Dodaj do ulubionych

Paweł i Dominika? :)

05.09.11, 13:16

Nigdy wcześniej nie trafiłam na to forum. Teraz siedzę i, od ponad 2 już godzin, czytam opinie, pomysły. Nie wiedziałam, że tyle jest różnych imion, i tak różne sa ich odbiory. Ciekawe skąd biora się tak skrajne opinie, jedni kochają, inni nienawidzą smile
A co sądzicie o imionach moich dzieci- Paweł i Dominika?

Pytam tak z ciekawości opinii innych, mi wprost nikt tego nie powie smile
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Paweł i Dominika? :) 05.09.11, 13:27
      Dla mnie neutralne i oklepane, zwłaszcza Paweł.
      • lus.sia Re: Paweł i Dominika? :) 05.09.11, 13:31
        sa ok, ale sama wybrałabym inne dla moich dzieci smile
    • Gość: gość Dominika -super! IP: *.play-internet.pl 05.09.11, 13:50
      Dominika rewelacja - urocze, ogromnie mi się podoba. Paweł - fajne, ale już bez entuzjazmusmile
    • Gość: niki Re: Paweł i Dominika? :) IP: *.adsl.alicedsl.de 05.09.11, 13:54
      Dominika to zdecydowanie jedno z moich ulubionych imion. Zdrobnienie Nika - po prostu super. Szczegolnie teraz - stosunkowo niewiele malych dziewczynek nosi to imie.
      Pawel brzmieniowo OK, ale wsrod moich rowiesnikow jest tylu Pawlow, ze imie stracilo dla mnie caly swoj urok. Znam chyba z 20 Pawlow. Zalezy tez w jakim wieku sa Twoje dzieci. Teraz Pawel nie jest juz chyba az tak wysoko.
      • quasi.modo Re: Paweł i Dominika? :) 05.09.11, 20:55
        Gość portalu: niki napisał(a):

> Pawel brzmieniowo OK, ale wsrod moich rowiesnikow jest tylu Pawlow, ze imie stracilo dla mnie caly swoj urok. Znam chyba z 20 Pawlow. Zalezy tez w jakim wieku sa Twoje dzieci. Teraz Pawel nie jest juz chyba az tak wysoko.

Mam podobne odczucia. Paweł mi się podoba, ale w naszym pokoleniu było trochę za popularne.
        Dominikę odbieram raczej neutralnie z przewagą na pozytywnie. To jedno z tych imion, które pasują do każdego nazwiska i wieku a przy tym nie są do bólu oklepane.
    • dalenia Re: Paweł i Dominika? :) 05.09.11, 17:00
      Dla mnie są nudne i jakieś takie ... nijakie?
      Dominikę jeszcze "zniesę" - brzmi nieźle w pełnej wersji. Dreszcze mnie przechodzą jak słyszę "Doma" czy "Domcia". Zdrobnienia, które akceptuję to Dominisia, Dominka, Domisia itp.
      Za to Paweł to jedno z najmniej lubianych przeze mnie imion. W sumie to bez żadnego powodu, po prostu go nie lubię.

PS: Witamy na forum! Ja sama kilka lat temu trafiłam tu przypadkowo i też czytałam pół dnia, tak mnie zafascynowało wink
    • a_andzia28 Re: Paweł i Dominika? :) 05.09.11, 17:20
      Jak dla mnie - ok.
      Imiona poprawne, ładne.
      • lapandora Re: Paweł i Dominika? :) 05.09.11, 17:29
        Dzięki za opinie smile)
        Pawłów rzeczywiście jest teraz dużo, gdy urodził się mój syn było bardzo rzadkie. Jakiś taki okres był. W żłobku był sam jeden. Całą ciążę chciałam Mateusza, ale ze względu na popularność zmieniliśmy.
        Cieszę się, że Dominika się podoba smile powiem jej, też się ucieszy smile
        • uwierz_mirando Re: Paweł i Dominika? :) 05.09.11, 18:26
          Paweł obiektywnie jest dla mnie dosyć ładnym imieniem, ale mimo to uważam, że jest bardzo oklepany. Znam wielu Pawłów w różnym wieku. Myślę, że jego popularność utrzymuje się przez lata. W 2009 roku był na miejscu 17., choć w 2010 już nie znalazł się w pierwszej 20-stce.

Za Dominiką osobiście nie przepadam. Dla mnie brzmi bardzo dziewczęco i do dorosłej kobiety, np. takiej po 40-tce, jakoś zupełnie mi nie pasuje.
    • ilianna Re: Paweł i Dominika? :) 05.09.11, 20:30
      Paweł bardzo mi się podoba, mam go 'na liście', chociaż raczej na niższych pozycjach.
      Dominiki nigdy nie lubiłam i nie mogę się do tego imienia przekonać.

Z ciekawości - ile lat mają Twoje dzieci?
    • Gość: gość Re: Paweł i Dominika? :) IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.11, 08:39
      Uwielbiam Dominikę. Świetne imię. Śliczne brzmienie. Bardzo dziewczęce a nie przesłodzone. Nie oklepane a przy tym nie udziwnione. Rewelacyjne zdrobnienia. IMO uniwersalne - dobrze współgra niemal z każdym nazwiskiem. Poza tym lubię długie imona.
    • mossiam Re: Paweł i Dominika? :) 16.09.11, 10:07
      Znam rodzeństwo, Pawła i Dominikę, ale mają jeszcze jednego brata smile
      Może przez dobre skojarzenie właśnie, ale jako zestaw podoba mi się.
      Choć dla mnie imiona zbyt popularne, zwłaszcza Paweł.
      No ale klasyka zawsze się jakoś obroni.

Pozdrawiam.
    • zabulin Re: Paweł i Dominika? :) 16.09.11, 10:41
      Dominika? Lubię. Podoba mi się dla dziewczyny.
      A Dominik dla chlopca-w ogóle smile

Paweł? Mój syn ma tak na drugie. Na pierwsze daliśmy imię, ktore zawsze mi się b. podobało i okazało się być równiez imieniem mojego teścia.
      Stąd wszyscy mysleli że to na cześć dziadka. No, to żeby drugiemu dziadziowi tez dogodzić, dostał po moim tacie na drugie Paweł.

Na pierwsze bym nie dala.
    • aneladgam Re: Paweł i Dominika? :) 16.09.11, 12:52
      oba ładne, Paweł dla mnie nieco już zbyt osłuchany. Dominikę zawsze bardzo lubiłam smile
    • ronalilly Re: Paweł i Dominika? :) 16.09.11, 13:02
      Dominikę bardzo lubię smile
      Paweł dla mnie neutralny, jakoś nie mogę się do niego przekonać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.