Dodaj do ulubionych

Bronisława i Bronisław

16.05.12, 16:20
O Bronisławie znalazłam jeden osobny wątek, ale o wersji męskiej chyba takiego oddzielnego wątku jeszcze nie było.

Bronisław dla chłopca podoba mi się od dawna (mimo że generalnie nie przepadam za "-sławami). Ostatnio moja miłość do niego nieco zmalała, chyba dlatego, że nie pałam sympatią do naszego nowego prezydenta wink Ale nadal jestem skłonna go nadać. Myślę też, że popularność Bronka na fali popularności Stasia czy Franka też powoli będzie rosła.

Do Bronisławy długo nie mogłam się przekonać. O ile zdrobnienia Bronka, Bronia itp. od dawna uważam za fenomenalne, o tyle długo mogłam je zaakceptować tylko od Febronii. Ostatnio jednak przekonałam się do pełnej wersji (tym bardziej, że moja prababcia nosiła to imię) i myślę, że już mogłabym mieć córkę Bronisławę smile

Co Wy sądzicie o tych imionach? Znacie małych Bronków/ małe Bronki? Ja nie (poza naszą forumową Bronką Biedronką oczywiście smile). Ostatnio tylko rzuciła mi się w oczy niejaka Bronka Nowicka, która jest jakimś reżyserem czy kimś tam w większości tvn-owskich programów.
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Bronisława i Bronisław 16.05.12, 17:04
      Za w/w imionami nie przepadam. Chociaż gdybym musiała wybierać - to wolę formę męską.
      Bronisława/Bronka brzmi dla mnie okropnie.
    • dasza_dm Re: Bronisława i Bronisław 16.05.12, 17:12
      Mam podobnie jak Ty, dalenia smile Bronek może nie, ale za to Bronka bardzo na plus. "Przemówiła" do mnie kiedy dowiedziałam się, że na forum zagląda Mama Bronki (niestety nie pamiętam nicku, ale dziewczynka nazywana jest tez Biedronną). Bardzo lubię to imię smile
      • dalenia Re: Bronisława i Bronisław 16.05.12, 17:33
        Właśnie o tą "forumową" Bronkę mi chodziło, córkę Zojki smile
    • olianka Re: Bronisława i Bronisław 16.05.12, 18:31
      Mam na liście. Ponieważ jednak nie do końca leży mi najoczywistsze obecnie skojarzenie, w tej chwili raczej nadałabym tylko na drugie. Piegowaty Bronek z procą to syn z moich snów smile
      • makuffka Re: Bronisława i Bronisław 18.05.12, 12:09
        Olianko trzymam kciuki za spełnienie snów wink Ja sama uwielbiam Bronkę, Bronię mniej, a Bronisławę nie bardzo. Męska wersja imienia kojarzy mi się z prezydentem w tej chwili przede wszystkim. Abstrahując od skojarzeń nawet- raczej nie nadałabym.
        • olianka Re: Bronisława i Bronisław 18.05.12, 13:43
          makuffka napisała:

