Dodaj do ulubionych

Imiona 2012 Żory

04.01.13, 21:08
Oto najpopularniejsze imiona w tym roku. Tak żorzanie nazwali dzieci
27 grudnia 2012, autor: mk
Przybywa dzieci, bo rodzicami zostają roczniki z początku lat 80., kiedy był wyż demograficzny. Jakie w tym roku były zatem najpopularniejsze imiona nadawane dzieciom?
Okazuje się, że najwięcej wśród żorzanek mamy w tym roku Julek. To ponad 33% wszystkich imion nadawanych w tym roku w mieście. Niepodzielnie królują także: Lena, Zuzanna, Kacper i Jakub.
Niegdyś bardzo popularne imię Anna zostało zastąpione przez Hannę. Tych w Żorach w tym roku było ponad dwa tuziny. Na popularności straciły też imiona Katarzyna i Krystyna.

Kilka lat temu uznaniem cieszyły się bardziej egzotyczne imiona jak Oliwia czy Alan. Teraz można zaobserwować tendencję odwrotną - do łask wracają imiona tradycyjne. Pojawiać zaczęły się Zosie, Antosie i Franciszki.
www.tuzory.pl/wiadomosci,oto-najpopularniejsze-imiona-w-tym-roku-tak-zorzanie-nazwali-dzieci,wia5-3266-3986.html#
Obserwuj wątek
    • magducha78 Re: Imiona 2012 Żory 04.01.13, 21:44
      nie wiedziałam, że Oliwia to egzotyczne imię wink
    • mossiam Re: Imiona 2012 Żory 07.01.13, 16:06
      Franciszki? Chyba Franciszkowie albo coś mi umknęło ; )
      • gaudencja Re: Imiona 2012 Żory 07.01.13, 19:26
        Myślę, ze to taka specyficzna liczba mnoga od Franciszka, oznaczająca tyle co "Franciszkowie".
        • dvoicka Re: Imiona 2012 Żory 07.01.13, 19:50
          w sumie do Franciszek bardziej niż do Franciszków może pasować określenie "pojawiają się".
          Franciszkowie bywają widywani dość często wink choć może niekoniecznie w Żorach.
          mnie zaskoczyło to 33%. zdanie jest dziwnie skonstruowane, ale czyżby 33% dzieci urodzonych w 2012r. miało na imię Julia???
          • mossiam Re: Imiona 2012 Żory 08.01.13, 15:43
            dvoicka napisała:
            czyżby 33% dziec
            > i urodzonych w 2012r. miało na imię Julia???

Szczerze mówiąc, wydaje mi się to niemożliwe. Nawet gdyby chodziło o 33% samych dziewczynek, a nie wszystkich dzieci.
            • gaudencja Re: Imiona 2012 Żory 08.01.13, 23:17
              Wszystko zalezy od liczebności grupy. Gdyby urodziły się 3 dziewczynki (albo 3 dzieci) i jedna była Julią, stanowiłaby ona 33% ogółu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.