roxi_hart 06.09.04, 09:06 U mnie 27 tc., lekarz twierdzi ze bedzie dziewczynka. Znajomi pytaja jak damy na imie. Zdecydowalismy sie na imie Lena. Ja rozumiem ze nie wszystkim moze sie podobac ale reakcje takie jak wczorajsza strasznie mnie wkurzaja. Przyszla do nas ciotka mojego meza z mezem. No i sie zaczelo: skrzywdzicie dziecko, ruskie imie, okropne, Małej sie napewno nie spodoba (nie wiem skad ta pewnosc), dajcie imie polskie no i na koncu niewiadomo co sobie wyobrazamy, ze chcemy byc oryginalni na sile, itd., itp. Moi znajomi maja syna Natana, corke Mariette i do glowy mi nie przyszlo zeby krzyczec ze to brzydkie imie, ze krzywdza dziecko itd. To im ma sie podobac , nie mnie i nie na miejscu jest sprzeczanie sie czy jakies imie jest ladne a jakies nie. Czy Wy tez walczyłyście z takimi "zyczliwymi" komentarzami? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzia1974 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 09:41 Moja młodsza siostra (teraz ma 26 lat) ma na imię Domicela. Kiedy była małą dziewczynką jedna ciocia powiedziała "taka ładna dziewczynku a takie brzydkie imię". Siostra nigdy nie czuła się skrzywdzona swoim imieniem. Ja mam na imię Zuzanna co 30 lat temu też było sensacją. Nie przejmuj sie krytykami Lena to ładne imię i na pewno spodoba sie córeczce. Z zresztą nie to ładne co ładne ale to co się komu podoba Odpowiedz Link Zgłoś
as38 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 15.04.05, 15:27 Ja gdzies czytałam ze imie Lena (Marlena) pochodzi od Marksa i Lenina... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
maciulka Lena to bardzo ładne imię! 06.09.04, 09:51 Takie lekkie i przyjemne. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sunville Re: Lena to bardzo ładne imię! 02.03.05, 09:52 Moja córka ma na imie właśnie Lena i w związku z tym często znajomi pytają się mnie czy to zdrobnienie od Milena lub Magdalena...Myslałam, że imię Lena jest bardziej znane w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 09:53 Co za kołtuński świat nas otacza!Lena to bardzo ładne imię,a nawet,gdyby nie było,to co komu do tego!!!To będzie wasze dziecko i wszelkie sprawy z nim związane-do Was należą!!Nie daj się zgnębić,walcz! Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 10:17 olej to! (sorry za wyrażenie) to TWOJE dziecko i decyzja i nie denerwuj się, bo szkoda zdrowia. U mnie jeśli będzie dziewczynka to będzie się nazywać Jadwinia, ludzie nie komentują ale reakcji na twarzach nie da się ukryć. A skoro ciocia taka bezposrednia to odpowiedz grzecznie ale stanowczo że to Wasze dziecko i Wasz wybór. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 15.04.05, 16:22 Jadwinią będzie w domu, to piekne imie. W szkole będzie Jadźką.... niestety. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 15.04.05, 16:37 reynevan_a napisała: > Jadwinią będzie w domu, to piekne imie. W szkole będzie Jadźką.... niestety. A co złego jest w Jadźce?! Moim zdaniem Jadźka jest w porządku. I dużo, dużo ładniejsza, niż np. Gośka albo Agniecha. Zresztą nie jest powiedziane, ze tak w szkole będą na nią mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 10:35 Od tego są ciotki, żeby trochę ponarzekać A imię jest fajne Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 10:47 Normalka Ciotki (i inne członkinie rodziny) zawsze wiedzą lepiej)) U mnie w najlepszym wypadku reakcja brzmiała: "jaaaak???". Po czym następował komentarz - "no, oryginalnie")) Ale z wyrazu twarzy można było odczytać wszystko. Zaznaczam, że