decyzja zapadnie, będzie super. Grunt, by podjąć j
        > ą szybko!

Myślę podobnie.
    • Gość: niki Re: Michalina czy Łucja IP: *.adsl.alicedsl.de 26.07.11, 21:28
      Z tych dwóch bardziej podoba mi się Michalina, ale to przecież nie mnie ma się podobać, tylko wam, rodzicom. Jeśli nie podoba ci się zdrobnienie Michasia - zmieniłabym.
      • magducha78 Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 21:56
        obydwa są ładne, ale skoro jest problem to zmień
        • mel_bi Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 22:15
          Łucja. Cudowne imię, tylko pozytywne reakcje, fura pięknych zdrobnień.
          • panna.w.drodze Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 22:36
            np? bo dla mie imię jest piękne ale zdrobnień to ja nie znam żadnych, Lusia to z Lucyną mi się kojarzy...
            • dalenia Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 22:55
              Mogę się wtrącić? suspicious

Mnie np. zachwyca Łucyjka, ale chyba jest nieco za długa na takie "codzienne" zdrobnienie smile Chociaż w sumie są Marcelinki, Karolinki i Mateusze, więc Łucyjka też by dała rade. Podoba mi się też Łusia, no ale pełna forma jakoś tak do mnie nie przemawia (choć ostatnio coraz bardziej się przekonuję i może kiedyś wpiszę ją na swoją listę jak np. jeszcze niedawno nielubianą przeze mnie Klarę smile)
            • Gość: M Re: Michalina czy Łucja IP: 91.208.10.* 02.08.11, 15:17
              panna.w.drodze napisała:

> np? bo dla mie imię jest piękne ale zdrobnień to ja nie znam żadnych, Lusia to
              > z Lucyną mi się kojarzy...

Lusia to zrobnienie od Łucji

oczywiście Lucynę też można zdrabniać Lusia, nic nie stoi na przeszkodzie
    • jagodowa2 Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 22:19
      Oba imiona mi się podobają, ale jeśli nie możesz zaakceptować Michasi, to lepiej zmień.
      • kotocelot Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 23:04
        Może niepotrzebnie napisałam że chodzi o zmianę nadanego już imienia, bo to tak zaraz mało poważnie wygląda, takie wydziwianie.
        Łucja jest krotka i nie muszę jej skracać, zdrobnienia pieszczotliwe mogą być rożne i zwykle same się tworzą. Michalina jest za długa żeby tak potocznie się zwracać albo np na ulicy zawołać i dlatego od razu wchodzą w życie te skróty. Z drugiej strony wiem, że jak zmienię to już na amen, więc nie chcę pogorszyć i potem żałować.
        • dalenia Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 23:34
          Sporo było już tu mam zmieniających imię smile Nie jest to niepoważne - w końcu lepiej zmieniać niż męczyć się z imieniem, które nam się nie podoba. Ale wszystko do czasu - tzn, jak ktoś podejmie decyzję i zmieni, to ok, ale ... Zresztą, co Ci będę pisać. Zerknij tu - dziewczyna długo wydziwiała i nie mogła się zdecydować, to już trochę zaczynało być niepoważne.

Zwracaj się do małej "Łucja" przez kilka dni i zobacz, czy Ci to odpowiada.
    • magdmaz Re: Michalina czy Łucja 27.07.11, 08:44
      Mnie bardziej podoba się Michalina. Łucja niby zła nie jest, ale jej zdrobnienia mnie nie przekonują.
    • paula.anna Re: Michalina czy Łucja 27.07.11, 09:04
      Łucja zdecydowanie bardziej mi się podoba niż Michalina!
      • rose01 Re: Michalina czy Łucja 27.07.11, 12:21
        Do Laury jakoś Nina i Diana mi pasują, a jeśli już z tych 2 do Łucja
    • atenette Re: Michalina czy Łucja 27.07.11, 12:27
      Jestem za Łucją, ale Michalina też bardzo ładna.
    • luska.s Re: Michalina czy Łucja 27.07.11, 17:10
      Łucja jest świetna
    • Gość: Olka Re: Michalina czy Łucja IP: 194.183.33.* 27.07.11, 21:45
      Łucja zdecydowanie.Michalina nie podoba mi się i rzeczywiście jest trochę za długa.
      • kotocelot Re: Michalina czy Łucja 28.07.11, 13:37
        Dziękuję za wszystkie opinie.
        A czy Łucja nie jest Waszym zdaniem zbyt "podobna" do Laury?
        • paula.anna Re: Michalina czy Łucja 28.07.11, 14:16
          wg mnie nie jest podobna
        • florianne Re: Michalina czy Łucja 28.07.11, 14:17
          Jak dla mnie nie są podobne.
        • Gość: M Re: Michalina czy Łucja IP: 91.208.10.* 02.08.11, 15:20
          Łucja w żadnym razie nie kojarzy mi się z Laurą.

• florianne Re: Michalina czy Łucja 28.07.11, 14:17
      Łucja.
    • Gość: kana Re: Michalina czy Łucja IP: *.centertel.pl 28.07.11, 14:48
      Łucja
    • Gość: megi79 Re: Michalina czy Łucja IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 28.07.11, 14:49
      Wolę Michalinę,Michasia mi się podoba,ale przecież może być też Michalinka,Misia,Miśka.
      Łucja podoba mi się w pełnej formie,ale już Łusia,Łucyjka nie.Zdrobnienia Michaliny o wiele bardziej do mnie przemawiaja.Ale którekolwiek wybierzecie-będzie ładniesmile
    • gaudencja Re: Michalina czy Łucja 28.07.11, 23:20
      Sama bym dla swojej córki wybrała Łucję.
      Z drugiej strony, akurat problem zdrobnienia Michasia uważam za nieco sztuczny, bo taka Michalina może przeżyć przez całe życie nie funkcjonując jako Michasia czy Misia.
      • kotocelot Re: Michalina czy Łucja 29.07.11, 00:06
        Ja tez tak myślałam. Jednak reakcja znajomych, rodziny itd pozbawiła mnie złudzeń.
        Wszyscy pytają o <Michasię>. Zdałam sobie sprawę, że nie zapanuję nad tym.
        No i że to zdrobnienie mnie bardzo drażni. Stąd ten dylemat. sad
        • paula.anna Re: Michalina czy Łucja 29.07.11, 09:07
          no Michalina jest takim misiowatym imieniem w moim odczuciu, nawet w pełnej wersji.
          ale Michasia i tak lepsza niż Misia wg mnie wink

tak myślę, że na pewno lepsza Michalina niż kolejna Zuzia, Lena, Maja itp, ale Łucja to jest to smile
        • gaudencja Re: Michalina czy Łucja 30.07.11, 16:54
          kotocelot napisała:

> Ja tez tak myślałam. Jednak reakcja znajomych, rodziny itd pozbawiła mnie złud
          > zeń.
          > Wszyscy pytają o <Michasię>.

Może by ich trzeba oduczyć po prostu? Nie wierzę, zeby to było nie do opanowania...
        • froobek Re: Michalina czy Łucja 07.09.11, 21:36
          Przyznam, że to naprawdę dziwaczny sposób zdrabniania Michaliny...
          Może znajomych zmień, a nie dziecku imię wink
          Mnie by się pewnie nie chciało, choć Łucja podoba mi się nieco bardziej.
          Popularność chyba podobna?
    • Gość: Olka Re: Michalina czy Łucja IP: 194.183.33.* 29.07.11, 17:35
      Łucja zdecydowanie lepiej pasuje do Laury.
    • quasi.modo Re: Michalina czy Łucja 01.08.11, 17:16
      Mi chyba bardziej podoba się Michalina, chociaż Łucja też niepozbawiona jest wdzięku.

W sprawie tego niechcianego zdrobnienia trudno mi się zidentyfikować, bo dla mnie jest ono jednym z plusów imienia Michalina. Jeśli jednak ma Was to drażnić, zmieńcie kolejność póki czas.
    • Gość: jackowyportowy Re: Michalina czy Łucja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.11, 14:16
      Michalina! Piękne! Ładne zdrobnienie, orginalne, ciepłe, nienachalne
    • Gość: gość Re: Michalina czy Łucja IP: *.finemedia.pl 24.08.11, 19:43
      Mi się zdecydowanie bardziej podoba Łucja. Ostatnio bardzo polubiłam to imię. Michalina też ładne, ale mi nawet nie Michasia a Misia się nie podobauncertain
      • Gość: majek82 Re: Michalina czy Łucja IP: *.183.237.254.dsl.dynamic.t-mobile.pl 04.09.11, 09:44
        Jaka decyzje podjelas autorko watku?
        • plynaryby Re: Michalina czy Łucja 04.09.11, 19:32
          Moja córka ma na imię Michalina. Też nie lubię zdrobnienia Michasia i nigdy tak do niej nie mówię. Otoczenie na początku mówiło "Michasia" ale ja mówiłam do niej zawsze Michalina, Misia, Misiula, Michania i otoczenie tak się osłuchało, że teraz z rzadka ktoś mówi do niej Michasia. Zdecydowanie naśladują chyba podświadomie to, jak my się do niej zwracamy.
          A druga córka będzie Anielą lub Malwiną. Podoba mi się jeszcze Melania ale Mężowi nie.
    • lipsmacker Re: Michalina czy Łucja 05.09.11, 14:22
      Zazdroszcze dylematu smile Oba imiona baaardzo mi sie podobaja i w Polsce napewno nie zawahalabym sie przed nadaniem dziecku Lucja czy tez Michalina. A dla mnie odpadaja bo ani Michelle ani Lucy nie strawie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.