motylisko7 09.04.13, 17:49 Witajcie, Forum podczytuje namiętnie od kilku miesięcy. W maju rodzi się mój synek - pierwsze dziecko. Jestem niestety samotną matką, więc na mnie spoczywa i przyjemność i trud wyboru imienia. Tyle, że dla mam problem z imieniem dla chłopaka. Po wielu namysłach i odrzuceniu z różnych względów Tobiasza, Tymoteusza, Tymona - został Konrad. Czytałam i tym imieniu w wielu różnych wątkach, ale zależy mi na świeżej opinii. Jeśli chodzi o zdrabnianie Kondzio - odpada. Dla mnie nie ma przymusu zdrabniania. Sama mam na imię Monika i jest mi z tym o tyle wygodnie, że nie wymaga właśnie zdrobnień. Z góry dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Konrad 09.04.13, 18:02 Długo nie mogłam się do niego przekonać. Ostatnio mi się spodobał, choć ja bym go nie nadała, bo mam już sporo Konradów w najbliższym otoczeniu. Mnie także zdecydowanie NIE podoba się Kondzio Generalnie uważam, że to imię najlepiej brzmi niezdrabniane. Ewentualnie mogłabym go zdrabniać do Konrasia. Czyli generalnie Konrad jest bardzo okej, chociaż ja dla swojego syna wolałabym Tobiasza Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Konrad 09.04.13, 18:17 Mnie Konrad nie przekonuje, jakoś nigdy za nim nie przepadałam. Osobiście nie znam ani jednego więc nie wiem dlaczego ta niechęć (jednego znam, ale tylko z opowieści). Dla mnie zbyt twarde takie niemieckie brzmienie i dość trudna wymowa k,r,d w imieniu. Brak ładnego zdrobnienia też jest dla mnie minusem. Ale plusem dla Konrada jest obecnie mała popularność wśród niemowlaków. Bo ogólnie jest popularny 76133 nadań. W sumie u kogoś mi nie przeszkadza, ale wolę bardziej Tymoteusza, Tymona czy też wymienionego Tobiasza. Ale jeśli Ci się podoba to nadawaj to Ty musisz mieć przekonanie do tego imienia nie inni. I sprawdź czy dobrze komponuje się z nazwiskiem to priorytet Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Konrad 09.04.13, 19:22 Witaj! Imię ogólnie mi się podoba, czego już nie mogę powiedzieć o żadnym z jego zdrobnień (Konradek? Konio? Kondek? - niee). Jeśli masz głębokie przekonanie, że nikt go nie będzie od maleńkości zdrabniał i zamierzasz tę zasadę konsekwentnie wprowadzać, to czemu nie? Imię jest porządne i z długimi tradycjami w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
motylisko7 Re: Konrad 09.04.13, 19:44 Dziękuję za odpowiedzi Do czwartego chyba miesiąca miał być Tobiasz, a potem ktoś mnie skutecznie zniechęcił. Mój błąd - trzeba było nie chwalic się wyborem. Konrad wydaje mi się solidnym, męskim imieniem i na pewno nie będę chciała żadnych zdrobnień. W sumie lubie oryginalne imiona, ale bardzo oryginalnego nie odważyłabym się nadać, nie chciałabym zbyt popularnego - to miał złoty środek. Z dziewczynką miałabym łatwiej - Lea, Antonina (moja obsesja, choć popularne, Leonia (moja druga obsesja, miny ludzi, którzy słyszeli o takim pomyśle - bezcenne) i Felicja. No, ale będzie chłopak. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Konrad 09.04.13, 19:54 A czy nie będziesz żałowała, że mały nie jest jednak Tobiaszem? Pytam, bo w ciąży łatwo dac sie odwieśc, a później człowiek żałuje. Odpowiedz Link Zgłoś
motylisko7 Re: Konrad 09.04.13, 20:14 Nie, bo już się przyzwyczaiłam do Konrada, więc raczej jestem pewna. W swoim czasie wertowałam forum - zresztą czytam je dla przyjemności - i tak jakoś mi wyszło. Moja mama namawiała mnie na Igora, ale to nie moja bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Konrad 09.04.13, 21:14 Dla mnie Konrad to jedno z najlepszych męskich imion. Jednak minusem są zdrobnienia - jedynie Radek jest fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Konrad 09.04.13, 22:06 Podoba mi się, jedno z moich ulubionych imion męskich. Znam tylko jednego Konrada, na oko ma jakieś 19-20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Konrad 10.04.13, 10:20 Konrad nie należy do moich ulubionych imion, za to bardzo podoba mi się Tobiasz i Tymoteusz. Czy na pewno nie dasz się ponownie przekonać do żadnego z tych imion? Odpowiedz Link Zgłoś
