28.11.12, 19:59
Co myślicie o tym imieniu? Ostatnio bardzo polubiłam imię żony greckiego boga Heliosa. Myślę, że mogłabym nazwać tak swoją córkę. Zastanawiam się tylko, czy Perseida przeszłaby w USC.
Perseida kojarzy mi się z moją ukochaną Persefoną (mówię o imieniu, nie o postaci smile ) oraz z perseidami, czyli z rojami meteorytów. Wg mnie te dwa skojarzenia są bardzo przyjemne smile

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • arricia_louv Re: Perseida 28.11.12, 20:07
      mam podobne odczucia jak Ty Księżno- greckie imiona odmitologiczne są naprawdę niesamowicie interesujące- takie mistycznesmile
      Może nie rozpatrywałabym osobiście tego imienia pod kątem nadania swojej córce.....ale...PODOBUJE MI SIĘ STRASZETNIE smile
      • ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 20:09
        Ciesze się smile
        • ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 20:33
          Powiem Ci Arricio, że moja miłość do "dziwnych" imion miała swój początek w "Mitologii" Jana Parandowskiego. Godzinami przeglądałam tę książkę poszukując nieznanych bóstw, nimf etc. Marzyły mi się córki o imionach: Hestia, Hebe, Hekate, Demeter, Artemida, Semele, Hesperia, Himalia, Mnemosyne, Urania i synowie: Apollo, Hermes, Dionizos, Posejdon, Bachus smile Uwielbiałam mitologię i wszystko to, co w jakimś stopniu było z nią związane smile Niestety później zapomniałam o tej miłości - dlaczego? Nie wiem. I wyobraź sobie, że niedawno wszystko wróciło smile Mówią, że stara miłość nie rdzewieje smile i ja się z tym zgadzam smile

Pozdrawiam smile
        • arricia_louv Re: Perseida 28.11.12, 20:34
          a tak idąc za ciosem mitologicznych imion- jeśli mogę tutaj smile

Amalteanimfa, córka króla Krety, opiekunka małego Zeusa lub koza - karmicielka Zeusa, której skórą Zeus obił swoją tarczę - Egidę

Amfitrytacórka Nereusa i Doris, jedna z nereid, pokochał ją Posejdon i została jego żoną. Urodziła mu Trytona i Rode.

Artemida bogini łowów, opiekunka zwierząt i przyrody. Córka Zeusa i Latony. Atrybut - łuk i strzała.

Eris bogini niezgody, siostra Aresa, córka Nocy, matka Ponos - trud, Limos - głód, Algos - ból, Fonos - morderstwo i Mache - walka.

Eunomia-bogini praworządności, Hora, córka Zeusa i Temidy.

Eurydyka nimfa, jedna z Driad, żona Orfeusza. Ukąszona przez węża zmarła. Zrozpaczony Orfeusz zszedł do Hadesu, by odzyskać małżonkę. Swoją muzyka tak oczarował Hadesa i Persefonę, że zgodzili się na powrót Eurydyki na ziemię pod warunkiem, że pieśniarz aż do wrót nie obejrzy się za siebie. Orfeusz spojrzał jednak w tył, by sprawdzić czy żona postępuje za nim, i Eurydyka już na zawsze wróciła do Hadesu.

Galateanimfa morska córka Nereusa, ukochana pasterza Akisa, którego zabił zazdrosny Polifem.

Haliacórka Pontosa i Gai, kochanka Posejdona, któremu urodziła córkę Rodos.

Harmoniacórka Aresa i Afrodyty, małżonka Kadmosa, matka Ino i Semele.

Hekatedziewicza bogini mroku, zjaw nocnych i sztuki czarnoksięskiej. Córka Zeusa i Demeter.

Hestia bogini ognia, patronka ogniska domowego, córka Kronosa i Rei.

Himalianimfa rodyjska, kochanka Zeusa, który uwiódł ją w postaci deszczu. Urodziła mu trzech synów Spartajosa, Kroniosa, Krytosa.

