Dodaj do ulubionych

Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)?

09.09.13, 23:27
Przeczytałam wiele baz imion dostępnych na internecie i nie za bardzo wiem jakie wybrać. Warunków jest kilka:

1. Ma pasować do nazwiska Kałka.
2. Nie jestem osobą wierzącą i wolałabym, aby znaczenie imienia nie miało związku z chrześcijaństwem (myślałam o Joannie... uncertain ).
3. Nie podobają mi się imiona zakończone na -lina.
4. Wykluczam imiona z pierwszej piątki najpopularniejszych aktualnie imion (Julia, Zuzanna, Lena itd.)

Wstępnie chyba tyle, reszta wyjdzie w praniu.

Z góry dziękuję za inspiracje smile

Obserwuj wątek
    • yovenna Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 09.09.13, 23:46
      Dodam, że semickie mogą być, biblijne, pogańskie... Ważne, żeby znaczenie nie odnosiło się bezpośrednio do Boga, tak jak Bogumiła, Bogusława, Krystyna itd.
    • olianka Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 10.09.13, 07:46
      Biruta
      Dobrawa
    • dalenia Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 10.09.13, 09:32
      Może Agata, Marianna, Aniela, Estera, Honorata, Helena, Kornelia, Izabela, Julianna, Melania, Magdalena, Marcjanna, Olimpia, Rozalia, Regina, Urszula, Waleria?
    • nataszaasza Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 10.09.13, 09:50
      Proponuję np: Arletta, Kornelia, Aniela, Inga, Magdalena, Klara, Laura, Malwina, Karina, Natasza, Blanka ;D
      • dalenia Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 10.09.13, 10:33
        Blanka Kałka? Chyba nie jest to zbyt dobry zestaw, delikatnie mówiąc wink
        • abiela Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 10.09.13, 10:40
          Rozalia
          Lilianna
          Helena
        • nataszaasza Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 10.09.13, 11:11
          W sumie faktycznie, słabo brzmi...zagalopowałam sie wink
    • olinininka Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 10.09.13, 10:45
      To może:

Urszula Kałka
      Magdalena Kałka
      Dorota Kałka
      Helena Kałka
      Natalia Kałka
      Aleksandra Kałka
      Lilianna Kałka
      Marianna Kałka
      Gabriela Kałka
      Izabela Kałka

• yovenna Dzięki za szybki odzew :) 10.09.13, 12:07
      Trochę się wyklarowało smile

Jeżeli chodzi o brzmienie z nazwiskiem, to nie pasują mi imiona zaczynające się na K. Przedostatnia litera powinna być raczej spółgłoską dźwięczną (-la, -na, -ra itd.) niż bezdźwięczną (-ta, -ka), ale mogę się mylić.
      Z tych ładnie brzmiących odrzuciłabym również te, które w moim środowisku przeistoczą się w okropne (w moim odczuciu) zdrobnienia (Helena, Hela, Helcia).

Z propozycji pasują mi: Urszula Kałka, Izabela Kałka, Magdalena Kałka, Aleksandra Kałka.

Przy czym Izabela (z hebrajskiego "Bóg mą przysięgą") odpada, podobnie jak Joanna (również z hebrajskiego "Jahwe jest łaskawy").

Jakie zdrobnienie jest do Honoraty?
      • olinininka Re: Dzięki za szybki odzew :) 10.09.13, 12:36
        Urszula Kałka - moim zdaniem fajnie brzmismile jestem za
        Magdalena i Aleksandra również lecz są popularne

Honorata Kałka (takałka wychodzi razem), ale jak Ci nie przeszkadza to ok
        zdrobnienia: Honi, Ata, Hansik, Hesia, Ho, Hon, Hona, Honcia, Honda, Hondo, Hondzia, Honek, Honey, Honi, Honia, Honiach, Honiaczek, Honiak, Honich, Honiek, Honik, Honisia, Honiś, Honka, Hono, Honor, Honora, Honoratka, Honorcia, Honorejszyn, Honorka, Honosia, Honsisko, Honusia, Hooney, Horatio, Horka, Hosia, Hotka, Hoń, Hońcia, Nora, Norcia, Norek, Norka, Onore, Onori - można kombinowaćsmile
      • luska.s Re: Dzięki za szybki odzew :) 10.09.13, 14:21
        a co ci tak to połączenie z chrześcijaństwem przeszkadza? wybierz Magdalenę jawnogrzesznicę, albo nazwij Magda takiego imienia w Biblii nie ma..
        • yovenna Re: Dzięki za szybki odzew :) 10.09.13, 14:40
          luska.s napisała:

> a co ci tak to połączenie z chrześcijaństwem przeszkadza? wybierz Magdalenę jaw
          > nogrzesznicę, albo nazwij Magda takiego imienia w Biblii nie ma..

W na daniu dziecku imienia, które oznacza "Bóg jest z Tobą", "Ofiarowana Bogu" itd. byłaby pewna hipokryzja, której chcę uniknąć. Nie wiem również jak miałabym wytłumaczyć 10-letniej Asi dlaczego nazwałam ją "Jahwe jest łaskawy" skoro ani ja ani tatuś nie wierzymy w Jahwe. Nie zdziwiłabym się gdyby znalazł się życzliwy i wypomniał jaj kim naprawdę jest i co powinna robić, skoro czci Boga swoim imieniem. Bardzo przykre dla dziecka, nie sądzisz?

Nie mam nic do chrześcijaństwa, imiona biblijne/semickie/słowiańskie/celtyckie jak najbardziej mogą być, byleby nie oznaczały "Bóg coś tam" z powyżej opisanych powodów. Skoro są imiona, które nie niosą za sobą takiego bagażu to dlaczego ich nie używać?
      • charlotte-york Re: Dzięki za szybki odzew :) 29.09.13, 06:54
        Masz tak okropne nazwisko, że nieważne, jakie będzie imię. Nie możecie zmienić tego nazwiska?
        • yovenna Zaczynam jednak brać pod uwagę... 02.10.13, 23:57
          ...imiona zakończone na -lina, -ina. Trochę się przekonuję. Nie kłócą się z nazwiskiem brzmieniowo więc nie będę się ograniczać. Zapewne wymyślicie więcej ja rzucam te które przyszły mi do głowy:

Paulina Kałka
          Karolina Kałka
          Michalina Kałka
          Celina Kałka
          Marcelina Kałka

źle brzmią z nazwiskiem:

Alina Kałka
          Kalina Kałka

Halina (odpada, bo ciotkowate, swoją drogą imię mojej mamy)

Czekam na propozycje -lin wink Mogą być również całkiem nowe propozycje, bo jednak cały czas nie do końca jestem przekonana...

Ktoś nawet zasugerował zmianę nazwiska, bo jest okropne ;D

charlotte-york napisała:

> Masz tak okropne nazwisko, że nieważne, jakie będzie imię. Nie możecie zmienić
          > tego nazwiska?

Powstrzymam się, znam gorsze (na przykład Fiut, Chałupa...). Hejterów nie sieją, sami się rodzą tongue_out
    • aga.czarodziejka Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 10.09.13, 13:13
      Dagmara Kałka
      Aurora Kałka
      Sabina Kałka
    • agjato Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 10.09.13, 13:17
      Elwira Kałka
    • yovenna Jakieś nowe propozycje? :) 10.09.13, 14:02
      Żadne imię mnie jeszcze nie urzekło. Na razie, z zaproponowanych wyróżniam, ale bez jakiegoś dużego entuzjazmu:

Aleksandra Kałka
      Urszula Kałka
      Magdalena Kałka

Honorata Kałka? (no nie wiem, ale dodaję, w jakiś sposób długość imienia łagodzi to takałka...)
      Barbara Kałka? (do końca życia Basia...)
      Ewelina Kałka? (-lina)
      Teresa Kałka? (słabo brzmi z nazwiskiem)
      • dalenia Re: Jakieś nowe propozycje? :) 10.09.13, 15:22
        Aleksandra - pisałaś, że nie chcesz imienia obecnie popularnego. Aleksandra nadal jest popularna, choć pewnie nie tak jak kiedyś. W Warszawie Aleksandra jest na 4 miejscu, przed Zuzanną i Wiktorią.
        Urszula - popieram
        Magdalena - też w porządku, choć przyznam, że nie wiem jak wygląda jej popularność. U Górnego jest ona na 19 pozycji, ale np. ja nie znam żadnej małej Magdaleny, więc chyba nie jest z nią tak źle.
        Honorata - mnie pasuje do nazwiska. Jeśli chodzi o zdrobnienia, to ja mówiłabym Honia/Hońka/Honulka, Hosia/Hośka/Hosieńka, Honorka/Honorcia, albo nawet Orcia, bo za tym zdrobnieniem przepadam
        Barbara - no fakt, Basia. Ale znowuż Magdalena to do końca życia Magda, a Urszula - Ula, więc nie wiem, czy to faktycznie taki problem. Mnie się Baśka podoba i z nazwiskiem też okej.
        Ewelina - nigdy nie przepadałam specjalnie za tym imieniem, wg mnie jest jakieś takie ... ni przypiął, ni przyłatał - ni to retro, ni to jakie. Poza tym musisz się liczyć z tym, że Ewelina dla pokolenia Twojej córki będzie ciotkowata, bo takie imię będą nosiły mamy koleżanek, a nie same koleżanki.
        Teresa - wg mnie dobrze brzmi z nazwiskiem

Podsumowując - swoją córkę nazwałabym Honoratą, ewentualnie Teresą. Ale popieram też Urszulę, Magdalenę i Barbarę. Odrzuciłabym Aleksandrę i Ewelinę.
    • olinininka Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 10.09.13, 16:15
      To może:

Adrianna Kałka
      Antonina Kałka
      Apolonia Kałka
      Anastazja Kałka
      Aurelia Kałka
      Martyna Kałka
      Sylwia Kałka
      Kinga Kałka
      Jowita Kałka
      Emilia Kałka
    • polixena Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 10.09.13, 17:18
      To może Anna lub Hanna.
      • yovenna Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 10.09.13, 18:30
        Sama mam na imię Anna, Hanna ładne, ale chyba zbyt popularne i nie brzmi z nazwiskiem (Hanna Kałka...)
    • angelina7-83 Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 10.09.13, 17:34
      Z proponowanych popieram Teresę lub Urszulę. A może Aurelia, Cecylia, Hortensja, Jaśmina, Matylda?
    • yovenna Aktualizacja typów 10.09.13, 18:28
      Aleksandra - faktycznie za popularna, różne czytałam rankingi i raczej była w 10 niż 5, ale jednak w Krakowie gdzie mieszkam jest w 5.
      Ewelina - odpada, brzmi z nazwiskiem, ale ta -lina...

Zostają do rozważenia:

Antonina Kałka (nowa propozycja)
      Urszula Kałka
      Magdalena Kałka
      Honorata Kałka
      Barbara Kałka
      Teresa Kałka (piszecie, że nie tak słabo brzmi?)

Dzięki za inspiracje i czekam na więcej smile
      • dalenia Re: Aktualizacja typów 10.09.13, 21:07
        Antonina też w porządku. I tak, ja uważam, że Teresa brzmi zupełnie dobrze z nazwiskiem smile
      • meggan79 Re: Aktualizacja typów 11.09.13, 09:32
        Antonina lub Urszula brzmi OK

Pasuje mi też Helena,Marcelina i Olga
      • luska.s Re: Aktualizacja typów 11.09.13, 10:22
        najbardziej podobają mi się Antonina, Barbara i ew. Urszula
      • abiela Re: Aktualizacja typów 11.09.13, 11:04
        Dorzucę

Eleonora Kałka
        Berenika Kałka
        Salomea Kałka
        Oriana Kałka
        Waleria Kałka
      • gaudencja Re: Aktualizacja typów 12.09.13, 22:24
        Wykluczyłabym wszystkie imiona, które mają popularne zdrobnienia na -ka, jak np. Urszula (Ulka).
        • yovenna Re: Aktualizacja typów 13.09.13, 14:02
          gaudencja napisała:

> Wykluczyłabym wszystkie imiona, które mają popularne zdrobnienia na -ka, jak np
          > . Urszula (Ulka).

Chodzi o to, że połączenie -kaKałka źle brzmi? To prawda, ale ja jednak będę liczyć na dobrą wolę ludzi i naturalną niechęć do wymawiania 'niebrzmiących' zbitek sylab. Skoro można powiedzieć Ula Kałka to po co mówić Ulka Kałka? Wydaje mi się, że jeżeli już komuś wypsnie się Ulka, to niekoniecznie musi dodawać do tego nazwisko?

Aha, i musiałabym wykluczyć wszystkie imiona z listy xd (Antośka/Tośka, Magdalenka, Honoratka, Baśka/Barbarka, Tereska), a tyle wysiłku zajęło mi znalezienie chociaż tej szóstki wink
          • dasza_dm Re: Aktualizacja typów 13.09.13, 14:14
            yovenna napisała:

> gaudencja napisała:
            >
            > > Wykluczyłabym wszystkie imiona, które mają popularne zdrobnienia na -ka,
            > jak np
            > > . Urszula (Ulka).
            >
            > Chodzi o to, że połączenie -kaKałka źle brzmi? To prawda, ale ja jednak będę li
            > czyć na dobrą wolę ludzi i naturalną niechęć do wymawiania 'niebrzmiących' zbit
            > ek sylab. Skoro można powiedzieć Ula Kałka to po co mówić Ulka Kałka? Wydaje mi
            > się, że jeżeli już komuś wypsnie się Ulka, to niekoniecznie musi dodawać do te
            > go nazwisko?
            >
            > Aha, i musiałabym wykluczyć wszystkie imiona z listy xd (Antośka/Tośka, Magdale
            > nka, Honoratka, Baśka/Barbarka, Tereska), a tyle wysiłku zajęło mi znalezienie
            > chociaż tej szóstki wink

Właśnie. Ja nie odrzycałabym Uli. Nie popadajmy w paranoję, bez przesady. Urszula Kałka fajnie brzmi. Piękne imię!
          • gaudencja Re: Aktualizacja typów 14.09.13, 23:07
            Wszystko zależy, na ile imienniczek trafi Twoja córka. Jeśli choćby na jedną w grupie, to może się to skończyć wymawianiem zdrobnienia do pary z nazwiskiem.
            Wiele imion żeńskich da się zdrobnić na -ka, ale niektóre z tych zdrobnień nie są zbyt naturalne. Magdalenki i Honoratki bym do nich nie zaliczyła; nie słyszałam, żeby normalni rówieśnicy tak mówili do swoich koleżanek o tych imionach.
            Aldona jest jeszcze lepsza od dwóch wymienionych powyżej; dobrze pasuje do nazwiska, nie wpada wspólnie z nim w dziwny rytm, mało prawdopodobne jest zdrabnianie go przez rówieśników do Aldonki.
            Moje inne pomysły:
            Laura Kałka
            Larysa Kałka
            Leontyna Kałka
            Ludomira a. Lubomira Kałka
            Adelajda Kałka
            Aniela Kałka (zdrabniana do Neli)
    • rurek00 Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 11.09.13, 09:56
      Ja bym stawiała na Magdalenę - bardzo ładne imię, nawet jeśli będzie Magdą całe życie.
      I wg mnie to tego nazwiska dobrze dobrać imię długie.
      Może jeszcze dorzucę Mirosławę, Aldonę, Agnieszkę. Jadwigę.
    • panna_turkus Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 11.09.13, 10:37
      Moja propozycja to Matylda "ta, która jest silna, odważna w walce"

Matylda Anna Kałka, IMO brzmi super smile
    • yovenna Aktualizacja typów numer 2 13.09.13, 15:27
      Antonina Kałka
      Urszula Kałka
      Magdalena Kałka
      Honorata Kałka
      Barbara Kałka
      Teresa Kałka

Aldona Kałka (nowy typ)
      Celina Kałka (nowy typ, nie do końca mi brzmi...)
      Iwona Kałka (nowy typ, też nie do końca mi brzmi...)

Umówiłam się z mężem, że on też przebrnie przez te 300 imion i wybierze swoje typy. Moich jeszcze nie zna żeby się nie sugerował. Coś przebąkiwał o Aleksandrze i Soni (?!?).

Dzięki za pomoc smile
      • dasza_dm Re: Aktualizacja typów numer 2 13.09.13, 16:25
        yovenna napisała:

> Antonina Kałka
        > Urszula Kałka
        > Magdalena Kałka
        > Honorata Kałka
        > Barbara Kałka
        > Teresa Kałka
        >
        > Aldona Kałka (nowy typ)
        > Celina Kałka (nowy typ, nie do końca mi brzmi...)
        > Iwona Kałka (nowy typ, też nie do końca mi brzmi...)
        >
        > Umówiłam się z mężem, że on też przebrnie przez te 300 imion i wybierze swoje t
        > ypy. Moich jeszcze nie zna żeby się nie sugerował. Coś przebąkiwał o Aleksandrz
        > e i Soni (?!?).
        >
        > Dzięki za pomoc smile

Nadal jestem za Urszulą, Honorata i "nowa" Celina też baaardzo mi się podobają (jedne z moich ulubionych imion i na dodatek dobrze brzmią z nazwiskiem).
        Aleksandra zbyt popularna i oklepana, Sonia... stanowcze NIE!
        • olinininka Re: Aktualizacja typów numer 2 13.09.13, 19:17
          Ja też jestem za Urszuląsmile ewentualnie za Magdaleną bo pasuje do nazwiska mimo ,,dawnej popularności"
          pozostałe są dla mnie zbyt ciotkowate (Barbara, Teresa, Iwona, Aldona),
          Antonina zbyt popularna (Antoni też w pierwszej 10-tce),
          Honorata nie ma ładnych zdrobnień
          Celina jakoś mi nie brzmi z nazwiskiem tak ,,bez melodii"
      • oliwkowa75 Re: Aktualizacja typów numer 2 13.09.13, 21:10
        Wg mnie Aldona brzmi świetnie! Fajne imię, niezbyt popularne, a jednocześnie bardzo ładne i dobrze się komponuje z nazwiskiem.
      • yovenna Re: Aktualizacja typów numer 2 13.09.13, 21:56
        Już wiem dlaczego CeLINA mi nie brzmi... hehehe, ale niech zostanie na razie, teraz czekam na propozycje męża.
      • dalenia Re: Aktualizacja typów numer 2 14.09.13, 20:35
        Nie podoba mi się w sumie tylko Iwona. Reszta okej. A dla swojej córki wybrałabym Honoratę albo Teresę smile
        • dolcevita007 Re: Aktualizacja typów numer 2 14.09.13, 23:24
          Aldona zawsze mi sie podobalo i pasuje do nazwiska. Aldona Kalka, zdrobnienia Aldonka, Dona, Aldonia.
          Teresa Kalka bardzo fajnie brzni z nazwiskiem.
          Antonina tez mi sie podoba.
          Ja dodalabym Jowite, Cecylie,Walentyne i Grazyne.
      • liliowewzgorze Re: Aktualizacja typów numer 2 14.09.13, 23:28
        z rozważanych imion najładniej mi brzmi Magdalena aczkolwiek obecnie imię to może być nieco ciotkowate, dlatego wybrałabym Teresę smile
        • astomi25 Re: Aktualizacja typów numer 2 16.09.13, 13:55
          Czy Twoj maz ma moze na imie Mariusz? wink
          • yovenna Re: Aktualizacja typów numer 2 17.09.13, 12:04
            astomi25 napisała:

> Czy Twoj maz ma moze na imie Mariusz? wink

Na szczęście nie. Jeżeli ktoś mnie jednak rozpozna i zechce pogadać to proszę na PW, a nie tak publicznie smile Dzięki.
            • astomi25 Re: Aktualizacja typów numer 2 19.09.13, 23:07
              A czemi: na szczescie? big_grin
    • angelina7-83 Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 16.09.13, 17:32
      Jestem za Teresą lub Honoratą.
    • yovenna Aktualizacja typów numer 3 + znaczenia imion 17.09.13, 12:31
      Mąż coś nie ma czasu, ale się zabierze jak mu wydrukuje listę wink
      W porównaniu do aktualizacji numer 2 to odrzucam: Barbarę i Iwonę, a dodaję Anetę. Barbara może być dobra jako drugie imię.

Antonina Kałka
      Urszula Kałka
      Magdalena Kałka
      Honorata Kałka
      Teresa Kałka
      Aldona Kałka
      Celina Kałka
      Aneta Kałka

Znaczenie:

Antonina - oznacza pochodzenie z rodu Antoniuszów.
      Urszula - imię żeńskie pochodzenia łacińskiego, od łacińskiego przydomka Ursula, który stanowi zdrobnienie od wyrazu ursa (niedźwiedzica).
      Magdalena - Magdalena jest to imię pochodzenia hebrajskiego. Oznacza kobietę pochodząca z miejscowości Magdala.
      Honorata - żeński odpowiednik imienia łac. Honorat – czczony, szanowany, wymagający szacunku
      Teresa - imię pochodzenia greckiego. Wywodzi się od słowa oznaczającego 'mieszkanka wyspy Thera'.
      Aldona - źródła podają pochodzenie litewskie, staropruskie lub greckie, jeżeli z greckiego to jest to forma imienia Eudokia, które oznacza 'dobra sława'.
      Celina - imię pochodzenia łacińskiego, caelum oznacza 'niebo'.
      Aneta - forma imienia Anna, z hebrajskiego 'łaska'.
      • abiela Re: Aktualizacja typów numer 3 + znaczenia imion 17.09.13, 13:30
        Nie podoba mi się ani Aldona, ani Aneta. Celina też mi jakoś z nazwiskiem dobrze nie brzmi. Nająłdniej brzmią moim zdaniem imiona nieco dłuższe, np. Antonina Kałka, Urszula Kałka.
      • dalenia Re: Aktualizacja typów numer 3 + znaczenia imion 17.09.13, 15:43
        Aneta? Oj, nie, nieeee. Moją faworytką nadal jest Honorata smile
        • olinininka Re: Aktualizacja typów numer 3 + znaczenia imion 19.09.13, 09:44
          Ja nadal jestem za Urszulą ewentualnie Magdaleną (oba pasują do nazwiska) także Matylda Kałka jest ok (chociaż gorzej brzmi z nazwiskiem niż Magdalena czy Urszula)

Inne propozycje (niektóre nie w moim guście, ale w miarę dobrze komponują się z nazwiskiem):

Michalina Kałka
          Julianna Kałka
          Anastazja Kałka
          Marcelina Kałka
          Ilona Kałka
          Julita Kałka
          Estera Kałka
    • yovenna Aktualizacja numer 4 + typu męża!!! 19.09.13, 00:17
      Mąż z moich typów mąż wykluczył Antoninę, Honoratę i Celinę, ja w miedzy czasie dodałam Marzenę i wykluczyłam jednak Anetę więc zostało:

Urszula
      Magdalena
      Teresa
      Aldona
      Marzena

Typy męża:

Alicja
      Diana (odpada, bo mi nie brzmi z nazwiskiem)
      Magdalena
      Małgorzata (odpada, nie lubię)
      Matylda
      Patrycja (odpada, nie lubię)

dodatkowo rozważał również:

Barbara (odpada, pisałam, wcześniej)
      Daria (odpada, nie brzmi)
      Dagmara (odpada, ...mara uncertain )
      Elżbieta ('Bóg mą przysięgą' - odpada)
      Emilia (odpada, za popularne)
      Iwona
      Julia (odpada, za popularne)
      Laura
      Lena (odpada, za popularne)
      Maria (odpada, nie lubię)
      Marzena
      Natalia
      Paulina (odpada, nie lubię)
      Sara (odpada, nie brzmi)
      Sylwia
      Wanda
      Wiktoria (odpada, za popularne)
      Wioleta

No to się porobiło jednak wink Jutro pomyślę (pomyślimy). Czekam oczywiście na Wasze komentarze.
      • dolcevita007 Re: Aktualizacja numer 4 + typu męża!!! 19.09.13, 00:36
        yovenna napisała:

> Mąż z moich typów mąż wykluczył Antoninę, Honoratę i Celinę, ja w miedzy czasie
        > dodałam Marzenę i wykluczyłam jednak Anetę więc zostało:
        >

Z Twoich typow podoba mi sie Aldona
        z meza typow Matylda
      • luska.s Re: Aktualizacja numer 4 + typu męża!!! 19.09.13, 09:32
        z twoich tyów Ula lub Magda, z typów męża podobają mi się wszystkie oprócz Patrycji. Biorąc pod uwagę te które nie odpadły podoba mi się Matylda, Alicja(która też jest popularna)

Z pozostałych podoba mi się Diana, Małgorzata, Laura, Sara, ew. Sylwia
      • dalenia Re: Aktualizacja numer 4 + typu męża!!! 19.09.13, 12:47
        Z Twoich typów na pewno odrzuciłabym Marzenę. Reszta mniej lub bardziej okej. Dla swojej córki wybrałabym Teresę, skoro Honorata odpadła.
        Z listy męża popieram Matyldę - nie napisałaś przy niej żadnych uwag, więc nie wiem, czy Tobie się podoba. Powtarza się też Magdalena, więc może to jakiś kompromis?

