misumi 27.11.12, 16:15 Napiszcie razem ze zdrobnieniami jakie do nich używacie...moze coś mnie zainspiruje... dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 27.11.12, 17:05 To ja Ci może podam moje siostrzenice Wiktoria i Maja. A tak swoją drogą, to uwierz, że wyczytasz tu najróżniejsze imiona - od Idalii po Annę, więc może po prostu odpowiedz sobie na pytanie, jakie imiona lubisz. A my zrobimy co w naszej mocy, żeby potem Cię jakoś naprowadzić na właściwie imię 1. Imiona osłuchane, popularne wśród obecnych dzieci -> Julia, Amelia, Wiktoria, Maja, Zofia, Oliwia itp. 2. Imiona osłuchane, popularne raczej wśród pokolenia dzisiejszych mam -> Katarzyna, Karolina, Agnieszka, Magdalena itp. 3. Imiona retro -> Jadwiga, Klara, Aniela, Józefina, Marianna itp. 4. Imiona nie do końca jeszcze retro -> Danuta, Bożena, Grażyna itp. 5. Imiona generalnie znane, ale nigdy niezbyt popularne -> Marzena, Sylwia, Judyta itp. 6. Imiona niepopularne, acz raczej znane -> Aurelia, Berenika, Klementyna, Florentyna, Marcelina itp. 7. Imiona oryginalne -> Kleonika, Tekla, Teofania, Anatolia itp. 8. Imiona zmierzające do popularności -> Antonina, Kornelia, Blanka itp. 9. Imiona łatwo i dość naturalnie zdrabniane -> Katarzyna, Antonina, Małgorzata, Józefina itp. 10. Imiona ciężkie do zdrobnienia -> Mira, Laura, Klara itp. 11. Imiona zdrobnieniowe -> Pola, Lena, Nela, Iga itp. 12. Imiona "zagraniczne" -> Nikola, Wanessa, Nadia itp. To bardzo subiektywny podział, ale może Ci coś pomoże? Można też wybierać pod względem pochodzenia: 1. słowiańskie 2. germańskie 3. celtyckie 4. greckie 5. łacińskie 6. semickie Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 27.11.12, 18:00 Do autorki wątku: Marianna Agnieszka - zdrabnienia Mania Maniutka ( moje) lub Marieszka Marusia ( taty) Do Daleni : Swietny spis imion żenskich, gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 27.11.12, 18:29 corianna napisał(a): > Do Daleni : > Swietny spis imion żenskich, gratuluję Ojej, Corianno - dziękuje bardzo To tylko takie moje luźne i bardzo subiektywne przemyślenia, nie mniej miło mi, że ktoś je docenił Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 28.11.12, 10:41 Tez zwrocilam uwage na bardzo trafny podzial/spis. Odpowiedz Link Zgłoś
moonlight5 Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 11.12.12, 15:23 Moja córka ma na imię Róża Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 15.12.12, 20:42 moja to Aleksandra - Ola, Olusia, Oleńka. Oluśka, Lusia Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 28.11.12, 10:32 Klara. Mąż mówi do niej zdrobniale Klarcia. Reszta raczej nie zdrabnia, a jeśli już, to najczęstszym zdrobnieniem jest Klarusia. Odpowiedz Link Zgłoś
matyldamoja Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 28.11.12, 10:42 Matylda, najczęściej wołamy Matylka Odpowiedz Link Zgłoś
patrysha1 Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 28.11.12, 15:40 Dobrawa - mówimy Dobrawka, Dobrusia i najkrócej Dusia Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia OT 28.11.12, 17:25 Fajna ta Wasza Dobrawa! I jaka duża; ja mam wrażenie, że tak niedawno chwaliłaś się nam jej narodzinami. Będę Was podglądać! Odpowiedz Link Zgłoś
lillaj Re: OT 11.12.12, 11:07 Moja też Matylda. Zdarza nam się zdrabniać: Matysia, Matylka, ale najbardziej lubię pełną, niezdrobniałą formę. Często podobnie jak Sylwia nazywamy Myszą, ale akurat z imieniem nie ma to nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 28.11.12, 23:53 Barbara Ewa Baś, Basia, Basieńka (sama wymyśliła), Baśtylia, Babśtylia, Barbarka (moje ulubione), Baleczka, Barbórka, Basiuleczka (okropne, w rodzinie męża jedna osoba używa, więc wspominam), Basiencja, Bastuśka, a jak sprawa jest poważna, to mówię "Barbaro Ewo" w "planach" Kornelia Magdalena i Marianna Adela Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 29.11.12, 21:25 w niebie mamy Marcelinę-Marcelę, Marcysię, Marcelkę a w domu Anielę - Anielcię, Anielkę, Nelkę, Nelunię, Aniołka Odpowiedz Link Zgłoś
dvoicka Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 29.11.12, 22:23 Hania (wybrana dlatego, że podobają mi się jej zdrobnienia) - najczęściej Hania, Hanuś, Hanula, ale też Haneczka, Hanka, Hanulka, Hanusia, Hanuśka... i teraz też się zastanawiam nad kolejnym, ewentualnym imieniem i chyba będzie Justynka, choć wolałabym Anielkę - Nelkę. a na przykład Helenkę odrzuciłam m.in. dlatego że bałam się, że będzie "Hanusia i Helusia". Odpowiedz Link Zgłoś
kedro-dasos Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 29.11.12, 22:55 Gabriela. Mówimy Gabisia, Gabinia, Gabusia, Gabubia, Gabirelka, Gabiś, Gabi, najczęściej jednak kochanie, myszko, chrabąszczku Odpowiedz Link Zgłoś
julise Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 30.11.12, 10:44 Moja córcia to LILIANKA - przez wszystkich nazywana własnie tak. Czasami mówimy LILI, LILA, LILUŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
makuffka Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 30.11.12, 11:18 Ja mam Jagnę, w zasadzie Jagnę Reginę, zwaną też Jagienką, Jagusią, Jagunią, Jagą i Niagą, bo tak obecnie mówi sama o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
free-ula Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 30.11.12, 11:20 Moja córa to Urszula, zdrabniamy na Ula, Ulcia, Uleńka, Ulciasek, Ulciach, Urszulka (dziadkowie) Rozważałam Honoratę, bo podobało mi się zdrobnienie Hotka i Zosię lub Antosię, ale zrezygnowałam, bo zbyt popularne. Jednak nadal mi się podobają Odpowiedz Link Zgłoś
sole-luna Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 30.11.12, 11:44 Karolina Nazywamy:Karolinka,Kaja(bo sama mala tak zaczela o sobie mowic),Kajusia,Kajuska,i wiele innych,ale juz niekoniecznie zwiazanych z imieniem Ps.Wybralas juz cos? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 30.11.12, 11:58 Amelia-Amelka,Mela,Meluś. Stefania Maria-Stefcia(tak nazywa starsa córka),Stefka(mąż),Stefunia(babcia),ale najczęściej dla wszystkich po prostu Stefania. Odpowiedz Link Zgłoś
badziul Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 30.11.12, 14:35 Małgorzata Anna nazywana przez wszystkich Minią Odpowiedz Link Zgłoś
benitax80 Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 30.11.12, 21:10 Moja córcia ma na imię Gabriela - mówimy do niej Gabrysia, Gabi, Gabrysiulek, Gabryńka. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 01.12.12, 19:57 Ostatnio przerabiałam cztery imiona: Antonina, Antonia - zdrobnienia: Tonia, Tonieczka, Antonieczka, Tosieńka, Antonówka, Tończyk Matylda: Matysia, Matylka, Tysia, Mati Felicja: Fela, Feli, Felczyk, Felusia, Felinka, Felcia, Felunia. Felicja-Delicja, Felka-Karmelka Odpowiedz Link Zgłoś
bela2506 Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 02.12.12, 12:15 Mam dwie córki Hannę i Anielę Hanna najczęściej jest Hanią, Haneczką, Hanutkiem, Nusią do Anieli większość zwroca się- Nela ale bywa też Anielką lub Aniołkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 03.12.12, 08:01 Moje córki noszą imię Michalina... Starsza to Misia, młodsza Misiek lub Michaśka i jakoś to leci... Odpowiedz Link Zgłoś
