scarbonka 17.06.04, 19:26 Kiedyś chyba sporo kobiet otrzymywało imię Wanda. Ja nie znam żadnej Wandy poniżej 50-tki. A Wy? Czy chrzci się jeszcze tak dziewczynki i co sądzicie o tym imieniu? Pozdrawiam. Zosia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michamina Re: Wanda-całkiem zapomniane? 17.06.04, 20:34 scarbonka napisała: > Kiedyś chyba sporo kobiet otrzymywało imię Wanda. Ja nie znam żadnej Wandy > poniżej 50-tki. A Wy? Czy chrzci się jeszcze tak dziewczynki i co sądzicie o > tym imieniu? Bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Wanda-całkiem zapomniane? 18.06.04, 10:54 najmłodszą Wandę spotkałam w podstawówce, była 2 lata młodsza ode mnie, i miała babcię Polkę (co do reszty, to była Węgierką, rzecz miała miejsce w mieście Debreczynie) imię mi sie podoba, jak najbardziej pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Wanda-całkiem zapomniane? 18.06.04, 12:47 Właśnie znalazłam, że był już wątek o tym imieniu. Przepraszam Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Wanda-całkiem zapomniane? 25.06.04, 21:50 scarbonka napisała: > Kiedyś chyba sporo kobiet otrzymywało imię Wanda. Ja nie znam żadnej Wandy > poniżej 50-tki. A Wy? Czy chrzci się jeszcze tak dziewczynki i co sądzicie o > tym imieniu? > Pozdrawiam. > Zosia To mozesz powiedziec, ze juz znasz jedna ponizej 50-siatki. Ja mam tak na imie i do 50-tki mi daleko. Chociaz musze przyznac, ze mlodszej od siebie nie spotkalam. A co do chrztu, to nie ma sw. Wandy i trzeba dziecko przy chrzcie wybrac patronke. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Wanda-całkiem zapomniane? 27.06.04, 12:24 Czesc ! Moja matka chrzestna miala tak na imie.A najmlodsza Wanda ,ktora znam tez jest juz okolo 30. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
staramama Re: Wanda-całkiem zapomniane? 29.06.04, 00:06 Faktycznie, że zapomniane. Bardzo mi się podoba no i masz gwarancję, że imię nie "udziwnione" a jednak na peweno się nie powtórzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kramla Re: Wanda-całkiem zapomniane? 29.06.04, 17:01 No to my naszej córci ur.2 tyg. temu na drugie daliśmy właśnie Wanda.Nie był to do końca nasz wybór.Ponieważ mój tata nie mógł przeboleć pierwsego imienia naszej córeczki-Sary, że niby nie katolickie i nie ma go w litanii do Wszystkich Świetych)), chcąc zapobiec rodzinnej niesnasce zaproponowaliśmy, żeby on wymyślił drugie imię.Prawde powiedziawszy myslałam,ze wybierze imię swojej mamy-Stefanię, a on...: jak już jest jedno pogańskie imię, niech będzie i drugie-Wanda. No i tym sposobem mamy Sarę Wandę.Brzmi co prawda komicznie, ale przynajmniej imie naszej trzeciej córci będzie związane z rodzinna anegdotą.No i mój tata (któremu Sara nie może przejść przezgardło)mówi do swojej wnusi Wandziu... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Sara - pogańskie??!! 29.06.04, 17:23 kramla napisała: > No to my naszej córci ur.2 tyg. temu na drugie daliśmy właśnie Wanda.Nie był > to do końca nasz wybór.Ponieważ mój tata nie mógł przeboleć pierwsego imienia > naszej córeczki-Sary, że niby nie katolickie i nie ma go w litanii do > Wszystkich Świetych)), (...) jak już jest jedno pogańskie imię, niech będzie > i drugie Jej, jacy ludzie są niedouczeni (z całym szacunkiem dla Twojego Taty). Zajrzyj sobie na www.imiona.net.pl/pokaz.php?id=392&litera=S&jacy=all a może nawet wydrukuj Tacie. Odpowiedz Link Zgłoś
