skubany_kotecek 15.09.13, 10:11 Kochani, pomóżcie wybrać imiona, będzie albo dwóch chłopczyków albo dwie dziewczynki. Moje typy to np. Kajetan, Leon, Kornel, Tymon, Tytus, Aniela, Zofia, Lilla, ale nic mnie tak naprawdę nie zachwyca. Mam synka Eryka, a w niebie córeczkę Klarę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
florianne Re: Imiona dla moich maluchów 15.09.13, 12:06 Z podanych typów wybrałabym Tytusa i Kajetana,ew.Kornela oraz Anielę i Lillę.Tymonów,Leonów i Zofii jest jak dla mnie już za dużo. Inne propozycje:Róża,Rozalia,Wanda,Sara,Estera,Florentyna,Adela,Olimpia,Ida,Idalia,Honorata,Remigiusz,Albert,Florian,Bernard,Gustaw,August,Augustyn,Stefan,Konstanty,Szczepan,Fryderyk,Witold Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: Imiona dla moich maluchów 15.09.13, 12:19 Dla chlopca fajne z podanych przez Ciebie są Kornel i Tymon...dla dziewczynki Aniela i Lillę zamieniłabym na Lilię . Dla dwóch dziewczynek podoba mi się zestaw Michalina i Antonina ;D Dla chlopca Feliks i Teodor są jeszcze fajne ;d Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Imiona dla moich maluchów 15.09.13, 12:27 Kornel i Tymon Kornel i Leon Aniela i Liliana ewentualnie Aniela i Lilia Odpowiedz Link Zgłoś
nastka1980 Re: Imiona dla moich maluchów 15.09.13, 13:21 Tytus i Leon Anielka i z wybranych Lilla, ale jakoś pasuje mi Rozalka. Inne zestawy : Gustaw i Feliks Teodor i Leonard Stefan i Fryderyk Tobiasz i Jeremi Aurelia i Gloria Aurora i Stella Melania i Łucja Anastazja i Konstancja Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imiona dla moich maluchów 15.09.13, 17:42 A parka nie może być? Wybrałabym Tytusa i .... hmm ... chyba Kajetana. A dla dziewczynek - Aniela i ... znowu nie wiem - raczej Lilla. Odpowiedz Link Zgłoś
peranema Re: Imiona dla moich maluchów 15.09.13, 19:07 Pewnie juz wiadomo, ze są jednojajowe Wybralabym: Leona i Tymona (licząc się z wzrastającą popularnością) Anielę i ... hm, moze Różę? Łucję? Matyldę? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imiona dla moich maluchów 16.09.13, 12:21 peranema napisała: > Pewnie juz wiadomo, ze są jednojajowe O cholera, to wstyd - ja zawsze byłam pewna, że mogą być bliźnięta jednojajowe różnych płci Ale się człowiek może dokształcić na tym forum! Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek Re: Imiona dla moich maluchów 17.05.14, 12:15 Tak, jednojajowe to ta sama plec, a stad wiedzielismy ze na pewno jednojajowe bo mialy jedno, wspolne lozysko. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imiona dla moich maluchów 15.09.13, 21:18 Kornel i Tytus / Aniela i Lilla Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Imiona dla moich maluchów 15.09.13, 21:51 Anielka i Rozalka Roza i Aniela Bardzo fajnie Gabriela i Michalina ( Gabrysia i Michasia) Antonina i Walentyna Matylda i Adelajda Jagienka i Danusia Estera i Rachela Marianna i Weronika Chlopcow Mikolaj i Tymon Ignas i Wincent Ksawery i Leonard Wawrzyniec i Milosz Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Imiona dla moich maluchów 16.09.13, 09:51 Kajetan - ok, Leon - super Kornel - ok, ale mnie nie zachwyca Tymon - ok Tytus - ładne Jak dla mnie to zdecydowanie Leon. Może Stefan, Feliks? Aniela - super Zofia- ladne, ale strasznie popularne, dlatego odpuściłabym je sobie Lilla - ladne Z podanych imion wybrałabym Anielkę. Może Lea, Stefania Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Imiona dla moich maluchów 16.09.13, 10:20 Z Twoich typów: Kajetan i Tymon Aniela i Zofia ale do Anieli szukałabym czegoś innego może Róża, Olimpia, Michalina, Helena wszystko zależy od nazwiska może podasz będzie łatwiej dopasować Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Imiona dla moich maluchów 16.09.13, 17:51 Anielka i Leon Lilka i Tymek Odpowiedz Link Zgłoś
malga.p Re: Imiona dla moich maluchów 18.09.13, 01:36 Dla chłopców: Leon i Kornel/ Tymon Dla dziewczynek: Aniela i Lilla (choć ja zdecydowanie wolę formę Liliana). Ja do Anieli rozważałabym jeszcze Rozalię. Odpowiedz Link Zgłoś
daria_konwalia Re: Imiona dla moich maluchów 18.09.13, 18:33 Z męskich nic mnie nie przekonuje a damskich Aniela oraz Lilla, Lilia, etc jak w sygnaturce Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona dla moich maluchów 20.09.13, 00:27 Aniela i Lilla Tytus i Kajetan Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Imiona dla moich maluchów 28.09.13, 22:00 dla chłopców wybrała bym Leona i Jerzy ale dziewczynek Aniela i Zofia Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek Re: Imiona dla moich maluchów 17.05.14, 12:04 Dziekuje Wam za odpowiedzi, przepraszam ze tak dlugo sie nie odzywalam ale ciaza sie bardzo pokomplikowala....W styczniu urodzilam przedwczesnie dwoch chlopczykow, martwego Kajetanka i malenkiego Leonka, ktory mimo ze wczesniak, radzi sobie swietnie. Bardzo brakuje nam Kajtka ale mam nadzieje ze kiedys bedzie mi dane urodzic jeszcze jednego synka ( moze Juliana) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imiona dla moich maluchów 17.05.14, 13:45 Kotecku, przykro mi bardzo z powodu Kajtka. Ale i tak gratuluję! Gratuluję dwóch synków, choć tylko jeden jest obecny z Wami i ciałem, i duchem. Życzę mnóstwo zdrowia dla Leonka - wcześniaki to silne dzieci, więc na pewno będzie dobrze A dla Was dużo sił, no i małego Julka w przyszłości! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Imiona dla moich maluchów 17.05.14, 22:44 Kotecku, i ja bardzo ci współczuję straty Kajetanka, ale i serdecznie gratuluję obu synków. Wszystkiego dobrego dla ciebie i Leonka. Piękne imiona chłopcom wybrałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek Re: Imiona dla moich maluchów 18.05.14, 15:00 Bardzo Wam dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek i będzie kolejny maluch :) 24.02.15, 16:30 choć jeszcze nie wiem czy chłopczyk czy dziewczynka. Wstępnie mamy wybrane Julian Marceli i Zoja Matylda, co myślicie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: i będzie kolejny maluch :) 24.02.15, 18:04 Nie jestem fanką Julka, ale u kogoś go doceniam. Zoja super Trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie! Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: i będzie kolejny maluch :) 24.02.15, 18:07 Przede wszystkim gratuluję i życzę szczęśliwego finału porodu Fajnie by było, gdyby urodziła się córeczka, gdyż macie już dwóch królewiczów, to i królewna by się przydała Z drugiej strony, płeć nieważna Imiona bardzo ładne i pasują do imion rodzeństwa Eryk i Leon też mają po drugim imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek Re: i będzie kolejny maluch :) 24.02.15, 18:34 Eryk Michał i Leon Maciej już za miesiąc na połówkowym powinnam się dowiedzieć kto tam rośnie, ciekawa jestem strasznie Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: i będzie kolejny maluch :) 24.02.15, 19:15 Ale fajnie Wszyscy mają drugie imię na literkę "M". Dodam jeszcze, że imiona Zoja i Julian też mam na liście ulubionych i ich drugie także Zoja ma bardzo ładne znaczenie - życie i nawet nosiły to imię cesarzowe bizantyjskie A i Julian ma dla mnie w sobie dużo uroku I nie wiem czemu, ale podoba mi się bardziej od podobnego Juliusza. Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek Re: i będzie kolejny maluch :) 24.02.15, 20:35 tak, przyznam że Marcelego i Matyldę to już specjalnie wybieraliśmy pod kątem " żeby było na M" bo wszystkie moje dzieci mają na M na drugie Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: i będzie kolejny maluch :) 24.02.15, 19:39 Bardziej podobają mi się na odwrót Marceli i Matylda. Zoja zupełnie nie pasuje i na polskim gruncie odbieram ją trochę kiczowato Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek Re: i będzie kolejny maluch :) 24.02.15, 20:38 tak, w realu Zoja też wzbudza kontrowersje Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: i będzie kolejny maluch :) 26.02.15, 14:46 Skoro rodzice nadają córkom imiona Kaja, Gaja czy Ksenia to i Zoja powinna być osłuchana , a więc nie wzbudzać zdziwienia. Właśnie z tych imion tylko Zoja mi się podoba (na "Z" jeszcze Zyta), bowiem pozostałe brzmią dla mnie dziecinnie, a jak wiadomo dzieci kiedyś dorosną. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: i będzie kolejny maluch :) 05.04.15, 01:01 Tylko że akurat Zoja nie brzmiała w oryginale Zoja, tylko Zoe. A Kaja, Gaja - Caia, Gaia, por. portalwiedzy.onet.pl/96572,,,,ubi_tu_caius_ibi_ego_caia,haslo.html Dlatego Zoi nie można zrównywać z Kają w sensie poprawności i tradycyjności spolszczenia. Zoe jest jak Chloe, a nie jak Kaja czy Gaja. Ksenia też jest spolszczona bardzo bezpośrednio (gr. Ksenia). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: i będzie kolejny maluch :) 25.02.15, 00:49 Julian Marceli brzmi świetnie. Zoja mi niestety nie leży, za to Matylda super. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: i będzie kolejny maluch :) 25.02.15, 09:41 Podoba mi sie tu gdzie mieszkam wystepuje w formie Zoe , ale Zoja Matylda fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: i będzie kolejny maluch :) 25.02.15, 09:42 A Julian Marceli bardzo fajny zestaw, Znam dwoch Julianow i obaj nosza dobrze to imie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: i będzie kolejny maluch :) 25.02.15, 15:43 Zoja jest wschodniosłowiańską formą imienia Zoe, dlatego nie do końca mi pasuje na naszym zachodniosłowiańskim obszarze. Podobnie w Polsce nie powinniśmy mieć Kiry, tylko Cyrę, nie Tatianę, tylko Tacjan(n)ę, nie Nikifora, tylko Nicefora itd. itp. Zoja wpisuje się w nurt mody na rosyjskie imiona, który mnie niestety nie przekonuje. Do tego starsze pokolenia mają skojarzenia z Zoją traktorzystką i innymi postaciami spod znaku propagandy sowieckiej. Julian Marceli - bardzo ok Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: i będzie kolejny maluch :) 25.02.15, 15:44 I z tego wszystkiego zapomniałam życzyć szczęśliwego przebiegu i finału ciąży, co niniejszym czynię Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek Re: i będzie kolejny maluch :) 25.02.15, 22:45 A ja właśnie myślałam że Zoja to jest ta poprawna wersja imienia Zoe do nadania w Polsce. Zoe brzmi fajnie ale bardzo egzotycznie jak na polskie warunki, no i z naszym obcobrzmiącym nazwiskiem...to nie bardzo wolałabym nie podkreślać tej " zagraniczności" Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: i będzie kolejny maluch :) 26.02.15, 09:21 Mnie się Zoja bardzo bardzo podoba i z radością bym nadała, ale mamy wśród bliskich znajomych - w dodatku mama Zoi ma na imię tak, jak moja pierwsza córka, więc to już by w ogóle dziwnie wyglądało Może sobie Zoe być poprawna, ale dla mnie jest bardzo niepraktyczna w zapisie i wymowie na gruncie polskim, podejrzewam, że musiałaby ciągle literować imię. Zresztą Zoe to imię greckie, nie rozumiem, dlaczego na gruncie polskim miałoby pozostać w formie całkiem niezeslowiańszczonej, skoro zbitka "oe" raczej nie jest typowa dla naszego języka. RJP opiniuje pozytywnie. Oba podwójne zestawy imion bardzo mi się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: i będzie kolejny maluch :) 26.02.15, 14:14 Raczej nie, to imię było nadawane w tej formie praktycznie tylko na obszarze wschodniosłowiańskim - prawosławnym; jest kilka imion, które były mocniej dostosowywane do słowiańskich warunków fonetycznych właśnie na tamtym obszarze, dlatego że były wcześniej i częściej używane tamże. Zoe/Zoja do nich należy. Polski odpowiednik Tatiany, Tacjan(n)a też jest obecnie w Polsce prawie nieznany, podczas gdy na wschodzie Tatiana jest okresowo bardzo popularnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: i będzie kolejny maluch :) 17.03.15, 23:32 Co ciekawe porównania do traktorzystek przechodziliśmy dobrych kilka lat temu..obecnie wszyscy cichutko siedzą i imieniem się zachwycają... czasem z dziwnym zapałam. Polecam: Zoja Marianna Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek Re: i będzie kolejny maluch :) 11.04.15, 10:03 będzie dziewczynka Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: i będzie kolejny maluch :) 11.04.15, 12:39 I co- nadal pomysł, żeby była Zoja Matylda? O niebo wolałabym odwrotnie . Bo Matylda bardzo mi się podoba. A Zoja to taka Maja dla mnie, nie zachwyca, że tak się wyrażę . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: i będzie kolejny maluch :) 11.04.15, 19:13 No właśnie, Zoja Matylda będzie? Ja tam jestem "za"! Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: i będzie kolejny maluch :) 11.04.15, 19:40 Mnie się bardzo podoba Zoja Matylda (Zoja kojarzy mi się z bohaterką opowiadania Żurakowskiej, mojej ukochanej pisarki z lat międzywojennych) i mam nadzieję, że wytrwasz Ale Matylda Zoja też byłoby pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: i będzie kolejny maluch :) 11.04.15, 20:28 O super, będzie mała królewna Zoja Matylda Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek Re: i będzie kolejny maluch :) 13.04.15, 15:46 jak na razie Zoja, chyba ze mnie jeszcze coś natchnie Matylda na pierwsze też jest super tylko zestaw Leon i Matylda to chyba za dużo tego dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: i będzie kolejny maluch :) 01.05.15, 14:25 Oj tam, nie przejmowałabym się, dzieci przez większość życia będą żyć oddzielnie. A film straci na nośności za jakiś czas. Nie warto, żeby aż tak wpływał na nasze postępowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: i będzie kolejny maluch :) 02.05.15, 01:00 Chyba ten film nigdy nie straci Leonów sporo..ostatnio przeglądałam listę startową biegów....średnio co 5 imię chłopca...byłam bardzooo zaskoczona. Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek Re: i będzie kolejny maluch :) 16.08.15, 11:36 Urodziła się Matylda Maria. Imię pasuje do niej idealnie to jednak nie była Zoja Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: i będzie kolejny maluch :) 16.08.15, 15:24 Gratuluję Wszystkiego dobrego dla Was! Odpowiedz Link Zgłoś
zum.zum.zone Re: i będzie kolejny maluch :) 17.08.15, 17:35 Gratuluje serdecznie : ) i pieknie! Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: i będzie kolejny maluch :) 18.08.15, 18:27 Gratulacje Śliczne imię i życzę wszystkiego naj. Jeśli można spytać, czy Matylda ma drugie imię? Jeśli tak, czy też jak bracia na litekę "M"? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: i będzie kolejny maluch :) 20.08.15, 18:32 Gratuluję baaardzo serdecznie Matylda podoba mi się o wiele bardziej niż Zoja Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: i będzie kolejny maluch :) 24.08.15, 08:19 Super Matylda wg mnie jest o wiele ładniejsza niż Zoja i podoba mi się w połączeniu z Marią. Gratuluję serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś