14.08.12, 12:14
Co powiecie o imieniu najsłynniejszej poetki starożytnej Grecji? Do 1994 roku odnotowano 3, wszystkie urodziły się w latach 70.; jedna w byłym województwie katowickim, a dwie w byłym województwie szczecińskim.

Pozdrawiam wink
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Safona 14.08.12, 16:48
      brzmieniowo niezle, ale jednak zbyt oczywiste jak dla mnie.
    • gaudencja Re: Safona 14.08.12, 20:46
      Myślę, że dobre dla córek pań żyjących w związkach partnerskich.
    • ophelia78 Re: Safona 14.08.12, 21:56
      >a dwie w byłym województwie szczecińskim.

Jedną z nich znam osobiście smile Tutaj kwestia jej imienia była o tyle jasna, że jej tata jest Grekiem. Ma brata, Szymona.

Aha, znam jej córkę chrzestną. W rodzinie tejże jest taka tradycja, że drugie imię dostaje się po rodzicu chrzestny odpowiedniej płci. Więc jej cóka chrzestna jest Łucja Safona. Dla mnie piękne zestawienie.
      • ksiezna_pani1 Re: Safona 14.08.12, 22:03
        ophelia78 napisała:

> Jedną z nich znam osobiście smile Tutaj kwestia jej imienia była o tyle jasna, że
        > jej tata jest Grekiem. Ma brata, Szymona.

Safona i Szymon - co za mieszanka wink Ciekawe, czy ta druga jest znajomą Twojej znajomej lub córką znajomych jej rodziców smile Chodzi mi o inspirowanie się... Dwie Safony - ciekawy zbieg okoliczności smile

>
        > Aha, znam jej córkę chrzestną. W rodzinie tejże jest taka tradycja, że drugie i
        > mię dostaje się po rodzicu chrzestny odpowiedniej płci. Więc jej cóka chrzestna
        > jest Łucja Safona. Dla mnie piękne zestawienie.

Łucja Safona - genialny zestaw smile
        • ophelia78 Re: Safona 15.08.12, 20:32
          >Dwie Safony - ciekawy zbieg okoliczności

Nie mam pojęcia, czy była tu jakaś inspiracja, ale faktem jest w zachodniopomorskim (szczególnie w powiecie polickim, niedaleko Szczecin) jest spora diaspora Greków.
          • ksiezna_pani1 Re: Safona 16.08.12, 13:11
            Dziękuje za odpowiedz smile

Pozdrawiam
            • uwierz_mirando Re: Safona 18.08.12, 22:12
              Brzmieniowo całkiem mi się podoba, ale nie mogłabym nadać imienia, które budzi moje jednoznaczne skojarzenia z kimś konkretnym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.