Dodaj do ulubionych

Najgorsze zdrobnienia

19.12.11, 19:24
Był temat o łądnych zdrobnieniach, a teraz czas na brzydkie.
Jakie są najgorsze zdrobnienia, z ktorymi się zetknęliście? Niekoniecznie waszych imion, może waszych dzieci, albo tak ogólnie. Moja mama była w szoku, jak powiedziałam jej jakich zdrobnień dorobiło się moje imię - najgorsze od mojego to: Juja, Jucha, Juhas, Jajco oraz znalezione w necie (tego a żywo nie slyszałam całe szczęście) Biustus. Koszmar, bym chyba oszalała, jakby moje dziecko tak brzydko nazywali ;/
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Najgorsze zdrobnienia 19.12.11, 19:45
      Najgorsze to subiektywna sprawa.
      Ja nie znoszę Madzi, oraz nienawidzę, kiedy ktoś próbuje na moje dziecko Matyldzia wołać.
      Tyle mi na szybko do głowy przychodzi
      • aneladgam Re: Najgorsze zdrobnienia 20.12.11, 12:19
        a ja ze zdrobnień Magdaleny nie trawię Magdzi
    • georgia241 Re: Najgorsze zdrobnienia 19.12.11, 20:00
      Lodzia, Wacek, Olek
      • florianne Re: Najgorsze zdrobnienia 19.12.11, 20:06
        Ignac, Natala , Emila , Andźka ,Kondzio
      • Gość: kott Re: Najgorsze zdrobnienia IP: *.olsztyn.vectranet.pl 21.12.11, 23:20
        Wania (od Wanessy)big_grin
        • gaudencja Re: Najgorsze zdrobnienia 21.12.11, 23:38
          Popieram. Wania nie podoba mi sie zresztą także od Iwana.
    • dalenia Re: Najgorsze zdrobnienia 19.12.11, 20:18
      Nie lubię większości zdrobnień :

- zakończonych i na "-cia" -> Julcia, Klarcia, Nelcia (choć np. Karolcia jest dla mnie w porządku)
      - zakończonych na "-dzia" -> Edzia, Judzia, Andzia, Lodzia (choć Wandzia czy Madzia już są ok)
      - zakończonych na "-i" -> Fifi, Mati, Wiki
      - wymyślanych na siłę -> Klarusiunia, Jakubeczek, Aurorusia
      - które są rzeczownikami -> Ziemniaczek zamiast Ziemowita (wybacz Domi wink), Pietruszka zamiast Piotra, Natka od Natalii
      - zagranicznych w polskim języku -> Dżasta, Mery

Dodam jeszcze, że najgorsze zdrobnianie, jakie teraz przychodzi mi do głowy to Lodzia i Natka! A, jeszcze Ksawcio.
      • dalenia Re: Najgorsze zdrobnienia 19.12.11, 20:20
        A, pod wpływem wypowiedzi Florianne dodaję jeszcze:
        - zdrobnienia zakończone na "-la" od imion zakończonych na "-lia" -> Natala, Emila, Cecyla, Jula itp.

A do tej listy najgorszych dodaję Kondzia - jak mogłam o nim zapomnieć? wink
      • domi_33 Re: Najgorsze zdrobnienia 19.12.11, 21:28
        dalenia napisała:

> - które są rzeczownikami -> Ziemniaczek zamiast Ziemowita (wybacz Domi wink)