mówię tu tylko o rodzinie, bo znajomych mam jakichś bardziej tolerancyjnych Żałowałam nawet bardzo, że tak wcześnie ujawniłam nasz wybór, następnym razem będę mądrzejsza i powiem dopiero, gdy dziecko będzie już na świecie - zaoszczędzę sobie przynajmniej wysłuchiwania jaka to ze mnie zła matka i jaką to krzywdę będzie miała moja biedna córeczka Na pocieszenie dodam, że minęło już trochę czasu i rodzina się oswoiła - nawet Babcia przestała przekręcać imię swojej prawnuczki Pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 15:08 Imie jest ładne a poza tym nie takie rzadkie jakby sie to wydawało Uwazam ze zadnej krzywdy nie zrobisz Małej nadajac jej takie imie Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 22:16 no to mnie się chyba boją )) bo jak mówię, że bedzie Olaf Ksawery, to częstą reakcją jest chwila milczenia, głośne przełknięcie śliny i dopiero na koniec (po wyjściu z szoku?) "ooo, ładnie" he he he Odpowiedz Link Zgłoś
roxi_hart Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 23:18 Dzieki dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 15.04.05, 16:24 Olaf Ksawery - bardzo fajny zestaw, oba imiona podobają mi się bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
annas74 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 00:41 Nasza cóeczka ma na imię Aida i też się spotkałam z dziwnymi reakcjami ze strony najbliższych, ale postanowiłam się nie przejmować tylko z radością mówić Jej imię innym i to podziałało- NIKT nie komentuje naszego wyboru gdy z miłością w głosie mówię Aida. Zachwycaj się za każdym razem swoim wyborem, kiedy mówisz o córeczce, to NIKT nie zareaguje źle na To piękne imię(Nasza córeczka gdyby nie nazywała się Aida to na pewno byłaby Lena- taki mieliśmy plan, miałam wybrać gdy ją zobaczę po raz pierwszy. Gdy się urodziła to pierwsze imię o jakim pomyślałam dla Niej to Aida i tak zostało) Odpowiedz Link Zgłoś
smieszek Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 08:43 Roxi - wyłącz odbiór w uszach! To normalka - zawsze znajdzie się ktoś komu wybrane przez Was imię nie będzie sie podobać, nawet gdyby to była najpopularniejsza w świecie Ania. Wiem co możesz w tej chwili przeżywać, bo ja spotykałam się z podobnymi reakcjami (nawet na sali porodowej, jak położna spytała się jakie imię wybraliśmy dla córki to padł komentarz - Ojej jakie brzydkie! - myślałam, że mnie trafi na miejscu!). Lena to bardzo ładne imię. Bardzo dziewczęce i takie subtelene. Swoją drogą imiona pochodzenia rosyjskiego mają ostatnio duże wzięcie w moim środowisku. Ostatnio znajoma dała córce na imię Natasza. Ślicznie, prawda. Pozdrawiam i głowa do góry Kasia i Oktawunia Odpowiedz Link Zgłoś
roxi_hart Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 08:58 Nie rozumiem wlasnie tych reakcji "takie ruskie imie" - co z tego ze ruskie? Czy amerykanskie byloby lepsze? Staram sie nie przejmowac, najbardziej mnie wkurza tupet ludzi-ja bym nie potrafila powiedziec usmiechnietym rodzicom ze imie , ktore wybrali jest brzydkie - ale coz to chyba zalezy od poziomu kultury. Nie dogodzi sie kazdemu-jak znam zycie Ania byloby za popularne Pozdrawiam Ania i lena (27tc) Odpowiedz Link Zgłoś
