annas74 29.07.04, 10:28 Wiecie, że jest takie imię? Po węgiersku oznacza małą gąskę. To imię można znaleźć wśród imion w Polsce. Ciekawa jestem ile Polek go nosi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniadm Re: Libusza 29.07.04, 10:39 Libuse (ptaszek nad 's', wymawiane Libusze z twardym 'l') to czeskie imię. Księżniczka Libuse była najmłodszą z córek Kroka, syna praojca Czecha. Nie bardzo pamiętam, dlaczego to ona dziedziczyła tron (jej starsze siostry to były Kazi i Teta, kazda miała własny gród). W każdym razie miała dar proroczy. Kiedy przyszedł czas na małżeństwo, wysłała posłów z instrukcjami, których też nie pamiętam - chodziło o pozdrowienie i o to, że właściwy kandydat najpierw będzie chciał dokończyć to, co robi. Wszystkie warunki spełniał niejaki Przemysł, który nie chciał rozmawiać z posłami dopóki nie skończy orać swojego pola. Po ślubie z Libuse położył pług u stóp tronu, po czym spłodził dynastię Przemyślidów. Ich siedziba znajdowała się podobno na Wyszehradzie (pagórek po drugiej stronie rzeki od centrum Pragi, jest tam park, różne wykopaliska itd.). Pewnego dnia w czasie kąpieli w Wełtawie Libuse miała wizję i (prawdopodobnie patrząc w kierunku dzisiejszej praskiej starówki, piekny widok, nawiasem mówiąc ) zawołała "Widzę miasto, którego sława sięgnie gwiazd!" "Łaźnię Libuszy" można do dziś na Wyszehradzie zobaczyć (w rzeczywistiści pozostałości gotyckiej baszty). Więcej nie pamiętam. W Polsce nigdy się z tym imieniem nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
annas74 Re: Libusza 29.07.04, 11:42 Mam taką książkę Krystyny Boglar "Libusza", w której podaje znaczenie tego słowa jako węgierski. To książka o dziewczynie o takim imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Libusza 29.07.04, 17:42 Rymut w 1994 r. podaje 18 kobiet o imieniu Libusza (było nadawane w kazdym dziesięcioleciu po 1-5 razy) i 5 o imieniu Libuše (nadawane do lat 50., pewnie tu chodzi o Czeszki zamieszkałe w Polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
popatrz_na_mnie Re: Libusza 29.07.04, 18:33 A ja znam Libuszę Liba,Libka Bardzo fajna dziewczyna (a więc jest przynajmniej jedna Libusza w Polsce,i to w Krakowie ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Libusza 29.07.04, 18:35 popatrz_na_mnie napisała: > A ja znam Libuszę Liba,Libka : No własnie. Libusza jeszcze brzmi ładnie, ale zdrobnienia są IMO okropne Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Libusza 30.07.04, 10:39 imię jest czeskie (jak to już zostało opisane) takiego węgierskiego imienia nie ma słowo "liba" po węgiersku oznacza "gęś", "gąska" można to zdrobnić ("mała gąska") w sposób "libuska" (wymawia się "libuszka"), i mogę sobie wyobrazić, że dziewczynkę (ze wsi?) nazywają (w bajce) w ten sposób ("gąseczka"), niemniej nie jest to imię, tak, jak imieniem nie jest Czerwony Kapturek pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
annas74 Re: Libusza 30.07.04, 11:18 Być może imię jest czeskie. A JEST to imię skoro urząd stanu cywilnego nie robi problemu i takowe Libuszki w Polsce są. Czerwonego Kapturka nie znam. Dziadek bochaterki tej uroczej książeczki był Węgrem i tak się zwracał do wnuczki, więc prawdopodobnie częściowo masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Libusza 30.07.04, 11:32 annas74 napisała: > Być może imię jest czeskie. A JEST to imię skoro urząd stanu cywilnego nie robi > > problemu i takowe Libuszki w Polsce są. Ależ nikt nei przeczy, że jest to imię! A jeśil Libuszki w Polsce sa, nie oznacza to, że USC nie robi problemów (choc nie sądzę, żeby akurat w tym przypadku robił). Rejestr PESEL obejmuje również cudzoziemców zamieszkałych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Libusza 30.07.04, 13:04 muszę powiedzieć że mi również to imię przypadło do gustu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Libusza 30.07.04, 13:09 Ejże! A specjalnie Ci nie mówiłam o tym wątku ;-P Odpowiedz Link Zgłoś