czarna120280 16.09.11, 08:19 Witajcie drogie mamuski,właśnie wczoraj dowiedzieliśmy sie ,że to bedzie dziewczynkaW domu mamy już Natalię a co sądzicie o imieniu Lena????Proszę pomóżcie a może jakieś inne imie Wam się podoba?Czekam na Wasze propozycje i rady.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_andzia28 Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 08:25 Mnie się bardzo podoba. Jedyny minus - coraz bardziej popularne. Na tym forum to imię ma wiele przeciwniczek. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 09:00 Było to już trochę dyskusji na temat tego imienia. Zajrzyj do przeglądarki. Ja swojego zdania nie zmieniłam i nadal nie wiem, co może być w tym imieniu pociągającego. Abstrahując od tego, czy jest zdrobnieniem, czy samodzielnym imieniem (a taka dyskusja na pewno się tu rozpęta), wg mnie jest wyjątkowo bezbarwne. No i jeszcze ta popularność... Widzę, że lubicie imiona miękkie i delikatne. W tym duchu ośmielę się zaproponować coś z poniższego: Blanka Leonia Liliana Kalina Milena Jaśmina Kamila Melania Felicja Aniela Alicja Lucyna Rozalia Bogumiła Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 09:40 Lena już niedługo zastąpi na szczytach nadawalności Julię-zatem zaproponuję Ci: Helenę lub Magdalenę, które możesz zdrabniać do Leny inne propozycje: Liwia, Ligia, Letycja, Berenika, Dominika, Anastazja (Nastka, Nastusia), Malwina, Lilianna Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 09:48 Nie rozumiem forumowej "obsesji", na punkcie tego, żeby imię było zawsze pełną formą (nawet jeśli forma zdrobniała przyjęła się, jako samodzielne imię) i żeby nadawać zawsze jak najbardziej spolszczoną wersję imienia (nawet jeśli obca brzmi lepiej i jest nieproblematyczna w wymowie i pisowni). Według mnie imię Lena w ogóle nie jest kontrowersyjne, choć mnie nie zachwyca. Odradzałabym ze względu na dużą popularnośc. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 11:00 hawa.etc napisała: > Nie rozumiem forumowej "obsesji", na punkcie tego, żeby imię było zawsze pełną > formą (nawet jeśli forma zdrobniała przyjęła się, jako samodzielne imię) i żeby > nadawać zawsze jak najbardziej spolszczoną wersję imienia (nawet jeśli obca br > zmi lepiej i jest nieproblematyczna w wymowie i pisowni). Według mnie imię Lena > w ogóle nie jest kontrowersyjne, choć mnie nie zachwyca. Odradzałabym ze wzglę > du na dużą popularnośc. Mysle podobnie. Znam mloda kobiete imieniem Lenka i jest to pelna forma imienia, jest Czeszka. Natalia i Lena, moze byc, choc ja gdyby mi zalezalo na Lenie ze wzgledu na popularnosc nadalabym Elena lub Helena. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 20:23 carmita80 napisała: > Mysle podobnie. Znam mloda kobiete imieniem Lenka i jest to pelna forma imienia > , jest Czeszka. Natalia i Lena, moze byc, choc ja gdyby mi zalezalo na Lenie ze > wzgledu na popularnosc nadalabym Elena lub Helena. Elena pasowałaby do Atalii, do Natalii zdecydowanie bardziej Helena Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 21:52 Ale Atalia przecie istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: co sadzicie o imieniu LENA? 23.09.11, 11:38 I, jak widać, właśnie do niej pasuje Lena . Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 20:22 hawa.etc napisała: > Nie rozumiem forumowej "obsesji", na punkcie tego, żeby imię było zawsze pełną > formą (nawet jeśli forma zdrobniała przyjęła się, jako samodzielne imię) to chyba Ty masz obsesję, bo w tym wątku poza Tobą nikt tego nie porusza Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 20:29 w sensie, że póki nie pojawiła się Twoja wypowiedź, to i temat się nie pojawił Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 22:19 Uważasz, że temat się pojawił, bo napisałam to, co napisałam? Przy Lenie ten argument jest przecież przewidywalny. Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: co sadzicie o imieniu LENA? 26.09.11, 13:46 Spokojnie, przecież było wiadomo, że się pojawi Hawa zadziałała profilaktycznie. Lena imię przepiękne, dla mnie żadne zdrobnienie, tylko że strasznie popularne. Ponieważ macie Natalię, to rozumiem, że Wam nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: co sadzicie o imieniu LENA? 17.09.11, 19:00 hawa.etc napisała: > Nie rozumiem forumowej "obsesji", na punkcie tego, żeby imię było zawsze pełną > formą (nawet jeśli forma zdrobniała przyjęła się, jako samodzielne imię) i żeby > nadawać zawsze jak najbardziej spolszczoną wersję imienia (nawet jeśli obca br > zmi lepiej ...ale przynajmniej w tym przypadku nie brzmi lepiej. Helena jest przepiekna, a Lena niesie ze sobą energię śniętej ryby. Lena nie jest zatem odradzana ze względów czysto ideologicznych, ale i estetycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
