martinka26 31.05.04, 20:10 Tak właśnie ma na imię mój nowy, 9 letni sąsiad... Dokładnie z taką pisownią. Co o tym myślicie? Bo jak dle mnie katastrofa... Gdyby jeszcze był Brian, może jakoś by mi się to podobało, ale moim zdaniem okropnie to wygląda, gdy chłopiec ma wpisane wszędzie "Brajan Jakiśtam". Nie podoba mi się takie spolszczanie imion, a ten przypadek to już w ogóle... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania.silenter_exunruzanka :((( 31.05.04, 22:38 Podobno de gustibus...itd., ale dla mnie to brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
bzeebze Re: Brajan 31.05.04, 23:25 moja znajoma ma brajana mówią na niego brajek, ma prawie rok miałam tez ucznia brajana, ma 8 lat i starszą siostrę samantę jak sobie przypomnę jeszcze jakiegoś brajana to napiszę sorry, dla mnie mocno śmieszne ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: Brajan 01.06.04, 00:50 Polacy robia sobie naprawde zarty ze spolszczaniem pisowni imion, ktore wywodza sie z innych kultur. To juz naprawde przestaje byc smieszne. Czy malo jest slicznych polskich imion? Czy trzeba na sile zapozyczac imiona innych nacji????? Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Brajan 01.06.04, 12:29 no dobra ale jak imie to zostanie zapisane brian, to ludzie beda je czytac zgodnie z pisownia, tak jak dorian czy adrian. przynajmniej ja tak bede robil, w koncu moge nie znac angielskiego prawda? aha "nicole" czytam tez dokladnie tak jak to imie jest napisane czyli przez "c". tez tak robcie, a zobaczycie, ze mamusie przemysla swoj wybor i dojda do wniosku, ze lepiej nazwac coreczki marysia a synkow jasiu. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Brajan 03.06.04, 11:01 Czesc ! Jak wiecie moi synowie tez nie maja typowo polskich imion,ale my nie mieszkamy w Polsce. BRAJAN i to w takiej pisowni,w Polsce-nie to juz naprawde przesada. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Brajan 03.06.04, 15:12 Słyszałam kiedyś to imię. I też tak samo pisane był. Rodzeństwo tego " mojego " Brajana nosiło imiona: Dajana, Sokrates i Sandra. Za najbardziej "normalne " wśród nich uważam imię Sandra, chociaż też nie w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Brajan 03.06.04, 19:15 Dajana... to już masakra . Gorzej od Brajana - bo bardziej swojskiej wersji Brajana nie mamy, a Diana w Polsce istnieje od dawna i ma się dobrze. Sokrates natomiast - z dzieciaka wszyscy będą się nabijać, a jako dorosły nie spojrzy w oczy pracodawcy . Sandra - według mnie zupełnie normalne, choć też całkowicie mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Re: Brajan 04.06.04, 08:43 Sokrates jest w zasadzie ok.Tyle że nie nad Wisłą )). W Grecji hihi dośc popularne mimo historyczno-filozoficznego ciężaru.A może jako dorosły sam będzie sobie bossem )). Ale Dajana i Brajan - faktycznie masakra...niezależnie od szerokości geograficznej z taką pisownią...brrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Brajan 04.06.04, 10:04 W ogóle cały zestaw jest taki sobie - do Dajany i Brajana lepiej by pasował jakiś Kewin niż Sokrates. To znaczy ogólnie nie zrobiłoby się od tego lepiej, ale przynajmniej wszystkie byłyby z jednej półki. Albo "zestaw klasyczny" - Sokrates, Homer, Afrodyta i Kasandra Niedawno czytalam gdzies artykuł o aferze w klinice odchodzania w Łodzi. Włascicielka ma wnuczkę Afrodytę. Na końcu artykułu nie było wzmianki, że imiona zostały zmienione, więc może i faktycznie ma Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Brajan 05.06.04, 14:45 aniadm napisała: > W ogóle cały zestaw jest taki sobie - do Dajany i Brajana lepiej by pasował > jakiś Kewin niż Sokrates. To znaczy ogólnie nie zrobiłoby się od tego lepiej, > ale przynajmniej wszystkie byłyby z jednej półki. > > Albo "zestaw klasyczny" - Sokrates, Homer, Afrodyta i Kasandra > > Niedawno czytalam gdzies artykuł o aferze w klinice odchodzania w Łodzi. > Włascicielka ma wnuczkę Afrodytę. Na końcu artykułu nie było wzmianki, że > imiona zostały zmienione, więc może i faktycznie ma Tak , masz rację z tymi "zestawami" Ale powiem ci ,że rodzeństwo "starożytne" też u siebie miałam. Byli to Eneasz i Dydona. Nie żartuję! Dzieci nosiły takie imiona. Niestety nie pamiętam ich nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Brajan 05.06.04, 15:55 Nie podoba mi sie robienie z dzieci "Zestawów". Ale nawet gdybym się kiedyś na to zdecydowała, nie nazwałabym razej brata i siostry na cześć pary kochanków... Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Brajan 05.06.04, 16:29 aniadm napisała: > Nie podoba mi sie robienie z dzieci "Zestawów". Fakt, ale jest to jednak dosyć popularne. Np. Piotr i Paweł... Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Sokrates 04.06.04, 15:13 tawananna napisała: Sokrates > natomiast - z dzieciaka wszyscy będą się nabijać, a jako dorosły nie spojrzy w > oczy pracodawcy . Nie jest tak źle, wbrew pozorom jest to imię spotykane, w naszym kręgu kulturowym, np. wśród Białorusinów (weźmy Sokrata Janowicza, a wcześniej mieliśmy Sokrata Starynkiewicza, najlepszgo prezydenta miasta Warszawy w historii, choć Rosjanina). Mi osobiście podobają się imina greckich filozofów dla polskich dzieci (Platon, Heraklit itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
gunka3 Re: Brajan 02.09.14, 09:01 Król Brian Śmiały pl.wikipedia.org/wiki/Brian_Śmiały po polsku występuje jako Brian (w oryginale po irlandzku czytane Bri-jan, tak jak Mia = Mi-ja itp.), a nie jako Brajan. To imię irlandzkie, i nie wiem czemu angielska wymowa, czyli wymowa okupanta, ma być wytyczną w języku polskim. Polskie Brian jest dużo bliższe oryginałowi. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Brajan 02.09.14, 12:56 Znałam ok. 4 letniego Brajana (właśnie taka pisownia). Mama chłopca jest polonistką. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Brajan 02.09.14, 17:34 Mówiąc delikatnie nie podoba mi się, osobiście znam jednego 2 letniego, pisany właśnie tak "Brajan", zdecydowanie bardziej wolę podobnego Rayana (imię arabskie) A wszystkie takie zapożyczenia z innych krai w formie fonetycznej polskiej brzmią komicznie (Dżesika, Brajan, Wanesa itp) Nikoli też nie lubię ale z imion "kiczowatych" jest jedną z lepszych, chociaż większość ludzi którzy nadają takie imiona pochodzą albo z rodzin patologicznych albo młodych mam chcących być oryginalne i modne, co w moim odczuciu nie ma nic wspólnego z oryginalnością a po prostu brakiem gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Brajan 04.09.14, 15:41 Nie wiem, czy Brajan jest imieniem popularnym wśród rodzin patologicznych, ponieważ znam tylko jednego chłopca o takim imieniu. Może to być wyjątek potwierdzający regułę - jak wspomniałam mama Brajana jest polonistką-nauczycielką, ojciec również ma wyższe wykształcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamciunia_kamciunia2 Re: Brajan 03.09.14, 07:55 piekne tak ma na imie muj pierwszy synio Odpowiedz Link Zgłoś