Irys bogini tęczy, córka Elektry.

Kalipsonimfa na wyspie Ogygii, przyjęła gościnnie Odyseusza, pokochała go i zatrzymała na siedem lat.

Lyssaboska personifikacja szaleństwa, córka Nyks.

Majaarkadyjska nimfa, jedna z Plejad, córka Atlasa i Plejone. Z Zeusem miała Hermesa. - TO CIEKAWOSTKA

Nemezis bogini zemsty, uosobienie gniewu bogów.

Ossabogini wieści i plotki.

Pazifaecórka Heliosa, żona Minosa, matka Ariadny, Fedry i Minotaura.

Pejtobogini personifikująca namowę, przekonywanie.

Pentesileacórka Aresa i Otrery, królowa Amazonek.

Rea,Reja, Rhea, w mitologii greckiej, tytanida, córka Uranosa i Gai, siostra i małżonka Kronosa. Matka Hestii, Demeter, Hery, Hadesa, Posejdona i Zeusa. Ponieważ Kronos połykał swoje dzieci, Rea uratowała małego Zeusa dając mężowi kamień zawinięty w pieluszki. Utożsamiana w epoce rzymskiej z Kybele. Przedstawiano ją na wozie zaprzężonym w lwy. Na głowie nosiła diadem z wież obronnych.

Selenebogini księżyca, siostra Heliosa i Eos.

Sofrozynabogini rozsądku i rozumu.

Tyche bogini losu i szczęścia

PANIE MUZY:
          córki Zeusa i Mnemosyne. Opiekunki sztuk pięknych i nauki:
          -Erato -poezji miłosnej, przedstawiona z małą lirą
          -Euterpe -poezji lirycznej, z aulosem
          -Klio -historii, ze zwojem papirusu
          -Kaliope -poezji epicznej, z tabliczką i rylcem
          -Melpomene -tragedii, z maską tragiczną
          -Talia -komedii, z maską komiczną
          -Terpsychora -tańca, z lirą i plektronem
          -Urania -astronomii i geometrii, z cyrklem i kulą
          -Polihymnia -sakralnej poezji chóralnej, bez atrybutu, zawsze głęboko
          zamyślona

PANIE TYTANIDY:
          córki Uranosa i Gai, były żonami Tytanów:
          Tetys
          Tea
          Fojbe
          Rea,
          Temis
          Mnemozyne.

Mam nadzieje, że Ci niezaśmieciłam wątku smile
          • ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 20:39
            Nie smile Nie zaśmieciłaś Piękne imiona, czyż nie? Polihymnia - coś wspaniałego smile

Dzięki!
            • ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 20:55
              A teraz małe co nieco z mitologii rzymskiej smile Diana, Junona, Minerwa, Ceres, Aurora, Salacja, Wenera, Westa.

Coś z personifikacji: Annona, Clementia, Necessitas, Providentia, Pudicitia, Patientia.

Nazwy świąt: Carmentalia, Cerealia, Floralia, Merkuralia etc. Pięknie smile
              • arricia_louv Re: Perseida 28.11.12, 21:03
                ok no to ja lece moją najulubińszą mitologią czyli nrodycką Frigg, Fulla, Skadi, Nót, i oczywiście Walkiriesmile
                • arricia_louv Re: Perseida 28.11.12, 21:06
                  a zapomniałam jeszcze o małżonce Odyna - Frei
                • ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 21:14
                  arricia_louv napisał(a):

> ok no to ja lece moją najulubińszą mitologią czyli nrodycką Frigg, Fulla, Skadi
                  > , Nót, i oczywiście Walkiriesmile

Mitologię nordycką też darze szczególnym uczuciem smile Imię bogini Frei jest piękne. Odyn też jest ciekawym imieniem. Kiedyś znałam Niemkę o imieniu Walkiria smile wprawdzie było to jej drugie imię, ale między znajomymi funkcjonowała jako Walkiria smile Mnie Walkiria kojarzy się też z ... Hitlerem i nie jest to fajne skojarzenie uncertain

Mitologia celtycka też jest skarbczykiem interesujących imion smile
                  • arricia_louv Re: Perseida 28.11.12, 21:19
                    a z celtyckiej nic nie kojarze...
                    • ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 21:22
                      arricia_louv napisał(a):

> a z celtyckiej nic nie kojarze...

Mnie bardzo podoba się: Arduinna, Belisama, Ceridwen, Govannon.
                      • arricia_louv Re: Perseida 28.11.12, 21:25
                        No to z wierzeniami celtyckimi jestm na bakier- nie znam ani jednego tongue_out a po przeczytaniu nie umiem się ustosunkować- człowiek jednak zanim kliknie "lubie to" potrzebuje się chyba troszke osłuchać i opatrzećtongue_out
                        • ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 21:30
                          arricia_louv napisał(a):

człowiek jednak zanim kliknie "lubie to"
                          > potrzebuje się chyba troszke osłuchać i opatrzećtongue_out

Zgadzam się smile
              • ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 21:07
                I jeszcze coś z rzymskiej: Hersilia, Perenna (Anna Perenna), Tarpeja, Werginia i Weturia.

Wiem, że są imiona Hersylia i podobna Wergilia. No, ale... smile
                • arricia_louv Re: Perseida 28.11.12, 21:12
                  Ostatecznie mogłabym sie chyba nazwyać Nimfa, Walkiria albo Walhalla np....no mitologia ma w zanadrzu kilka fajnych imion...męskich zresztą też- oczywiście moje ulubione to skandynawskie smile
          • arricia_louv Re: Perseida 28.11.12, 20:48
            Moje najulubieńsze to :
            Halia, Harmonia, Hekate, Hestia, Himalia, Lyssa, Nemezis, Ossa, Rea, Reja, Rhea,Talia,Tea
            smile
            • ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 20:58
              arricia_louv napisał(a):

> Moje najulubieńsze to :
              > Halia, Harmonia, Hekate, Hestia, Himalia, Lyssa, Nemezis, Ossa, Rea, Reja, Rhea
              > ,Talia,Tea
              > smile

Też je bardzo lubię, no może z wyjątkiem Ossy (chyba domyślasz się dlaczego) i Lyssy.
    • dalenia Re: Perseida 28.11.12, 20:18
      A ja jakoś nie mogę sobie uświadomić, z czym ją kojarzę. Perseida, Perseida .... Kurcze, sama nie wiem. Perseida średnio mi się podoba, ale z podobnie brzmiących lubię Zenaidę smile Myślę, że w USC powinna przejść. Dla mnie lepsza taka Perseida niż kolejna Dżesika czy Andżelika.
      • ksiezna_pani1 Re: Perseida 30.11.12, 17:17
        dalenia napisała:

> A ja jakoś nie mogę sobie uświadomić, z czym ją kojarzę. Perseida, Perseida ...
        > . Kurcze, sama nie wiem. Perseida średnio mi się podoba, ale z podobnie brzmiąc
        > ych lubię Zenaidę smile

Niestety nie potrafię przekonać się do Zenaidy; kojarzy mi się z znajdą uncertain

Myślę, że w USC powinna przejść. Dla mnie lepsza taka Pers
        > eida niż kolejna Dżesika czy Andżelika.

Zgadzam się smile
    • gaudencja Re: Perseida 30.11.12, 22:09
      ksiezna_pani1 napisała:

> Co myślicie o tym imieniu? Ostatnio bardzo polubiłam imię żony greckiego boga H
      > eliosa. Myślę, że mogłabym nazwać tak swoją córkę. Zastanawiam się tylko, czy
      > Perseida przeszłaby w USC.

Myśle, że można byłoby znaleźć argumenty za.
      Podoba mi sie z brzmienia bardzo, ale nie na tyle, by znaleźć się na mojej krótkiej liście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.