dorka1976 12.07.04, 10:58 No właśnie, jak popularne myślicie jest Martynka? Wydaje mi się że troszkę za bardzo.Posiadam b. popularne nazwisko i chciałabym by córunia miała choć imię wyjątkowe. A jak podoba wam się Idalia? Lepsze wg was? Rzadsze? To chyba napewno.. Czy nie za dziwne? Martynka wystapiła na liście mojej i męża czyli jedno imie kompromisowe. Mi podoba się bardzo Idalka też. Stąd wątpliwości. A może znacie jakieś ciekawe inne.. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 11:03 Dorko?! A co z Laurencja, Letycja, Franka?! Jak dla mnie Martynka troche pospolicie. Ostatnio na poczcie widzialam mala dziewczynke (okolo dwoch lat) imieniem Martynka. Idalia o wiele ladniej i oryginalniej. I z tych wszystkich Twoich typow to najlepszy wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 11:30 Idalia jest - dla mnie przynajmniej - zdecydowanie ładniejszym imieniem: Martyna brzmi tak jakoś twardo. A Idalka ma mnóstwo wdzięku. Ja bym wybrała Idalię - i tak się ładnie zdrabnia: Ida, Idusia, Idka itp. Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 14:29 Szczekuszko, mój mąż nawet nie chce słyszeć o Letycji i Laurencji - po prostu nie podobają mu się imiona na końcówkę -cja wydaje mi się. Nie chciałabym też by był to jednostronny wybór, by miał jakiekolwiek złe skojarzenia i źle mu się wymawiało. Co do Franki, byliśmy oboje na tak, ale izba j. polskiego odpisała mi na maila, że nie zarejestrują dziewczynki o tym zdrobnieniu jak wyjaśnili. A Franciszka do nas obojga jakoś nie przemawia niestety. Więc zostały, z których jedno podoba się bardziej mężowi, 2 mi. Zobaczymy, nie zostało duzo czasu, ale troszke jest. Coś myślę, się wyklaruje. Wasze porady są też dla mnie źródłem argumentacji i dzięki za wszelkie.. pozdrawiam Dorka Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 14:27 Mnie sie bardziej podoba Martyna bo wole zdecydowane imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 14:31 A znacie taką piosenkę Kazika "A ciotka Idalia..." coś ona tam robiła, pbrzydliwego w każdym razie. Obrzydziła mi to imię kompletnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Idalia 12.07.04, 15:23 milenium5 napisał: > A znacie taką piosenkę Kazika "A ciotka Idalia..." coś ona tam robiła, > pbrzydliwego w każdym razie. Obrzydziła mi to imię kompletnie. Mnie to imie kojarzy sie jedynie z Idalia z Jezycjady. Zreszta jak czytalam te ksiazki, to marzylam, ze kiedys bede miec coreczki Gabrysie i Idalke. Nadal mi sie te imiona podobaja. Idalia, to swietny wybor, to imie pasuje i do dziecka i do doroslej kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Idalia 12.07.04, 15:35 O ile pamiętam, Ida miała na imię właśnie Ida, nie Idalia... Mnie się kojarzy z Fantazym. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Idalia 12.07.04, 16:04 aniadm napisała: > O ile pamiętam, Ida miała na imię właśnie Ida, nie Idalia... Mnie sie wydaje, ze Idalia. Moze jakas Fanka Jezycjady, wlaczy sie do dyskusji!? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Idalia 12.07.04, 16:10 Na 100% Ida, w bodajze "Idzie Sierpniowej" jest dokladnie wytlumaczona geneza imienia, gdyz Ida otrzymala je na czesc id. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Idalia 12.07.04, 16:28 abiela napisała: > Na 100% Ida, w bodajze "Idzie Sierpniowej" jest dokladnie wytlumaczona geneza > imienia, gdyz Ida otrzymala je na czesc id. To skad mi sie wziela Idalia?? A czy ten dziadek (co mu dotrzymywala towarzystwa) tak do niej nie mowil?! Wiem, ze to tato Borejko wymyslil jej to imie, ale zawsze myslalam o niej jako o Idalii. Ksiazke czytalam moze z 10 lat temu, bo nie nalezala do ulubionych z serii. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Idalia 12.07.04, 16:54 Nie przypominam sobie, zeby ktokolwiek do niej zwracal sie per Idalia. Zawsze Ida badz Idusia. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 15:31 Marianna tekst jest tutaj: free.of.pl/k/kaziks/teksty/kult/marianna1.html Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 15:54 Martyna wogole mi sie nie podoba. IDA bardzo, Idalia mniej ale jest o wiele lepsze od Martynki. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 To była Ida! 12.07.04, 16:10 W Jeżycjadzie to była Ida na sto procent. Ida na pamiątkę Id marcowych, tatuś Borejko to wymyślił. I Ida mi się podoba, w odróżnieniu od Idali. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 20:43 Martynka jest bardzo popularna, przynajmniej w moim otoczeniu. Idalki zadnej nie ma. Idalia kojarzy mi sie z Galczynskim i jego Zielona Gesia ("kominek zgasl"..."Idalio, przebacz- baron pada na kolana"), a w Jezycjadzie na pewno byla Ida. Ida zreszta bardziej do mnie przemawia. Odpowiedz Link Zgłoś
anirak1 Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 13.07.04, 12:15 Z dwóch które wymieniłaś ja byłabym za Martynką, Idalia jest jakieś dziwne. Może znajdzieciez mężem jeszcze jakieś które będą podobały się wam obojgu. Osobiście podoba mi się jeszcze np. Nina, Sonia, Maja, Oliwia, Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 13.07.04, 12:45 Witaj. Mi bardziej podoba się Ida, Idalia Martynka tez ładne,ale troszkę za twarde. Martynek jest zdecydowanie wiecej. Pa Magda Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 14.07.04, 08:37 Niby Idalka dziwne, ale jak się osłuchałam, często wymieniałam to robi się normalne... tak chyba jest.. kwerstia osłuchania i przyzwyczajenia..i robi sie cudne.. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 15.07.04, 14:44 podciągam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 18.07.04, 17:09 dorka1976 napisała: > No właśnie, jak popularne myślicie jest Martynka? Wydaje mi się że troszkę za > bardzo.Posiadam b. popularne nazwisko i chciałabym by córunia miała choć imię > wyjątkowe. A jak podoba wam się Idalia? Lepsze wg was? Rzadsze? Rzadsze oczywiście i o wiele, wiele lepsze. Ida jest stosunkowo popularnym imieniem, i na fali popularności tego imienia Idalia nie bedzie brzmieć dziwacznie, ale jest o rzadsze i moim zdaniem zdecydowanie ładniejsze. Martyna natomiast jest od lat na mojej liście brzydkich imion żeńskich, dla mnie to taki żeński odpowiednik Norberta i Adriana, więc oczywiście odradzam to imię. Jest zbyt twarde. Odpowiedz Link Zgłoś