monika8630 Re: co sadzicie o imieniu LENA? 23.09.11, 15:05 Hmmm moja 80letnia babcia ma na imie Helena- a córka Lena- jakoś to pierwsze imie kojarzy mi sie z ,,babusiami" Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: co sadzicie o imieniu LENA? 24.09.11, 12:16 > Lena nie jest zatem odradzana ze wz > ględów czysto ideologicznych, ale i estetycznych (podkreślenie moje) To zdanie pięknie się skomponowało z "De gustibus" z Twojej sygnaturki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: co sadzicie o imieniu LENA? 24.09.11, 12:52 Ale widzę, że mi sie sygnaturka popsuła. Był pod nią podpięty ten rysunek: raczkowski.soup.io/post/19459501/W-dniu-dzisiejszym-zapraszamy-na-dyskusj-o Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 10:02 zbyt popularne i nijakie dla mnie nie podoba mi się no i nie lubię zdrobnień udających pełne imię Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 10:05 wg mnie jeden z najgorszych wyborów imię wschodniobrzmiące, skrótowe do tego ogromnie popularne, moim zdaniem sezonowe poszukałabym czegoś innego Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 10:05 Pierwsza wadą tego imienia jest dla mnie jakaś taka bezpłciowość, a drugą popularność. Jednak mimo popularności, prędzej wybrałabym Julię niż Lenę. Tak samo - prędzej Maję niż Leną. Po prostu nie lubię tego imienia. Ale jeśli wam na nim zależy, to proponuję Magdalenę (jakoś łączy mi się z Natalią) albo Helenę (która pojawia się coraz częściej). A jeśli jesteście gotowi szukać czegoś bez -Leny, to do Natalii (tj. zbliżony styl i podobny stopień popularności) widzę Alicję, Gabrielę, Weronikę, Karolinę, Emilię (o, ta by pasowała!), Hannę. Z nieco rzadszych (ale wciąż nie rzadkich) imion proponuję: Michalina Laura Matylda Olga Lilianna Kornelia (o, to jest to!) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 10:09 Sezonówka, zdrobnienie, zupełnie nie w moim guście. Proponuję: Liliana, Emilia, Aniela. Odpowiedz Link Zgłoś
micheliaa Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 12:41 Mnie się osobiście nie podoba. Zamiast Leny proponowałabym: -Milenę -Emilię -Hanię -Laurę -Joannę lub Annę. Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 17:10 ładne, ale za popularne ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 19:00 Lena jest przeokropnie popularna (w 2010 roku na 4. miejscu najczęściej nadawanych nowonarodzonym dziewczynkom imion). No i nie lubię zdrobnień w roli pełnych imion... Natalia również jest bardzo popularna, więc dla siostry dobrałabym imię na podobnym poziomie popularności, żeby nie było rozdźwięku. Może: Amelia, Zofia, Emilia, Hanna, Alicja lub po prostu Magdalena, którą można do Leny zdrabniać. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 20:06 Ja sądzę, że jest zbyt popularna, zbyt zdrobnieniowa, bardzo nijaka i generalnie taka ... bez życia. Proponuję: Aniela, Dominika, Daria, Ewa, Helena, Izabela, Justyna, Julianna, Kornelia, Karolina, Laura, Liliana, Liwia, Łucja, Magdalena, Michalina, Malwina, Marcelina, Olga, Patrycja, Urszula Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 20:21 jest u mnie na bardzo krótkiej czarnej liście Odpowiedz Link Zgłoś
monika8630 Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 20:35 Mimo tych wszystkich ,,sprzeciwów" dałam córce na imie Lena i jestem bardzo zadowolona z tego wyboru-wiekszość zwraca sie do niej Lenka ... ma prawie 13msc Odpowiedz Link Zgłoś
inesska-pinezka Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 21:30 Mi również nie przeszkadza popularność tego imienia. Nie patrze na to czy komuś się podoba czy nie, każdy ma prawo dać swojemu dziecku na imię jak mu się żywnie podoba. Widzę, że w tym wątku jest masa przeciwników tego imienia, ale pewnie działoby się tak gdyby ktoś założył wątek o imieniu np :"Kasia" równiez znalazło by masę przeciwników. Więc dla mnie pytanie kto co myśli na temat tego imienia jest bez sensu! To Tobie i partnerowi ma sie podobać i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: co sadzicie o imieniu LENA? 17.09.11, 18:59 Tak, też uważam, że Katarzyna miałaby znacznie lepszy odbiór na forum, niż Kasia jako pełne imię. Co do opinii, nie będę oryginalna - imię za popularne, zbyt bezpłciowe, sezonowe, i zdecydowanie je odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: co sadzicie o imieniu LENA? 16.09.11, 22:09 Nie podoba mi się. Proponuję Eleonorę. Odpowiedz Link Zgłoś
lazurja1 Re: co sadzicie o imieniu LENA? 17.09.11, 01:52 Bardzo mi się podoba, jedyny minus to popularność. Inne imiona które mogę polecić to Liwia ,Liliana ,Milena ,Aurelia ,Felicja ,Kamila ,Kalina ,Oktawia ,Albina . Odpowiedz Link Zgłoś
