asica74 14.08.11, 23:56 Prosbe mam taka: jak w Polsce bedzie odbierane imie Ella? Chodzi mi o to, czy nie bedzie wzbudzalo jakis nieszczesliwych skojarzen? Moze znacie dziecko o tym imieniu? Czy nie bylo problemow z rejestracja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Ella 15.08.11, 00:39 W Polsce na pewno sprawi problemy. Jestem przekonana, że większość ludzi będzie sądzić, że to Ela, zdrobnienie Elżbiety. Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Ella 15.08.11, 00:47 I tak Elka będą wołać - jak na Elżbietę. Nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
lazurja1 Re: Ella 15.08.11, 01:28 Na pewno każdy będzie myślał że to Ela a ktoś specijalnie robi jej na złość i specijalnie wydłuża ,,l ,, w środku . Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Ella 15.08.11, 05:45 Z rejestracją może być problem. Dla większości ludzi będzie Elżbietą/Elą/Elką. Skojarzeń nieszczęśliwych nie budzi, bo niby jakie . Ja bym nie nadała. Może Eleanora zdrabniana do Elli? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Ella 15.08.11, 10:26 Również uważam, że wszyscy myśleliby, że to Elżbieta. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Ella 15.08.11, 11:34 W wielu językach Ella znaczy po prostu ona. Niefajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Ella IP: *.adsl.alicedsl.de 15.08.11, 13:47 To chyba moje ulubione imię "zagraniczne". W Polsce jednak nie nadałabym na pewno. Zgadzam się z poprzedniczkami: Dziecko i tak zostanie Elą - w domyśle od Elżbiety. Tylko "naliterować" będzie się musiało co niemiara. Odpowiedz Link Zgłoś
asica74 Re: Ella 15.08.11, 15:25 Dziekuje za odpowiedzi Chyba zapomnialam o waznym szczegole: mieszkamy w UK, tutaj to imie jest zupelnie normalne. W Polsce mieszkac nie bedziemy, wiec raczej chodzi mi o to, czy podczas odwiedzin nie bedzie miala dziewczyna problemow. (typu przezywanie etc). Skojarzenie z Ela faktycznie jest bliskie, ale to akurat jestem w stanie przelknac. Aha i tak wiem, po posrtugalsku to znaczy "ona". Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Ella 15.08.11, 16:37 > Dziekuje za odpowiedzi Chyba zapomnialam o waznym szczegole: mieszkamy w UK, > tutaj to imie jest zupelnie normalne. W Polsce mieszkac nie bedziemy, wiec racz > ej chodzi mi o to, czy podczas odwiedzin nie bedzie miala dziewczyna problemow. > (typu przezywanie etc). To wszystko zmienia . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ella 16.08.11, 00:25 No ale jakie problemy masz na myśli? Nie potrafię sobie wyobrazić jakie problemy mogłaby mieć dziewczynka przedstawiająca się jako "Ela", bo przecież podwójnego "l" po angielsku nie wymawiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
asica74 Re: Ella 16.08.11, 06:21 Oczywiscie, ze wymawiam podwojne l i nie tylko ja W kwestii problemow, chodzi mi szczegolnie o podatnosc imienia na przezwiska, albo na glupie skojarzenia, typu Ella bela? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ella 16.08.11, 14:17 Ale wymawiasz El-la? Czy po prostu przedłużone "l" jak to jest w polskim uzusie językowym? Oczywiście, że można wymyślić przezwisko ela-bela itp., no ale co z tego? Można wymyślić ania-bania i agata-szmata itd. Odpowiedz Link Zgłoś
asica74 Re: Ella 16.08.11, 19:54 El-la. Jakie to ma znaczenie? W sumie twoja wypowiedz bardzo mnie pocieszyla i utwierdzila w tym, ze to imie jak kazde inne, nie mniej i nie wiecej podatne na przezwiska. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Ella IP: *.adsl.alicedsl.de 16.08.11, 22:57 Nie to żebym była jakimś ekspertem, ale nie spotkałam się jeszcze ani razu z sytuacją, w której ktoś wymówiłby imię Ella wymawiając przy tym 2 "l". Tak samo, jak imię Emma wymawia się po angielsku przez jedno "m". Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ella 16.08.11, 23:09 No właśnie, angielska wymowa tego imienia jest inna, dlatego się zadziwiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
asica74 Re: Ella 17.08.11, 00:00 Serio? Znam tu jedna mala Emme i wyraznie slysze, ze mama wola na nia Em-ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Ella IP: *.adsl.alicedsl.de 17.08.11, 01:06 Serio, serio. Może przysłuchaj się jeszcze raz. Albo wejdź na YT i obejrzyj jakikolwiek wywiad z Emmą Watson, Emmą Thompson, Emmą Roberts - imię zawsze wymawiane jest przez jedno "m". Co do Elli to możesz obejrzeć jakąś biografię Elli Fitzgerald na przykład. Gdy mówią o niej - zawsze mówią Ella przez jedno "l". Nie wiem, być może w którymś dialekcie wymawia się to inaczej, ale jak już mówiłam - nie spotkałam się. Odpowiedz Link Zgłoś
irina_katodina Re: Ella 17.08.11, 07:37 Gość portalu: niki napisał(a): > wywiad z Emmą Watson, Emmą Thompson, Emmą Roberts - imię zawsze wymawi > ane jest przez jedno "m". Gdy mówią o niej - zawsze mówią Ella przez jedno "l". Nie > wiem, być może w którymś dialekcie wymawia się to inaczej, ale jak już mówiłam > - nie spotkałam się. Powiem więcej, o ile wiem, podwójne spółgłoski brzmią w angielskim nawet minimalnie krócej niż pojedyncze, czyli "m" w "Emma" jest ciut krótsze niż byłoby w "Ema". A ci, u których słyszysz "Em-ma", to pewnie po prostu nie są Brytyjczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ella 17.08.11, 21:50 Znam jedną Ellę: www.chopin.edu.pl/pl/osobowe/ella-susmanek-mysinska i nie powiem, żeby to imię mnie uwodziło. Odpowiedz Link Zgłoś