Z pozostałej listy popieram Laurę i Wandę - Wanda generalnie podoba mi się najbardziej ze wszystkich wymienionych imion.
      • abiela Re: Aktualizacja numer 4 + typu męża!!! 19.09.13, 13:08
        Marzena na nie! Z waszych typów rozważałabym Teresę lub Matyldę. I tylko te.
      • yovenna Dzięki za opinie :) Napiszcie dlaczego wykluczacie 19.09.13, 14:34
        ...niektóre typy, żebym wiedziała czy chodzi o subiektywne upodobania czy jest jakiś inny ważny powód, który powinnam wziąć pod uwagę. Wiadomo gusta są różne wink

Dzięki bardzo mi pomagacie.

PS: Subiektywnie najbardziej podoba mi się Urszula i Magdalena (w sumie wcześniej na równi, a może nawet trochę wyżej, były Honorata i Antonina... ale cóż uncertain Swoją drogą, mam wrażenie, że Antonina najlepiej komponowała się z nazwiskiem niestety mąż od razu odrzucił. Mogłabym oczywiście forsować, ale nie chcę tego robić tongue_out ). Z mężowych propozycji: Alicja, Magdalena, Matylda podoba mi się w sumie jedynie Magdalena. Matylda mi nie brzmi z nazwiskiem, Alicja w sumie może być, ale jakoś tak bez przekonania... Dobrze jest mieć kilka imion i wybrać takie, które uznamy, że będzie pasować do dziecka jak już się urodzi smile No i jeszcze muszę zrobić risercz w rodzinie męża, żeby nie powielać takiego samego zestawu imię + nazwisko.
        • dalenia Re: Dzięki za opinie :) Napiszcie dlaczego wykluc 19.09.13, 16:11
          Ja odrzuciłam w sumie tylko Marzenę. A to dlatego, że jest to dla mnie wybitnie brzydkie żeńskie imię, jedno z brzydszych, jakie znam. Do tego jest z pokolenia mojej mamy - znam 20-letnią Marzenę i powiem Ci, że zawsze miałam wrażenie, iż nosi jakieś za stare imię. Podobnie jak jej młodsze siostry, obecnie nastolatki, Beata i Iwona. Czyli generalnie dla mnie Marzena jest ciotkowata, ale ciężko mi stwierdzić, czy taka będzie dla Twojej córki. Dla jej koleżanek to będzie raczej imię babć, nie mam, więc może będzie ona jakoś lepiej odbierana? No nie wiem, dla mnie to ciotkowata sezonówka i tyle.
          • yovenna Re: Dzięki za opinie :) Napiszcie dlaczego wykluc 19.09.13, 18:11
            dalenia napisała:

> Ja odrzuciłam w sumie tylko Marzenę. A to dlatego, że jest to dla mnie wybitnie
            > brzydkie żeńskie imię, jedno z brzydszych, jakie znam. Do tego jest z pokoleni
            > a mojej mamy - znam 20-letnią Marzenę i powiem Ci, że zawsze miałam wrażenie, i
            > ż nosi jakieś za stare imię. Podobnie jak jej młodsze siostry, obecnie nastolat
            > ki, Beata i Iwona. Czyli generalnie dla mnie Marzena jest ciotkowata, ale ciężk
            > o mi stwierdzić, czy taka będzie dla Twojej córki. Dla jej koleżanek to będzie
            > raczej imię babć, nie mam, więc może będzie ona jakoś lepiej odbierana? No nie
            > wiem, dla mnie to ciotkowata sezonówka i tyle.

WOW, ja nie mam tak emocjonalnego(?) stosunku do żadnego imienia, nawet do wyjątkowo niepasujących do dziecka imion jak Kunegunda, Genowefa czy Pelagia ;D Co do ciotkowatości to ciężko powiedzieć, dla mnie ciotkowate jest chyba tylko Halina, ale mogę zostać (przez Was) wyprowadzona z błędu wink

heheh
            • dalenia Re: Dzięki za opinie :) Napiszcie dlaczego wykluc 19.09.13, 21:11
              Wiele zależy od tego, w jakim wieku jest Twoja mama. Moja wśród koleżanek ma mnóstwo Beat, Iwon, Marzen. Twoja być może Halin - wtedy faktycznie byłaby ciotkowata.
      • gaudencja Re: Aktualizacja numer 4 + typu męża!!! 20.09.13, 00:51
        Nadal najbardziej IMO pasuje Aldona lub ew. Matylda i podtrzymuję to wszystko, co pisałam o zdrobnieniach na -ka (Ulka!). Marzena jest w moim odczuciu imieniem sezonowym, najpopularniejsza była w latach 70. i dlatego dla rodzącego się teraz dziecka będzie zdecydowanie zapóźniona i ciotkowata.
        • dolcevita007 Re: Aktualizacja numer 4 + typu męża!!! 20.09.13, 15:54
          Marzene odrzucilabym, bo nie podoba mi sie i mam zle skojarzenia . Wszystko przeciw tylko osobiste, ale moze wiekszosc osob tak je odbiera znaczy negatywnie. Popieram Matylde i Aldone z Twoich wczesniejszych Urszule i Antonine.
    • yovenna Aktualizacja numer 5 - korekta 20.09.13, 19:49
      Korekta wynika z pomyłki, mąż miał na myśli Martynę, a nie Matyldę. Matylda została przez niego od razu wykluczona (ja również nie byłam do niej przekonana). Zostają:

Urszula Kałka - 55
      Magdalena Kałka - 19
      Teresa Kałka - 110
      Alicja Kałka - 10

oraz

Aldona Kałka - nie istnieje w zestawieniu (sic!)
      Martyna Kałka - 21

(Mniej mi się podobają, ale nie wykluczam, że bardziej będą pasowały do dziecka.)

Mąż aprobuje wszystkie powyższe. Liczba przy imieniu oznacza miejsce w zestawieniu na blogu Górnego.

