jomi81 23.08.12, 08:15 Dziewczyny, co sądzicie o imieniu Juliusz? Po długich debatach uznaliśmy z mężem, że to nasz typ nr 1 dla chłopca (braliśmy jeszcze pod uwagę imiona Leon, Miłosz, Borys). Nazwisko mamy krótkie, ładnie brzmiące, wiele imion do niego pasuje. Niestety wszystkie koleżanki, którym powiedziałam o naszym wyborze bardziej lub mniej bezpośrednio powiedziało, że Juliusz to nie jest dobry pomysł Czy Wam też Juliusz się niezbyt dobrze kojarzy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_amelii Re: Juliusz 23.08.12, 08:25 Wg mnie to jedno z tych niemęskich imion jak Julian,czy Emil.Najbardziej podoba mi się Leon vel Leonard,Borysa też bym brała pod uwagę.Miłosz zbyt popularny,mam 3 w okolicy i 2 w gr przedszkolnej córki. Tutaj każdy Ci napisze o osobistych skojarzeniach i jak odbiera to imię.Na Waszym miejscu nadałabym dziecku imię takie jak Wam się podoba.Tym bardziej,że imię jest z tych normalnych,nie żadnych wymyślonych. Na temat imienia mojej córki naczytałam się różnych opinii,nawet takich,że kojarzy się z grubą babą spod budki z piwemTylko ja byłam i jestem tak przekonana do tego imienia,że nic mnie nie razi,ani nie biorę pod uwagę tych opinni.Każdy ma prawo do własnego odbioru danego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Juliusz 23.08.12, 08:33 Dla mnie Juliusz nie ziębi nie grzeje. Imię ok, chociaż wolę Juliana. W dobie Julek (dziewczynek) straciło mi swój urok.Znajomy ma na imię Juliusz i nie narzeka wszyscy zwracają się do niego Julek.Jak Ci się podoba i pasuje do nazwiska to nadawaj. Co do reszty: Leon - robi się popularny Borys - zbyt rosyjski Miłosz - ok tylko mało zdrobnień z Twojej 4 wybrałabym chyba Miłosza ewentualnie Juliusza Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Juliusz 23.08.12, 08:47 W przeciwieństwie do Juliana Juliusz mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Juliusz 23.08.12, 08:55 Podobaja mi sie imiona ktore rozwazasz, aczkolwiek uwazaj na Borysa, jesli jestes wrazliwa osobą - to imie potrafi budzic nieprzyjemne komentarze- poszukaj watku na temat tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu.stefan Re: Juliusz 23.08.12, 08:59 Dlatego ja wybieram imię tylko z mężem i nikogo postronnego nie pytam o zdanie. Na pytania "jak się będzie nazywał" - mówię krótko, że jeszcze nie wybraliśmy imienia. Jak już mój syn przyjdzie na świat, wtedy będę go przedstawiać rodzinie i znajomym. Julek - imię OK, choć ostatnio strasznie popularne. Za to nie nazwałabym syna Miłosz - w klatce mam już 2 Miłoszów, u kuzynki - Miłosz, u koleżanki - Miłosz i u kolegi z pracy też - Miłosz. Nie, za dużo ich w okolicy, a poza tym nie podoba mi się brzmieniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Juliusz 23.08.12, 09:47 Bardziej pododba mi się Julian, ale Juliusz tez ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Juliusz 23.08.12, 09:55 kojarzy to mi sie bardzo dobrze! tylko ja mam niechec do miekkich imion meskich (typu: Kamil, Emil, Julian czy Juliusz wlasnie) i byc moze podobnie maja twoje kolezanki....jednak nie powinnas sie tym zbytnio przejmowac-skoro oboje z mezem jestescie zgodni, to nadawajcie! przeciez nie wszyscy chlopcy muszą być Jędrzejami Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Juliusz 23.08.12, 10:01 Juliusz jest w porządku. Jeżeli tylko pasuje do nazwiska to śmiało nadawajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Juliusz 23.08.12, 15:48 osobiście bym nie nadała ale nie jest złe, dla mnie Julek to pp prostu mało męskie imię. Bardziej podoba mi się Miłosz lub Borys Odpowiedz Link Zgłoś
poziomkazlasu Re: Juliusz 23.08.12, 20:13 Ładne imię, kojarzy mi się z Juliuszem Verne'em. Odpowiedz Link Zgłoś
poziomkazlasu Re: Juliusz 23.08.12, 20:15 Leon, Miłosz i Borys mi się nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Juliusz 23.08.12, 20:23 Myślę, że kilku Juliuszów więcej i koleżanki zaczną się zachwycać takim ciekawym, a nieudziwnionym imieniem. Juliusz bardzo mi sie podoba, kojarzy ze Słowackim i pierwsze słyszę, że jest przez kogoś odbierany jako imię miękkie. IMO jest męski i szlachetny. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Juliusz 23.08.12, 22:20 Juliusz podoba mi się dużo bardziej niż Julian. Nie mniej oba są dla mnie średnio męskie (choć Julian jest dużo delikatniejszy wg mnie). Syna bym tak nie nazwała, ale złych skojarzeń nie mam. I nie uważam, że to zły pomysł - wręcz przeciwnie U kogoś bardzo doceniłabym Juliusza. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Juliusz 24.08.12, 10:19 Jesli juz to Julian choc wymawiany lubie wymawiany po angielsku. Osobiscie nie podoba mi sie ani Juliusz ani Julian i nie nadalabyn takich imion. Odpowiedz Link Zgłoś
stara.kociara Re: Juliusz 24.08.12, 13:43 Osobiście nie lubię miękkich imion (kobiecych też), ale nie rozumiem, czemu Juliusz miałby się źle kojarzyć. Imię jak imię, jeśli się wam podoba, to nie ma się co słuchać koleżanek. Krzywdy dziecku nie zrobisz Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Juliusz 24.08.12, 16:07 Mnie osobiście się nie podoba, choć Julek-Juliusz IMO lepszy niż Julek-Julian. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Juliusz 25.08.12, 10:14 > Niestety wszystkie koleżanki, którym powiedziałam o naszym wyborze bardziej lub > mniej bezpośrednio powiedziało, że Juliusz to nie jest dobry pomysł Czy Wam > też Juliusz się niezbyt dobrze kojarzy? I Ty sie tym przejmujesz ? Ja za Juliuszem nie przepadam, zdecydowanie wolalabym Leona. a jeszcze bardziej Leonarda Jednak wole Juliusza niz Borysa To Tobie ma się podobac, olej koleżanki! dla nich imie TWOJEGO to nie musi byc "dobry pomysl" Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Juliusz 25.08.12, 14:44 Podoba mi się Juliusz (bardziej niż Julian) i kojarzy mi się pozytywnie. Z innych Twoich typów - Leon (sama czekam na jednego), ale na pewno jest on od Juliusza popularniejszy. Borys i Miłosz nie podobają mi się. Nie przejmowałabym się opinią koleżanek - mają/będą miały swoje dzieci, to nadały/nadają takie imiona, które im, a nie Tobie, się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Juliusz 26.08.12, 01:42 Juliusz podoba mi sie mniej niz Julian (dlatego synek zostal Julkiem-Julianem), ale podoba sie pozdrawiam Kwiecienka na Tak Odpowiedz Link Zgłoś
cyprysiowa Re: Juliusz 26.08.12, 13:40 kwiecienka kiedy zastanawiałam sie jak Twoje dzieciaczki maja na imie Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 imiona :) 26.08.12, 15:27 corka: Klara Sieglinde synek: Julian Edward pozdrawiam Kwiecienka z Imionami Odpowiedz Link Zgłoś
uffa1 Re: Juliusz 26.08.12, 12:19 Mój synek to Juliusz Augustyn. Bardzi lubię to imię. Raczej nie zdrabniamy go do Julka, zazwyczaj mówimy całyn imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś