igga-81 13.06.04, 10:52 tak ma na imie córeczka koleżanki. W usc problemów nie robili. Co sądzicie o imionach kobiecych zakończonych spółgłoską??? albo inną samogłoską ( Nicole). Nie chodzi mi o estetykę imienia , ale o to czy u nas takie imiona mają rację bytu? jeśli chodzi o kwestię identyfikacji z płcią... A propos Miriam to ja chyba wolałabym polską Marysię... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miniakoz Re: MIRIAM 13.06.04, 11:22 Miriam to dla nas z mężem magiczne imię ale baliśmy sie troche dac je córce na pierwsze - za to damy jej tak na chrzcie to oryginalne brzmienie imienia Matki Boskiej a Marysia akurat mi bardzo sie nie podoba podobnie jak Zosia - ale to rzecz gustu. Mam nadzieie,że ksiądz się zgodzi w końcu niektóre siostry zakonne takie soie obieraja imie - jest wyjątkowe! pozdrawiam i pozdrawiam córeczkę kolezanki Ps. a co do imion to zależy jak brzmia z nazwiskiem a akurat Miriam i Nicole trudno pomylić z mężczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: MIRIAM 13.06.04, 12:21 Znałam na studiach dziewczynę, która tak się nazywała. Miriam to "oryginał", Maria to polska wersja. Ksiądz przynajmniej nie powinien robić problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: MIRIAM 13.06.04, 12:39 Ale z drugiej strony fakt, że był Zenon "Miriam" Przesmycki... Tylko kto o nim teraz wie? Nicole tak zapisane nie będzie wzięte za męskie, gorzej z domorosłymi wersjami Nicol i Nikol. Ale i tak jestem przeciwko używaniu takich imion. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: MIRIAM 13.06.04, 12:32 Podoba mi się. Nie nadałabym takiego imienia dziecku, ale myślę, że jest ładne, dźwięczne i wyjątkowe. I kojarzy się raczej jednoznacznie "żeńsko", więc wyjątkowo tu zgodziłabym się na imie zakończone spółgłoską (bo jak je spolszczyć - Miria? Miriama? Miriana?). Może to głupie, ale odczuwam Miriam jako inne imię niż Maria... Odpowiedz Link Zgłoś
tibby Re: MIRIAM 13.06.04, 13:09 znam jedną Miriam, której imię jej mama wymawia 'Miriama'. I koniec kłopotów z płcią A Miriam to ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
energeia Re: MIRIAM 05.07.04, 14:51 Miriam to imie przepiekne, brzmi tajemniczo i spiewnie Dla mnie to najpiekniejsze imie na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
miniakoz Re: MIRIAM 07.07.04, 10:41 No i nie dam na chrzcie Miriam bo już teraz sie nie daje.He! Trzeba było przy rejestrowaniu pomyśleć - szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: MIRIAM 08.07.04, 12:48 Wole polska Marie. Chociaz nie przepadam za zdrobnieniem Marysia. Miriam owszem jest ladne, ale nie na warunki polskie. Tak samo jak Nicole, Angel i Noemi. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: MIRIAM 09.07.04, 11:43 Podoba mi sie, choć ja bym pewnie nie dała tak corce. Nie pasowałoby do nazwiska. Madzia Odpowiedz Link Zgłoś