magdaaa73 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 11:14 Roxi-nie jesteś sama) Ja ujawniłam mię syna(choć nie wiem czy to syn)i już słyszę "achhha" czyli chwila przemilczenia i danie do zrozumienia,że się nie podoba-albo słyszę -dziwne.Moja babcia powiedziała,że jej się nie podoba,ale ważne ,że nam się podoba-chciałam zmienić pod wpływem opinii ,ale postanowiłam,że to mój wybór!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 13:23 roxi_hart napisała: > Nie rozumiem wlasnie tych reakcji "takie ruskie imie" - co z tego ze ruskie? Cz > y amerykanskie byloby lepsze? jak dla mnie - ani jedno, ani drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 13:24 smieszek napisała: > Ostatnio znajoma dała córce na imię Natasza. Ślicznie, prawda. eeeee.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaszyma Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 10:27 Mój synek ma na imie Szymon i zanim się urodził moja babcia cały czas narzekała, ze to okropne imie, takie żydowskie... Nie wiem o co jej chodziło, teraz juz rzadziej, ale też mi to wypomina. A imie Lena jest naprawdę fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
gracja111 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 11:24 czesc na imie mam Gracja mam 30-tke wiec jak sie urodzilam to byla sensacja jest mi dobrze z tym imieniem moje dzieci to Konstancja i Konrad a jak sie komus niepodobaja imiona to wypad z baru nieprzejmuj sie ciotkami babkami itp. to twoja pociecha i to ty ja masz na codzien nie ciotka wiec sie nieprzejmuj Lena to bardzo ladne imie pozdrowienia Gracja Odpowiedz Link Zgłoś
czajenka Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 11:22 Powiedz cioci niech sobie zrobi dzidziusia i nazwie sobie jak bedzie chciała. A ty nazwij po swojemu i nieprzejmuj się takimi komentarzami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czajenka Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 11:24 Moja przyjaciółka chciała nazwać córkę Kaja. Dziadek jej stwierdził, ze to dobre imię dla kota hahaha. Ale ona wbrew temu i tak nazwała KAja. Odpowiedz Link Zgłoś
oyate Bogusława i Bogumiła???? 07.09.04, 13:26 Jak 2 lata temu urodziłam bliźniaczki moja mama wyskoczyła właśnie z takimi imionami. Porażka!! Powiedziałm jej, że sami wymyślimy imiona dla naszych córeczek. I tak wyszła Asia I Kasia ) Odpowiedz Link Zgłoś
warna Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 15:55 Reakcją cioci nie ma co sie przejmować, ale... Myślę, że najbliżsi - poza mężem mam na myśli mamę, tatę, siostrę, ew. teściów - mają prawo wypowiadać się na temat wybranego przez rodziców imienia dla ich dziecka, bo to dziecko też będzie dla nich bardzo bliskie. Powinni robić to delikatnie, ale czasami może warto wziąć pod uwagę ich sugestie, zastrzeżenia, opinie ? Mam prawie dorosłego syna (18 lat) i być może za parę lat stanę przed problemem, że moja synowa (przy założeniu, że będzie to Polka) wybierze dla dziecka imię, którego absolutnie nie będę mogła zaakceptować. I co wtedy??? Chyba zerwiemy kontakty :- ), a już na pewno będę protestować, jeżeli zechce nazwać dziecko np.: Dżesika, Adżelika, Esmeralda, Samanta, Kewin, Robin,Alan, Brian itp, itd. Jest tyle polskich, pięknych , prostych imion ! Dodam, że nie podobają mi sie imiona będące zdrobnieniami, a do takich zaliczam tak modne obecnie: Nina, Nadia, Zoja,Zula, no i LENA . Odpowiedz Link Zgłoś
t.nina Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 16:19 Ja tylko dodam,iż sama mam na imię Nina, córeczka Lena i zdarzają się tacy których szalenie razi ten "ruski" zestawik. Generalnie mam gdzieś co sobie ludzie myślą. Nigdy nie cierpiałam z tytułu imienia, wręcz przeciwnie i nie uważam bym skrzywdziła swą córcię. Nie rozumiem tylko skąd pogląd, iż są to skróty, a nie pełne wersje imion. Na polskim gruncie oba powyższe imiona funkcjonują jako pełne formy. Komentarze "życzliwych" innych pozostawiam bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 09.09.04, 10:04 lena to bardzo piekne imie i w niemczech bardzo modne. natomiast marietta jest tu bardzo wsiowym imieniem, jak nie przymierzajac w polsce stanislawa (przepraszam wszystkie stasie!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
