sauerapfel 03.08.12, 15:49 Ziva & Ivy - bliźniaczki, których szczęśliwym tatą jest od wczoraj przełożony mojego męża. Z Zivą spotkałam się tylko raz w życiu - była nią około 60-letnia Izraelka Imię ok, choć nie nadałabym go mojej córce. Natomiast Ivy nie podoba mi się ani trochę. A wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyczyny Re: Ziva & Ivy 03.08.12, 15:57 jesli sa to imiona dzieci zrodzonych z obcokrajowcow albo malzenstwa mieszanego to dlaczego nie....ale dla mnie to zupelnie obcobrzmiace wyrazy, nawet z imionami moglabym ich nie skojarzyc w innych okolicznosciach... Odpowiedz Link Zgłoś
sauerapfel Re: Ziva & Ivy 03.08.12, 16:03 Rodzice Niemcy. Zaskakuje mnie ten zestaw, w moim odczuciu "gryzie się". Z jednej strony stare, hebrajskie imię (Ziva), z drugiej strony "bluszczowata" Ivy Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ziva & Ivy 03.08.12, 17:30 No, to trzeba było od razu dodać, że to Niemcy, bo już myślałam, że to w Polsce takie pomysły szalone Ziva jest całkiem przyjemna dla ucha, Ivy mnie już tak nie przekonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Ziva & Ivy 03.08.12, 18:40 Ivy brzmi dla mnie całkiem przyjemnie. Ziva kojarzy mi się jakoś "afrykańsko" Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Ziva & Ivy 03.08.12, 21:07 zbyt podobne dźwiękowo, a zbyt odległe pod względem stylu... zestaw nie najszczęśliwszy jak dla mnie, ale też nie zgrzyta jakoś bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ziva & Ivy 03.08.12, 21:57 Nawet na niemieckie warunki nie podchodzą mi te imiona. Jak są czytane? Ciwa i Iwi? Nie, i jeszcze raz nie. Ciekawam jak są dobrane do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
sauerapfel Re: Ziva & Ivy 03.08.12, 23:12 > Nawet na niemieckie warunki nie podchodzą mi te imiona. Otóż to! Ogólna konsternacja i zdziwienie. Wymowa: Ciwa i Ajwi. Nazwisko: ziarnko/pestka w jezyku niemieckim Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ziva & Ivy 04.08.12, 00:20 Naprawdę mają czteroliterowe nazwisko? loo matko "Ciwa" straszna, a "ijwi" to nie wiem czy ktoś im z marszu odczyta. obawialabym się "iwi". IMO kokszmarnie dobrane imiona do nazwiska plus pretensjonalne na warunki niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
sauerapfel Re: Ziva & Ivy 04.08.12, 18:05 > Naprawdę mają czteroliterowe nazwisko? Tak Odpowiedz Link Zgłoś