29.07.04, 10:28
Wiecie, że jest takie imię? Po węgiersku oznacza małą gąskę. To imię można
znaleźć wśród imion w Polsce. Ciekawa jestem ile Polek go nosi.
Obserwuj wątek
    • aniadm Re: Libusza 29.07.04, 10:39
      Libuse (ptaszek nad 's', wymawiane Libusze z twardym 'l') to czeskie imię.
      Księżniczka Libuse była najmłodszą z córek Kroka, syna praojca Czecha. Nie
      bardzo pamiętam, dlaczego to ona dziedziczyła tron (jej starsze siostry to były
      Kazi i Teta, kazda miała własny gród). W każdym razie miała dar proroczy. Kiedy
      przyszedł czas na małżeństwo, wysłała posłów z instrukcjami, których też nie
      pamiętam smile - chodziło o pozdrowienie i o to, że właściwy kandydat najpierw
      będzie chciał dokończyć to, co robi. Wszystkie warunki spełniał niejaki
      Przemysł, który nie chciał rozmawiać z posłami dopóki nie skończy orać swojego
      pola. Po ślubie z Libuse położył pług u stóp tronu, po czym spłodził dynastię
      Przemyślidów.
      Ich siedziba znajdowała się podobno na Wyszehradzie (pagórek po drugiej stronie
      rzeki od centrum Pragi, jest tam park, różne wykopaliska itd.). Pewnego dnia w
      czasie kąpieli w Wełtawie Libuse miała wizję i (prawdopodobnie patrząc w
      kierunku dzisiejszej praskiej starówki, piekny widok, nawiasem mówiąc smile)
      zawołała "Widzę miasto, którego sława sięgnie gwiazd!" "Łaźnię Libuszy" można
      do dziś na Wyszehradzie zobaczyć (w rzeczywistiści pozostałości gotyckiej
      baszty).

Więcej nie pamiętam. W Polsce nigdy się z tym imieniem nie spotkałam.
      • annas74 Re: Libusza 29.07.04, 11:42
        Mam taką książkę Krystyny Boglar "Libusza", w której podaje znaczenie tego
        słowa jako węgierski. To książka o dziewczynie o takim imieniu.
    • gaudencja Re: Libusza 29.07.04, 17:42
      Rymut w 1994 r. podaje 18 kobiet o imieniu Libusza (było nadawane w kazdym
      dziesięcioleciu po 1-5 razy) i 5 o imieniu Libuše (nadawane do lat 50., pewnie
      tu chodzi o Czeszki zamieszkałe w Polsce).
    • popatrz_na_mnie Re: Libusza 29.07.04, 18:33
      A ja znam Libuszę smile Liba,Libka big_grin Bardzo fajna dziewczyna big_grin
      (a więc jest przynajmniej jedna Libusza w Polsce,i to w Krakowie smile)
      • gaudencja Re: Libusza 29.07.04, 18:35
        popatrz_na_mnie napisała:

> A ja znam Libuszę smile Liba,Libka :

No własnie. Libusza jeszcze brzmi ładnie, ale zdrobnienia są IMO okropne sad
    • itsola Re: Libusza 29.07.04, 23:18
      Czesc !
      Nie podoba mi sie .Pa ola
    • judytak Re: Libusza 30.07.04, 10:39
      imię jest czeskie (jak to już zostało opisane)

takiego węgierskiego imienia nie ma

słowo "liba" po węgiersku oznacza "gęś", "gąska"
      można to zdrobnić ("mała gąska") w sposób "libuska" (wymawia się "libuszka"), i
      mogę sobie wyobrazić, że dziewczynkę (ze wsi?) nazywają (w bajce) w ten sposób
      ("gąseczka"), niemniej nie jest to imię, tak, jak imieniem nie jest Czerwony
      Kapturek

pozdrawiam
      Judyta
      • annas74 Re: Libusza 30.07.04, 11:18
        Być może imię jest czeskie. A JEST to imię skoro urząd stanu cywilnego nie robi
        problemu i takowe Libuszki w Polsce są. Czerwonego Kapturka nie znam.
        Dziadek bochaterki tej uroczej książeczki był Węgrem i tak się zwracał do
        wnuczki, więc prawdopodobnie częściowo masz rację.
        • gaudencja Re: Libusza 30.07.04, 11:32
          annas74 napisała:

> Być może imię jest czeskie. A JEST to imię skoro urząd stanu cywilnego nie
          robi
          >
          > problemu i takowe Libuszki w Polsce są.

Ależ nikt nei przeczy, że jest to imię! A jeśil Libuszki w Polsce sa, nie
          oznacza to, że USC nie robi problemów (choc nie sądzę, żeby akurat w tym
          przypadku robił). Rejestr PESEL obejmuje również cudzoziemców zamieszkałych w
          Polsce.
          • stary.prochazka Re: Libusza 30.07.04, 13:04
            muszę powiedzieć że mi również to imię przypadło do gustusmile
            • gaudencja Re: Libusza 30.07.04, 13:09
              Ejże! A specjalnie Ci nie mówiłam o tym wątku ;-P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.