> Olianko trzymam kciuki za spełnienie snów wink

Dzięki! Moja bratowa po przeczytaniu tamtego posta napisała do mnie, że pomysł piegowatego Bronka z procą bardzo się jej podoba i że skojarzenie prezydenckie nie jest aż tak oczywiste.
          I sądzę, że do nazwiska nam doskonale pasuje...
    • gaudencja Re: Bronisława i Bronisław 16.05.12, 18:45
      Jedno i drugie bardzo mi się podoba, mogłabym nadać, a w wersji męskiej kojarzy mi się głównie z Geremkiem (pozytywnie). Dla prawej strony sceny politycznej dostępne jest także pozytywne skojarzenie z Bronisławem Wildsteinem.
    • zum.zum.zone Re: Bronisława i Bronisław 16.05.12, 21:02
      Moglabam nadac Bronislaw, Bronek bardzo mi sie podoba. Do Bronki coraz bardziej przekonuje sie. Mam nadzieje, ze "wyplyna".
    • ronalilly Re: Bronisława i Bronisław 16.05.12, 21:24
      Bronkę bardzo lubię.
      Bronisława generalnie mogłabym nadać, ale nie przy obecnych skojarzeniach.
      • uwierz_mirando Re: Bronisława i Bronisław 16.05.12, 22:24
        Podoba mi się zdrobnienie Bronek, pełna wersja trochę mniej. Za to żeński odpowiednik dla mnie absolutnie na nie. Takie "niekobiece".
        • tami46 Re: Bronisława i Bronisław 16.05.12, 22:31
          Mnie się zdaję ,że jedna z córek Zamachowskiego to Bronka.
          To też nie jest imię za ,którym nie przepadam i w formie żeńskiej i męskiej.
    • kwiecienka1 Re: Bronisława i Bronisław 16.05.12, 23:52
      tak, corka Zamachowskiego to Bronia

mimo, ze moja babcia miala tak ta imie, to chyba nie nadalabym corce... zbyt hmmm slowianskie (lubomiro, wybacz...) - dla mojego germanskiego meza nie do przyjecia

Bronislaw kojarzy mi sie jeszcze /oprocz Komorowskiego i Geremka/ z postacia serialowa /"Czas honoru"/ - ogolnie na plus, ale tez nie wiem, czy nadalabym synkowi uncertain
      /patrz: argument o slowianskosci/

pozdrawiam
      Kwiecienka raczej na Nie
      • rose01 Re: Bronisława i Bronisław 16.05.12, 23:54
        naszym znajomym urodził się w tym roku mały Bronuś
        • mama.h Re: Bronisława i Bronisław 18.05.12, 09:44
          Bronek jest dla mnie super. W moim najbliższym otoczeniu jest dwóch malutkich Broniów i miał być jeszcze jeden ale ze względu na Bronka w bliskiej rodzinie dostał inne piękne i "przaśne" imie.

Dla mnie "przaśność" imienia jest jak najbardziej na plus. Ja uwielbiam wszelkich Bronków, Kazików, Józiów, Kerysie , Jadzie itd. Niestety mąż nie podziela mojego entuzjazmu i dzieci w troszke innym klimacie nosza imiona.

Bronka tez jest ok.
    • agjato Re: Bronisława i Bronisław 18.05.12, 10:49
      Bronisław - po raz pierwszy spodobało mi się to imię już we wczesnym dzieciństwie, kiedy to przeczytałam książkę Hanny Ożogowskiej "Złota kula" (występujący tam mali bohaterowie to Paweł, Zula i właśnie Bronek). Także i dzisiaj to imię mi się bardzo podoba.
      Bronisława - w pełnej wersji przepiękna, gorzej ze zdrobnieniami, Bronka jeszcze ujdzie, ale Bronia nie podoba mi się.
    • szczekuszka Re: Bronisława i Bronisław 18.05.12, 14:20
      Bronka jest pieknym imieniem, ale trzeba miec ikre, zeby nadac to imie dziecku. wink
      Oczywiscie, chodzi mi o czasy obecne. smile
    • anastazjaniebieska Re: Bronisława i Bronisław 18.05.12, 15:32
      Bronislawa jest srednio łada, u kogos to imie wydawaloby mi sie sympatyczne ( swojskie, przasne), ale nie nadalabym corce.
      Bronislaw zupelnie mi się podoba , dla mnie z tej samej grupy co Czesław, Mieczyslaw, Wieslaw - imiona nie lubiane przeze mnie.
      • florianne Re: Bronisława i Bronisław 18.05.12, 15:43
        Bronisław bardzo mi się podoba .Kojarzy mi się bardzo pozytywnie z pewną osobą,którą znałam w dzieciństwie .Mogłabym tak nazwać syna .

Bronisława też mi się podoba .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.