escollo 01.01.16, 13:50 Niedługo urodzi nam się córeczka i intensywnie zastanawiamy się nad imieniem. Moje typy to Zuzanna, Emilia lub Magdalena ale z powodu wielkiej popularności Zuzanny mocno się waham. Mąż nie jest super zachwycony tymi imionami i nasz kompromis to póki co Natalia. Mnie się to imię bardzo podoba ale córka mojej kuzynki ma tak na imię i stąd trochę mi się osłuchało no i zdrobnienie Natalka jest wg mnie średnie. Co prawda nie widujemy się zbyt często no i ona ma już 14 lat. Pomóżcie podjąć decyzję. Inne imiona raczej nie wchodzą w grę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: imię dla córeczki 01.01.16, 14:06 Zuzanna jest dla mnie "spalona", odrzuca mnie od imion, które słyszę ciągle i wszędzie. Serio. Emilia i Natalia są tylko odrobinę mniej popularne. Więc w sumie jw. Magdalena niby nieco niżej, ale miałam za dużo koleżanek o tym imieniu. No i zdrobnienie Madzia, brrr. Gdybym więc miała wybierać spośród tych imion, rzuciłabym monetą. nasz kompr > omis to póki co Natalia. Mnie się to imię bardzo podoba ale córka mojej kuzynki > ma tak na imię i stąd trochę mi się osłuchało no i zdrobnienie Natalka jest wg > mnie średnie. Szukajcie w takim razie dalej. Jednak innego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: imię dla córeczki 01.01.16, 15:54 Jestem za Magdaleną. To imię ponadczasowe, a w pokoleniu Twojej córeczki nie będzie przesadnie popularne. Często się zdrabnia Magda, Magdusia, a nie Madzia. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: imię dla córeczki 01.01.16, 17:20 Bardzo lubię Zuzannę, ale zastanowiłabym się, czy córka będzie zadowolona z tego imienia, bo prawdopodobnie będzie wszędzie spotykać imienniczki. Zuzia na podium jest już od ładnych paru lat. Jeśli inne imiona nie wchodzą w grę, to wybierałabym między Emilią lub Natalią. Magdalen jest mnóstwo w pokoleniu mam, więc dla dziecka może być dość ciotkowata. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imię dla córeczki 01.01.16, 17:56 Zuzanna i Natalia to ładne imiona, ale szalenie popularne. Emilia równie popularna, ale ona już dla mnie nie jest ładna - wybitnie nie lubię tego imienia. Popieram Magdalenę. Owszem, popularna w starszych pokoleniach, teraz nieco rzadsza, a raczej nie ma ryzyka "ciotkowatości". Jako nosicielka serdecznie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: imię dla córeczki 01.01.16, 18:20 Chyba wybrałabym Madzie mało popularna i ma śliczne zdrobnienia. Emilka tez mi się podoba. Zuzia ładna, ale za duzo tych Zuziek Natalia zbyt osłuchana Odpowiedz Link Zgłoś
koralina78 Re: imię dla córeczki 01.01.16, 18:20 Z podanych przez ciebie imion podoba mi się tylko Emilia. Zuzanna i Natalia spalone przez popularność, a Magda jest w moim prywatnym top 10 najbrzydszych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: imię dla córeczki 01.01.16, 19:00 Wszystkie dosc popularne. Ale gdybym musiala wybrac to wybralabym Emilie. A moze spodoba Ci sie Michalina, Martyna, Laura, Ida,Karolina lub Weronika Odpowiedz Link Zgłoś
eimile Re: imię dla córeczki 01.01.16, 20:31 Osobiscie gdybym miała wybierać sposród tych imion, najchętniej wybrałabym Emilię, którš pomimo popularnosci uważam za piękne imię pasujšce do kobiety w każdym wieku, jedno z moich ulubionych. Na drugim miejscu byłaby chyba Natalia. Uważam, że Zuzanna jest nieco ładniejszym imieniem od Natalii, ale stanowczo zbyt popularnym, a Natalia też ładna, a mniej popularna. Magdaleny bardzo nie lubię i nie nadałabym tego imienia dziecku, ale to wyłšcznie moja subiektywna opinia, jesli Tobie się to imię podoba, nie powinnas się tym jakos szczególnie przejmować. W każdym razie polecam Emilię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla córeczki 01.01.16, 21:00 Natalia jest w moim odczuciu o wiele popularniejsza niż Zuzanna, na podium od wielu lat, IMO jest tak osłuchana, że aż przezroczysta. Natalia była w pierwszej trójce imion od roku 1997, w 2000 była na pierwszym miejscu. Do 2006 roku włącznie była częściej nadawana niż Zuzanna. Dodatkowo Natalia była całkiem zauważalna już w pokoleniu obecnych 40-latek, a Zuzanna - praktycznie wcale. Zuzanna była w pierwszej trójce tylko w latach 2008-2010 oraz 2013-2014 (czyli dużo krócej niż Natalia) i nigdy nie była na pierwszym miejscu. Dziwią