michaelle211 16.05.12, 21:20 Witam. Moze ktos mi pomoze. Mam syna Gabriela. Niedlugo urodzi nam sie coreczka i chcialam tez dac jej imie jakies zwiazane z aniolem. Miala byc Aniela albo Angela ale mezowi sie nie podobaja. Moze macie jakies inne propozycje!? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: imiona aniolow 16.05.12, 21:30 od imion archaniołów - Michalina, Rafaela Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: imiona aniolow 16.05.12, 21:50 Aniela fajna, Angela mi się nie podoba. Michalina (archanioł Michał) Rafaela (archanioł Rafael) Daniela (anioł Daniel) Diana (alohim) i moja luźna interpretacja: Kamila (archanioł Kamael przewodzący chórowi mocy) Liwia (anioł Laviah w kabale) Ewa (anioł Evamel w kabale) Hanna (archanioł Haniel) Klara (elohim Clair) Konstancja (archaii wytrwałości) Nadzieja (archaii nadziei) (tematyka aniołów jest nieco pokręcona) Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: imiona aniolow 16.05.12, 22:20 Ja również popieram Anielę, a zdecydowanie przeciwna jestem Angeli, która jest moim zdaniem strasznie pretensjonalna. Skoro mamy polski odpowiednik, to lepiej nie kombinować z anglojęzyczną wersją. Może męża przekona do Anieli zdrobnienie Nela? Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: imiona aniolow 19.05.12, 13:53 annajustyna napisała: > Chyba wloska wersja? Miałam na myśli to, że w tym przypadku pewnie chodziło o "Andżelę". Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imiona aniolow 17.05.12, 23:42 a może nieco odejść od aniołów i pójść trochę odleglejszymi skojarzeniami? Celina, Celestyna (od nieba), Estera, Stella (od gwiazdy)... Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: imiona aniolow 18.05.12, 10:07 aneladgam napisała: > a może nieco odejść od aniołów i pójść trochę odleglejszymi skojarzeniami? Celi > na, Celestyna (od nieba), Estera, Stella (od gwiazdy)... Też jestem tego zdania. Przy rozszerzonym kryterium jest dużo więcej możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: imiona aniolow 18.05.12, 07:47 Cieszę się, że Twojemu mężowi Angela się nie podoba Anieli za to szkoda- nie da się już z nim rozmawiać na ten temat? Kika propozycji wydaje mi się interesujących, ciekawa jestem, co wybierzecie Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: imiona aniolow 18.05.12, 08:51 Jest jeszcze: Angelina - znaczenie anioł od Angeli Angelika - jw Anita- ciesząca się łaską Bożą Beata - błogosławiona Dominika - należąca do Boga Donata- darowana przez Boga Dorota - dar Boga Bogna - dana od Boga Izabela - wywyższona przez Boga Odpowiedz Link Zgłoś
blue-karakan Re: imiona aniolow 18.05.12, 10:04 Michalina-piękne Aniela - Serafina Odpowiedz Link Zgłoś
michaelle211 Re: imiona aniolow 18.05.12, 20:06 Dzieki wszystkim za pomoc. Bo burzliwej naradzie corcia bedzie nazywac sie Anielka w skrocie Nel. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoicka Re: imiona aniolow 19.05.12, 08:13 moim zdaniem świetny wybór. ze wszystkich proponowanych, to Anielka podobała mi się najbardziej. i właśnie ładnie się zdrabnia. Odpowiedz Link Zgłoś