Dodaj do ulubionych

to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena

06.09.04, 09:06
U mnie 27 tc., lekarz twierdzi ze bedzie dziewczynka. Znajomi pytaja jak damy na imie. Zdecydowalismy sie na imie Lena. Ja rozumiem ze nie wszystkim moze sie podobac ale reakcje takie jak wczorajsza strasznie mnie wkurzaja. Przyszla do nas ciotka mojego meza z mezem. No i sie zaczelo: skrzywdzicie dziecko, ruskie imie, okropne, Małej sie napewno nie spodoba (nie wiem skad ta pewnosc), dajcie imie polskie no i na koncu niewiadomo co sobie wyobrazamy, ze chcemy byc oryginalni na sile, itd., itp.
Moi znajomi maja syna Natana, corke Mariette i do glowy mi nie przyszlo zeby krzyczec ze to brzydkie imie, ze krzywdza dziecko itd. To im ma sie podobac , nie mnie i nie na miejscu jest sprzeczanie sie czy jakies imie jest ladne a jakies nie.
Czy Wy tez walczyłyście z takimi "zyczliwymi" komentarzami?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zuzia1974 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 09:41
      Moja młodsza siostra (teraz ma 26 lat) ma na imię Domicela. Kiedy była małą
      dziewczynką jedna ciocia powiedziała "taka ładna dziewczynku a takie brzydkie
      imię". Siostra nigdy nie czuła się skrzywdzona swoim imieniem. Ja mam na imię
      Zuzanna co 30 lat temu też było sensacją. Nie przejmuj sie krytykami Lena to
      ładne imię i na pewno spodoba sie córeczce. Z zresztą nie to ładne co ładne ale
      to co się komu podoba
      • as38 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 15.04.05, 15:27
        Ja gdzies czytałam ze imie Lena (Marlena) pochodzi od Marksa i Lenina...

pozdr
    • maciulka Lena to bardzo ładne imię! 06.09.04, 09:51
      Takie lekkie i przyjemne. Pozdrawiam!
      • sunville Re: Lena to bardzo ładne imię! 02.03.05, 09:52
        Moja córka ma na imie właśnie Lena i w związku z tym często znajomi pytają się
        mnie czy to zdrobnienie od Milena lub Magdalena...Myslałam, że imię Lena jest
        bardziej znane w Polscesmile
    • penelina Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 09:53
      Co za kołtuński świat nas otacza!Lena to bardzo ładne imię,a nawet,gdyby nie
      było,to co komu do tego!!!To będzie wasze dziecko i wszelkie sprawy z nim
      związane-do Was należą!!Nie daj się zgnębić,walcz!
    • setorika Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 10:17
      olej to! (sorry za wyrażenie) to TWOJE dziecko i decyzja i nie denerwuj się, bo
      szkoda zdrowia. U mnie jeśli będzie dziewczynka to będzie się nazywać Jadwinia,
      ludzie nie komentują ale reakcji na twarzach nie da się ukryć. A skoro ciocia
      taka bezposrednia to odpowiedz grzecznie ale stanowczo że to Wasze dziecko i
      Wasz wybór. Pozdrawiam.
      • reynevan_a Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 15.04.05, 16:22
        Jadwinią będzie w domu, to piekne imie. W szkole będzie Jadźką.... niestety.
        Pozdrawiam.
        • gaudencja Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 15.04.05, 16:37
          reynevan_a napisała:

> Jadwinią będzie w domu, to piekne imie. W szkole będzie Jadźką.... niestety.

A co złego jest w Jadźce?! Moim zdaniem Jadźka jest w porządku. I dużo, dużo
          ładniejsza, niż np. Gośka albo Agniecha. Zresztą nie jest powiedziane, ze tak w
          szkole będą na nią mówić.
    • cysia.b Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 10:35
      Od tego są ciotki, żeby trochę ponarzekaćsmile A imię jest fajne
      • monikaj1 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 10:47
        Normalkasmile Ciotki (i inne członkinie rodziny) zawsze wiedzą lepiejsmile)) U mnie w
        najlepszym wypadku reakcja brzmiała: "jaaaak???". Po czym następował komentarz -
        "no, oryginalnie"smile)) Ale z wyrazu twarzy można było odczytać wszystko.
        Zaznaczam, że mówię tu tylko o rodzinie, bo znajomych mam jakichś bardziej
        tolerancyjnychwink Żałowałam nawet bardzo, że tak wcześnie ujawniłam nasz wybór,
        następnym razem będę mądrzejsza i powiem dopiero, gdy dziecko będzie już na
        świecie - zaoszczędzę sobie przynajmniej wysłuchiwania jaka to ze mnie zła
        matka i jaką to krzywdę będzie miała moja biedna córeczkasmile Na pocieszenie
        dodam, że minęło już trochę czasu i rodzina się oswoiła - nawet Babcia
        przestała przekręcać imię swojej prawnuczkismile
        Pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości,
        Monika
        • chuda_w-w Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 15:08
          Imie jest ładne a poza tym nie takie rzadkie jakby sie to wydawało smile
          Uwazam ze zadnej krzywdy nie zrobisz Małej nadajac jej takie imie
    • aluc Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 22:16
      no to mnie się chyba boją smile)) bo jak mówię, że bedzie Olaf Ksawery, to częstą
      reakcją jest chwila milczenia, głośne przełknięcie śliny i dopiero na koniec
      (po wyjściu z szoku?) "ooo, ładnie" he he he
      • roxi_hart Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 06.09.04, 23:18
        Dzieki dziewczynysmile
      • reynevan_a Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 15.04.05, 16:24
        Olaf Ksawery - bardzo fajny zestaw, oba imiona podobają mi się bardzo.
    • annas74 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 00:41
      Nasza cóeczka ma na imię Aida i też się spotkałam z dziwnymi reakcjami ze
      strony najbliższych, ale postanowiłam się nie przejmować tylko z radością mówić
      Jej imię innym i to podziałało- NIKT nie komentuje naszego wyboru gdy z
      miłością w głosie mówię Aida. Zachwycaj się za każdym razem swoim wyborem,
      kiedy mówisz o córeczce, to NIKT nie zareaguje źle na To piękne imię(Nasza
      córeczka gdyby nie nazywała się Aida to na pewno byłaby Lena- taki mieliśmy
      plan, miałam wybrać gdy ją zobaczę po raz pierwszy. Gdy się urodziła to
      pierwsze imię o jakim pomyślałam dla Niej to Aida i tak zostało)
    • smieszek Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 08:43
      Roxi - wyłącz odbiór w uszach! To normalka - zawsze znajdzie się ktoś komu
      wybrane przez Was imię nie będzie sie podobać, nawet gdyby to była
      najpopularniejsza w świecie Ania.
      Wiem co możesz w tej chwili przeżywać, bo ja spotykałam się z podobnymi
      reakcjami (nawet na sali porodowej, jak położna spytała się jakie imię
      wybraliśmy dla córki to padł komentarz - Ojej jakie brzydkie! - myślałam, że
      mnie trafi na miejscu!).
      Lena to bardzo ładne imię. Bardzo dziewczęce i takie subtelene. Swoją drogą
      imiona pochodzenia rosyjskiego mają ostatnio duże wzięcie w moim środowisku.
      Ostatnio znajoma dała córce na imię Natasza. Ślicznie, prawda.

Pozdrawiam i głowa do góry

Kasia i Oktawunia
      • roxi_hart Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 08:58
        Nie rozumiem wlasnie tych reakcji "takie ruskie imie" - co z tego ze ruskie? Czy amerykanskie byloby lepsze?
        Staram sie nie przejmowac, najbardziej mnie wkurza tupet ludzi-ja bym nie potrafila powiedziec usmiechnietym rodzicom ze imie , ktore wybrali jest brzydkie - ale coz to chyba zalezy od poziomu kultury.
        Nie dogodzi sie kazdemu-jak znam zycie Ania byloby za popularnesmile
        Pozdrawiam
        Ania i lena (27tc)
        • magdaaa73 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 11:14
          Roxi-nie jesteś samasmile) Ja ujawniłam mię syna(choć nie wiem czy to syn)i już
          słyszę "achhha" czyli chwila przemilczenia i danie do zrozumienia,że się nie
          podoba-albo słyszę -dziwne.Moja babcia powiedziała,że jej się nie podoba,ale
          ważne ,że nam się podoba-chciałam zmienić pod wpływem opinii ,ale
          postanowiłam,że to mój wybór!!!
        • gaudencja Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 13:23
          roxi_hart napisała:

> Nie rozumiem wlasnie tych reakcji "takie ruskie imie" - co z tego ze ruskie?
          Cz
          > y amerykanskie byloby lepsze?

jak dla mnie - ani jedno, ani drugie.
      • gaudencja Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 13:24
        smieszek napisała:

> Ostatnio znajoma dała córce na imię Natasza. Ślicznie, prawda.

eeeee....
    • mamaszyma Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 10:27
      Mój synek ma na imie Szymon i zanim się urodził moja babcia cały czas
      narzekała, ze to okropne imie, takie żydowskie... Nie wiem o co jej chodziło,
      teraz juz rzadziej, ale też mi to wypomina.
      A imie Lena jest naprawdę fajne.
      • gracja111 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 11:24
        czesc na imie mam Gracja mam 30-tke wiec jak sie urodzilam to byla sensacja
        jest mi dobrze z tym imieniem moje dzieci to Konstancja i Konrad a jak sie
        komus niepodobaja imiona to wypad z baru
        nieprzejmuj sie ciotkami babkami itp. to twoja pociecha i to ty ja masz na
        codzien nie ciotka wiec sie nieprzejmuj
        Lena to bardzo ladne imie
        pozdrowienia Gracja
    • czajenka Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 11:22
      Powiedz cioci niech sobie zrobi dzidziusia i nazwie sobie jak bedzie chciała. A
      ty nazwij po swojemu i nieprzejmuj się takimi komentarzami. Pozdrawiam
    • czajenka Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 11:24
      Moja przyjaciółka chciała nazwać córkę Kaja. Dziadek jej stwierdził, ze to
      dobre imię dla kota hahaha. Ale ona wbrew temu i tak nazwała KAja.
    • oyate Bogusława i Bogumiła???? 07.09.04, 13:26
      Jak 2 lata temu urodziłam bliźniaczki moja mama wyskoczyła właśnie z takimi
      imionami. Porażka!!
      Powiedziałm jej, że sami wymyślimy imiona dla naszych córeczek. I tak wyszła
      Asia I Kasia smile)
    • warna Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 15:55
      Reakcją cioci nie ma co sie przejmować, ale... Myślę, że najbliżsi - poza mężem
      mam na myśli mamę, tatę, siostrę, ew. teściów - mają prawo wypowiadać się na
      temat wybranego przez rodziców imienia dla ich dziecka, bo to dziecko też
      będzie dla nich bardzo bliskie. Powinni robić to delikatnie, ale czasami może
      warto wziąć pod uwagę ich sugestie, zastrzeżenia, opinie ? Mam prawie dorosłego
      syna (18 lat) i być może za parę lat stanę przed problemem, że moja synowa
      (przy założeniu, że będzie to Polka) wybierze dla dziecka imię, którego
      absolutnie nie będę mogła zaakceptować. I co wtedy??? Chyba zerwiemy kontakty :-
      ), a już na pewno będę protestować, jeżeli zechce nazwać dziecko np.: Dżesika,
      Adżelika, Esmeralda, Samanta, Kewin, Robin,Alan, Brian itp, itd. Jest tyle
      polskich, pięknych , prostych imion ! Dodam, że nie podobają mi sie imiona
      będące zdrobnieniami, a do takich zaliczam tak modne obecnie: Nina, Nadia,
      Zoja,Zula, no i LENA smile.
    • t.nina Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 07.09.04, 16:19
      Ja tylko dodam,iż sama mam na imię Nina, córeczka Lena i zdarzają się tacy
      których szalenie razi ten "ruski" zestawik. Generalnie mam gdzieś co sobie
      ludzie myślą. Nigdy nie cierpiałam z tytułu imienia, wręcz przeciwnie i nie
      uważam bym skrzywdziła swą córcię. Nie rozumiem tylko skąd pogląd, iż są to
      skróty, a nie pełne wersje imion. Na polskim gruncie oba powyższe imiona
      funkcjonują jako pełne formy.
      Komentarze "życzliwych" innych pozostawiam bez komentarza wink
    • marijohanna Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 09.09.04, 10:04
      lena to bardzo piekne imie i w niemczech bardzo modne. natomiast marietta jest
      tu bardzo wsiowym imieniem, jak nie przymierzajac w polsce stanislawa
      (przepraszam wszystkie stasie!!!)
    • cwiatooschec Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 15.12.04, 09:19
      Co za okropna ciotka!!! Bardzo mnie irytują takie próby manipulacji i
      forsowania swoich racji! Nie wszyscy mają jednakowy gust i przecież o to
      właśnie chodzi na świecie. Choć nie przepadam za imieniem Lena, to mam
      nadzieję, że wytrwaliście przy swoim. Policzyłam sobie, ze Dzidzia powinna już
      być na świecie, może w wolnej chwili (jeśli taką znajdziesz) napiszesz jakie
      imię zostało ostatecznie wybrane.
      Dodam, że w moim liceum była Lena 1976.
    • magical1 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 15.12.04, 09:47
      Naprawdę zupełnie się tym nie przejmuj. To przeżywają wszyscy rodzice którzy
      wybrali nietypowe imiona dla swoich dzieci. Moja córcia nazywa się Ida. Gdy
      ktoś się pyta jak ma na imię a ja odpowiadam to automatycznie pada
      pytanie :"JAK- IGA ? . Wtedy tłumaczę : nie Iga a Ida. Dodam jeszcze że imię
      naszej córeczki łączy się z naprawdę trudnym nazwiskiem, także myślę ,że
      niezrozumienia będą zawsze. Wracając do nietypowego imienia, pamiętaj,że ono ma
      najbardziej podobać się Wam czyli rodzicom, no a potem oczywiście dziecku - ale
      akurat na to nie macie już wpływu. Pozdrawiam
    • mamalenki Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 15.12.04, 12:00
      witam,
      moja corunia ma 8 tyg. i tez ma na imie Lena. w przeciwienstwie do Twojej
      rodziny u mnie wszyscy, znajomi tez zachwycaja sie, ze takie oryginalne i
      piekne imie dla dziewczynki. zawsze chcialam miec corke Lene. mam tylko
      problem: nie bardzo wiem, kiedy sa imieniny Leny, podobno 10 listopada, ale to
      taki smutny miesia...
      pozdrawiam
    • iwcia75 a moze Helena? 15.12.04, 12:06
      jesli nadssz imie Helena, to bedzie ono polskie,a bedzieswz mogla mowic do
      coreczki Lenka
      • j_aga Re: a moze Helena? 16.12.04, 13:55
        My właśnie chcemy nazwać córeczkę Nelenka, ale i na to ludzie robia niewyraźne
        miny i pomijaja milczeniem, więc chyba po prostu zawsze znajdzie sie ktos kto
        powie "tak chcesz nazwać swoje dziecko?!". Ale to w końcu nasze dzieci i imie
        nie musi się podobac wszystkim w koło. Dodam że przy pierwszym dziecku też
        słyszeliśmy "Eryk a co to za imię", teraz jakoś wszyscy przywykli.
        • gaudencja Helenka 16.12.04, 18:41
          j_aga napisała:

> My właśnie chcemy nazwać córeczkę Nelenka, ale i na to ludzie robia
          niewyraźne
          > miny i pomijaja milczeniem,

Wiesz, az się dziwię, bo zawsze uważałam to imię za normalne i bardzo ładne. A
          tu już raz ktoś pisał, że niektórzy dziwnie reagują na dźwiek tego imienia. Tak
          jakby prawie 500 tys. Helen w Polsce nie zdązyło przyzwyczaić ludzi do tego, ze
          imię to jest nadawane!

więc chyba po prostu zawsze znajdzie sie ktos kto
          > powie "tak chcesz nazwać swoje dziecko?!".

Najprawdopodobniej tak wink
    • bkoniecz Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 16.12.04, 22:06
      Lena (tylko chyba przez 2 e) to tez bardzo popularne imie w Finlandii. Wiec
      olej te komentarze o Ruskim imieniu.

Ja mam na imie Bibianna i w zyciu bym tego nie zamienila na inne. A moja corka
      bedzie Matylda, i mam nadzieje ze bedzie rownie temperamentna jak mamusiasmile))
    • iza131 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 17.12.04, 01:40
      Nie przejmuj się ciotką! Lena - śliczne imię i nie zmieniaj tego. Aha i na
      pewno nie ma sensu wymyślać Helenki, dużo bardziej podoba mi się Lena
      • martka_k Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 17.12.04, 23:01
        Swego czasu, ujawniajac imie swojej corki zauwazylam, ze im bardziej sie nie
        dba o to, co ludzie powiedza, tym mniej maja oni do powiedzenia...
        Tzeba tylko mowic z wielka pewnoscia w glosie smile)))
        Nawiasem mowiac-czy musi sie wszystkim podobac?
        • gaja102 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 18.12.04, 19:49
          Rosyjskie imiona chyba nie podobaja się starszym ludziom,którzy w szkole uczyli
          się obowiazkowo rosyjskiego.Tam w każdej czytance była jakaś
          Lena,Tamara,Nadia,Natasza.Po prostu wydają im się oklepane.Teraz dużo rodziców
          nadaję imię Lena.
          • gaudencja Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 18.12.04, 19:54
            gaja102 napisała:

> Rosyjskie imiona chyba nie podobaja się starszym ludziom,którzy w szkole
            uczyli
            > się obowiazkowo rosyjskiego.Tam w każdej czytance była jakaś
            > Lena,Tamara,Nadia,Natasza.Po prostu wydają im się oklepane.

Dobrze to ujęłaś.

Starsza 30-latka.
            • aniadm Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 19.12.04, 01:33
              "Starszym ludziom". O rany...

To ja chyba usiąde i zacznę czekać na tę emeryturę.
              • gaudencja Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 19.12.04, 11:37
                Poczekamy razem smile
              • abiela Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 19.12.04, 12:08
                aniadm napisała:

> "Starszym ludziom". O rany...
                >
                > To ja chyba usiąde i zacznę czekać na tę emeryturę.

Poczulam sie podobnie.
                • maga30 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 19.12.04, 17:16
                  A więc jestem starszą kobietą...
                  ale Lena jakoś mi się podoba
                  może więc jestem starszą kobietą, ale za to młodą duchemsmile) to pocieszające
                  • gaudencja Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 19.12.04, 17:29
                    maga30 napisała:

> A więc jestem starszą kobietą...
                    > ale Lena jakoś mi się podoba

Lena z brzmienia jest niebrzydka, ale zdecydowanie wolę zdrobnienia w funkcji
                    zdrobnień, nawet ładne surprised
    • partycja7 Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 18.12.04, 20:13
      mojego synka nazwałam konstanty - kostek, i tez było gadania. przejmowałam sie
      strasznie ale byłam uparta i postawiłam na swoim, a teraz nikt sie nie dziwi i
      wszyscy zaakceptowali to imię, i juz nikogo nie razi innosc tego imienia, bo
      juz nie jest inne, wystarczy chwila przyzwyczajenia. a powiem ci , ze myslałam
      o imieniu lena dla mojej córeczki, a pojawił sie kostek, bo dowiedziałm sie ze
      to chłopiec dopiero po 30tygodniu. pozdrawiam.p.
    • e_r_i_n Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 26.01.05, 19:58
      Dla mnie Lena to najpiekniejsze imię pod słońcem smile Jesli kiedykowiek będę
      miała córkę, tak własnie ja nazwiemy.
    • pomme Re: to trzeba miec tupet-reakcje na imię Lena 27.01.05, 09:19
      Mnie się Lena bardzo podoba, ale dobrze Cie rozumiem, bo mnie podobnie
      krytykują za moje propozycje ( Mieszko, Gerard, Blanka)aczkolwiek całe
      szczęście nikt nie naciska. Tak jak juz wczesniej dziewczyny pisały Twoje
      dziecko Twój wybór. Ja mimo, iż nie cierpię niktórych imion, które w mojej
      ocenie są pretensjonalne nie próbowałabym sugerować zmiany, jeżeli nikt mnie
      nie pyta o zdanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.