27.04.12, 18:34
Wątek Szarraka o Syriuszu przypomniał mi inne "potterowskie" imię - Cedryk (w oryginale Cedric). Jest tylko jeden wątek na jego temat, zarchiwizowany. Mnie się całkiem podoba, a Wy co myślicie? Nie sądzicie, że może być odbierany jako pretensjonalny?

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Cedryk 27.04.12, 18:51
      Wciąż bardzo mi się podoba.
    • ilianna Re: Cedryk 27.04.12, 19:17
      Mam Cedryka na liście imion dla ewentualnego syna smile. Nisko co prawda, ale jest. Podoba mi się bardzo to imię.
    • gaudencja Re: Cedryk 27.04.12, 19:18
      Ciekawe imię o bardzo niejasnej etymologii:
      www.behindthename.com/name/cedric
      • ewa9717 Re: Cedryk 27.04.12, 20:45
        Kiedyś bardziej znany niż ten z Harry'ego Pottera był mały lord Cedryk Fauntleroy wink
    • aneladgam Re: Cedryk 27.04.12, 20:54
      mnie się kojarzy z jakimś napojem, ale nie mam pojęcia czemu
      • gaudencja Re: Cedryk 27.04.12, 21:16
        Z cydrem? Bo też rozpowszechniony we Francji.
        • aneladgam Re: Cedryk 27.04.12, 21:57
          a widzisz, z cydrem smile)
    • wimperga Re: Cedryk 27.04.12, 21:18
      W kryminałach Agathy Christie też występowało.
    • ronalilly Re: Cedryk 27.04.12, 21:26
      Bardzo mi się podoba.
    • abiela Re: Cedryk 27.04.12, 22:20
      W Niemczech może nie strasznie popularne ale spotykane. Najlepszy kolega syna to Cedric - mnie to imię jakoś nie zachwyca i to samotne "c" na końcu mnie razi. Nota bene nasz Cedric ma malutkiego brata Davida i to mi już w ogóle nie lezy.
    • solveiga1 Re: Cedryk 27.04.12, 22:21
      Podoba mi sie smile Znam jednego szesciolatka noszacego to imie.
    • florianne Re: Cedryk 28.04.12, 08:38
      Podoba mi się .
    • dalenia Re: Cedryk 28.04.12, 14:13
      Coś mi w nim nie pasuje. U kogoś bym doceniła, ale swojego syna raczej tak nie nazwę.
    • monikaa13 Re: Cedryk 04.05.12, 15:31
      Projekt naszego domu nazywa się Cedryk więc jestem na nie. Pierwsze słyszę o takim imieniu.
    • olinininka Re: Cedryk 04.05.12, 15:57
      A mi się podoba. Tylko ze zdrobnieniem mam problem Cedruś? Cedryczek? W sumie całkiem przyjemne imię. Dawno dawno temu czytałam książkę Little Lord Fauntleroy – powieść angielskiej pisarki Frances Hodgson Burnett, w której główny bohater miał tak na imię.
    • dvoicka Re: Cedryk 07.05.12, 22:42
      francuska wersja (wymowa) podoba mi się bardzo.
      polska już mniej. a kojarzy mi się tak średniowiecznie - z rycerzem albo giermkiem - ciekawe dlaczego? takie jest energiczne i "rezolutne" to imię.
    • a_weasley Re: Cedryk 25.05.12, 22:17
      wierz_mirando napisała:

> Wątek Szarraka o Syriuszu przypomniał mi inne "potterowskie" imię - Cedryk

Bardzo porządny bohater je nosi.

> Mnie się całkiem podoba, a Wy co myślicie?

Wydaje mi się ostentacyjnie irlandzkim czy celtyckim, ale umotywować tego nie potrafię.

> Nie sądzicie, że może być odbierany jako pretensjonalny?

Może. W formie pełnej brzmi bardzo oficjalnie, choć niby zdrobnieniowa końcówka (-yk), a bardzo oficjalne, zdrobnić sensownie nie bardzo jest jak.
    • georgia241 Re: Cedryk 25.05.12, 22:41
      Coś jakby imbryk.
    • lubomiro Re: Cedryk 26.05.12, 23:14
      uwierz_mirando napisała:

> Wątek Szarraka o Syriuszu przypomniał mi inne "potterowskie" imię - Cedryk (w o
      > ryginale Cedric). Jest tylko jeden wątek na jego temat, zarchiwizowany. Mnie si
      > ę całkiem podoba, a Wy co myślicie? Nie sądzicie, że może być odbierany jako pr
      > etensjonalny?
      >
      > Pozdrawiam smile

Imię Cedryk dają osoby, które nie nawidzą włąsnej kultury i tożsamości oarz chcą być germaninami, najlepiej niemcami....
      • gaudencja Re: Cedryk 27.05.12, 00:37
        I tam. Ono jest literackie.
      • dalenia Re: Cedryk 27.05.12, 12:23
        Lubomiro, a Ty jesteś osobą, która wybitnie "nie nawidzi" własnego języka ...
    • yoko.ono Cedryk 28.05.12, 11:52
      oj stanowczo za malo oryginalne!! pomysl o Szwejku,np. Szwejk Kowalik zawsze mozna to tlumaczyc zamilowaniem do czeskiej literatury a Cedryk takie jakies pospolite sie wydaje
    • niwius Re: Cedryk 29.05.12, 15:20
      Dla mnie Cedryk to Diggory wink Do niedawna nawet nie wiedziałam raz, że takie imię w ogóle istnieje, a dwa - że do tego istnieje w polskiej rzeczywistości.
    • ksiezna_pani1 Re: Cedryk 11.10.12, 16:36
      Podoba mi się i to bardzo. Syriusz zresztą też.
    • kkatarynka Re: Cedryk 11.10.12, 18:45
      Ja to imię poznałam we Francji jako nastolatka. Przedstawiają nam nowego kolegę" Cedric" , a my z koleżanką w jednej sekudndzie " Salut Dric " smile - żesmy rozbiły sobie to imię jednkowo na "c`est Dric" - "to jet Drick". Wypadłyśmy nieźle wink wink wink
    • tadea Re: Cedryk 15.10.12, 11:11
      Bardzo mi się podoba, od wielu lat.
    • kamelia04.08.2007 Re: Cedryk 15.10.12, 22:04
      w obecnej edycji francuskiego MasterChefa była pan, który miała własnie tak na imie.
      Pan miał spokojnie po 40-tce.

Pierwszy raz usłyszałam to imie, nawet nie wiedziałam, że to "potterowskie" imie i nie odbierałam go jako pretensjonalne, raczej za ładne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.