07.12.13, 21:47
Co sądzicie o Indirze? Czy na gruncie języka polskiego byłaby odbierana jako pretensjonalna?
Przyznam, że podoba mi się brzmienie.

Ma pochodzenie indyjskie i sanskryckie. Oznacza "piękna, wspaniała". Tak nazywała się żona hinduskiego boga Wisznu. Nosiła je słynna indyjska premier, Indira Ghandi.
Obserwuj wątek
    • dolcevita007 Re: Indira 07.12.13, 23:00
      Poznalam jedna Indire hinduske, mi nie wydaloby sie pretensjonalne, ale ja mieszkam za granica. Brzmienie podoba mi sie i pisownia nie jest trudna w Polsce. Dlaczego to imie ? Fascynacja krajem, kultura czy pochodzenie?
    • rosynanta Re: Indira 07.12.13, 23:07
      niwius napisała:

> Co sądzicie o Indirze? Czy na gruncie języka polskiego byłaby odbierana jako pr
      > etensjonalna? Przyznam, że podoba mi się brzmienie.

Dzisiaj widziałam sklep pani, która się nazywa Karina Buława - moim zdaniem z takimi typowo polskimi nazwiskami (typu Kowal, Baran, Szewczyk) Indira może dać podobny efekt. Nie mówię, że brzmi źle smile Ale ważne jest połączenie z nazwiskiem, zwłaszcza że imię brzmi twardo i nie ze wszystkim zagra.

Mnie się od razu narzuca Indira Gandhi, pewnie dlatego, że nie znam żadnej innej Indiry ze słyszenia. Pomyślałabym, że Gandhi z jakiegoś powodu był bliski rodzicom dziecka i nie rozstrząsałabym całej sprawy smile Pomyśl też o zdrobnieniach - Inka? Dirka? Indi? Indzia?
      Obawiałabym się trochę problemów z wymową i przekręcania - mała Indira będzie Indilą, a później Irminą, a może i Ireną. Może więc na drugie?
    • liliowewzgorze Re: Indira 07.12.13, 23:25
      W moim odczuciu nie brzmi pretensjonalnie a egzotycznie co nie oznacza nic złego smile
    • dalenia Re: Indira 07.12.13, 23:51
      Pierwsze skojarzenie to oczywiście Indira Gandhi. Samo imię wg mnie ładnie brzmi, jest takie tajemnicze, egzotyczne - coś jak Arabella. Ale podobnie jak ta Arabella wg mnie średnio pasuje do polskich nazwisk i polskich warunków - to imię bardziej dla lalki albo jakiejś egzotycznej księżniczki wink
    • florianne Re: Indira 08.12.13, 10:15
      Mnie nie zachwyca.Zbyt egzotyczne jak na polskie warunki.
    • annthonka Re: Indira 08.12.13, 11:34
      Brzmieniowo ok, ale chyba zbyt odległe kulturowo, żeby dobrze komponować się z polskimi nazwiskami. I nie mam nawet na myśli zestawów typu Indira Baran.
      Indira Wójcik, Indira Dąbrowska, Indira Zielińska - nawet z tak neutralnymi nazwiskami to imię w moim odczuciu nie brzmi dobrze.
      • rosynanta Re: Indira 10.12.13, 11:03
        annthonka napisała:

> Brzmieniowo ok, ale chyba zbyt odległe kulturowo, żeby dobrze komponować się z
        > polskimi nazwiskami. I nie mam nawet na myśli zestawów typu Indira Baran.
        > Indira Wójcik, Indira Dąbrowska, Indira Zielińska - nawet z tak neutralnymi naz
        > wiskami to imię w moim odczuciu nie brzmi dobrze.

Ale już Indira Kuc czy Indira Gaj nie brzmią aż tak źle smile
        Ktoś tu porównał Indirę do Arabelli - u Musierowicz była Arabella Rojek big_grin
    • agjato Re: Indira 08.12.13, 12:07
      Uważam podobnie jak moje poprzedniczki.
    • ksiezna_pani1 Re: Indira 08.12.13, 21:31
      Nie podoba mi się.
    • adriankaa.s Re: Indira 09.12.13, 21:15
      Wydaje mi się, że pretensjonalne nie, raczej jako imię ciekawie-obco-brzmiące. Raczej córka miałaby często zadawane pytanie czy któryś z rodziców nie jest Polakiem..
      Mi się ono nie podoba i bym go swojemu dziecku nie nadała.
      Mam koleżankę (rodzice Polacy, ale ona urodzona w Grecji) - Korinę i też wszyscy zawsze się pytali skąd takie 'inne' imię
      • gaudencja Re: Indira 17.12.13, 22:12
        Właśnie, powinna być Koryna.
        A Indira średnio mi się podoba.
    • misselene Re: Indira 09.12.13, 22:36
      Bardzo lubię to imię. Ma ono ciekawe, egzotyczne brzmienie. Uważam jednak, że w polskich warunkach nie ma ono szansy zyskania popularności.
      • aka10 Re: Indira 10.12.13, 20:10
        Znam dwie Indry i jedna Jindre. Chyba bym wolala Indre od Indiry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.