gaudencja 04.01.13, 21:08 Oto najpopularniejsze imiona w tym roku. Tak żorzanie nazwali dzieci 27 grudnia 2012, autor: mk Przybywa dzieci, bo rodzicami zostają roczniki z początku lat 80., kiedy był wyż demograficzny. Jakie w tym roku były zatem najpopularniejsze imiona nadawane dzieciom? Okazuje się, że najwięcej wśród żorzanek mamy w tym roku Julek. To ponad 33% wszystkich imion nadawanych w tym roku w mieście. Niepodzielnie królują także: Lena, Zuzanna, Kacper i Jakub. Niegdyś bardzo popularne imię Anna zostało zastąpione przez Hannę. Tych w Żorach w tym roku było ponad dwa tuziny. Na popularności straciły też imiona Katarzyna i Krystyna. Kilka lat temu uznaniem cieszyły się bardziej egzotyczne imiona jak Oliwia czy Alan. Teraz można zaobserwować tendencję odwrotną - do łask wracają imiona tradycyjne. Pojawiać zaczęły się Zosie, Antosie i Franciszki. www.tuzory.pl/wiadomosci,oto-najpopularniejsze-imiona-w-tym-roku-tak-zorzanie-nazwali-dzieci,wia5-3266-3986.html# Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magducha78 Re: Imiona 2012 Żory 04.01.13, 21:44 nie wiedziałam, że Oliwia to egzotyczne imię Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Imiona 2012 Żory 07.01.13, 16:06 Franciszki? Chyba Franciszkowie albo coś mi umknęło ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona 2012 Żory 07.01.13, 19:26 Myślę, ze to taka specyficzna liczba mnoga od Franciszka, oznaczająca tyle co "Franciszkowie". Odpowiedz Link Zgłoś
dvoicka Re: Imiona 2012 Żory 07.01.13, 19:50 w sumie do Franciszek bardziej niż do Franciszków może pasować określenie "pojawiają się". Franciszkowie bywają widywani dość często choć może niekoniecznie w Żorach. mnie zaskoczyło to 33%. zdanie jest dziwnie skonstruowane, ale czyżby 33% dzieci urodzonych w 2012r. miało na imię Julia??? Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Imiona 2012 Żory 08.01.13, 15:43 dvoicka napisała: czyżby 33% dziec > i urodzonych w 2012r. miało na imię Julia??? Szczerze mówiąc, wydaje mi się to niemożliwe. Nawet gdyby chodziło o 33% samych dziewczynek, a nie wszystkich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona 2012 Żory 08.01.13, 23:17 Wszystko zalezy od liczebności grupy. Gdyby urodziły się 3 dziewczynki (albo 3 dzieci) i jedna była Julią, stanowiłaby ona 33% ogółu. Odpowiedz Link Zgłoś