mnie więc głosy, które wskazują na osłuchanie Zuzanny i polecają Natalię. Jeśli wybór jest tylko spośród tych czterech imion, wybierałabym zdecydowanie między Zuzanną i Emilią, które są o wiele świeższe i mniej oklepane niż Magdalena czy Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla córeczki 01.01.16, 21:00 Zapomniałam dodać link: www.msw.gov.pl/pl/sprawy-obywatelskie/statystyki-imion-i-nazw/12882,Najczesciej-oraz-najrzadziej-nadawane-imiona-dzieciom-w-okresie-10-lat-2005-2014.html Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: imię dla córeczki 02.01.16, 09:22 gaudencja napisała: > Natalia jest w moim odczuciu o wiele popularniejsza niż Zuzanna, na podium od w > ielu lat, IMO jest tak osłuchana, że aż przezroczysta. Natalia była w pierwszej trójce imion o > d roku 1997, w 2000 była na pierwszym miejscu. Do 2006 roku włącznie była > częściej nadawana niż Zuzanna. Dodatkowo Natalia była całkiem zauważalna już w > pokoleniu obecnych 40-latek, a Zuzanna - praktycznie wcale. > > Zuzanna była w pierwszej trójce tylko w latach 2008-2010 oraz 2013-2014 (czyli > dużo krócej niż Natalia) i nigdy nie była na pierwszym miejscu. Dziwią mnie wię > c głosy, które wskazują na osłuchanie Zuzanny No widzisz, a mnie Zuzia wyskakuje z lodówki i co na to poradzę? Widać w moich okolicach więcej Zuź niż Natalek, albo Natalia mniej mniej mierzi . Poza tym do pewnego czasu, kiedy to Natalia, jak piszesz, była na topie, nie zwracałam uwagi na imiona dzieci. Ale poza tymi szczegółami dla mnie wszystkie wymienione są przezroczyste, osłuchane do przesytu, oklepane itp. Jednak biorąc pod uwagę różnice w guście imiennicznym, brzmieniowo, pod względem dostępnych form skróconych/zdrobnieniowych, najlepiej wypada u mnie Natalia. Zuzia infantylna, Emilia słodko-mdła, Magda(lena) zdecydowanie mi się nie podoba, w żadnej wersji. Ale naprawdę dla mnie te imiona to żaden wybór, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: imię dla córeczki 02.01.16, 09:33 To tak jak mnie. Zuzia za Zuzią sunie korowodem (poganiana przez Lenki i Maje)... Na małe Natalie właściwie nie natrafiam, na duże też nie, znam tylko Kukulską, a i to ze słyszenia Z tym, że ja głosuję za Emilką, bo dla mnie mdła jest Natalia, taka mimozowata... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla córeczki 02.01.16, 12:25 Ja Was rozumiem, ale jednak staramy się zapewnić rzetelną informację opartą na danych statystycznych, a nie na osobistym odczuciu, które w dodatku powstało w powiązaniu z grupą wiekową, w której znajdują się nasze dzieci. Natalia jest popularniejsza od znacznie dłuższego czasu niż Zuzanna, była na wyższych miejscach rankingowych i nie można pod hasłem wybierania imienia mniej popularnego sugerować Natalii ZAMIAST Zuzanny. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: imię dla córeczki 02.01.16, 17:14 Zgoda. Chociaż sprostuję, bo znane mi Zuzie są w przeróżnych grupach wiekowych, jakoś tak mi się złożyło, że wszystkie dziewczynki u znajomych od 10 rż. w dół to Zuzie lub Marysie, na placach zabaw też spotykam Zuzie (również dużo starsze niż moje dzieci). Może taki lokalny fenomen. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: imię dla córeczki 01.01.16, 21:30 Wybierałabym między Zuzanną a Magdaleną. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: imię dla córeczki 01.01.16, 22:43 Mój głos na Emilię, w przeciwieństwie do pozostałych propozycji jeszcze mi nie zbrzydła. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: imię dla córeczki 02.01.16, 20:47 Szkoda, że nic innego nie bierzecie pod uwagę. Do wszystkich wymienionych imion mam zastrzeżenia związane z dużą popularnością, poza tym nie przepadam za nimi, ale przyparta do muru wybrałabym Emilię. Odpowiedz Link Zgłoś
flor87 Re: imię dla córeczki 02.01.16, 21:05 Jeśli inne imiona nie wchodzą w grę.... to jestem za Emilią Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: imię dla córeczki 03.01.16, 12:38 Zuzanna jest popularna, ale to samo tyczy się Emilki i Natalii. Skoro córka kuzynki ma tak na imię to odrzuciłabym Natalię, nie ważne ile ma już lat. Za Emilką nie przepadam. Osobiście wybrałabym Magdalenę, piękne imię ostatnio rzadziej nadawane a szkoda. Także zdecydowanie Magdalena, na drugim miejscu Zuzanna. Odpowiedz Link Zgłoś