Dodaj do ulubionych

"zgnile" pranie

04.06.13, 19:51
pogoda jaka jest kazdy widziwink
efekt? czesc prania zamiast pieknie wyschnac lekko podgnilo i wydziela paskudny zapaszek.
jak z nim walczyc? dodac czego do nastepnego prania? prac w wysokiej temperaturze, czy raczej niskiej a dlugo, czy wysokiej i dlugo...
Poradzcie!
Obserwuj wątek
    • smutas13 Re: "zgnile" pranie 04.06.13, 20:15
      Dłużej schnie, to fakt, ale nic nie czuć zgnilizną. Suszę w łazience lub na suszarce.

Nie wszystkie rzeczy można prać w wysokich temp. Na Twoim miejscu, wyprałabym jeszcze raz w temp. odpowiedniej do danych rzeczy, dodając płyn do ostatniego płukania.
      Rozwiesiłabym bardziej luźno.
    • doral2 Re: "zgnile" pranie 04.06.13, 20:18
      po skończeniu prania nastaw jeszcze raz na odwirowanie.
      szybciej wyschnie.
      • anula36 Re: "zgnile" pranie 04.06.13, 20:35
        bylo odwirowane na 1200 obrotow, powieszone co 2 sznurek w lazience, a jednak zasmierdlo.
        dzieki!
      • baba-baba Re: "zgnile" pranie 04.06.13, 20:40
        A fuu,raz miałam takie ręczniki.Wyprałam 2 razy na najdłuzszym programie,podwójnie wypłukałam i odwirowałam,wysuszyłam na maxa i nadal smierdziały.Dopiero trzecia taka akcja pomogła.Juz prawie je wyrzuciłam.
        • anula36 Re: "zgnile" pranie 04.06.13, 22:02
          odwirowalam 3 razy i zapodalam w lazience kaloryferek olejowy, zdam relacje jak doschniesmile
          • to-wlasnie-ja Re: "zgnile" pranie 04.06.13, 22:26
            Wypierz z dodatkiem octu.
          • horpyna4 Re: "zgnile" pranie 05.06.13, 07:38
            Znacznie skuteczniejszy od kaloryferka jest termowentylator, tzw. farelka. I nie trzeba ustawiać grzania na maksimum, ważny jest ruch powietrza. Nawet bez grzania, samo dmuchanie robi swoje.

Ja zwykle ustawiam słabe grzanie + maksymalne dmuchanie.
            • ookaa Re: "zgnile" pranie 05.06.13, 08:40
              Popieram. Wszelki ruch powietrza bardzo obniża wilgotność w pomieszczeniu. Jeśli nie masz wentylatora, susz w przeciągu, jeśli możesz takowy w mieszkaniu uzyskać.
              • horpyna4 Re: "zgnile" pranie 05.06.13, 09:48
                Nie tyle obniża wilgotność w pomieszczeniu, co przy samej powierzchni wiszących mokrych ciuchów. Po prostu stojące powietrze przy tejże powierzchni nasyca się parą i parowanie ustaje. Ruch powietrza powoduje jego przemieszanie i rozwianie tej nasyconej parą warstewki, dzięki czemu woda może dalej wyparowywać nawet wtedy, jak całkowita wilgotność powietrza w pomieszczeniu zwiększy się przez to odparowywanie.

Oczywiście dodatkowe podgrzanie spowoduje spadek wilgotności względnej powietrza w pomieszczeniu, czyli dodatkowo przyspieszy odparowywanie. Ale bardziej istotny jest ten ruch powietrza.
                • ookaa Re: "zgnile" pranie 06.06.13, 09:03
                  W małym pomieszczeniu (jak łazienka) per saldo obniży. Widzę to na moich higrometrach, gdy tylko jest gdzieś jakiś przewiew.
    • porzeczka_mocna Re: "zgnile" pranie 05.06.13, 07:38
      1. Wyprać w jak najwyższej temperaturze (najlepiej wygotować, ale większośc rzeczy nie przetrwa czegoś takiego)
      2. Wyprać jeszcze raz, a potem rozwiesic na słońcu.
      3. Wyprac jeszcze raz i przeprasować po wyjęciu z pralki gorącym żelazkiem - niestety, słabo pomaga na grube rzeczy, typu np. góra dżinsów, trzeba się sporo naprasować.

Niestety, samo wypranie drugi raz u mnie zwykle słabo skutkowało.
      • anula36 Re: "zgnile" pranie 05.06.13, 22:42
        chyba bylo malo zgnile, bo 2x wirowanie+ kaloryfrek+ przeciag pomoglysmile
        dzieki za wszystkie rady!
        • anula36 Re: "zgnile" pranie 05.06.13, 22:44
          farelki/ dmuchawy nie mialam,ani nie mialam od kogo pozyczyc na szybko.
          • horpyna4 Re: "zgnile" pranie 06.06.13, 07:35
            Warto zainwestować choćby w najtańszy wiatraczek, bez grzania. To naprawdę może wystarczyć przy takiej pogodzie, jak teraz.
            • anula36 Re: "zgnile" pranie 06.06.13, 12:23
              niestety na metrazu 25m2 kazdy gracik musi byc przemyslany 5 razy. na szczescie to jednorazowa "atrakcja".
    • turnesolka Re: "zgnile" pranie 06.06.13, 10:59
      jeśli możesz wypierz w min 60 stopniach i dodaj Vanish extra hygiene
    • ginalina Re: "zgnile" pranie 06.06.13, 22:42
      Albo mój post został wycięty, albo go nie wysłałam smile
      Powtórzę więc.
      jeśli Ci nie żal którejś z rzeczy to wyrzuć, bo walka z zapaszkiem bedzie żmudna, a niekoniecznie dla Ciebie pozytywna.
      U mnie kiedys też tak się stało. Mroziłąm, prałam, gotowałam, prasowałam... Nawet jak zapachu po praniu nie było, to pojawił się podczas noszenia ubrań. Pomogło pranie w denaturacie smile (woda z dużą ilością denaturatu), trzeba było pomoczyć dłuzej w wannie, a potem ze 3 razy uprać smile. Lepszy byłby spirytus, ale dużo drożej to wychodziło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka