martinkowa 06.10.11, 13:07 W bliżej nieokreślonej przyszłości planujemy drugie dziecko. Wiem, wiem jeszcze za wcześnie na wybieranie imion ale myślałam o Poli a dla chłopca Aleksander albo Julian. Co myślicie? Pierworodna ma na imię Hanna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leen-ka Re: A może Pola? 06.10.11, 13:23 martinkowa napisała: > W bliżej nieokreślonej przyszłości planujemy drugie dziecko. > Wiem, wiem jeszcze za wcześnie na wybieranie imion ale myślałam o Poli a dla ch > łopca Aleksander albo Julian. > Co myślicie? > Pierworodna ma na imię Hanna. Jacuś, Kasia czy Bożenka, Krzysio, Maciuś czy Gabrielka… J eszcze miesiąc temu sama stałam przed tym dylematem, dlatego doskonale Cię rozumiem. Ja i mój partner mamy tą decyzję już za sobą. Podjęliśmy ją wspólnie i zgodnie. Proponuję poważnie się zastanowić, bo to decyzja na całe życie Waszej pociechy. Może ten artykuł Ci pomoże www.witalnamama.pl/pl/oczekujemy-mamafakty/8 Gorąco polecam, to naprawdę poważna decyzja. A jak Ci się podoba jeden z bohaterów artykułu Tomcio Paluch albo jego koleżanka Roxana Pacha? Hihihihi Odpowiedz Link Zgłoś
martinkowa Re: A może Pola? 06.10.11, 13:41 No właśnie, Hannę miałam wybraną od zawsze. Chyba z 10 lat przed urodzeniem córki. Mężowi też się spodobało. Ale teraz jest trudniej. Mąż upiera się przy Marcie ale mnie się to imię nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
martinkowa Re: A może Pola? 06.10.11, 13:52 leen-ka napisała: A jak Ci się podoba jeden z bohate > rów artykułu Tomcio Paluch albo jego koleżanka Roxana Pacha? Hihihihi Eeee tam, lepsze są Żyraf i Guantanamera Odpowiedz Link Zgłoś
leen-ka Re: A może Pola? 06.10.11, 14:07 To fakt, moim zdaniem zarówno przypadek Żyrafy jak i Gunatanamery pokazuje jak można skrzywdić dziecko, no przynajmniej moim zdaniem to krzywda, dlatego lepiej podejść do wybory imienia dla bejbusia poważnie, a może tak jak sugeruje autorka artykułu coś po przodkach? Może imię po babci, dziadku, albo jakiejś cioci? Odpowiedz Link Zgłoś
leen-ka Re: A może Pola? 06.10.11, 14:33 A skąd taka pewność? Wszystko zależy od USC. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: A może Pola? 06.10.11, 14:41 od USC to akurat zależy, czy zarejestrują czy nie a rejestrują coraz dziwniejsze twory w mojej mieścinie np można mieć Kuba w papierach co nie zmienia faktu, że to zdrobnienie i nie wszystkim się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
leen-ka Re: A może Pola? 06.10.11, 14:52 Zatem wszystko zależy od USC, no i oczywiście od wyobraźni i pragnień rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: A może Pola? 06.10.11, 15:04 cóż, wg mnie, o tym czy imię jest czy nie jest zdrobnieniem nadal nie świadczy fakt jego zarejestrowania przez USC. czyli czy to zdrobnienie czy nie, nie zależy od USC. najwyżej to będzie zdrobnienie zarejestrowane jako pełne imię ale to w sumie nieważne, dla miłośników Pol, Nel, Len itp to są prawdziwe imiona i już i niech im będzie Odpowiedz Link Zgłoś
leen-ka Re: A może Pola? 06.10.11, 15:29 zdrobnienie czy nie w sumie nieważne, najważniejsze, żeby im się to podobało Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: A może Pola? 06.10.11, 15:32 skąd pewność, że Żyraf nie został nadany? otóż nigdzie nie zostało takie imię zarejestrowane ukazało się tylko w gazecie, która zbierała dane w szpitalu od rodziców - różne dziwactwa tej gazecie podano, niemniej w żadnym USC nie zostały zapisane. podane zostały na "odwal się" Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: A może Pola? 06.10.11, 15:20 gorny.edu.pl/imiona/ ostatnie w męskiej tabeli. z damskich rozbroiły mnie: niunia, mrówka i sindi, z męskich: chloe i belzebub. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: A może Pola? 06.10.11, 15:23 Ale te "imiona" nie zostały zarejestrowane! To są dane, które rodzice podali do gazety, a potem w danych oficjalnych z USC tych tworów nie było Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: A może Pola? 06.10.11, 14:17 Hanna jest w porządku Aleksander też, Julian, ładnie bo jak Julian Tuwim, ale niemęsko Pola, zdecydowanie nie. Juz predzej Apolonia. Pola to skrót, brzmi niepoważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
martinkowa Re: A może Pola? 06.10.11, 16:59 Szczerze - to nie wiedziałam, że Pola to skrót. Podoba mi się też Antonina - Antosia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Pola? 06.10.11, 22:44 martinkowa napisała: > Szczerze - to nie wiedziałam, że Pola to skrót. > Podoba mi się też Antonina - Antosia. W takim razie popieram Tosię. Chyba, że zdecydujesz się na Apolonię zdrabnianą do Poli (tradycyjnie). Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: A może Pola? 07.10.11, 00:10 martinkowa napisała: > Podoba mi się też Antonina - Antosia. Antonina jest w porządku, a można ja zdrabniac na wiele sposobów: Tonia, Tosia, Antosia itd, itp. Spotkałam tez pania, która na swoja mała Antonine mówiła własnie Antonina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: A może Pola? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 10:02 Szczerze co to zmienia jeśli imię Tobie się podoba? Zdrobnieniowść Poli jest kwestią dyskusyjną, natomiast jeśli chodzi o to czy Pola jest skrótem, to napewno należy odpowiedzieć twierdząco. Nie przykładałabym jednak do tego większej wagi, bo kto dzisiaj pamięta że Jacek wywódł się od Jacentego, Kinga od Kunegundy, a Paulina od Paulii. Szczerze polecam, dgyż mam Poleńkę w domu i nie wyobrażam sobie by mogła mieć inaczej na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: A może Pola? 06.10.11, 20:18 Pola oczywiście od Apolonii? Podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: A może Pola? 06.10.11, 20:30 Popieram Antoninę, ale Pola dla mnie jest zdrobnieniem i tu już mój głos jest na nie. Jeśli chodzi o chłopców to głosuję na Aleksandra. Julian dla mnie taki "mało męski". Odpowiedz Link Zgłoś