ksiezna_pani1 23.11.13, 15:25 Przyznam się szczerze, że bardzo długo żyłam w przekonaniu, iż to imię wywodzi się od semickiej Hosanny (u nas występuje jako Ożanna) i dopiero niedawno dowiedziałam się o jeszcze innym jej pochodzeniu. 1) powstała od spieszczenia celtyckiego imienia Oss – „jeleń”, „daniel”, „sarna”. A więc Osanna (Ossan(n)a) to „sarenka”, „łania”. 2) wywodzi się od okrzyku hebrajskiego hoszi anna (łać hosanna lub osanna) – co oznacza „daj zbawienie”, „witaj”, „bądź pozdrowiony(-a)”, „niech żyje”. Do 1994 roku odnotowano tylko jedną Osannę, oraz jedną Osanę. Obie przyszły na świat w latach 70-tych. Ożanna nie miała nadań. Natomiast odnotowano 2 Ozany (w latach 70-tych i 80-tych) i 10 Ozannn (jedną w latach 20-tych, jedną w 70-tych i pozostałe osiem 80-tych) Co myślicie o Osannie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Osanna 23.11.13, 17:32 O, też nie miałam pojęcia o tej pierwszej teorii. Tak czy siak - mnie Osanna kojarzy się tylko i wyłącznie z Ożanną albo urwaną Hosanną. Choć u kogoś pewnie bym doceniła Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Osanna 24.11.13, 11:03 Mi się Osana kojarzy z Osamą (Bin Ladenem ). Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Osanna 24.11.13, 13:09 Bardzo lubię Ożannę i jej zdrobnienie Oszka,ale już Osanna mi nie podchodzi.Brakuje mi w niej takiej energii,jaką ma Ożanna dzięki literce "ż".Poza tym zaczęła kojarzyć mi się z osą. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Osanna 25.11.13, 02:06 Podoba mi się celtyckie znaczenie, jednak brzmieniowo te imiona mi się nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Osanna 25.11.13, 11:35 Znaczenie mi się podoba, brzmieniowo Ożanna. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Osanna 25.11.13, 18:07 Nie podoba mi się.. Od razu przychodzi mi na myśl męskie imię, imię pewnego terrorysty Odpowiedz Link Zgłoś