Dodaj do ulubionych

Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od IDALKI?

12.07.04, 10:58
No właśnie, jak popularne myślicie jest Martynka? Wydaje mi się że troszkę za
bardzo.Posiadam b. popularne nazwisko i chciałabym by córunia miała choć imię
wyjątkowe. A jak podoba wam się Idalia? Lepsze wg was? Rzadsze? To chyba
napewno.. Czy nie za dziwne? Martynka wystapiła na liście mojej i męża czyli
jedno imie kompromisowe. Mi podoba się bardzo Idalka też. Stąd wątpliwości.
A może znacie jakieś ciekawe inne..
Pozdro
Obserwuj wątek
    • szczekuszka Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 11:03
      Dorko?!
      A co z Laurencja, Letycja, Franka?! smile
      Jak dla mnie Martynka troche pospolicie. Ostatnio na poczcie widzialam mala
      dziewczynke (okolo dwoch lat) imieniem Martynka.
      Idalia o wiele ladniej i oryginalniej.
      I z tych wszystkich Twoich typow to najlepszy wybor.
      • monikaj1 Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 11:30
        Idalia jest - dla mnie przynajmniej - zdecydowanie ładniejszym imieniem:
        Martyna brzmi tak jakoś twardo. A Idalka ma mnóstwo wdzięku. Ja bym wybrała
        Idalię - i tak się ładnie zdrabnia: Ida, Idusia, Idka itp.
        Pozdrawiam,
        Monika
      • dorka1976 Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 14:29
        Szczekuszko, mój mąż nawet nie chce słyszeć o Letycji i Laurencji - po prostu
        nie podobają mu się imiona na końcówkę -cja wydaje mi się. Nie chciałabym też
        by był to jednostronny wybór, by miał jakiekolwiek złe skojarzenia i źle mu się
        wymawiało. Co do Franki, byliśmy oboje na tak, ale izba j. polskiego odpisała
        mi na maila, że nie zarejestrują dziewczynki o tym zdrobnieniu jak wyjaśnili. A
        Franciszka do nas obojga jakoś nie przemawia niestety. Więc zostały, z których
        jedno podoba się bardziej mężowi, 2 mi. Zobaczymy, nie zostało duzo czasu, ale
        troszke jest. Coś myślę, się wyklaruje. Wasze porady są też dla mnie źródłem
        argumentacji i dzięki za wszelkie.. pozdrawiam Dorka
    • tradycja1 Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 14:27
      Mnie sie bardziej podoba Martyna bo wole zdecydowane imiona.
    • milenium5 Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 14:31
      A znacie taką piosenkę Kazika "A ciotka Idalia..." coś ona tam robiła,
      pbrzydliwego w każdym razie. Obrzydziła mi to imię kompletnie.
      • szczekuszka Idalia 12.07.04, 15:23
        milenium5 napisał:

> A znacie taką piosenkę Kazika "A ciotka Idalia..." coś ona tam robiła,
        > pbrzydliwego w każdym razie. Obrzydziła mi to imię kompletnie.

Mnie to imie kojarzy sie jedynie z Idalia z Jezycjady. Zreszta jak czytalam te
        ksiazki, to marzylam, ze kiedys bede miec coreczki Gabrysie i Idalke. Nadal mi
        sie te imiona podobaja.
        Idalia, to swietny wybor, to imie pasuje i do dziecka i do doroslej kobiety.
        • aniadm Re: Idalia 12.07.04, 15:35
          O ile pamiętam, Ida miała na imię właśnie Ida, nie Idalia...

Mnie się kojarzy z Fantazym.
          • szczekuszka Re: Idalia 12.07.04, 16:04
            aniadm napisała:

> O ile pamiętam, Ida miała na imię właśnie Ida, nie Idalia...

Mnie sie wydaje, ze Idalia. Moze jakas Fanka Jezycjady, wlaczy sie do
            dyskusji!? smile
            • abiela Re: Idalia 12.07.04, 16:10
              Na 100% Ida, w bodajze "Idzie Sierpniowej" jest dokladnie wytlumaczona geneza
              imienia, gdyz Ida otrzymala je na czesc id.
              Ania
              • szczekuszka Re: Idalia 12.07.04, 16:28
                abiela napisała:

> Na 100% Ida, w bodajze "Idzie Sierpniowej" jest dokladnie wytlumaczona geneza
                > imienia, gdyz Ida otrzymala je na czesc id.

To skad mi sie wziela Idalia?? A czy ten dziadek (co mu dotrzymywala
                towarzystwa) tak do niej nie mowil?!
                Wiem, ze to tato Borejko wymyslil jej to imie, ale zawsze myslalam o niej jako
                o Idalii. Ksiazke czytalam moze z 10 lat temu, bo nie nalezala do ulubionych z
                serii.
                • abiela Re: Idalia 12.07.04, 16:54
                  Nie przypominam sobie, zeby ktokolwiek do niej zwracal sie per Idalia. Zawsze
                  Ida badz Idusia.
                  Ania
      • aniadm Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 15:31
        Marianna
        tekst jest tutaj:
        free.of.pl/k/kaziks/teksty/kult/marianna1.html
        • abiela Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 15:54
          Martyna wogole mi sie nie podoba. IDA bardzo, Idalia mniej ale jest o wiele
          lepsze od Martynki.
          Ania
    • milenium5 To była Ida! 12.07.04, 16:10
      W Jeżycjadzie to była Ida na sto procent. Ida na pamiątkę Id marcowych, tatuś
      Borejko to wymyślił. I Ida mi się podoba, w odróżnieniu od Idali.
    • grzalka Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 12.07.04, 20:43
      Martynka jest bardzo popularna, przynajmniej w moim otoczeniu. Idalki zadnej
      nie ma. Idalia kojarzy mi sie z Galczynskim i jego Zielona Gesia ("kominek
      zgasl"..."Idalio, przebacz- baron pada na kolana"), a w Jezycjadzie na pewno
      byla Ida. Ida zreszta bardziej do mnie przemawia.
    • anirak1 Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 13.07.04, 12:15
      Z dwóch które wymieniłaś ja byłabym za Martynką, Idalia jest jakieś dziwne.
      Może znajdzieciez mężem jeszcze jakieś które będą podobały się wam obojgu.
      Osobiście podoba mi się jeszcze np. Nina, Sonia, Maja, Oliwia,
    • madziarek_edziecko Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 13.07.04, 12:45
      Witaj.
      Mi bardziej podoba się Ida, Idalia smile
      Martynka tez ładne,ale troszkę za twarde. Martynek jest zdecydowanie wiecej.
      Pa
      Magda
      • dorka1976 Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 14.07.04, 08:37
        Niby Idalka dziwne, ale jak się osłuchałam, często wymieniałam to robi się
        normalne... tak chyba jest.. kwerstia osłuchania i przyzwyczajenia..i robi sie
        cudne..
        • dorka1976 Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 15.07.04, 14:44
          podciągam
    • gaudencja Re: Czy MARTYNKA jest popularne? Czy lepsze od ID 18.07.04, 17:09
      dorka1976 napisała:

> No właśnie, jak popularne myślicie jest Martynka? Wydaje mi się że troszkę za
      > bardzo.Posiadam b. popularne nazwisko i chciałabym by córunia miała choć imię
      > wyjątkowe. A jak podoba wam się Idalia? Lepsze wg was? Rzadsze?

Rzadsze oczywiście i o wiele, wiele lepsze. Ida jest stosunkowo popularnym
      imieniem, i na fali popularności tego imienia Idalia nie bedzie brzmieć
      dziwacznie, ale jest o rzadsze i moim zdaniem zdecydowanie ładniejsze. Martyna
      natomiast jest od lat na mojej liście brzydkich imion żeńskich, dla mnie to
      taki żeński odpowiednik Norberta i Adriana, więc oczywiście odradzam to imię.
      Jest zbyt twarde.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.