0oo.oo0 Re: co sadzicie o imieniu LENA? 22.09.11, 23:04 Też na forum pytałam o Lenę, ale zrezygnowałam ze wzgledu na popularność, może przy nastepnym dziecku za kilka lat troche rynek imion sie zmieni:p U mnie będzie Joasia:p Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: co sadzicie o imieniu LENA? 23.09.11, 18:59 bardzo nijakie, bez wyrazu. nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama_leny Jestem mamą Leny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.11, 14:16 Imię wybrałam w 2005 roku, wówczas (możecie sobie sprawdzić) imię to było na 38 miejscu w statystykach Gónego, więc absolutnie nie kierowałam się modą. Wręćz przeciwnie zależało mi, żeby imie nie było popularne, ale też nie wywoływało zdziwienia. Jakież było moje zdziwienie , kiedy Lena zaczęła szybko z roku na rok, a nawet z miesiąca na miesiąc piąć się w górę rankingów. Lena - to piękne imię, bardzo delikatne, ale nie rozmemłane, bardzo kobiece, łatwe w pisowni i wymowie, bezproblemowe w wielu krajach, pasujące do wielu nazwisk. Długo myślałam, że tylko ja wpadłam na taki wyśmienity pomysł, ale jednak okazało się, że inni tez na to wpadli. W moim sercu imię Lena istniało od zawsze. Pamiętam jak zachwyciłam się nim na jednej z pierwszych lekcji rosyjskiego w podstawówce, nie wiedziałam wówczas, że takie imię istnieje, Lena była bohaterką czytanki. W ciąży miałam duży problem z imieniem, mieliśmy z mężem kompletnie inny gust. Wydawało się, że porozumienie jest niemożliwe. Wszystkie moje propozycje były odrzucane i bałam się nawet wspomnieć o Lenie bo to imię było zawsze dla mnie tak piękne,że nie zniosłsbym krytyki męża. W końcu ustaliliśmy, że nadamy córce imię wschodniobrzmiące, ponieważ mój mąż jest w połowie Ukraińcem, i nosi (teraz uz wszyscy nosimy) ukraińskie mazwisko. Nie mogło być jednak bardzo wschodnie, bo wyglądało by to tak, jakby w dziewczynce nie płynęła ani kropla polskiej krwi, a przecież córcia tylko w 1/4 jest Ukrainką. Lena była cudownum kompromisem, wspaniale komponuje się z naszym bardzo trudnym nazwiskiem (zawsze wymaga literowania). Poza tym ja uznaję tylko krótkie imiona. Jaki jest sens nadawać dziecku imię Małgorzata, Katarzyna czy Antonina. Przeciez te dziewczynki zawsze bęą Gosią, Kasią i Tosią. Pełnej wersji używa się niezwylke rzadko. Zazwyczaj tylko w dokumentach. Wiem coś o tym bo sama mam na imię Magdalena. Jeszcze się odniosę do tej niby skrótowości imienia Lena. Piszecie, że lepiej jest nadać imię Magdalena, otóż to jest moję imię i uważam, że jest beznadziejne. Dziwie się, że wciąż jest tak często nadawane. O ile pełne brzmienie jest jeszcze jako takie, to zdrobniena są tak infantylne, że brak mi słów. Nikt nigdy nie zwracał się do mnie pełną wersją, nawet na studiach czy w pracy jestem panią Magdą. Mam dużo koleżanek imienniczek i u nich jest to samo. Nigdy nie spotkałam się, żeby jakakolwiek Magdalena była Leną. Co do imienia Helena - moja mama ma tak na imię. Szczerze go nie znosi, nienawidzi zdrobnienia Hela (oczywiście pełnej wersji imienia nikt nie używa) i przemianowała sie na Alę. Wszyscy myślą, że ma na imię Alicja. Imię mojej córeczki jest tak wspaniale dobrane, że nawiązuje do imion mamy i babci. Moja córeczka bardzo lubi swoje imię. Jest teraz w zerówce i w całym przedszkolu, ani nawet w szkole nie ma imienniczki. Kończąc już ten trochę przydługi wywód, chciałam Wam drogie Forumowiczki z całego serca podziękować, za obrzydzanie innym tego pięknego imienia. Gdy czytam tu same negatywne wypowiedzi to cieszy mnie to bardzo. Imię mojej córeczki jest odbierane bardzo dobrze i dla mnie jest po prostu najpiękniejsze ze wszystkich imion jakie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jestem mamą Leny 24.09.11, 15:21 Gość portalu: mama_leny napisał(a): > Lena - to piękne imię, bardzo delikatne, ale nie rozmemłane, bardzo kobiece to Twoje zdanie mnie się nie podoba > Piszecie, że lepiej j > est nadać imię Magdalena, otóż to jest moję imię i uważam, że jest beznadziejne > . Dziwie się, że wciąż jest tak często nadawane. o widzisz. a innym, w tym Twoim rodzicom, się podoba(-ło). ja się natomiast dziwię popularności Leno, Oliwii, Mai itp, itd. i temu, ze jest tak często nadawane, jak się jeszcze może podobać, wg mnie co za dużo, to niezdrowo > O ile pełne brzmienie jest jes zcze jako takie, > to zdrobniena są tak infantylne, że brak mi słów. dlatego ja nie lubię zdrobnień udających pełne imiona bo brzmią mi właśnie infantylnie > Kończąc już ten trochę przydługi wywód, chciałam Wam drogie Forumowiczki z całe > go serca podziękować, za obrzydzanie innym tego pięknego imienia. Gdy czytam tu > same negatywne wypowiedzi to cieszy mnie to bardzo. nie ciesz się za bardzo. owczy pęd trwa. większości nadal podoba się to, co innym. to, że córka nie ma imienniczki w klasie, nie znaczy, że Lena jest teraz imieniem rzadko nadawanym- wręcz przeciwnie, jest koszmarnie popularna. co nie musi Tobie i innym przeszkadzać, a ja tego nie muszę rozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jestem mamą Leny 24.09.11, 18:41 Gość portalu: mama_leny napisał(a): > Lena - to piękne imię, bardzo delikatne, ale nie rozmemłane, bardzo kobiece, IMO rozmemłane i w związku z tym nieszczególnie kobiece, ale oczywiście gdyby Tobie się nie podobało najbardziej, to byś go nie nadała. Dziwię się tylko, ze nie nauczyłaś się na rosyjskim, że nie ma takiego imienia - Lena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLena Re: Jestem mamą Leny IP: 62.122.64.* 11.12.11, 14:34 Tak na prawde nie ma u nas takiego imienia i nigdy nie bylo: to w Ukrainie skrot od Olena (jestem oficjalnie Olena, ale zawsze nazywaja mnie Lena), a w Rosji od Jelena albo Elena (tam tak samo pelna wersja tego imenia wykorzystuje sie tylko w dokumentach) Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Jestem mamą Leny 24.09.11, 19:12 Gość portalu:mama_leny > Imię mojej córeczki jest tak wspaniale dobrane, że nawiązuje do imion mamy i ba > bci. Moja córeczka bardzo lubi swoje imię. > Imię mojej córeczki jest odbierane bardzo dobrze i dla mnie jest po prostu najp > iękniejsze ze wszystkich imion jakie istnieją. To jest najistotniejsze. Jedni beda woleli nadac Helena, Elena, Magdalena czy Marlena i skracac a inni wola Lena, imie Lena istnieje od 19 wieku jako imie samodzielne, a nawet gdyby nie istanialo to zawsze moze zaistniec, to akurat nie jest proces zamkniety www.behindthename.com/name/lena/comments Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama_leny Re: Jestem mamą Leny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.11, 13:24 Tak, to co opisałam to moja historia i oczywiście moje zdanie, którego nikomu nie narzucam. Opisałam tylko jak to u nas było i to co czuję. Wiem, że obecnie imię Lena jest bardzo popularne, ale w gruncie rzeczy nie przeszkadza mi to. Dla mnie jest ważne, że nie ma w roczniku córki dużo Len, więc nie będzie miała imienniczki w klasie. W naszej gminie nie słyszałam o innej małej Lenie, nawet biorąc pod uwagę dużo młodsze dzieci. W naszej dużej szkole podstawowej nie ma żadnej Leny, w roczniku córki także nie, ani w dwóch rocznikach młodszych. A że w całej Polsce jest mnóstwo małych Len - trudno, chciałam dać oryginalne imię i nie wyszło. W tym momencie nie nadałabym imienia Lena, może na drugie. Zawsze marzyłam o dwóch córkach Lenie i Julii. Niestety z Julii zrezygnowałam już dawno i nawet jeśli będę miała drugą dziewczynkę to nie nadam imienia Julia, właśnie przez tą koszmarną popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Jestem mamą Leny 26.09.11, 13:52 > Piszecie, że lepiej j > est nadać imię Magdalena, Tylko że to bez sensu. Ani Magdalena ani Helena nie są Lenami, choć oczywiście mogą być tak nazywane. Lenami są Leny. Jeśli chcę mieć w domu Lenę, to po co mam rejestrować jakąś Magdalenę? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jestem mamą Leny 26.09.11, 23:39 Naprawdę uważasz, że powinniśmy nadawać Kasie, Gosie i Ole? Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Jestem mamą Leny 27.09.11, 11:39 Sama bym tego nie zrobiła, ale nie szokuje mnie i myślę, że taka jest przyszłość języka. To jednak nieco inne przypadki niż Lena i Magdalena. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jestem mamą Leny 27.09.11, 21:34 Wg mnie Lena zamiast Magdaleny/Heleny/Mileny, to dokładnie to samo co Kasia zamiast Katarzyny No ale rozumiem, że masz inne zdanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Jestem mamą Leny 27.09.11, 22:23 dalenia napisała: > Wg mnie Lena zamiast Magdaleny/Heleny/Mileny, to dokładnie to samo co Kasia zam > iast Katarzyny No ale rozumiem, że masz inne zdanie na ten temat. No nie tak do konca. Lena jest samodzielnym imieniem uzywanym na swiecie, moze byc uzywana jako krotka forma imion przez ciebie podanych i innych podobnych. Kasia jest zdrobnieniem uzywanym jedynie w jezyku polskim, i w PL nie jest samodzielnym imieniem, a na swiecie do zarejestrowania oczywiscie. Nadanie imienia Lena nie musi byc zamiast, moze byc zamierzone, jesli ktos chce dokladnie to imie i tez nie widze sensu w nadawaniu imienia innego jesli bedzie ono widnialo tylko w dokumentach. Bywa jednak, ze nadaje sie imie a z czasem przyjmuje sie skrocona forma czy zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jestem mamą Leny 28.09.11, 19:35 Ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu Lena była zdrobnieniem oczywiście. Teraz jest dla nas normalne, tak? A skąd wiesz, że za kilkanaście następnych lat nie będą takie "normalne" Gosie i Kasie? Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina8282 Re: Jestem mamą Leny 09.06.24, 16:08 Lena to co najwyżej skrócona Magdalena, na pewno nie zdrobnienie. Znam sporo Magdalen, kilka Helen i Milen, żadna z osób noszących te imiona nie skraca się do Leny, tylko do Helenki/Madzi/Milenki. A Kasia to najbardziej powszechne zdrobnienie Katarzyny.Takze Lena a Kasia czy Gosia to zupełnie inna bajka. To coś jakby powiedzieć że Anna to zdrobnienie Joanny 😉 Nikt przecież nie skraca Joanny do Anny. Szczególnie że ciężko żeby imie posiadające własne zdrobnienie było już zdrobnieniem. Lena nie może być zdrobnieniem skoro ma zdrobnienie Lenka a Anna Ania. Jeśli ktoś chce mieć w domu Asię daje imie Joanna a jeśli Anie Anna. Jaki jest sens nadawania Joanny jeśli chce się mówić Anna? Czemu mam nazywać dziecko Magdaleną skoro chce mieć Lenę a nie Magdę. W najbardziej powszechnym odbiorze Magdalena to Magda a Helena to Hela a nie Lena, jeśli