yawokim Re: Sara - pogańskie??!! 29.06.04, 17:29 sara to raczej imie zydowskie... a co do wandy- nie wiem jak teraz /pewnie juz nie/ ale kilkadziesiat lat temu bylo to popularne imie czarnoskorych amerykanek! niewiem tylko czy to ta sama wanada a nie jakas mutacja innego imienia etc.. Odpowiedz Link Zgłoś
staramama Re: Sara - pogańskie??!! 29.06.04, 22:42 W takim razie i Maria też żydowskie. A czy coś w tym złego? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Sara - pogańskie??!! 29.06.04, 23:32 Oczywiście, że jest żydowskie, w formie Miriam. Nie jest to nic złego. Ale faktem jest, że przez wiele lat w Polsce większośc imion starotestamentowych uważano za zarezerwowane dla społęczności żydowskiej. Katolicy nadawali imiona z Nowego testamentu lub katolickich świętych. Dlatego do dziś dla wielu ludzi, zwłaszcza starszych, pewne imiona, jak Sara, Rachela, czy Izaak, to imiona żydowskie. Nie wiem, na ile podział ten przejmują od nich młodsi (bo trochę zajadłych tropicieli Żydów niestety mamy, wystarczy zerknąć na inne fora chociażby). Jeśli nie przejmują, to wkrótce podział na imiona żdyowskie i nieżydowskie zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sara - pogańskie??!! 29.06.04, 23:48 aniadm napisała: > Katolicy nadawali imiona z Nowego testamentu lub katolickich świętych. Dlatego > do dziś dla wielu ludzi, zwłaszcza starszych, pewne imiona, jak Sara, Rachela, > czy Izaak, to imiona żydowskie. Nie wiem, na ile podział ten przejmują od nich > młodsi (bo trochę zajadłych tropicieli Żydów niestety mamy, wystarczy zerknąć > na inne fora chociażby). Jeśli nie przejmują, to wkrótce podział na imiona > żdyowskie i nieżydowskie zniknie. Nie zniknie, tyle że niektóre imiona przestaną być "typowo żydowskie" - a wsród nich Sara właśnie, i moze Estera. Będzie to jednak dotyczyć nielicznych imion. Takim imionom, jak Mojżesz, Aaron czy Izaak, nie wróżę rychłej kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
yawokim Re: Sara - pogańskie??!! 30.06.04, 01:43 niektore imiona zydowskie jak dawid, sara, /bardzo popularne/ czy aron /tez niemalo takich maluchow/ staly sie popularne przez hollywood- maja posmak ameryki, bogactwa, lepszego swiata.... taki sam sukces wroze samuelowi czy natanowi, natanaelowi, esterze czy salomei ale juz nie izzakowi /zbyt egzotyczne/ czy mojzeszowi, lazarzowi ... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sara - pogańskie??!! 11.11.04, 12:41 yawokim napisał: a co do wandy- nie wiem jak teraz /pewnie juz > nie/ ale kilkadziesiat lat temu bylo to popularne imie czarnoskorych amerykanek > ! > niewiem tylko czy to ta sama wanada a nie jakas mutacja innego imienia etc.. No własnie, ciekawa jestem, skąd się wzięła Wanda w "Rybce zwanej Wandą". Behindtename.com - to ciekawe - w ogóle podaje to imię jako angielskie tinylink.com/?dT8nB0t6PP ale ciekawa jestem, czy przywędrowało do Anglii z Polski? Wygląda dosć nietypowo jak na angielskie imię. Nawiasem mówiąc, ostatnio była w Wnś w Warszawie mała Wandeczka i bardzo się cieszę, bo imię wydaje mi się urocze. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Sara - pogańskie??!! 29.06.04, 19:11 To jest pytanie do kogoś bardziej obeznanego z teologią niż ja: czy postaci Starego Testamentu (prorocy itp., jak Sara) też są uznawane za świętych? Sara natomiast, zwłaszcza ludziom starszym, może wydawac się imieniem jednoznacznie żydowskim, a zatem "pogańskim" w sensie "niekatolickie". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sara - pogańskie??!! 29.06.04, 21:35 aniadm napisała: > To jest pytanie do kogoś bardziej obeznanego z teologią niż ja: czy postaci > Starego Testamentu (prorocy itp., jak Sara) też są uznawane za świętych? Z linku wynika, że owszem, Sara jest święta. Zresztą to nie dziwne. Prorocy na pewno są świętymi. Natomiast nie wszystkie postaci(e) Starego Testamentu są rzecz jasna święte, weź chociazby Goliata albo Onana. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Sara - pogańskie??!! 29.06.04, 23:29 Z kolei na www.catholic.org na liście świętych nie ma ani Adama, ani Aarona, ani Mojżesza (dalej nie chciało mi się sprawdzać ). Tzn. są, ale wszyscy to średniowieczni opaci i pustlenicy, nie ma tam proroka Mojżesza ani jego brata. Zawsze mi się wydawało, że święci są dopiero po Chrystusie. Przecież to papież dokonuje beatyfikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sara - pogańskie??!! 29.06.04, 23:32 aniadm napisała: > Zawsze mi się wydawało, że święci są dopiero po Chrystusie. Przecież to papież > dokonuje beatyfikacji. Ok, ale co ma do tego Chrystus? Przecież nie było kwestii, czy nazwiać dziecko imieniem Jezus, czy raczej jakiegoś świętego. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Sara - pogańskie??!! 29.06.04, 23:37 Chrystus osobiście nic. Chodziło mi o to, że dopiero od Chrystusa (a konkretnie od Piotra) istnieją papieże, więc dopiero od tamtego czasu możliwe są beatyfikacje. Zzastanawiam się, czy któryś z nich beatyfikował bohaterów Starego Testamentu. W Twoim linku była św. Sara, ale nigdzie nie spotkałam się z np. świętym Mojżeszem czy Ezechielem. A jako ciekawostka: na catholic.org nie ma świętej Sary, ale za to jest święty Sarmata Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sara - pogańskie??!! 29.06.04, 23:45 aniadm napisała: > Zzastanawiam się, czy któryś z nich beatyfikował bohaterów Starego Testamentu. > W Twoim linku była św. Sara, ale nigdzie nie spotkałam się z np. świętym > Mojżeszem czy Ezechielem. Toteż chyba jasne jest, że nie wszystkie postacie St. Testamentu były świętymi. Ale były. Kolejnym przykładem jest Zachariasz - było zdaje sie 10 czy 11 proroków o tym imieniu, i wszyscy są świętymi, co osobiście sprawdzałam kiedyś w wielkiej księdze świętych w jakimś klasztorze. Najbardziej znanym jest oczywiście ojciec Jana Chrzciciela. Odpowiedz Link Zgłoś
kramla Re: Dzięki za link! 05.07.04, 14:46 Dopiero dzisiaj tu zajrzałam i widzę,ze dyskusja poszła w stronę Sary. Oczywiście, zgadzam się z Wami, że Sara to żadne tam pogańskie imię.Zresztą nie przypadkowo naszej córeczce jej nadaliśmy.Chcieliśmy by miała imię biblijne, starotestamentalne.Bynajmniej nie braliśmy pod uwagę, światowych trędów.Inna sprawa, że to skojarzenie z imieniem żydowskim, wsród pokolenia moich rodziców jest dominujace.I to bynajmniej nie jest dobrze postrzegane... Szkoda, że nie znałam wcześniej tego linka, na pewno pokazałabym tacie, który chciał żebym znalazła jakiś dowód na piśmie,że jest to imię chrześcijańskie)).Inna sprzwa, nie wiem jak zareagowałby na informacje,ze Sara jest patronką Cyganów... Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Wanda 11.11.04, 20:44 A ja, wracając do Wandy napiszę, ze imię bardzo mi się podoba. Również zastanawiałam się, czy często jest nadawane Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Wanda 15.11.04, 10:01 Mnie się też bardzo podoba. Moim zdaniem nadawane jest b.rzadko Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wanda-całkiem zapomniane? 28.03.05, 23:35 Właśnie się dowiedziałam, że moja koleżanka dała córeczce na imię Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Wanda-całkiem zapomniane? 29.03.05, 16:51 W grupie żłobkowej mojego synka jest mała Wanda. Odpowiedz Link Zgłoś