14.08.11, 23:56
Prosbe mam taka: jak w Polsce bedzie odbierane imie Ella? Chodzi mi o to, czy nie bedzie wzbudzalo jakis nieszczesliwych skojarzen? Moze znacie dziecko o tym imieniu? Czy nie bylo problemow z rejestracja?
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Ella 15.08.11, 00:39
      W Polsce na pewno sprawi problemy. Jestem przekonana, że większość ludzi będzie sądzić, że to Ela, zdrobnienie Elżbiety.
    • wakacyjna_iguana Re: Ella 15.08.11, 00:47
      I tak Elka będą wołać - jak na Elżbietę. Nie polecam.
    • lazurja1 Re: Ella 15.08.11, 01:28
      Na pewno każdy będzie myślał że to Ela a ktoś specijalnie robi jej na złość i specijalnie wydłuża ,,l ,, w środku .
    • ilianna Re: Ella 15.08.11, 05:45
      Z rejestracją może być problem. Dla większości ludzi będzie Elżbietą/Elą/Elką. Skojarzeń nieszczęśliwych nie budzi, bo niby jakie wink. Ja bym nie nadała. Może Eleanora zdrabniana do Elli?
    • olianka Re: Ella 15.08.11, 10:26
      Również uważam, że wszyscy myśleliby, że to Elżbieta.
    • przeciwcialo Re: Ella 15.08.11, 11:34
      W wielu językach Ella znaczy po prostu ona. Niefajnie.
    • Gość: niki Re: Ella IP: *.adsl.alicedsl.de 15.08.11, 13:47
      To chyba moje ulubione imię "zagraniczne".
      W Polsce jednak nie nadałabym na pewno. Zgadzam się z poprzedniczkami: Dziecko i tak zostanie Elą - w domyśle od Elżbiety. Tylko "naliterować" będzie się musiało co niemiara.
    • asica74 Re: Ella 15.08.11, 15:25
      Dziekuje za odpowiedzismile Chyba zapomnialam o waznym szczegole: mieszkamy w UK, tutaj to imie jest zupelnie normalne. W Polsce mieszkac nie bedziemy, wiec raczej chodzi mi o to, czy podczas odwiedzin nie bedzie miala dziewczyna problemow. (typu przezywanie etc). Skojarzenie z Ela faktycznie jest bliskie, ale to akurat jestem w stanie przelknac. Aha i tak wiem, po posrtugalsku to znaczy "ona".
      • ilianna Re: Ella 15.08.11, 16:37
        > Dziekuje za odpowiedzismile Chyba zapomnialam o waznym szczegole: mieszkamy w UK,
        > tutaj to imie jest zupelnie normalne. W Polsce mieszkac nie bedziemy, wiec racz
        > ej chodzi mi o to, czy podczas odwiedzin nie bedzie miala dziewczyna problemow.
        > (typu przezywanie etc).

To wszystko zmienia wink.
        • abiela Re: Ella 16.08.11, 00:25
          No ale jakie problemy masz na myśli? Nie potrafię sobie wyobrazić jakie problemy mogłaby mieć dziewczynka przedstawiająca się jako "Ela", bo przecież podwójnego "l" po angielsku nie wymawiasz?
          • asica74 Re: Ella 16.08.11, 06:21
            Oczywiscie, ze wymawiam podwojne lsmile i nie tylko jasmile
            W kwestii problemow, chodzi mi szczegolnie o podatnosc imienia na przezwiska, albo na glupie skojarzenia, typu Ella bela?
            • abiela Re: Ella 16.08.11, 14:17
              Ale wymawiasz El-la? Czy po prostu przedłużone "l" jak to jest w polskim uzusie językowym?
              Oczywiście, że można wymyślić przezwisko ela-bela itp., no ale co z tego? Można wymyślić ania-bania i agata-szmata itd.
              • asica74 Re: Ella 16.08.11, 19:54
                El-la. Jakie to ma znaczenie? W sumie twoja wypowiedz bardzo mnie pocieszyla i utwierdzila w tym, ze to imie jak kazde inne, nie mniej i nie wiecej podatne na przezwiska. Dzieki
                • Gość: niki Re: Ella IP: *.adsl.alicedsl.de 16.08.11, 22:57
                  Nie to żebym była jakimś ekspertem, ale nie spotkałam się jeszcze ani razu z sytuacją, w której ktoś wymówiłby imię Ella wymawiając przy tym 2 "l". Tak samo, jak imię Emma wymawia się po angielsku przez jedno "m".
                  • abiela Re: Ella 16.08.11, 23:09
                    No właśnie, angielska wymowa tego imienia jest inna, dlatego się zadziwiłam.
                  • asica74 Re: Ella 17.08.11, 00:00
                    Serio? Znam tu jedna mala Emme i wyraznie slysze, ze mama wola na nia Em-ma.
                    • Gość: niki Re: Ella IP: *.adsl.alicedsl.de 17.08.11, 01:06
                      Serio, serio. Może przysłuchaj się jeszcze raz. Albo wejdź na YT i obejrzyj jakikolwiek wywiad z Emmą Watson, Emmą Thompson, Emmą Roberts - imię zawsze wymawiane jest przez jedno "m". Co do Elli to możesz obejrzeć jakąś biografię Elli Fitzgerald na przykład. Gdy mówią o niej - zawsze mówią Ella przez jedno "l". Nie wiem, być może w którymś dialekcie wymawia się to inaczej, ale jak już mówiłam - nie spotkałam się.
                      • irina_katodina Re: Ella 17.08.11, 07:37
                        Gość portalu: niki napisał(a):

> wywiad z Emmą Watson, Emmą Thompson, Emmą Roberts - imię zawsze wymawi
                        > ane jest przez jedno "m".

Gdy mówią o niej - zawsze mówią Ella przez jedno "l". Nie
                        > wiem, być może w którymś dialekcie wymawia się to inaczej, ale jak już mówiłam
                        > - nie spotkałam się.

Powiem więcej, o ile wiem, podwójne spółgłoski brzmią w angielskim nawet minimalnie krócej niż pojedyncze, czyli "m" w "Emma" jest ciut krótsze niż byłoby w "Ema".

A ci, u których słyszysz "Em-ma", to pewnie po prostu nie są Brytyjczycy.
    • gaudencja Re: Ella 17.08.11, 21:50
      Znam jedną Ellę: www.chopin.edu.pl/pl/osobowe/ella-susmanek-mysinska i nie powiem, żeby to imię mnie uwodziło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.