14.03.14, 23:13
imie młodej pisarki (czy atrystyczny pseudonim?)
Obserwuj wątek
    • florianne Re: Nikolina 15.03.14, 10:32
      Dla mnie brzmi bardziej jak rzeczywiste imię niż pseudonim.
    • dalenia Re: Nikolina 15.03.14, 11:06
      Niestety obawiam się, że to imię wink
      • ksiezna_pani1 Re: Nikolina 15.03.14, 15:48
        Pewnie imię. Swoją drogą, nie wiem które imię jest gorszę: Nikola, wspomniana Nikolina, czy Nikolet(t)a?
        • liliowewzgorze Re: Nikolina 15.03.14, 16:17
          Nikola ostatnio nawet zaczęła mi się podobać, brzmieniowo jest moim zdaniem nawet niezła. Nikolina to już szczyt szczytów big_grin
          • kasiak37 Re: Nikolina 15.03.14, 16:42
            jedna znana mi Nikolina ma jakies 14 lat. Imie okrutnie mi sie nie podoba. Nikola i Nikoletta tez nie.
        • dalenia Re: Nikolina 15.03.14, 16:49
          ksiezna_pani1 napisała:
          > Pewnie imię. Swoją drogą, nie wiem które imię jest gorszę: Nikola, wspomniana N
          > ikolina, czy Nikolet(t)a?

Dobre pytanie. Najlepsza dla mnie zdecydowanie Nikola. Jeśli chodzi o wybór najgorszej to waham się między dwoma pozostałymi. Chyba jednak gorsza Nikoletta - ta końcówka jest straszna, tak samo jak Wioletta, Arletta, Koletta i inne tego typu.
          • dolcevita007 Re: Nikolina 15.03.14, 17:04
            A moze jednak pseudonim, osobiscie nie slyszalam o takim imieniu w uzyciu. Tak na przekor tym ,ktorzy neguja imie Nikola i pochodne. Zadziorna moze jest , artystom sie to zdarza. Jesli to jednak imie to moze tez dobrze. W koncu nie mozna szufladkowac ludzi po imionach. Jeszcze nie jedna Nikolina czy Nikoletta nas zaskoczy.
          • ksiezna_pani1 Re: Nikolina 15.03.14, 22:27
            dalenia napisała:

Chyba jednak gorsza Nikoletta -
            > ta końcówka jest straszna, tak samo jak Wioletta, Arletta, Koletta i inne tego
            > typu.

Dla mnie imiona z końcówką etta brzmią jak wystrzały z karabinu maszynowego uncertain
    • panna_turkus Re: Nikolina 15.03.14, 21:22
      (przepr. ale) ja mam skojarzenia z panią z klubu go-go...
      • rosynanta Re: Nikolina 17.03.14, 15:46
        panna_turkus napisała:

> (przepr. ale) ja mam skojarzenia z panią z klubu go-go...

Ja niestety też, kojarzy mi się z Cycoliną, Rosaliną i innymi tego rodzaju pseudonimami.
        Mam nadzieję, że to pseudonim...
    • agjato Re: Nikolina 16.03.14, 09:39
      Nie podoba mi się jeszcze bardziej niż Nikola.
      • kasienka.3 Re: Nikolina 16.03.14, 13:05
        Nikoline to dość popularne imie w Danii.
    • misselene Re: Nikolina 17.03.14, 22:34
      Nie spotkałam się z tym imieniem w Polsce, natomiast w Bułgarii i Chorwacji poznałam kilka dziewczyn noszących to imię. Zdrabniane były najczęściej do Liny bądź Niny. Tam imię odbierane jest w sposób bardzo pozytywny, zupełnie odwrotnie niż u nas Nikola.
    • abiela Re: Nikolina 18.03.14, 11:45
      Słyszałam o tym imieniu, b. mi się nie podoba.
    • justii23 Re: Nikolina 07.02.18, 14:41
      usłyszałam kilka dni temu w jakimś teleturnieju, nie wiem ile właścicielka imienia miała lat bo nie oglądałam usłyszałam tylko skąd takie nietypowe imię Nikolina i dotarło do mnie, że zareagowałam na dźwięk wymawianego imienia tak jak reaguję na dźwięk pocierania styropianu o coś ;/
    • izzy_dizzy Re: Nikolina 07.02.18, 17:25
      ojej co to za twór ? big_grin połączenie Nikoli z Kaliną ?
    • stokrotka_96 Re: Nikolina 10.02.18, 17:45
      Pewnie za to oberwę, ale w zwykłej Nikoli (pisanej przez "k") nie widzę nic złego, a jestem raczej fanką imion tradycyjnych i takich imion, które są rzadko spotykane, ale zakorzenione w naszej kulturze. Nikola wtapia się w nasz język całkiem nieźle.
      Jednak Nicola i Nicoletta/Nikoletta to już porażka. "Nicole" jest pięknym imieniem, ale za granicą - jeśli zaś nadane mieszkającej w Polsce Polce bez przodków Niemców, Amerykanów, Brytyjczyków itd., to będę odbierać je pretensjonalnie. Nikolinę uważam za gorszą, udziwnioną wersję Nikoli, ale wciąż lepszą niż Nikoletta/Nicoletta. Swoją drogą, Nikoletta/Nicoletta kojarzy mi się z gumą czy plastrami Nicorette, które pomagają rzucić palenie wink.

A Nikolinę jedną znam, chodziła w podstawówce do równoległej klasy. Aniołkiem nie była smile
    • izzy_dizzy Re: Nikolina 14.02.18, 17:33
      znam jedna Nikolette, teraz jest nastolatką i też kojarzy mi się z tymi plastrami sad
    • nikolinax3 Re: Nikolina 25.03.18, 17:29
      Nikolina to imię, ja takie posiadam i faktycznie wiele ludzi pytało się czy to prawdziwe imię. Mi osobiście ono nie przeszkadza
    • chayah Re: Nikolina 07.05.19, 10:03
      Jest takie imię. Miałam w przedszkolu koleżankę o tym imieniu. Nazwisko polskie ("jak nazwa zawodu").
      Ja zdecydowanie bym nie nadała.
    • mrawka Re: Nikolina 07.05.19, 11:26
      Słuchajcie moda na imiona się zmienia i za chwilę Nikolina może być modna. Brzmi podobnie jak Paulina, Ewelina, Karolina itp.
      Mi osobiście się nie podoba, ale nie widzę nic dziwnego w tym imieniu. Odbiegając nieco od tematu, znałam w młodości chłopaka który miał na imie Ignacy (było to w latach 80-tych) i on strasznie wstydził się swojego imienia i przedstawiał się zupełnie innym. Jak rodzina wołała go Ignac to był cały czerwony i udawał że to nie do niego. A teraz jest modne imię Ignacy , tak więc myślę że Polacy nie lubią po prostu jak ktoś się wyróżnia, najlepiej wtopić się w tłum...
      • gaudencja Re: Nikolina 07.05.19, 17:40
        Każdy jest inny, jeden akceptuje swoje imię, inny nie - niezależnie od jego popularności.
        • humbelina Re: Nikolina 07.05.19, 19:09
          Wsrod moich rówieśników dziwna była Zosia czy Janek. Zosia imienia się nie wstydziła, ale Janek już trochę tak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.