Dodaj do ulubionych

Chloe, Mia i inne...

09.01.12, 14:21
Oba imiona podane w tytule figuruja w obecnych tematach na tym forum. A u nas (Melbourne) wlasnie dzis w jednym z dwoch najbardziej popularnych dziennikow wydrukowali listy najbardziej i najmniej popularnych imion nadanych w Australii w 2011r. Spojrzcie na te najbardziej popularne:

Zenskie:

1.Mia
2.Ruby
3.Olivia
4.Chloe
5.Charlotte
6.Isabella
7.Sienna
8.Amelia
9.Ella
10.Lily

Dla mnie Chloe jest slodkie ale z tych co nie bardzo mozna sobie wyobrazic u osoby doroslej. Ruby zawsze bedzie mi sie kojarzylo z Ruby Gilliis umierajacej na galopujace suchoty. Olivia - uwielbialam to imie zanim sie zrobilo tak popularne na calym swiecie. Mia - jakies takie niepelne, pozatym kojarze glownie z corka Kate Winslet. Charlotte - pamietam jak 10 lat temu nadawala je znajoma znana z ekscentrycznych pomyslow i bardzo sie szczycila oryginalnoscia - a dzis...Isabella - piekne, dziwie sie ze tak popularne. Sienna - irytuje mnie to imie tak samo jak Savannah, India, Jarrah i inne 'nowomodne' ktorych u nas rowniez pelno. Ella i Lily - zbyt zdrobnieniowe.

Dodam jeszcze ze rzucilo mi sie w oczy ze mimo panujacej u nas swobody w nadawaniu imion (nie rejestruja tylko obrazliwych oraz zawierajacych inne znaki niz te skladajace sie na alfabet), nie widac jakiegos szalu i przesadnych glupot. U chlopcow zas wrecz konserwatywnie.

Meskie:

1.Jack
2.William
3.Oliver
4.Ethan
5.Noah
6.Thomas
7.James
8.Lucas
9.Joshua
10.Lachlan
Obserwuj wątek
    • polifonia1983 Re: Chloe, Mia i inne... 09.01.12, 16:36
      Dorzucisz te najmniej popularne?
    • gaudencja Re: Chloe, Mia i inne... 09.01.12, 23:45
      Chloe w ogóle jest w czołówkach w wielu krajach - może i w Polsce się spopularyzuje, oby nie czytana "Klołi" przez osoby, które nie kojarzą jej z mitologią.
      • lipsmacker Re: Chloe, Mia i inne... 10.01.12, 14:12
        A jak sie to czyta po polsku? Dokladnie tak jak pisane? Ja od zawsze znam to imie wylacznie w wersji anglojezycznej, a mitologie przerabialam rowniez po angielsku. Dziwnie mi brzmi wymawiane tak jak jest pisane, ale moze to reakcja na nieznane.

Tu jest link do najmniej popularnych:

www.heraldsun.com.au/news/more-news/weird-and-wonderful-names-for-babies/story-fn7x8me2-1226239348738
        • olianka Re: Chloe, Mia i inne... 10.01.12, 14:26
          W Polsce Chloe czyta się dokładnie tak, jak się pisze. Nie inaczej smile
        • carmita80 Re: Chloe, Mia i inne... 10.01.12, 14:28
          Popularne imiona podobnie jak w UK. Imie Chloe, (to akurat imie jednej z przyjaciolek mojej corki 9-latki) jest bardzo ladne, moim zdaniem pasuje i do dziewczynki i do nastolatki i do dojrzalej kobiety. W moim odczuciu jednak to imie zupelnie nie nadaje sie na grunt polski, wymowa polska brzmi dziwnie i szpetnie.
          • gaudencja Re: Chloe, Mia i inne... 10.01.12, 19:44
            Nie jesteś przyzwyczajona. Ja jestem osłuchana z Chloe od dziecka i brzmi mi normalnie.
    • bohemiere Re: Chloe, Mia i inne... 10.01.12, 16:58
      Chloe, bo to coś jak Zoe i absolutnie się nie nadaje do użytku w Polsce. Ładne imię Olivia, ale jak dla mnie zbyt popularne u nas, tym bardziej, że zwykle występuje zdrobnienie Oliwka, jak oliwka do ciała. Noah - nigdy nie jestem pewna czy czyta sie to Noe czy jak?
      • carmita80 Re: Chloe, Mia i inne... 10.01.12, 18:04
        bohemiere napisała:

> Chloe, bo to coś jak Zoe i absolutnie się nie nadaje do użytku w Polsce.

Akurat Zoe nie jest zle, bo jego brzmienie ok. choc odbieram neutralnie, sa ladniejsze imiona.

tym bardziej, że zwykle występuje zdrobnienie Oliwka, jak oliwka do ciała.

No niestety, w moim odczuciu Olivia nie potrzebuje zdrobnien, podobnie jak Laura. Czasem wystepuje skrot Liv.

Noah - nigdy nie jestem pewna czy czyta sie to Noe czy jak?

Wymawia sie tak jak sie czyta, bez ''h''.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.