hehe no każdy ma swój gust, mi się Ziemniaczek albo Ziemczysław akurat osłuchał i podoba. smile ale nie używam za często. wink
    • szarrak Re: Najgorsze zdrobnienia 19.12.11, 20:36
      Wymienione już Kondzio i Natka, a do tego niestrawna dla mnie Luizka - miks zdrobnienia przez dodanie -k- z imieniem Luiza tworzy jakiś zupełny koszmar. Paulinka, Karolinka, Majka... jakoś ujdą, ale Luizka? Brrr.
      Na mojego M jego matka mówi "Gylek". Zdrobnienia Gelo też nie cierpię (od Grzegorza oczywiście), ale ten "Gylek"... Jak "gilek". Zawsze mówię mu, że równie dobrze mogłaby go nazywać "gówienkiem", "moczem" albo "wydzieliną ropną", taki ten "Gylek" jest śliczny i romantyczny.
      Z mniej standardowych zasłyszanych zdrobnień "Adźka" na Adrianę. Też straszne.
      • ewa9717 Re: Najgorsze zdrobnienia 19.12.11, 20:50
        Agacia i Dorocia.
      • uwierz_mirando Re: Najgorsze zdrobnienia 19.12.11, 20:52
        Jadźka, Lodzia, Hela, Fela, Cela, Stefa, Wera i zakończone na -cha, typu Gocha, Kacha, Bacha
        Kondziu, Adi, Poldek, Frycek, Wacek, Wicek, Edziu, Ignac, Seba
    • bohemiere Re: Najgorsze zdrobnienia 19.12.11, 21:00
      Konrad - Kondi/Konio. Piotr - Piecia.
      A Lodzia fakt okropne, ale kiedyś bylo popularne i nikt chyba się drugiego dna nie doszukiwał w tym zdrobnieniu big_grin
    • panna.w.drodze Re: Najgorsze zdrobnienia 19.12.11, 21:52
      Agnisia .. normalnie mnie trafia uncertain

Wiesia, Wiesio i Wacek mają przechlapane, chociaż 2 pierwsze sa takie miękkie i przyjemne smile

Majka jako Majcia, mam skojarzenie z tycimi majtkami

ale naj naj wkurzające to zdrobnienia kończące się na U ... dajmy na to:Krzysiu, Grzesiu. W moim regionie jest Krzysio i Grzesio, dlatego bardzo jestem na to wyczulona.
    • chomiczkami Re: Najgorsze zdrobnienia 20.12.11, 08:18
      Wicia, Piecia, Micia i mój antyfaworyt: Pacia (od Patrycji). Od Patrycji też Patka. Brrr! Z tej samej kategorii: Natka.
    • eo_wina Re: Najgorsze zdrobnienia 20.12.11, 10:01
      Kostka, Kostusia
      Wiki, Adi, Mati, Pati, Fifi - brrrrrrr!
      Kondzio, Seba
      Tomaszek (zamiast Tomek), Adamek (zamiast Adaś)
      Wszelkie dziwadla typu: Isia, Dzidka, Ziutek
      Ostatnio uslszyalam w aptece: "ALEKSANDRUSIA, nie dotykaj tych ulotek!" - ucho mi uwiedlo.

• Gość: rybka Nemo Re: Najgorsze zdrobnienia IP: *.60.101.84.rev.sfr.net 20.12.11, 10:15
      Pati, Nati, Oliwcia i Nikolcia. Wikusia i Werka.
      Bolek i Wacek.
    • aneladgam Re: Najgorsze zdrobnienia 20.12.11, 10:50
      nie lubię zdrobnień z -ch-, zarówno imion męskich, jak i żeńskich - Krzychu, Grzechu, Zbychu, Michu, Bacha, Kacha, Zocha itp.
    • Gość: Gocha Re: Najgorsze zdrobnienia IP: *.sikornik.net 20.12.11, 12:09
      Mimo, że mieszkam na Śląsku i do gwary śląskiej nic nie mam, jednak bardzo nie podobają mi się śląskie zdrobnienia niektórych imion:
      Dorota - Dorka
      Małgorzata - Gola
      Krystyna - Krista
      Cecylia - Cila
      Sylwester - Selwek
      I najgorsze moim zdaniem - w rodzinie M ciotka ma na imię Magdalena, wołają na nią Lejna.
      • florianne Re: Najgorsze zdrobnienia 20.12.11, 15:12
        Dodam jeszcze "Dżagodę " od Jagody . Brrr
    • Gość: dasza Lodzia IP: *.man.bydgoszcz.pl 20.12.11, 13:37
      Słuchajcie, troszkę zboczę z tematu, bo nie daje mi to spać. Od czego zdrobnieniem jest Lodzia? (której z resztą sama nie cierpię) Jedyne imię, które mi się z tym kojarzy to Alodia, ale słyszałam, że jest to zdrobnienie od Leokadii (np. Loda Halama)...
      (sorki, ze trochę nie na temat)
      • Gość: kana Re: Lodzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.11, 13:43
        znam Lidię na którą mówią Lodzia, ale to nie jest chyba typowe zdrobnienie tego imienia.
      • Gość: bohemiere Re: Lodzia IP: *.tktelekom.pl 20.12.11, 14:48
        Lodzia to może być od Leokadii, Ludwiki.
      • dalenia Re: Lodzia 21.12.11, 15:13
        Dla mnie Lodzia to Leokadia, od innych imion jej nie słyszałam.
    • gaudencja Re: Najgorsze zdrobnienia 20.12.11, 21:25
      Loda/Lodzia (od Leokadii, oczywiście), Kondzio, Kinia, zgrubienia z "ch" (Gocha), Norbercik, Albercik itp., Maruś, zdrobnienia na -u (Krzysiu itd.), Tadeuszek, Stefanek i Szymonek i inne z tej serii.
    • gaudencja Re: Najgorsze zdrobnienia 20.12.11, 21:29
      ...i jeszcze Misia (od dowolnego imienia, Michaliny, Marii itd.).
    • dalla Re: Najgorsze zdrobnienia 21.12.11, 00:42
      nie znosze zdrobnienia Mania. cora ma na drugie Marianna, ale gdyby miala na 1., to bylaby Marianka a za Manie bym pogryzla.

nie lubie tez Goski, Kaski, Aski itp.

i jeszcze paru wymienionych w tym watku.
    • Gość: Ania Re: Najgorsze zdrobnienia IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 21.12.11, 02:37
      Madzia, Gośka, Aśka, Kaśka, Emila, Ala, Ola, Olek, Alek, Anetka, Dorotka, Wioletka, Bartuś, Wojtuś, Karola, Jasio, Jasia - z tych popularnych. Jeszcze Bronuś, Waldziu, Edzia, Edziu, Mieciu, Agacia. No i Lodzia i Wacek - nie trawię.
    • hawa.etc Re: Najgorsze zdrobnienia 21.12.11, 11:53
      Kinia, Kondzio, Kindzia, Zunia, Czesio, Jurek, Jusia. I jeszcze przeczytane tu, na forum (w realu na szczęście się nie spotkałam) Tylka i Koni od Matyldy i Konstancji. Ohyda. Ale ja w ogóle nie cierpię zmieniania imion i kiedy ktoś mnie pyta, jak zdrabniać, najczęśćiej mówię: NIE ZDRABNIAĆ! wink
    • Gość: zapytanna Re: Najgorsze zdrobnienia IP: *.tktelekom.pl 21.12.11, 12:43
      Moja ciocia Dziusia/Dziunia (Jadwiga - Jadziunia) ;]
    • tadea Re: Najgorsze zdrobnienia 21.12.11, 18:24
      Klima, Klimka od Klementyny
      Danula od Donaty
      Maksio od Maksymiliana
      Aśka od Joanny
      Ola od Aleksandry
      Jakubek od Jakuba
    • easyblue a ja na Nadię Nadka:) 21.12.11, 23:16
      Jakoś nic niestosownego nie widzę w tym zdrobnieniutongue_out Jak ją wołam to raczej stosuję skrót Nadin /Nadine -teraz ładniej wyglądasmile/

Nie lubię za to zdrobnienia Becia - Beata; Madzia - Magdalena; Michasia - Michalina. No ale jak to ktoś napisał - to subiektywne odczucia.
    • vedderka Re: Najgorsze zdrobnienia 22.12.11, 09:53
      Nie znoszę, gdy na Monikę mówią MONIA big_grin
      idąc tym tropem - GONIA zamiast Małgorzaty..brrrrr!
    • Gość: anna Re: Najgorsze zdrobnienia IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.11, 16:20
      Kacpuś - koszmarek wszechczasów.

Seba, Sebcio.

Mój Młody (Franciszek) do dzisiaj dla Rodziny jest Nenusiem. Moim zdaniem, wyjątkowo okropne, chociaż z bardzo zacną tradycją wink
    • kasiek-kd Re: Najgorsze zdrobnienia 22.12.11, 16:32
      Kindzia (Kinga), Judzia (Judyta), Olcio (Olaf)
      Olek, Oliwka, Kubcio,
      Maruś, Jaruś....i inne takie "-usie"
      Kason (Kasia)
      Ewcia,
      Lala (mówią na ciocię Henię)
    • siechniczanka Re: Najgorsze zdrobnienia 29.12.11, 13:21
      Łucja na Lusia - normalnie włosy bym z głowy powyrywała
      Helena - Hela

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.