ksiezna_pani1 28.11.12, 19:59 Co myślicie o tym imieniu? Ostatnio bardzo polubiłam imię żony greckiego boga Heliosa. Myślę, że mogłabym nazwać tak swoją córkę. Zastanawiam się tylko, czy Perseida przeszłaby w USC. Perseida kojarzy mi się z moją ukochaną Persefoną (mówię o imieniu, nie o postaci ) oraz z perseidami, czyli z rojami meteorytów. Wg mnie te dwa skojarzenia są bardzo przyjemne Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arricia_louv Re: Perseida 28.11.12, 20:07 mam podobne odczucia jak Ty Księżno- greckie imiona odmitologiczne są naprawdę niesamowicie interesujące- takie mistyczne Może nie rozpatrywałabym osobiście tego imienia pod kątem nadania swojej córce.....ale...PODOBUJE MI SIĘ STRASZETNIE Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 20:33 Powiem Ci Arricio, że moja miłość do "dziwnych" imion miała swój początek w "Mitologii" Jana Parandowskiego. Godzinami przeglądałam tę książkę poszukując nieznanych bóstw, nimf etc. Marzyły mi się córki o imionach: Hestia, Hebe, Hekate, Demeter, Artemida, Semele, Hesperia, Himalia, Mnemosyne, Urania i synowie: Apollo, Hermes, Dionizos, Posejdon, Bachus Uwielbiałam mitologię i wszystko to, co w jakimś stopniu było z nią związane Niestety później zapomniałam o tej miłości - dlaczego? Nie wiem. I wyobraź sobie, że niedawno wszystko wróciło Mówią, że stara miłość nie rdzewieje i ja się z tym zgadzam Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Perseida 28.11.12, 20:34 a tak idąc za ciosem mitologicznych imion- jeśli mogę tutaj Amalteanimfa, córka króla Krety, opiekunka małego Zeusa lub koza - karmicielka Zeusa, której skórą Zeus obił swoją tarczę - Egidę Amfitrytacórka Nereusa i Doris, jedna z nereid, pokochał ją Posejdon i została jego żoną. Urodziła mu Trytona i Rode. Artemida bogini łowów, opiekunka zwierząt i przyrody. Córka Zeusa i Latony. Atrybut - łuk i strzała. Eris bogini niezgody, siostra Aresa, córka Nocy, matka Ponos - trud, Limos - głód, Algos - ból, Fonos - morderstwo i Mache - walka. Eunomia-bogini praworządności, Hora, córka Zeusa i Temidy. Eurydyka nimfa, jedna z Driad, żona Orfeusza. Ukąszona przez węża zmarła. Zrozpaczony Orfeusz zszedł do Hadesu, by odzyskać małżonkę. Swoją muzyka tak oczarował Hadesa i Persefonę, że zgodzili się na powrót Eurydyki na ziemię pod warunkiem, że pieśniarz aż do wrót nie obejrzy się za siebie. Orfeusz spojrzał jednak w tył, by sprawdzić czy żona postępuje za nim, i Eurydyka już na zawsze wróciła do Hadesu. Galateanimfa morska córka Nereusa, ukochana pasterza Akisa, którego zabił zazdrosny Polifem. Haliacórka Pontosa i Gai, kochanka Posejdona, któremu urodziła córkę Rodos. Harmoniacórka Aresa i Afrodyty, małżonka Kadmosa, matka Ino i Semele. Hekatedziewicza bogini mroku, zjaw nocnych i sztuki czarnoksięskiej. Córka Zeusa i Demeter. Hestia bogini ognia, patronka ogniska domowego, córka Kronosa i Rei. Himalianimfa rodyjska, kochanka Zeusa, który uwiódł ją w postaci deszczu. Urodziła mu trzech synów Spartajosa, Kroniosa, Krytosa. Irys bogini tęczy, córka Elektry. Kalipsonimfa na wyspie Ogygii, przyjęła gościnnie Odyseusza, pokochała go i zatrzymała na siedem lat. Lyssaboska personifikacja szaleństwa, córka Nyks. Majaarkadyjska nimfa, jedna z Plejad, córka Atlasa i Plejone. Z Zeusem miała Hermesa. - TO CIEKAWOSTKA Nemezis bogini zemsty, uosobienie gniewu bogów. Ossabogini wieści i plotki. Pazifaecórka Heliosa, żona Minosa, matka Ariadny, Fedry i Minotaura. Pejtobogini personifikująca namowę, przekonywanie. Pentesileacórka Aresa i Otrery, królowa Amazonek. Rea,Reja, Rhea, w mitologii greckiej, tytanida, córka Uranosa i Gai, siostra i małżonka Kronosa. Matka Hestii, Demeter, Hery, Hadesa, Posejdona i Zeusa. Ponieważ Kronos połykał swoje dzieci, Rea uratowała małego Zeusa dając mężowi kamień zawinięty w pieluszki. Utożsamiana w epoce rzymskiej z Kybele. Przedstawiano ją na wozie zaprzężonym w lwy. Na głowie nosiła diadem z wież obronnych. Selenebogini księżyca, siostra Heliosa i Eos. Sofrozynabogini rozsądku i rozumu. Tyche bogini losu i szczęścia PANIE MUZY: córki Zeusa i Mnemosyne. Opiekunki sztuk pięknych i nauki: -Erato -poezji miłosnej, przedstawiona z małą lirą -Euterpe -poezji lirycznej, z aulosem -Klio -historii, ze zwojem papirusu -Kaliope -poezji epicznej, z tabliczką i rylcem -Melpomene -tragedii, z maską tragiczną -Talia -komedii, z maską komiczną -Terpsychora -tańca, z lirą i plektronem -Urania -astronomii i geometrii, z cyrklem i kulą -Polihymnia -sakralnej poezji chóralnej, bez atrybutu, zawsze głęboko zamyślona PANIE TYTANIDY: córki Uranosa i Gai, były żonami Tytanów: Tetys Tea Fojbe Rea, Temis Mnemozyne. Mam nadzieje, że Ci niezaśmieciłam wątku Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 20:39 Nie Nie zaśmieciłaś Piękne imiona, czyż nie? Polihymnia - coś wspaniałego Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 20:55 A teraz małe co nieco z mitologii rzymskiej Diana, Junona, Minerwa, Ceres, Aurora, Salacja, Wenera, Westa. Coś z personifikacji: Annona, Clementia, Necessitas, Providentia, Pudicitia, Patientia. Nazwy świąt: Carmentalia, Cerealia, Floralia, Merkuralia etc. Pięknie Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Perseida 28.11.12, 21:03 ok no to ja lece moją najulubińszą mitologią czyli nrodycką Frigg, Fulla, Skadi, Nót, i oczywiście Walkirie Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Perseida 28.11.12, 21:06 a zapomniałam jeszcze o małżonce Odyna - Frei Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 21:14 arricia_louv napisał(a): > ok no to ja lece moją najulubińszą mitologią czyli nrodycką Frigg, Fulla, Skadi > , Nót, i oczywiście Walkirie Mitologię nordycką też darze szczególnym uczuciem Imię bogini Frei jest piękne. Odyn też jest ciekawym imieniem. Kiedyś znałam Niemkę o imieniu Walkiria wprawdzie było to jej drugie imię, ale między znajomymi funkcjonowała jako Walkiria Mnie Walkiria kojarzy się też z ... Hitlerem i nie jest to fajne skojarzenie Mitologia celtycka też jest skarbczykiem interesujących imion Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 21:22 arricia_louv napisał(a): > a z celtyckiej nic nie kojarze... Mnie bardzo podoba się: Arduinna, Belisama, Ceridwen, Govannon. Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Perseida 28.11.12, 21:25 No to z wierzeniami celtyckimi jestm na bakier- nie znam ani jednego a po przeczytaniu nie umiem się ustosunkować- człowiek jednak zanim kliknie "lubie to" potrzebuje się chyba troszke osłuchać i opatrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 21:30 arricia_louv napisał(a): człowiek jednak zanim kliknie "lubie to" > potrzebuje się chyba troszke osłuchać i opatrzeć Zgadzam się Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 21:07 I jeszcze coś z rzymskiej: Hersilia, Perenna (Anna Perenna), Tarpeja, Werginia i Weturia. Wiem, że są imiona Hersylia i podobna Wergilia. No, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Perseida 28.11.12, 21:12 Ostatecznie mogłabym sie chyba nazwyać Nimfa, Walkiria albo Walhalla np....no mitologia ma w zanadrzu kilka fajnych imion...męskich zresztą też- oczywiście moje ulubione to skandynawskie Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Perseida 28.11.12, 20:48 Moje najulubieńsze to : Halia, Harmonia, Hekate, Hestia, Himalia, Lyssa, Nemezis, Ossa, Rea, Reja, Rhea,Talia,Tea Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Perseida 28.11.12, 20:58 arricia_louv napisał(a): > Moje najulubieńsze to : > Halia, Harmonia, Hekate, Hestia, Himalia, Lyssa, Nemezis, Ossa, Rea, Reja, Rhea > ,Talia,Tea > Też je bardzo lubię, no może z wyjątkiem Ossy (chyba domyślasz się dlaczego) i Lyssy. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Perseida 28.11.12, 20:18 A ja jakoś nie mogę sobie uświadomić, z czym ją kojarzę. Perseida, Perseida .... Kurcze, sama nie wiem. Perseida średnio mi się podoba, ale z podobnie brzmiących lubię Zenaidę Myślę, że w USC powinna przejść. Dla mnie lepsza taka Perseida niż kolejna Dżesika czy Andżelika. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Perseida 30.11.12, 17:17 dalenia napisała: > A ja jakoś nie mogę sobie uświadomić, z czym ją kojarzę. Perseida, Perseida ... > . Kurcze, sama nie wiem. Perseida średnio mi się podoba, ale z podobnie brzmiąc > ych lubię Zenaidę Niestety nie potrafię przekonać się do Zenaidy; kojarzy mi się z znajdą Myślę, że w USC powinna przejść. Dla mnie lepsza taka Pers > eida niż kolejna Dżesika czy Andżelika. Zgadzam się Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Perseida 30.11.12, 22:09 ksiezna_pani1 napisała: > Co myślicie o tym imieniu? Ostatnio bardzo polubiłam imię żony greckiego boga H > eliosa. Myślę, że mogłabym nazwać tak swoją córkę. Zastanawiam się tylko, czy > Perseida przeszłaby w USC. Myśle, że można byłoby znaleźć argumenty za. Podoba mi sie z brzmienia bardzo, ale nie na tyle, by znaleźć się na mojej krótkiej liście. Odpowiedz Link Zgłoś