karinaxy80 Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 03.12.12, 11:01 Liwia -mówimy najczęściej Liwka, albo Liwunia albo Liwusia Odpowiedz Link Zgłoś
eraz-lilipop Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 03.12.12, 17:18 Amelia - Amelka, Amelcia, Amela. Jak kiedys bede miala druga coreczke nazwe ja Felicia - Fela, Felka, Felcia, Elcia, Felutka , Felinka...... Odpowiedz Link Zgłoś
ron_nie Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 03.12.12, 18:10 Moja córeczka ma na imię Ariana. Mówimy na nią Arianka, Ari Odpowiedz Link Zgłoś
m_india Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 10.12.12, 21:59 A moja Oriana, mówimy Orianka, Ori ale też Orunia, Orcia, ja lubię mówić do niej Orjania Odpowiedz Link Zgłoś
tymolka Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 03.12.12, 21:53 Paula- Paulka,Paulisia Iga-Igunia, Igusia,Iguana Antonina-Antosia,Tosia , Antek Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 05.12.12, 16:09 Emma Jedyna w szkole ,ma zeszyty podpisane tylko imieniem A imię ostatnio nawet było w ćwiczeniach podczas poznawania literki E (Emka chodzi do 1 klasy) Mówimy na nia: Em,Emka,Emi,Emcia,Emusia,Emunia,Emulek,Emuś Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 10.12.12, 11:43 Klara, rocznik 2011 w naszej gminie [ok.11 tys] jedyna z żyjących Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 10.12.12, 11:45 o jezu ale to zabrzmiało... miałam na myśli to, że kiedyś była jedna Klara - starsza pani ale przyszła na nią pora. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 10.12.12, 13:22 Aleksandra Marianna (Ola, Oleńka, Olusia, Olek), Adrianna Katarzyna (Ada, Dunia, Duśka, Duszka, Adunia, Adusia). Odpowiedz Link Zgłoś
panteraa Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 15.12.12, 23:04 Lilia. Jeszcze nie spotkalam jej imienniczki Odpowiedz Link Zgłoś
marteczkaa84 Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 18.12.12, 12:40 Alicja i raczej nie zdrabniamy Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 19.12.12, 22:39 Olga, w przypływie wielkiej fali miłości- Olinka. Dominika- Dominia, Mimiś. Odpowiedz Link Zgłoś
daria_konwalia Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 21.12.12, 23:09 MOja corka tez jest Lilia i tez nie spotkałam jej imienniczki Mowimy na nia Lila, Lilka Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 20.12.12, 21:20 Ida i Łucja. Idusia, Idulinka, Duśka, Dudu, Duduś, Duś, Dusieczka, Idusianka. Łucysia, Lusia, Luśka, Lucy, Lulek, Lucynka , Lulianka, Luliś, Lula, Łucyjka, Łusia. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 21.12.12, 22:46 na nasza Ide mowimy idka, idalka, idunia, idusia, iduszek, iduszka i jeszcze idulas (kiedy lobuzuje) Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: mel_bi 23.12.12, 00:15 daria_konwalia napisał(a): > chyba lubisz Jezycjade?? Ida jest Idą dzięki temu, że lubiłam Jeżycjadę w czasach licealnych (kiedy jeszcze fajna była ) i bardzo mi się Ida Borejko spodobała. Imię piękne, jestem rudowłosa, nie było wyjścia, Ida miała być Idą wieeele lat zanim się pojawiła. Łucja zaś jest wynikiem fascynacji Narnią a potem już łańcuchowo, zakochaniem w tym pięknym imieniu. Pani Musierowicz wycięła mi głupi numer i córkę Idy nazwała Łucją, choć ja z nadawaniem imion byłam pierwsza no i wychodzę na jakąś mega fankę.... Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek Re: Jakie imiona noszą wasze córki? 23.12.12, 00:35 Mam, w tym lepszym ze światów, Klarę Michalinę Klarkę po prostu ... Odpowiedz Link Zgłoś