16.08.14, 21:52
poznałam - nie samą - nosząca to imie kobietkę (prawie 30-latka),
ale jej rodziców (artyści)
Calinka brzmi ładnie, ale....
trudno oswoic się z ta zdrobnioną formą w kontekście osoby dorosłej czynnej zawodowo;

bardzo lubie Celinę (jedno z imion dla potencjalnej córy) i Calinka byłaby fajnym zdobnieniem
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Calinka 16.08.14, 22:50
      Urocze, faktycznie - ale jako zdrobnienie dla małej dziewczynki. Dla dorosłej kobiety baaaardzo infantylne.
      • milamala Re: Calinka 17.08.14, 01:26
        Nie dla wszystkich infantylne. Ja kiedys dawno poznalam pania doktor Jovanke (Polka z krwi i kosci w Polsce) i jakos jej nic nie ubylo z kwalifikacji zawodowych.
        Imie Calinka bardzo mi sie podoba. Oczywiscie najladniej pasowalaby do artystki, no ale jesli bedzie to pani doktor tudziez inna to tez jej nic brakowac nie bedzie.
        • aledziwok Re: Calinka 19.08.14, 20:38
          A ja odruchowo przeczytałam "Kalinka".
          Również znam Polkę, Jowankę (imię pisane przez "w"). Córka Jowanki ma na imię Nawojka.
          • gaudencja Re: Calinka 20.08.14, 00:19
            Jovanka to nawet w języku serbskim i macedońskim tylko zdrobnienie - od Jovany, czyli Joanny.
            • jowita771 Re: Calinka 25.08.14, 06:39
              Znałam Macedonkę, która w dokumentach miała imię Jasminka, może w Macedonii takie formy się nadaje? Nie wiem, czy imię tej konkretnej pani było typowe czy też rodzice mieli wyobraźnię, ona była zaskoczona, gdy ktoś posądził ją, że to zdrobnienie od Jasminy, więc nie czuła, że jej imię jest jakieś nietypowe.
          • dalenia Re: Calinka 23.08.14, 21:55
            Bałkańską Jovankę uwielbiam! Piosenkę też wink Ja w ogóle przepadam za zdrobnieniem na "-ka" - Kalinka, Jovanka, Nawojka, ale też Baśka, Kaśka - lubię je bardzo. Ale no właśnie - jako zdrobnienia.
    • paula.anna Re: Calinka 17.08.14, 09:17
      Ale to CalinKa to zdrobnienie od Caliny?
      Tak czy inaczej brzmi mi jak zniekształcona Celina. A jeśli ma w papierach CalinKa, to faktycznie infantylnie..
      Pewnie zaraz będą głosy, że to nic nie przeszkadza.
      Otóż mi się nie podoba i nie chciałabym być dorosłą panią Calinką smile.
      • kasiek-kd Re: Calinka 17.08.14, 21:51
        Calinka - Calinka
        nie zdrobnienie, ale "dokumentowe" imię
    • liliowewzgorze Re: Calinka 17.08.14, 11:36
      bez efektu "wow" ale doceniam za małą popularność, Calinka kojarzy mi się z Calineczką więc bardzo dziewczęco i uroczo, zdrobnienie bardziej mi się podoba niż samo imię Celina
    • annthonka Re: Calinka 17.08.14, 21:58
      Czy Calinka w zamyśle miała być "zgrubieniem" Calineczki?

• gaudencja Re: Calinka 18.08.14, 20:01
        Na to wygląda, ale pomysł wydaje mi się dość ryzykowny, a jego wcielenie w życie - jeszcze bardziej.
    • kasiek-kd Re: Calinka 18.08.14, 22:56
      a jak Calinka wygląda w rejestrze?
      • gaudencja Re: Calinka 19.08.14, 00:12
        Rymut zna trzy Caliny i jedną Calinkę - ta ostatnia jest urodzona w latach 80.
        • kasiek-kd Re: Calinka 19.08.14, 10:34
          dzięki Gaudencjo!
          wygląda na to, ze jest jedna-jedyna smile
    • agjato Re: Calinka 24.08.14, 12:42
      Nie podoba mi się. Zupełnie nie brzmi mi jak imię. Może jeszcze Calina by uszła ale wiele razy bardziej podoba mi się różniąca się tylko jedną głoską Celina. Zresztą za bardzo kojarzy mi się z jednostką miary, wszak Calineczka też była wielkości cala.
    • jowita771 Re: Calinka 25.08.14, 06:46
      Ja czasami nazywam córkę Calineczką albo właśnie Calinką, mam Alinę i tak sobie przeinaczam jej imię, ale nadać Calinki bym się nie odważyła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.