kotocelot 26.07.11, 20:37 Niedawno pytałam o opinię w sprawie innych imion, ale ostatecznie została zarejestrowana Michalina Łucja. Okazuje się jednak, że nie mogę zaakceptować zdrobnienia Michasia i rozważamy poważnie zamianę na Łucję. Proszę o Wasze głosy, bo wciąż i wciąż kotłuję to w głowie i nic mi z tego nie wynika Dodam ze siostra ma na imię Laura. Z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grecka_pszczola Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 20:45 Zdecydowanie Łucja, bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 21:01 Sądzę, że będziesz tę Michasię często słyszeć. Mnie osobiście bardziej podoba się Łucja. Odpowiedz Link Zgłoś
ronalilly Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 21:03 Piękne imiona nosi Wasza córka W podjęciu decyzji niestety nie pomogę, dla mnie remis. A Michasia bardzo ciepło mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 21:13 Uwielbiam Michalinę, za Łucją nie przepadam. Ale jeśli Tobie Michasia nie odpowiada, to nie ma się co męczyć Zmieniajcie kolejność jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 21:16 mnie osobiście bardziej podoba się Michalina, nie wiem jak to jest nieakceptować zdrobnienia...nie wiem, co doradzić...mnie by się nie chciało zmieniać i tłumaczyć rodzinie, znajomym, że to nie Misia a Lusia Odpowiedz Link Zgłoś
oli_ole Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 21:16 Oba są piękne!!! Jakakolwiek decyzja zapadnie, będzie super. Grunt, by podjąć ją szybko! P.S. A jak chciałabyś zdrabniać Łucję? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 22:07 oli_ole napisała: > Oba są piękne!!! Jakakolwiek decyzja zapadnie, będzie super. Grunt, by podjąć j > ą szybko! Myślę podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Michalina czy Łucja IP: *.adsl.alicedsl.de 26.07.11, 21:28 Z tych dwóch bardziej podoba mi się Michalina, ale to przecież nie mnie ma się podobać, tylko wam, rodzicom. Jeśli nie podoba ci się zdrobnienie Michasia - zmieniłabym. Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 21:56 obydwa są ładne, ale skoro jest problem to zmień Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 22:15 Łucja. Cudowne imię, tylko pozytywne reakcje, fura pięknych zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 22:36 np? bo dla mie imię jest piękne ale zdrobnień to ja nie znam żadnych, Lusia to z Lucyną mi się kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 22:55 Mogę się wtrącić? Mnie np. zachwyca Łucyjka, ale chyba jest nieco za długa na takie "codzienne" zdrobnienie Chociaż w sumie są Marcelinki, Karolinki i Mateusze, więc Łucyjka też by dała rade. Podoba mi się też Łusia, no ale pełna forma jakoś tak do mnie nie przemawia (choć ostatnio coraz bardziej się przekonuję i może kiedyś wpiszę ją na swoją listę jak np. jeszcze niedawno nielubianą przeze mnie Klarę ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Michalina czy Łucja IP: 91.208.10.* 02.08.11, 15:17 panna.w.drodze napisała: > np? bo dla mie imię jest piękne ale zdrobnień to ja nie znam żadnych, Lusia to > z Lucyną mi się kojarzy... Lusia to zrobnienie od Łucji oczywiście Lucynę też można zdrabniać Lusia, nic nie stoi na przeszkodzie Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 22:19 Oba imiona mi się podobają, ale jeśli nie możesz zaakceptować Michasi, to lepiej zmień. Odpowiedz Link Zgłoś
kotocelot Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 23:04 Może niepotrzebnie napisałam że chodzi o zmianę nadanego już imienia, bo to tak zaraz mało poważnie wygląda, takie wydziwianie. Łucja jest krotka i nie muszę jej skracać, zdrobnienia pieszczotliwe mogą być rożne i zwykle same się tworzą. Michalina jest za długa żeby tak potocznie się zwracać albo np na ulicy zawołać i dlatego od razu wchodzą w życie te skróty. Z drugiej strony wiem, że jak zmienię to już na amen, więc nie chcę pogorszyć i potem żałować. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Michalina czy Łucja 26.07.11, 23:34 Sporo było już tu mam zmieniających imię Nie jest to niepoważne - w końcu lepiej zmieniać niż męczyć się z imieniem, które nam się nie podoba. Ale wszystko do czasu - tzn, jak ktoś podejmie decyzję i zmieni, to ok, ale ... Zresztą, co Ci będę pisać. Zerknij tu - dziewczyna długo wydziwiała i nie mogła się zdecydować, to już trochę zaczynało być niepoważne. Zwracaj się do małej "Łucja" przez kilka dni i zobacz, czy Ci to odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Michalina czy Łucja 27.07.11, 08:44 Mnie bardziej podoba się Michalina. Łucja niby zła nie jest, ale jej zdrobnienia mnie nie przekonują. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Michalina czy Łucja 27.07.11, 09:04 Łucja zdecydowanie bardziej mi się podoba niż Michalina! Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Michalina czy Łucja 27.07.11, 12:21 Do Laury jakoś Nina i Diana mi pasują, a jeśli już z tych 2 do Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Michalina czy Łucja 27.07.11, 12:27 Jestem za Łucją, ale Michalina też bardzo ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Michalina czy Łucja IP: 194.183.33.* 27.07.11, 21:45 Łucja zdecydowanie.Michalina nie podoba mi się i rzeczywiście jest trochę za długa. Odpowiedz Link Zgłoś
kotocelot Re: Michalina czy Łucja 28.07.11, 13:37 Dziękuję za wszystkie opinie. A czy Łucja nie jest Waszym zdaniem zbyt "podobna" do Laury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Michalina czy Łucja IP: 91.208.10.* 02.08.11, 15:20 Łucja w żadnym razie nie kojarzy mi się z Laurą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Michalina czy Łucja IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 28.07.11, 14:49 Wolę Michalinę,Michasia mi się podoba,ale przecież może być też Michalinka,Misia,Miśka. Łucja podoba mi się w pełnej formie,ale już Łusia,Łucyjka nie.Zdrobnienia Michaliny o wiele bardziej do mnie przemawiaja.Ale którekolwiek wybierzecie-będzie ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Michalina czy Łucja 28.07.11, 23:20 Sama bym dla swojej córki wybrała Łucję. Z drugiej strony, akurat problem zdrobnienia Michasia uważam za nieco sztuczny, bo taka Michalina może przeżyć przez całe życie nie funkcjonując jako Michasia czy Misia. Odpowiedz Link Zgłoś
kotocelot Re: Michalina czy Łucja 29.07.11, 00:06 Ja tez tak myślałam. Jednak reakcja znajomych, rodziny itd pozbawiła mnie złudzeń. Wszyscy pytają o <Michasię>. Zdałam sobie sprawę, że nie zapanuję nad tym. No i że to zdrobnienie mnie bardzo drażni. Stąd ten dylemat. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Michalina czy Łucja 29.07.11, 09:07 no Michalina jest takim misiowatym imieniem w moim odczuciu, nawet w pełnej wersji. ale Michasia i tak lepsza niż Misia wg mnie tak myślę, że na pewno lepsza Michalina niż kolejna Zuzia, Lena, Maja itp, ale Łucja to jest to Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Michalina czy Łucja 30.07.11, 16:54 kotocelot napisała: > Ja tez tak myślałam. Jednak reakcja znajomych, rodziny itd pozbawiła mnie złud > zeń. > Wszyscy pytają o <Michasię>. Może by ich trzeba oduczyć po prostu? Nie wierzę, zeby to było nie do opanowania... Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Michalina czy Łucja 07.09.11, 21:36 Przyznam, że to naprawdę dziwaczny sposób zdrabniania Michaliny... Może znajomych zmień, a nie dziecku imię Mnie by się pewnie nie chciało, choć Łucja podoba mi się nieco bardziej. Popularność chyba podobna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Michalina czy Łucja IP: 194.183.33.* 29.07.11, 17:35 Łucja zdecydowanie lepiej pasuje do Laury. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Michalina czy Łucja 01.08.11, 17:16 Mi chyba bardziej podoba się Michalina, chociaż Łucja też niepozbawiona jest wdzięku. W sprawie tego niechcianego zdrobnienia trudno mi się zidentyfikować, bo dla mnie jest ono jednym z plusów imienia Michalina. Jeśli jednak ma Was to drażnić, zmieńcie kolejność póki czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackowyportowy Re: Michalina czy Łucja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.11, 14:16 Michalina! Piękne! Ładne zdrobnienie, orginalne, ciepłe, nienachalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Michalina czy Łucja IP: *.finemedia.pl 24.08.11, 19:43 Mi się zdecydowanie bardziej podoba Łucja. Ostatnio bardzo polubiłam to imię. Michalina też ładne, ale mi nawet nie Michasia a Misia się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majek82 Re: Michalina czy Łucja IP: *.183.237.254.dsl.dynamic.t-mobile.pl 04.09.11, 09:44 Jaka decyzje podjelas autorko watku? Odpowiedz Link Zgłoś
plynaryby Re: Michalina czy Łucja 04.09.11, 19:32 Moja córka ma na imię Michalina. Też nie lubię zdrobnienia Michasia i nigdy tak do niej nie mówię. Otoczenie na początku mówiło "Michasia" ale ja mówiłam do niej zawsze Michalina, Misia, Misiula, Michania i otoczenie tak się osłuchało, że teraz z rzadka ktoś mówi do niej Michasia. Zdecydowanie naśladują chyba podświadomie to, jak my się do niej zwracamy. A druga córka będzie Anielą lub Malwiną. Podoba mi się jeszcze Melania ale Mężowi nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Michalina czy Łucja 05.09.11, 14:22 Zazdroszcze dylematu Oba imiona baaardzo mi sie podobaja i w Polsce napewno nie zawahalabym sie przed nadaniem dziecku Lucja czy tez Michalina. A dla mnie odpadaja bo ani Michelle ani Lucy nie strawie Odpowiedz Link Zgłoś