Dodaj do ulubionych

Potencjan(n)a, Pudencjan(n)a

20.04.12, 18:27
Potencjana, Potencjanna — imię żeńskie pochodzenia łacińskiego, żeński odpowiednik imienia Potencjan, pierwotnie przydomka (z sufiksem oznaczającym wyzwolenie i adopcję) od Potens, które z kolei jest użytym w funkcji antroponimu przymiotnikiem "silny, mocny, potężny". Imię to notowane było w Polsce od 1413 roku, w formie Potencyjana
W XX wieku nie odnotowano żadnej Potencjany i Potencjanny.
Imieniny: 15 IV i 19 V

Pudencjanna, Pudencjana — imię żeńskie pochodzenia łacińskiego, oznaczające "wyzwolona i adoptowana przez Pudencjusza"; Pudencjusz zaś to wtórny przydomek pochodzący od innego przydomka, Pudens, używanego w rodzie Klaudiuszów, a oznaczającego "skromny, obyczajny". Patronką imienia w Kościele katolickim jest św. Pudencjana (nazywana zamiennie Potencjaną).
Dwie kobiety noszą lub nosiły imię Pudencjana, obie urodziły się w latach 40. W ubiegłym wiekuodnotowano 4 Pudencjanny: jedna urodziła się w latach 20., jedna w latach 30. I dwie w latach 40.
Imieniny: 30 V

Jest jeszcze Pudencja (4 nadania: dwa w latach 20. i dwa w 30.), Pudycja (jedno nadanie w latach 20.), Prudencjanna ( jedna w latach 30.), Prudencyanna (jedna w latach 30) i Putencjanna ( jedna w latach 20).

O Prudencjannie znalazłam coś takiego: „w Polsce pojawiło się ono między XVI a XVIII wiekiem na mazurskich wsiach i że nadawano je nieślubnym dzieciom. W czasie II wojny światowej imię Prudencjanna nosił Klub Starych Dziewcząt. Imię ma łacińskie pochodzenie i oznacza "rozważną i roztropną".

Co o nich myślicie?

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Potencjan(n)a, Pudencjan(n)a 20.04.12, 19:46
      Prudencja to zupełnie inne imię.

Wszystkie są MSZ hardkorowe, a Potencjan(n)a nienadawalna i zalicza się do małej grupy imion krzywdzących.
      • dalenia Re: Potencjan(n)a, Pudencjan(n)a 20.04.12, 21:32
        Właściwie to mogę się podpisać pod Gaudencją smile
      • ksiezna_pani1 Re: Potencjan(n)a, Pudencjan(n)a 20.04.12, 21:41
        gaudencja napisała:

> Prudencja to zu
        > pełnie inne imię.

Dziękuje smile Podobieństwo mnie zmyliło.

>
        > Wszystkie są MSZ hardkorowe, a Potencjan(n)a nienadawalna i zalicza się do małe
        > j grupy imion krzywdzących.

>

Dlaczego to imię zalicza się do grupy imion krzywdzących? Czy z powodu skojarzeń ze słowem "potencjalna"?
        • gaudencja Re: Potencjan(n)a, Pudencjan(n)a 21.04.12, 11:02
          Z potencją.
          • ksiezna_pani1 Re: Potencjan(n)a, Pudencjan(n)a 21.04.12, 23:32
            gaudencja napisała:

> Z potencją.

No tak. Czy urzędnik może nie zgodzić się na rejestracje? Pytam czysto teoretycznie smile
            • gaudencja Re: Potencjan(n)a, Pudencjan(n)a 22.04.12, 00:52
              Uświadomiony, że takie imię istnieje, nie ma prawa. Natomiast IMO każdy sąd by się przychylił do prośby o zmianę tego imienia na inne z tego powodu, że jest ośmieszające - podobnie jak w przypadku Alfonsa.
              • ksiezna_pani1 Re: Potencjan(n)a, Pudencjan(n)a 22.04.12, 14:39
                gaudencja napisała:

> Uświadomiony, że takie imię istnieje, nie ma prawa. Natomiast IMO każdy sąd by
                > się przychylił do prośby o zmianę tego imienia na inne z tego powodu, że jest o
                > śmieszające - podobnie jak w przypadku Alfonsa.
                >

Zmartwiłaś mnie, bo to imię mi się niezmiernie podoba.
    • olinininka Re: Potencjan(n)a, Pudencjan(n)a 20.04.12, 21:36
      Niestety żadne z wymienionych imion nie przypadło mi do gustu.
      Pierwsze skojarzenia:
      Potencjan(n)a - potencją
      Pudencjan(n)a - z puddingiem
      • chomiczkami Re: Potencjan(n)a, Pudencjan(n)a 22.04.12, 16:19
        Mnie Pudencjanna - z pudlem i puddingiem wink.
    • maga_eukaliptus Re: Potencjan(n)a, Pudencjan(n)a 24.04.12, 22:34
      Nie, żadne z nich mnie nie przekonuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.