Na wszelki wypadek zapamiętuję Honoratę - 202, a nuż mężowi się coś odmieni wink o Antoninie jednak zapominam, bo chociaż Antonina Kałka brzmi wspaniale to jednak i tak byłaby Tosią i Antosią... Swoją drogą, wykluczam wszystkie imiona zdrabniające się do -sia (Basia, Asia, Kasia, Tosia, Gosia...) bo brzmi to, według mnie, bardzo infantylnie - co nie szkodzi w przypadku dziecka 0-12 lat, ale zaczyna być irytujące w przypadku osób starszych.
      • panna_turkus Re: Aktualizacja numer 5 - korekta 20.09.13, 20:02
        ulka kałka, tereska kałka, martynka kałka, aldonka kałka
        KA KA Kałka
        IMO okropnie to brzmi

wybierzcie magdalenę
        • yovenna Re: Aktualizacja numer 5 - korekta 20.09.13, 20:27
          panna_turkus napisała:

> ulka kałka, tereska kałka, martynka kałka, aldonka kałka
          > KA KA Kałka
          > IMO okropnie to brzmi
          >
          > wybierzcie magdalenę

Zgadzam się okropnie brzmią te połączenia, ale tak jak już pisałam, liczę na jakąś naturalną niechęć ludzi do wymawiania takich ohydnych i językołamiących połączeń sylab. Z mojego punktu widzenia trzeba już mieć naprawdę złą wolę, żeby zamiast Ula Kałka powiedzieć Ulka Kałka (gdy konieczne jest użycie nazwiska). Jeżeli usłyszę, że na przykład nauczycielka, będzie tak mówić do mojej córki to popatrzę się na nią ze zdziwieniem jak na idiotkę, w razie potrzeby zapytam się czy sobie języka nie złamała.
          Ja nie będę mówić do dziecka w taki sposób, bliskim zasugeruję żeby tego nie robili (jeżeli jednak im się wypsnie co jest wątpliwe skoro w rodzinie nie mówi się nazwiskami). Z igły widły, bez przesadyzmu ;D

Swoją drogą Magdalenka Kałka...
          • a-bara Re: Aktualizacja numer 5 - korekta 21.09.13, 17:28
            Edyta Kałka smile

wg mnie najlepsze połączenie
          • milacka Re: Aktualizacja numer 5 - korekta 03.10.13, 11:40
            Marzena Kałka
            Sabina Kałka
            Ewa Kałka
            Patrycja Kałka (przy zrobnieniu nie wychodzi kaKałka)
            Zofia Kałka
            Maria Kałka
            Daria Kałka
            Alicja Kałka
            Małgorzata Kałka
        • dalenia Re: Aktualizacja numer 5 - korekta 20.09.13, 22:16
          panna_turkus napisała:
          > ulka kałka, tereska kałka, martynka kałka, aldonka kałka
          > KA KA Kałka
          > IMO okropnie to brzmi
          >
          > wybierzcie magdalenę

Tak, koniecznie Magdalenę, bo ona przecież nie ma szans na bycie Magdalenką wink

Prawda jest taka, że każde imię żeńskie da się jakoś zdrobnić do końcówki "-ka". Zaryzykowałam z tym "każde", no ale serio - nie przychodzi mi do głowy jakieś, do którego nie da się tego "-ka" dodać. Choć oczywiście przy imionach takich jak Barbara/Katarzyna/Joanna itp. jest dużo większa szansa na Kaśkowanie czy Baśkowanie niż np. na Matylkowanie przy Matyldzie czy Honoratkowanie przy Honoracie.
          • panna_turkus Re: Aktualizacja numer 5 - korekta 21.09.13, 06:57
            >
            > Tak, koniecznie Magdalenę, bo ona przecież nie ma szans na bycie Magdalenką wink

jako magdalena mogę się wypowiedzieć. nigdy nikt do mnie nie mówił magdalenka
            magda maga madzia owszem smile

ale co ja tam wiem
            • dalenia Re: Aktualizacja numer 5 - korekta 21.09.13, 11:48
              To jako Magdalena, ja mogę się wypowiedzieć, że przez całe dzieciństwo byłam Magdalenką - rzadko Magdą, nigdy Madzią.

Ale co ja tam wiem wink
      • dalenia Re: Aktualizacja numer 5 - korekta 20.09.13, 22:20
        Martyna i Alicja są dla mnie zbyt popularne. Magdalena także, choć przyznam, że jednak rozłożenie jej popularności w czasie jest dla mnie lepsze niż np. nagły wysp Martyn. I pomimo dużej popularności Magdaleny w starszych pokoleniach, to jednak wolałaby by moja córka miała tyle imienniczek wśród moich koleżanek niż jej własnych (przy czym uważałabym, by nie nadać imienia sezowonego; akurat Magdalena sezonówką nie jest, więc spokojnie wink).

Z pozostałych wybrałabym nadal Teresę albo Aldonę. Urszula jest ok, ale u kogoś - nie dla mojego dziecka po prostu. I fakt, że jest spora szansa na Ulkę, podobnie jak na Kaśkę, Baśkę i Aśkę, o czym wspominałam w moim poście do Panny Turkus gdzieś tu wyżej smile
      • dolcevita007 Re: Aktualizacja numer 5 - korekta 21.09.13, 07:56
        Urszula
        Alicja
        Aldona
      • gaudencja Re: Aktualizacja numer 5 - korekta 21.09.13, 15:29
        Zestawienie Górnego nie zawiera pełnych danych - oficjalne dane z warszawskiego USC podawane są w wątkach, do których można zajrzeć tu.
        Antonina może być zdrabniana do Toni albo do Niny.
      • abiela Re: Aktualizacja numer 5 - korekta 24.09.13, 11:54
        Wybrałabym Teresę.
        • vi0let Re: Aktualizacja numer 5 - korekta 05.10.13, 21:02
          Jestem za Urszulą lub Aldoną.
    • adriankaa.s Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 28.09.13, 23:51
      Jestem za Alicją i Magdaleną smile
    • yovenna Zmieniam zdanie co do imion zakończonych na -lina 03.10.13, 00:08
      Trochę się dno nich przekonuję. Nie kłócą się z nazwiskiem brzmieniowo więc nie będę się ograniczać. Zapewne wymyślicie więcej ja rzucam te które przyszły mi do głowy:

Paulina Kałka
      Karolina Kałka
      Michalina Kałka
      Celina Kałka
      Marcelina Kałka

źle brzmią mi z nazwiskiem:

Alina Kałka
      Kalina Kałka

Halina (odpada, bo ciotkowate, swoją drogą imię mojej mamy)

Czekam na propozycje -lin wink Mogą być również całkiem nowe propozycje, bo jednak cały czas nie do końca jestem przekonana...

Ktoś nawet zasugerował zmianę nazwiska, bo jest okropne ;D

charlotte-york napisała:

> Masz tak okropne nazwisko, że nieważne, jakie będzie imię. Nie możecie zmienić
      > tego nazwiska?

Powstrzymam się, znam gorsze (na przykład Fiut, Chałupa...). Hejterów nie sieją, sami się rodzą
      • olinininka Re: Zmieniam zdanie co do imion zakończonych na - 03.10.13, 08:07
        Moim zdaniem pasuje:

Michalina Kałka - ok
        Marcelina Kałka - ok

odrzuciłabym:
        Celina Kałka (w tym zestawie nie ma ,,melodii" jest takie ni jakie)
        Karolina Kałka - fajne imię, ale chyba troszkę dużo tych k
        Paulina Kałka - przy wymowie dla mnie nasuwa się od razu pałka nie wiem dlaczego
      • wielo.rybia Ida, Iga, Olga, Adrianna (Ada) 03.10.13, 13:45
        i jak? jak dla mnie wszystkie pasuja
        te z "lina" tak srednio

pamietaj ze to dziewczynka, jakiekolwiek jej imie teraz wyboerzesz a je bedzie nosic przez jakies 20 lat, potem nijak moze nie pasowac do naswiska po mezu - a to juz moze nawet do smierci bedzie nosicsmile

wiec moze nie trzeba sie az tak spinac?smile
        • dalenia Re: Ida, Iga, Olga, Adrianna (Ada) 03.10.13, 15:15
          wielo.rybia napisała:
          > pamietaj ze to dziewczynka, jakiekolwiek jej imie teraz wyboerzesz a je bedzie
          > nosic przez jakies 20 lat, potem nijak moze nie pasowac do naswiska po mezu - a
          > to juz moze nawet do smierci bedzie nosicsmile

No tak, dokładnie! Wszystkie dziewczynki po 20 roku życia wychodzą za mąż. Ba, wszystkie oczywiście zmieniają nazwisko na "mężowskie". Nawet panna Czartoryska z przyjemnością przejmie nazwisko męża - pana Fiuta. Ehhhh ..................
          • milacka Re: Ida, Iga, Olga, Adrianna (Ada) 04.10.13, 10:13
            Dokladnie, znam dziewczynke, ktora nazywa sie Ewa Kur, i jesli "na pierwszy rzut ucha" nie slychac niczego szczegolnego, to jesli zacznie sie przedstawiac od nazwiska (a do tego uzyje zdrobnienia) to moze sie okazac, ze "nawet dla dziewczynki" dopasowanie imienia do nazwiska moze miec znaczenie..............
      • dalenia Re: Zmieniam zdanie co do imion zakończonych na - 03.10.13, 15:13
        Michalina i Marcelina brzmią mi najlepiej. Paulina ujdzie, choć faktycznie nieco nasuwa się "Pałka", co już ktoś wyżej zauważył. Karolina Kałka ma trochę za dużo tego "k". Celina jest niezła, choć Michalina i Marcelina lepsze.
      • gaudencja Re: Zmieniam zdanie co do imion zakończonych na - 06.10.13, 19:24
        Paulina IMO najlepsza do nazwiska.
        Albertyna Kałka - tylko żeby nie była zdrabniana do Albertynki
        Leokadia Kałka - tylko żeby nie była zdrabniana do Lodzi
    • 3fanta Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 04.10.13, 19:13
      Aniela Kałka
      Daria Kałka
      Olga Kałka
      Barbara Kałka
      Danuta Kałka
      Janina Kałka
      https://www.suwaczki.com/tickers/klz9piqv3bf14lza.png
      • kalincia Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 04.10.13, 20:23
        Olga, Alicja, Ewa, Marcelina, Kinga
        • pasik Re: Dla dziewczynki (nazwisko w treści posta)? 09.10.13, 10:08
          przebrnęłam przez cały wątek
          na pierwszym miejscu nadal Magdalena.Dobrze dla mnie brzmi Matylda oraz Michalina.
          dodam: Martę, Cecylię,Różę,

unikałabym imion ze zdrobnieniami Ala Kalka itp...
    • yovenna Aktualizacja numer 6 - z "linami" 20.10.13, 02:46
      Pozmieniało mi się trochę jednak...

Przestała mi się podobać Urszula, oraz Teresa. Ta pierwsza ponieważ znalazłam w niej coś ciotkowatego, ta druga dlatego, że jest tak jakby za miękka, kojarzy mi się z niezdecydowaną osobą i do tego panią w wieku średnim... Więc z poprzedniego zestawiania zostają Magdalena, Alicja oraz... wróciła do łask Antonina wink Wykluczam również imiona z listy rezerwowych: Aldona (za twarda), Martyna (za twarda), Honorata (za twarda).

Z -lin bardzo podobało mi się zestawienie Michalina Kałka, praktycznie się zakochałam, ale niestety znaczenie tego imienia jest dla mnie nie do przyjęcia sad Z lin brzmią mi jeszcze jedynie Celina i Marcelina. Zaczęło mi się również podobać imię Idalia.

Zostawiam do rozważenia:

Antonina Kałka
      Celina Kałka
      Idalia Kałka
      Alicja Kałka
      Magdalena Kałka
      Marcelina Kałka

przy czym Marcelina i Magda podobają mi się teraz najmniej (Marcelina ma bardzo długie zdrobnienie).

Rzućcie jeszcze jakimiś imionami im więcej tym lepiej - zakładam, że będę miała więcej dzieci w przyszłości smile
      • florianne Re: Aktualizacja numer 6 - z "linami" 20.10.13, 11:16
        Z imion pozostawionych do rozważenia najbardziej podoba mi się Idalia,ale średnio brzmi z nazwiskiem.Wybierałabym między Antoniną,Celiną a Marceliną(krótszym zdrobnieniem może być np.Cysia).Magdalena i Alicja za bardzo mi się już osłuchały.

• dalenia Re: Aktualizacja numer 6 - z "linami" 20.10.13, 12:16
        Najsłabiej z nazwiskiem brzmi dla mnie Idalia i chyba bym ją wykluczyła. Alicja jest dla mnie zbyt popularna, Antonina powoli też. Magdalena - no sama nie wiem, chyba jednak też jest dla mnie za bardzo osłuchana. Zastanowiłabym się nad Celiną i Marceliną z naciskiem na tą druga.
      • vi0let Re: Aktualizacja numer 6 - z "linami" 21.10.13, 00:26
        Szkoda, odpadły moje typy. wink
        Antonina Kałka - brzmi ok, również w wersji zdrobniałej, jeśli nie przeszkadza wam popularność, brałabym
        Celina Kałka - nie podoba mi się
        Idalia Kałka - może być, choć już Ida Kałka zdecydowanie nie
        Alicja Kałka - ogólnie ok, Ala Kałka trochę kuleje
        Magdalena Kałka - ogólnie nie lubię tego imienia, jest dla mnie jakieś bez wyrazu, ale pasuje do nazwiska w formie podstawowej i zdrobniałej
        Marcelina Kałka - nie mam zastrzeżeń, ale skoro nie jesteś przekonana, może Marcjanna? Marcela lub Marcysia (Cysia) wink
        Wątek trochę rozmył mi się w pamięci, były już dyskutowane Malwina, Patrycja, Małgorzata, Weronika, Aniela, Dagmara?
      • oliwkowa75 Re: Aktualizacja numer 6 - z "linami" 21.10.13, 10:35
        Z tych co wymieniłaś, stawiam na Magdalenę.
        • kasienka.3 Re: Aktualizacja numer 6 - z "linami" 21.10.13, 16:58
          Może: Józefina, Klementyna, Cecylia, Adriana?
      • luska.s Re: Aktualizacja numer 6 - z "linami" 21.10.13, 17:58
        Ja dalej najbardziej jestem za Antoniną lub Alicją
        Moim zdaniem ani Idalia ani Celina nie pasują za bardzo do tego nazwiska (do tego Celina nie podoba mi się),
      • adriankaa.s Re: Aktualizacja numer 6 - z "linami" 21.10.13, 21:41
        A ja nadal za Alicja i Magdalena !
      • kluska77 Re: Aktualizacja numer 6 - z "linami" 23.10.13, 00:44
        Nie zauważyłam, czy była brana pod uwagę Ewa?

Ewa Kałka brzmi nieźle.

Jeszcze mi przyszła do głowy Justyna, Klarysa, Łucja, Lukrecja?
        • yovenna Imiona w rodzinie - wykluczamy 24.10.13, 00:54
          kluska77 napisała:
          > Ewa Kałka brzmi nieźle.

Na Ewę wpadła babcia mojego męża oraz teściowa. Tak, przez ćwierć wieku w bliskiej rodzinie były dwie Ewy Kałki wink

Zbiorę może kilka imion, które wykluczam z powodów rodzinnych:

Anna
          Ewa
          Lucyna
          Halina
          Eugenia
          Zuzanna
          Kamila
          Angelina
          Marta
          Donata
          Agnieszka
          Olga
          Anastazja
          Kinga

Cześć z tych imion odpada również z innych powodów, ale niech już będą w jednym miejscu wink Możliwe, że lista się wydłuży smile
      • gaudencja Re: Aktualizacja numer 6 - z "linami" 23.10.13, 01:22
        Idalia i Antonina jakoś mi najbardziej pasują, choć nie przypuszczałabym początkowo.
        • yovenna Idalia i Antonina 24.10.13, 00:48
          Mnie też jako potencjale siostry. Z przynajmniej dwóch powodów:

- jeżeli wybiorę teraz imię kończące się na -ina to dla drugiej dziewczynki musiałabym wybrać inne imię, żeby się dziwnie nie rymowały. Więc skoro nie Michalina (którą wykluczam ze względu na znaczenie sad ) to Antonina jest na drugim miejscu.

- uważam, że siostry powinny mieć imię podobnego typu, nie do końca wiem jak to określić, to chyba subiektywne odczucie. Mam wrażenie, że jakbym jedną nazwała Antonina, a drugą po prostu Magda to mogłyby wyjść z tego kłótnie typu: "Mamo nie mogłaś mi dać normalnego imienia jak Magdzie" lub "Mamo dlaczego jej dałaś takie oryginalne/ładne imię, a mnie takie zwyczajne?" Przy czym zdaję sobie sprawę, że Antonina staje się coraz popularniejsza, ale jednak ma w sobie coś takiego, nie wiem, królewskiego...?

Plusem Antoniny jest to, że pełna wersja brzmi bardzo dobrze z nazwiskiem oraz to, że ma neutralne zdrobnienie/skrót Nina lub Tonia. Mały minus za to, że mi się te Niny i Tonie tak bardzo nie podobają, ale za to Tosia, Tunia, Tusia już tak, bardzo.

Idalia brzmi bardzo ładnie kojarzy mi się z bardzo ładną dziewczyną. Minus za to, że nie brzmi tak dobrze z nazwiskiem, ale jeszcze do przyjęcia.
          • yovenna Drugie imiona 24.10.13, 00:58
            Nie, żebym była na 100% zdecydowana, ale co byście proponowały? Oczywiście cały czas jest problem z nazwiskiem (musi pasować), ale już nie będę się przejmować zdrobnieniem.
      • yovenna Jeszcze jedno imię 24.10.13, 22:42
        Apolonia. Może być?
        • vi0let Re: Jeszcze jedno imię 25.10.13, 00:21
          Podoba się. wink
          • adriankaa.s Re: Jeszcze jedno imię 26.10.13, 15:39
            Apolonia - Jestem na TAK
        • dalenia Re: Jeszcze jedno imię 25.10.13, 14:54
          Apolonia Kałka brzmi wg mnie nieźle, samą Apolonię uwielbiam smile Pola Kałka już mi nie brzmi wcale, ale przecież Apolonia Polą być wcale nie musi.
        • florianne Re: Jeszcze jedno imię 25.10.13, 16:23
          Apolonia bardzo mi się podoba(dobrze,że nie sama Pola).Także popieram.
        • gaudencja Re: Jeszcze jedno imię 27.10.13, 12:43
          Bardzo fajnie pasuje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.