ktoś się tak każe skracać, to trochę wymyśla 😉 Podobnie jakby wymyślała Joanna każącą się skracać na Anna. To jest dokładnie ta sama sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Jestem mamą Leny 11.06.24, 22:47 Nie jestem obiektywna, bo nosi je także koleżanka mojej Mamy, 35+ Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Jestem mamą Leny 11.08.24, 22:20 A tobie mało było założenia własnego wątku o Lenię, w którym dostałaś mnóstwo odpowiedzi, że musisz wykopywać archiwalny? I nie, choćbyś przez najbliższy rok tupała nogami - Lena w Polsce jest zdrobnieniem Heleny lub Magdaleny (ewentualnie Leony, Eleonory, Mileny), do tego silnie kojarzącym się z rosyjskim zdrobnieniem Jeleny. To DOKŁADNIE to samo co nadanie córce imienia Zuzia (zamiast Zuzanna) albo Kuba (zamiast Jakub). Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina8282 Re: Jestem mamą Leny 12.08.24, 06:53 Powiedz to wszystkim Francuzkom i Czeszkom u których w top imionach (pierwsza dwudziestka) jest Lenka Ciekawe czy tam też kojarzy im się tak rosyjsko 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Jestem mamą Leny 12.08.24, 07:37 No to pytaj sobie o Lenę na forach francuskich czy czeskich, no ja, nieuku, napisałam wyraźnie, że w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Jestem mamą Leny 13.08.24, 23:47 Dlaczego wyzywasz Marcelinę? Zaprezentowała dowody na skandynawskie pochodzenie Leny. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jestem mamą Leny 14.08.24, 13:40 kocynder napisała: > A tobie mało było założenia własnego wątku o > Lenię, w którym dostałaś mnóstwo o > dpowiedzi, że musisz wykopywać archiwalny? Ciekawa jestem, czy nastąpi odkopywanie kolejnych starych wątków dotyczących tego zdrobnienia 🤔. I drugie- czy dziecko upartej marceliny w ogóle istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Jestem mamą Leny 14.08.24, 20:52 Przecież napisała, że miała lipcowy termin. Nikt raczej nie kłamie w takiej sprawie życiowej. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Jestem mamą Leny 14.08.24, 21:27 Tez zaczynam sie zastanawiac czy dziecko istnieje. Ja nawet zastanawiam sie czy Marcelina w ogole istnieje... Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jestem mamą Leny 14.08.24, 22:21 sulimira napisała: > Tez zaczynam sie zastanawiac czy dziecko > istnieje. Ja nawet zastanawiam sie czy > Marcelina w ogole istnieje... No KTOŚ z uporem maniaka broni tego zdrobnienia jak niepodległości. Myślisz, że jednak COŚ? Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Jestem mamą Leny 15.08.24, 08:12 Ja po stylu pisania obstawiam, że nii, miauma i marcelina to ten sam troll. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Jestem mamą Leny 15.08.24, 09:03 Niii i Miaumia tak, na emamie, jak jej babki rzuciły to się przyznała. Bo tu za nudno, to od kilku dni trolluje na emamie. Marcelina nie wiem, dopuszczam możliwość ale łba na pniu nie położę. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Jestem mamą Leny 15.08.24, 15:22 Ale czy ja kiedykolwiek udawałam, że nie posiadam nicku miaumia? Który jest po prostu zastępczy, kiedy nie mogę się zalogować do innego konta na innych urządzeniach? Poza tym nikt mi niczego nie 'nawrzucał', bo wypowiadały się także normalne osoby w sprawie uciekających psów. Tu na forum imienniczym skasowaliscie dwa razy post o nazwie 'Kosmina'. Czyli damska wersja Kosmy, istniejąca w innych krajach na porządku dziennym, i nadawana także u nas. Ja od tej pory wychodzę z założenia, że osoby prowokujące, nazywające innych trollami sami nimi są i tak się właśnie czują. To ajkju naprawdę musi być niezbyt lotne u niektórych, jeśli mylą dwa różne style, mój i Marceliny. Oraz upodobania imiennicze. Lene/ Lena to dla mnie bardzo ładne imię, zwyczajowe ale już występuje w Rodzinie i nie zamierzam go nadawać. Co nie znaczy, że zgadzam się z jednokierunkową uliczką tutaj. Wniosek jest prosty - są różne Leny. Rosyjska 'Liena' to nie jest Laena, czyli Lena/ Lene. A rejestrujący Lenę w Polsce nawet nie wiedzieli długo przed pojawieniem się tego 'objawienia muzycznego', że istnieje jakieś Tatu, Tuta. A nawet i po, była to innego rodzaju moda - ogólnie na imiona krótkie, skandynawskie i wschodnie. Tym bardziej, że te państwa dzieliły wspólną historię i mnóstwo imion się tak wykrystalizowało. Co nie zmienia faktu, że sporo z nich pochodzi z greki lub są zruszczone z północnych oryginałów na terenach wschodnich. Nikt też nie atakuje imion typu Ida, Olaf za rozpowszechnienie w Polsce. One nie są z kraju agresora ale stają się powoli popularne, a wkrótce będzie ich nadmiar. Nikomu nie przeszkadza też zdrobnienie Iga, które jest nieudolnym skrótem Jadwigi, choć powinna to być raczej Wiga. I coraz więcej tych niekompletnych, a nadliczbowych Ig że względu na chwilową popularność znanej Igi.. To imię też mnie drażni i mam prawo nie lubić go tak jak większość na forum Leny. Iga, Zoja, Jagoda - to wszystko są zdrobnienia, a Zoja w dodatku brzmi jak wersja ruska. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jestem mamą Leny 15.08.24, 09:45 annthonka napisała: > Ja po stylu pisania obstawiam, że nii, miauma i > marcelina to ten sam troll. O, to ciekawa koncepcja. Mnie przyszło do głowy, że "obrończyni Leny" jest mocno zaburzona. Czyli jak niii vel miaumia. Czyli być może to kolejne wcielenie niii 🤔. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina8282 Re: Jestem mamą Leny 15.08.24, 10:08 Nie spodziewałam się, że zasieje taką nutkę tajemnicy. Dro gie panie istnieje i ja i mały Lenek też. Jak mam trochę czasu to przeglądam stare wątki i co myślę albo zczym się nie zgadzam to skomentuje, ot cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina8282 Re: Jestem mamą Leny 15.08.24, 10:12 Ale faktycznie dalsza dyskusja nie ma sensu. Ja już wszystko co miałam do napisania powiedziałam. Jak kogoś to nie przekonało do zmiany myślenia to więcej nic nie mam do dodania. Dziękuję za kulturalną wymianę zdań. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jestem mamą Leny 15.08.24, 13:05 marcelina8282 napisała: > Jak kogoś to nie >przekonało do zmiany > myślenia to więcej nic nie mam do dodania. A kogoś przekonałaś do "zmiany myślenia"? Tak sądzisz? 🤣 Dlaczego miałabyś przekonać? Bez argumentów? Fakty pozostają faktami, nieważne ile się naklikasz. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jestem mamą Leny 15.08.24, 13:07 Moje pytania są RETORYCZNE! Pozostańmy przy tym, że dalsza dyskusja nie ma sensu. Skoro sama to w końcu przyjęłaś do wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Jestem mamą Leny 15.08.24, 14:49 Mnie nie musiało przekonywać, bo mam swoje zdanie - Lena to imię używane nie tylko od X pokoleń w Skandynawii ale i imię historyczne oraz tradycyjne. Cieszę się, że nadałaś to imię wbrew uprzedzeniom Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Jestem mamą Leny 15.08.24, 13:05 marcelina8282 napisała: > Nie spodziewałam się, że zasieje taką nutkę tajemnicy. Nie no, nie schlebiaj sobie, nie sądzę, żeby ktoś się tą twoją "tajemnicą" przejmował. Ja stwierdziłam fakt - ten sam styl pisania, te same poglądy. Trolluj sobie ile chcesz, się generalnie nie wdaję w dyskusję z Tobą pod jakimkolwiek nickiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Jestem mamą Leny 15.08.24, 21:54 Tajemnicy? Powaznie tak to odbierasz? haha Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina8282 Re: Jestem mamą Leny 11.08.24, 20:12 dalenia napisała: > Wg mnie Lena zamiast Magdaleny/Heleny/Mileny, to dokładnie to samo co Kasia zam > iast Katarzyny No ale rozumiem, że masz inne zdanie na ten temat. Czy we Francji albo Czechach czy UK znajdziesz zarejestrowana Kasię? Nie. Lenkę za to znajdziesz i tu jest ta różnica 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Jestem mamą Leny 14.08.24, 07:08 Tak, bo zadne z wymienionych panstw nie sasiaduje ze wschodnimi Slowianami. Znajdziesz tez Sasze, Mile, Dani, Hanie i zdrobnien jakie tylko wymysla. I tak, znajdziesz zdrobnienie Kasia w formie Kate. Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Jestem mamą Leny 26.09.11, 13:57 > Jaki jest sens nadawać dziecku imię Ma > łgorzata, Katarzyna czy Antonina. Przeciez te dziewczynki zawsze bęą Gosią, Kas > ią i Tosią. Pełnej wersji używa się niezwylke rzadko. Zazwyczaj tylko w dokumen > tach. Dużo jest rozsądku w tym, co piszesz, a ja jestem niezwykle praktyczną dziewczyną, więc w jakimś stopniu to do mnie trafia. Choć myślę, że jest taki etap w życiu kobiety, pewnie gdzieś między 15. a 25. rż, kiedy te dostojne wersje cieszą. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: co sadzicie o imieniu LENA? 26.09.11, 12:19 Dla mnie to imię jest akceptowalne, mimo, że jest usamodzielnionym zdrobnieniem. Odradzałabym je tylko ze względu na ogromną popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: co sadzicie o imieniu LENA? 26.09.11, 17:23 Nie podoba mi się . Jak dla mnie jest jakieś takie.... "rozemłane" . Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_magda Re: co sadzicie o imieniu LENA? 28.09.11, 12:23 Imię Lena jest ładne, ale dla mnie bardziej w formie Lenka..no i strasznie popularna, co rusz to gdzieś Lenka słyszę a w pracy są już dwie z jednego rocznika. Natomiast ja też nie rozumiem obsesji forumowej ze ktoś chce nadać dziecku imię w takiej formie a nie w ich mniemaniu pełnej formie.. Ja dałam córeczce na imię Nina i też mi odradzano że to zdrobnienie od Antonina ( a ja uważam że tam jest Tosia) lub Janina ( wg. mnie Jasia)..i ogólnie jestem zadowolona że jednak się zdecydowałam na Ninę.. Dla mnie Lena to Lena a nie Milena czy Magdalena.. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: co sadzicie o imieniu LENA? 28.09.11, 21:44 anusia_magda napisała: > Natomiast ja też nie rozumiem obsesji forumowej ze ktoś chce nadać dziecku imię > w takiej formie a nie w ich mniemaniu pełnej formie.. A ja nie rozumiem obsesji forumowej, że każda negatywna wypowiedź na temat Leny czy Poli jest traktowana jako atak i próba narzucenia komukolwiek innego zdania. > Dla mnie Lena to Lena a nie Milena czy Magdalena.. No i wyobraź sobie proszę, że dla mnie jest zupełnie odwrotnie. Może być, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama_leny do dalenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 11:06 Wiesz gdyby dla wszystkich Magdalena była Leną to byłoby bardzo fajnie. Ale niestety tak nie jest. Bardzo mało jest osób takich jak Ty. Dla większości Magdalena jest niestety Magdą, Madzią, Magdusią i mało kto wpadnie na pomysł (ja nie spotkałam jeszcze takiej osoby poza forum), żeby skracać to imię do Leny. To samo z Heleną - podstawowe zdrobnienie i najbardziej oczywiste to Hela, dla Mileny - Mila, Milka itd. Jesli ktoś nie lubi skrótu Hela, to w życiu nie nada córce imienia Helena (chociaż pełna wersja jest b. ładna) ponieważ może się zdarzyć, że właśnie będzie funkcjonował skrót Hela, a nie Lena. Taka sama sytuacja jest z Magdaleną i Mileną, jesli podoba się komuś pełna wersja, a nie cierpi skrótów Magda i Mila, to nie nada tych imion, bo istnieje ryzyko, że skrót Lena się nie przyjmie i te dziewczynki będą jednak Magdą i Milą. Uważam, że imię Lena jest dla osób, które chcą, aby właśnie tylko i wyłącznie taki sposób zwracać się do dziecka (a później do dorosłej osoby). I żeby nie było żadnych niedomówień - jest Lena i koniec, a nie jakaś Magda, czy Hela. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: do dalenia 29.09.11, 15:08 Do mnie się często zwracają Lena Ludzie na to wpadają, uwierz. Tym bardziej ostatnio, kiedy Lena sie spopularyzowała. A argumenty, że ludzie będą zdrabniać nie tak jak chcemy, uważam za nietrafione Sama znam Alicję, która NIGDY nie była Alą, zawsze Alicją. Jak była mała to rodzice wszystkich poprawiali. A potem, gdy dorosła, ona sama to robiła. Przedstawia się zawsze jako Alicja, a jak ktoś powie "Ala", to poprawia i nie ma kłopotu. Znam Magdalenę, która ZAWSZE jest Magdaleną, nigdy Magdą. Tak samo jak Aleksandra można zdrabniać na Alka i Olka (różnie ludzie robią), tak samo można Magdalenę zdrabniać na Magdę i Lenę - jakiż to problem ? Uważam, że to robienie z igieł wideł. Wszystko się da załatwić, uwierz mi. Tym bardziej tak prostą rzecz, jak zwracanie się do Magdaleny "Lena". Ale oczywiście jestem w stanie zaakceptować fakt, że komuś się może Magdalena czy Helena nie podobać. I toleruję to, że Lena jest nadawana - nikogo temu nie zabronię. Co nie zmienia faktu, że uważam je za zdrobnienie (w dodatku dość infantylne) i nigdy swojej córki tak nie nazwę. Nie uważam też, że Lena to imię krzywdzące czy coś w tym stylu - dla obecnego pokolenia będzie ona dość powszechna. No, tyle mam do napisania na temat Leny. Więcej nie zamierzam dyskutować na tematy "Lena - zdrobnienie czy nie?" Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina8282 Re: do dalenia 11.08.24, 20:08 Jako mama malutkiej Lenki, cieszę się ogromnie ze nie posłuchałam tutaj komentarzy i nadałam Lenkę, a nie żadna Magdalena czy Marlenę, które kompletnie mi się nie podobały. Potem ktoś powiedziałby do takiej Magdaleny Magda zamiast Lena i już córka musiałaby tłumaczyć, że woli jak się ją nazywa Leną niż Magda mając na imie Magdalena. Przy Lenie- Lena będzie zawsze, nigdy Magdą, która dla mnie jest nieladna. Także jeśli ktoś chce nazwać corke Leną, to niech tak nazwie a nie słucha żadnych głupich komentarzy o zdrobnieniu, potem dziecko będzie się męczyć z tym ze jedni będą mówić Lena a reszta Magda jak nazwiecie ją Magdaleną. Poza tym jak ktoś tu już mądrze napisał Lena jako samodzielne imię za granicą występuje, czy w UK cz Lenka we Francji i Czechach. A Asia czy Gosia za granicą nie występują więc komentarz porównujący zdrobnieniowatosc tych imion nie trafiony. Gosi za granicą nie spotkacie, za to sprawdzcie ile Len jest zarejestrowanych w UK czy Czechach. Pozdrawiamy ze słodkim brzdącem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do dalenia 29.09.11, 19:24 Gość portalu: mama_leny napisał(a): > potkałam jeszcze takiej osoby poza forum), żeby skracać to imię do Leny. To sam > o z Heleną - podstawowe zdrobnienie i najbardziej oczywiste to Hela, Ani jedna ze znanych mi Helen nie była zdrabniana w ten sposób. Dopiero na forum dowiedziałam się, ze w ogóle jest takie zdrobnienie od Heleny. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: co sadzicie o imieniu LENA? 29.09.11, 18:23 Lena - to skrót i może się kojarzyć z Magdalena, Milena itrp. Poza tym z niczym mi się nie kojarzy. Zbitka sylab. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: co sadzicie o imieniu LENA? 29.09.11, 23:18 Znalam, znam wiele osob o imeniu Magdalena, kiedy bylam w szkole bylo popularne i tylko jedna osobe z klasy rok wyzej o imieni Lena, tak sie przedstawiala i wszyscy do niej sie tak zwracali, jakiez bylo moje zdziwienie gdy sie okazalo, ze ma na imie Magdalena. Imie Magadalena skracane do Leny jest wyjatkiem, zazwyczaj jest to skrot Magda lub zdrobnienia typu Madzia. Heleny nie znam zadnej, ani w swoim wieku ani mlodszej, jedynie duzo staarsze czyli w wieku ciotkowato-babcinym i pamietam, ze moja babcia miala znajoma Helene, ktora wszyscy nazywali Hela. Znam po jednej Marlenie i Milenie i nie zdrabniano ich do Leny, wlasciwie funkcjonowaly bez zdrobnien i bardzo mi sie podobaly, pewnie to bylo powodem. Oczywiscie, te imiona mozna skracac do Leny ale nie jest to regula, wrecz przeciwnie zdarza sie rzadko dlatego imie Lena zreszta jak kazdy skrot, a nie zdrobnienie moze funkcjonowac jako imie samodzielne i nie ma w tym nic dziwnego, a podobac sie nie musi wszystkim. Mam bliska znajome Malwine skracana do Maliny i Karoline skracana do Kaliny , te imona takze istnieja, jednym sie podobaja innym nie, jak to z imionami bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: co sadzicie o imieniu LENA? 30.09.11, 18:45 carmita80 napisała: > e ma na imie Magdalena. Imie Magadalena skracane do Leny jest wyjatkiem, zazwy > czaj jest to skrot Magda lub zdrobnienia typu Madzia. Magdaleny mają wybór między Magdą a Leną i najwyraźniej częściej wybierają jako zdrobnienie Magdę - wcale im się zresztą nie dziwię, bo Lena jest bezbarwna (MSZ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ik Re: co sadzicie o imieniu LENA? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 12.10.11, 13:32 Gaudencja napisała " o energii śniętej ryby" - tak właśnie to imię odbieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: co sadzicie o imieniu LENA? IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.11, 14:10 Piękne imię- sama chciałabym mieć Milenkę- a to bardzo podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDYTA Re: co sadzicie o imieniu LENA? IP: 83.2.225.* 11.12.11, 12:36 ja propunuje imię Joanna.Zdrobnienia: Joasia, Asia,Aśka, Asieńka Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: co sadzicie o imieniu LENA? 20.10.13, 17:14 Lena choć to skrócona forma Magdaleny bądź Heleny bardzo mi się podoba a w szczególności spieszczenie "Lenka" co wcale nie jest oczywiste u Magdaleny, Heleny etc a tak właśnie chciałabym, aby zwracano się do mojej potencjalnej córki :- )) Nie uważam również jej za pretensjonalną w stylu Nikoli, Dzesiki etc. Ma ona wiele wdzięku i taki powiew świeżości, bardzo mi się podoba, choć w pełnej formie bardziej podoba mi się Lana niż Lena, ale jakby ją zdrabniać "Lanka" tu już nie brzmi zbyt dobrze, dlatego wolę Lenę. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: co sadzicie o imieniu LENA? 20.10.13, 19:09 a co ciekawe Lena nigdy nie była na mojej liście ulubionych imion, wpadła mi w ucho tak po prostu znienacka. Zawsze chciałam dać na imię jakoś oryginalnie tzn nie z pierwszej 10tki najpopularniejszych oraz z racji pochodzenia mojego m po arabsku a tu padło na Lenę - „ To, czy czarny kot przyniesie Ci pecha, głównie zależy od tego czy jesteś człowiekiem czy myszą ” ~ Janusz Leon Wiśniewski Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: co sadzicie o imieniu LENA? 23.10.13, 00:58 liliowewzgorze napisała: > a co ciekawe Lena nigdy nie była na mojej liście ulubionych imion, wpadła mi w > ucho tak po prostu znienacka. Zawsze chciałam dać na imię jakoś oryginalnie tzn > nie z pierwszej 10tki najpopularniejszych oraz z racji pochodzenia mojego m po > arabsku a tu padło na Lenę I co, stawiasz jednak na pierwszą 10-tkę? Zdajesz sobie sprawę, że w pokoleniu Twojej córki nikomu to imię się nie będzie się wydawało świeżym i oryginalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: co sadzicie o imieniu LENA? 23.10.13, 15:33 myślę , że jest to imię uniwersalne i ponadczasowe i świetnie sprawdzi sie u dziecka gdzie dwoje rodziców ma różne pochodzenia, bo zarówno w Polsce jak i za granicą nikt nie bedzie miał problemu z jej wymówieniem czy zapisaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: co sadzicie o imieniu LENA? 23.10.13, 22:34 Ponadczasowe to są raczej imiona, które są nadawane dziesiątki, a nawet setki lat i moda na nie nie przemija. Lena za to to zupełnie nowa, sezonowa moda, ale masz rację, że w rodzinie mieszanej może się sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: co sadzicie o imieniu LENA? 20.10.13, 21:26 Bardzo mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: co sadzicie o imieniu LENA? 20.10.13, 22:18 Znam z 10 Len, ale za imieniem nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: co sadzicie o imieniu LENA? 21.10.13, 21:23 Kiedyś mi się bardzo nie podobało.. Ostatnio gdy stało się popularne, osłuchałam się z nim i już mi tak nie przeszkadza.. ale nie zależnie od tego, że teraz jest w miarę akceptowalne przeze mnie to i tak bym go nie nadała swojej córce. Odpowiedz Link Zgłoś
anwiw Re: co sadzicie o imieniu LENA? 24.10.13, 08:04 Nie podobają mi się zdrobnienia nadawane jako oficjalne imiona (nawet jeśli formalnie można je nadać jako pełne imię), np. Lena, Sonia, Nadia, Natasza. Odpowiedz Link Zgłoś