klakla91 Re: Konrad 10.04.13, 11:12 W pełnej formie ładne, męskie imię. Jednak te zdrobnienia: Kondzio, Kondek trudno ich uniknąć. Podoba mi się jedynie zdrobnienie Radek (Konradek). Chociaż brat ma w klasie Konrada i w szkole go nie zdrabniają. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Konrad 13.04.13, 13:32 Ja się wyłamię, nigdy nie lubiłam tego imienia. Bez konkretnych powodów, po prostu nie podoba mi się i już Niestety każdy Konrad, którego znałam był nazywany Kondziem. Odpowiedz Link Zgłoś
motylisko7 Re: Konrad 14.04.13, 17:14 No właśnie, tego się boję, bo samo Konrad jest ok, ale Kondzio mnie drażni nieziemsko. Mam jeszcze 1,5 miesiąca. Zaczynam zastanawiam się nad Miłoszem (do Tobiasza i Tymona nie wrócę, zaczęły mi zgrzytać). Imię Miłosz "chodziło mi po głowie", gdy jeszcze ani mi się śniło, że będę miała dziecko. Więcej kombinować nie będę, albo jedno albo drugie. Pytanie tylko - które? Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Konrad 14.04.13, 17:23 Z tych dwóch ładniejszy jest według mnie Miłosz Odpowiedz Link Zgłoś
nastka1980 Re: Konrad 14.04.13, 18:47 Ja bym wybrała Tobiasza! Skoro jednak odpada z dwóch pozostałych bardziej podoba mi się Miłosz. Konrad mnie ani grzeje, ani ziębi. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Konrad 14.04.13, 18:55 Jestem za Konradem. Miłosz to dla mnie tylko i wyłącznie Czesław. Odpowiedz Link Zgłoś
motylisko7 A może Teodor? 15.04.13, 14:42 Teodor też za mną "chodzi" od dawna i zaczynam się poważnie zastanawiać, bo ten Kondzio mnie dobija. Teodor ma u mnie sporo mocnych punktów: - fajny skrót Teo (dla dziecka i nastolatka) - znaczenie - Bóg wysłuchał ( zaszłam w ciąże cudem dosłownie po chorobie skutkujacej bezpłodnością) - kojarzy mi się z jedną z moich ulubionych książek "Podróż Teo" Co sądzicie o Teodorze? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: A może Teodor? 15.04.13, 15:49 Zdecydowanie Teodor jest najlepszy z dotychczasowych propozycji Odpowiedz Link Zgłoś
motylisko7 Re: A może Teodor? 15.04.13, 18:33 Serce mnie ciągnęło w stronę Teo od kiedy poznałam płeć, ale poszłam na pewne ustepstwa pod wpływem, wstyd się przyznać, nacisków otoczenia. Na szczęście rozum mi wrócił i doszłam do wniosku, że to istotnie dobry wybór. Oczywiście trzeba przeczekać rozmaite kręcenie nosem, ale ostatecznie to moje dziecko i mój wybór. Na ten moment - po namyśle - na 95% będzie Teo. Chyba, że wpadnie mi do głowy inne imię, ale chyba nie. Serce nie sługa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Teodor? 15.04.13, 22:07 A propos kręcenia nosem, to imienia przed urodzeniem dziecka lepiej po prostu nie zdradzać nikomu. To najskuteczniej zabezpiecza przed zmianą zdania z powodu dziwnych uwag różnych ludzi (którzy w końcu nie będą musieli całe życie potem sie martwić, ze zrezygnowali z ukochanego imienia, bo to Ty z niego zrezygnujesz i Ty będziesz się zwracać nie tym jedynym, wyśnionym imieniem do swojego dziecka). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Teodor? 15.04.13, 22:03 Znaczenie to oczywiście "dar Boga", ale nadal jest jak najbardziej adekwatne do Twojej sytuacji i dużo bardziej podoba mi się pomysł nadania tego imienia od Konrada. Przede wszystkim, Teodor jest znacznie produktywniejszy, jeśli chodzi o zdrobnienia: Teoś to też ładne zdrobnienia, a jest także i mnóstwo innych. Gorąco popieram Odpowiedz Link Zgłoś
motylisko7 Re: A może Teodor? 16.04.13, 10:16 Dziękuję za opinie Wygląda na to, że faktycznie zostanie Teodor. Do Konrada już straciłam serce - zresztą było to imię niejako "wymuszone" a nie o to chodzi. I rzeczywiście- jak to się na wątku już przejawiało - inni ludzie już mieli okazje wykazać się przy nadawaniu własnym dzieciom imion. Doszłam do wniosku, że żałowałabym gdybym odpuściła Teodora. Więc nie odpuszczę Odpowiedz Link Zgłoś