cwiatooschec Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 15.12.04, 09:19 Co za okropna ciotka!!! Bardzo mnie irytują takie próby manipulacji i forsowania swoich racji! Nie wszyscy mają jednakowy gust i przecież o to właśnie chodzi na świecie. Choć nie przepadam za imieniem Lena, to mam nadzieję, że wytrwaliście przy swoim. Policzyłam sobie, ze Dzidzia powinna już być na świecie, może w wolnej chwili (jeśli taką znajdziesz) napiszesz jakie imię zostało ostatecznie wybrane. Dodam, że w moim liceum była Lena 1976. Odpowiedz Link Zgłoś
magical1 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 15.12.04, 09:47 Naprawdę zupełnie się tym nie przejmuj. To przeżywają wszyscy rodzice którzy wybrali nietypowe imiona dla swoich dzieci. Moja córcia nazywa się Ida. Gdy ktoś się pyta jak ma na imię a ja odpowiadam to automatycznie pada pytanie :"JAK- IGA ? . Wtedy tłumaczę : nie Iga a Ida. Dodam jeszcze że imię naszej córeczki łączy się z naprawdę trudnym nazwiskiem, także myślę ,że niezrozumienia będą zawsze. Wracając do nietypowego imienia, pamiętaj,że ono ma najbardziej podobać się Wam czyli rodzicom, no a potem oczywiście dziecku - ale akurat na to nie macie już wpływu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamalenki Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 15.12.04, 12:00 witam, moja corunia ma 8 tyg. i tez ma na imie Lena. w przeciwienstwie do Twojej rodziny u mnie wszyscy, znajomi tez zachwycaja sie, ze takie oryginalne i piekne imie dla dziewczynki. zawsze chcialam miec corke Lene. mam tylko problem: nie bardzo wiem, kiedy sa imieniny Leny, podobno 10 listopada, ale to taki smutny miesia... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia75 a moze Helena? 15.12.04, 12:06 jesli nadssz imie Helena, to bedzie ono polskie,a bedzieswz mogla mowic do coreczki Lenka Odpowiedz Link Zgłoś
j_aga Re: a moze Helena? 16.12.04, 13:55 My właśnie chcemy nazwać córeczkę Nelenka, ale i na to ludzie robia niewyraźne miny i pomijaja milczeniem, więc chyba po prostu zawsze znajdzie sie ktos kto powie "tak chcesz nazwać swoje dziecko?!". Ale to w końcu nasze dzieci i imie nie musi się podobac wszystkim w koło. Dodam że przy pierwszym dziecku też słyszeliśmy "Eryk a co to za imię", teraz jakoś wszyscy przywykli. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Helenka 16.12.04, 18:41 j_aga napisała: > My właśnie chcemy nazwać córeczkę Nelenka, ale i na to ludzie robia niewyraźne > miny i pomijaja milczeniem, Wiesz, az się dziwię, bo zawsze uważałam to imię za normalne i bardzo ładne. A tu już raz ktoś pisał, że niektórzy dziwnie reagują na dźwiek tego imienia. Tak jakby prawie 500 tys. Helen w Polsce nie zdązyło przyzwyczaić ludzi do tego, ze imię to jest nadawane! więc chyba po prostu zawsze znajdzie sie ktos kto > powie "tak chcesz nazwać swoje dziecko?!". Najprawdopodobniej tak Odpowiedz Link Zgłoś
bkoniecz Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 16.12.04, 22:06 Lena (tylko chyba przez 2 e) to tez bardzo popularne imie w Finlandii. Wiec olej te komentarze o Ruskim imieniu. Ja mam na imie Bibianna i w zyciu bym tego nie zamienila na inne. A moja corka bedzie Matylda, i mam nadzieje ze bedzie rownie temperamentna jak mamusia)) Odpowiedz Link Zgłoś
iza131 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 17.12.04, 01:40 Nie przejmuj się ciotką! Lena - śliczne imię i nie zmieniaj tego. Aha i na pewno nie ma sensu wymyślać Helenki, dużo bardziej podoba mi się Lena Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 17.12.04, 23:01 Swego czasu, ujawniajac imie swojej corki zauwazylam, ze im bardziej sie nie dba o to, co ludzie powiedza, tym mniej maja oni do powiedzenia... Tzeba tylko mowic z wielka pewnoscia w glosie ))) Nawiasem mowiac-czy musi sie wszystkim podobac? Odpowiedz Link Zgłoś
gaja102 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 18.12.04, 19:49 Rosyjskie imiona chyba nie podobaja się starszym ludziom,którzy w szkole uczyli się obowiazkowo rosyjskiego.Tam w każdej czytance była jakaś Lena,Tamara,Nadia,Natasza.Po prostu wydają im się oklepane.Teraz dużo rodziców nadaję imię Lena. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 18.12.04, 19:54 gaja102 napisała: > Rosyjskie imiona chyba nie podobaja się starszym ludziom,którzy w szkole uczyli > się obowiazkowo rosyjskiego.Tam w każdej czytance była jakaś > Lena,Tamara,Nadia,Natasza.Po prostu wydają im się oklepane. Dobrze to ujęłaś. Starsza 30-latka. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 19.12.04, 01:33 "Starszym ludziom". O rany... To ja chyba usiąde i zacznę czekać na tę emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 19.12.04, 11:37 Poczekamy razem Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 19.12.04, 12:08 aniadm napisała: > "Starszym ludziom". O rany... > > To ja chyba usiąde i zacznę czekać na tę emeryturę. Poczulam sie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maga30 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 19.12.04, 17:16 A więc jestem starszą kobietą... ale Lena jakoś mi się podoba może więc jestem starszą kobietą, ale za to młodą duchem) to pocieszające Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 19.12.04, 17:29 maga30 napisała: > A więc jestem starszą kobietą... > ale Lena jakoś mi się podoba Lena z brzmienia jest niebrzydka, ale zdecydowanie wolę zdrobnienia w funkcji zdrobnień, nawet ładne Odpowiedz Link Zgłoś
partycja7 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 18.12.04, 20:13 mojego synka nazwałam konstanty - kostek, i tez było gadania. przejmowałam sie strasznie ale byłam uparta i postawiłam na swoim, a teraz nikt sie nie dziwi i wszyscy zaakceptowali to imię, i juz nikogo nie razi innosc tego imienia, bo juz nie jest inne, wystarczy chwila przyzwyczajenia. a powiem ci , ze myslałam o imieniu lena dla mojej córeczki, a pojawił sie kostek, bo dowiedziałm sie ze to chłopiec dopiero po 30tygodniu. pozdrawiam.p. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 26.01.05, 19:58 Dla mnie Lena to najpiekniejsze imię pod słońcem Jesli kiedykowiek będę miała córkę, tak własnie ja nazwiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 27.01.05, 09:19 Mnie się Lena bardzo podoba, ale dobrze Cie rozumiem, bo mnie podobnie krytykują za moje propozycje ( Mieszko, Gerard, Blanka)aczkolwiek całe szczęście nikt nie naciska. Tak jak juz wczesniej dziewczyny pisały Twoje dziecko Twój wybór. Ja mimo, iż nie cierpię niktórych imion, które w mojej ocenie są pretensjonalne nie próbowałabym sugerować zmiany, jeżeli nikt mnie nie pyta o zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś