Dodaj do ulubionych

imię dla córki

14.01.16, 19:49
Witam was serdecznie smile
Trafiłam tu już dawno, przeczytałam milion wątków, jednak nie możemy się dogadać z mężem co do imienia dla naszej pierworodnej.
Mąż się uparł na Maję. W ostateczności może być Iga, Agata, Sylwia, Katarzyna.
Ja chcę Ninę (bardziej podoba mi się Idalia ale to mąż kategorycznie odrzucił). Ogólnie co nie zaproponuje jest na nie. Mąż odrzucił m.in.: Kalina, Aleksandra, Lidia, Marcelina, Rozalia, Izabela i całą masę innych...
Nazwisko mamy 2 sylabowe, wschodnie, ale wolimy nie iść w Nadie itd. chociaż by pasowała.
Ratujcie, bo termin porodu tuż tuż.
P.S. Mamy psicę Manię, niestety reaguje też na Maję dlatego wolałabym coś innego wink
Obserwuj wątek
    • dasza_dm Re: imię dla córki 14.01.16, 20:09
      Iga jest całkiem fajna smile jeśli pasuje do nazwiska i bierzecie ją pod uwagę to zastanówcie się chwilead nią
    • lily-beth Re: imię dla córki 14.01.16, 21:31
      Tylko nie Maja, wytłumacz mężowi, że córka miałaby pół osiedla imienniczek.
      Z propozycji męża podoba mi się tylko Iga, ale Agata też jest ok. Katarzyna i Sylwia ciotkowate (tak, wiem, że teraz Kasia też jest nadawana, ale ja mam okrutny przesyt). Nina podoba mi się jeszcze bardziej niż Iga, a Idalia najbardziej.
      Z tym, że z dwusylabowym nazwiskiem wszystkie dwusylabowe imiona (Maja, Nina, Iga) mogą brzmieć średnio.

Swoją drogą, uwielbiam czytać o tym, że mąż się uparł i koniec. To Ty też się uprzyj i koniec. Albo Idalia, albo nic, nie rodzisz i co Ci zrobi wink Może to go skłoni to wspólnych poszukiwań.
    • dalenia Re: imię dla córki 14.01.16, 22:46
      Maja jest szalenie popularna, nie zgodziłabym się na nią. Z propozycji męża popieram jedynie Agatę, ewentualnie Igę. Sylwia będzie ciotkowata, a Katarzyna zupełnie mi się nie podoba. Twoja Nina jest całkiem w porządku, tak więc - Nina lub Agata, ewentualnie Iga.

Może pogodzi Was Ida? Podobna do Igi, więc może podpasuje mężowi, a z drugiej strony jest całkiem bliska "Twojej" Idalii.
    • paula.anna Re: imię dla córki 15.01.16, 08:43
      Majek jest jak mrówków, poza tym zupełnie nie rozumiem, co się w niej ludziom podoba...
      Argument z psem przeciw Mai wg mnie dobry smile.

Z waszych propozycji doceniłabym u kogoś Agatę i Igę.
      Jeśli to są ABSOLUTNIE JEDYNE imiona, które pasują wam obojgu, to wybierzcie jedno, nadajcie oba, w razie konieczności rzućcie monetą wink.

> Ratujcie, bo termin porodu tuż tuż.

Trochę późno na negocjacje.
      Trudno doradzać, bo w sumie nie podałaś kryteriów.

Może zamiast Mai Kaja lub Gaja? Niewielka zmiana, ale wg mnie robi różnicę.
      • dalenia Re: imię dla córki 15.01.16, 15:23
        Popieram Gaję lub Kaję!
      • broof Re: imię dla córki 16.01.16, 01:08
        Raczej nie zostanie królową lasu albo leśną wróżką, więc Gaja odpada wink
        • lily-beth Re: imię dla córki 17.01.16, 12:35
          A Zoja?
    • florianne Re: imię dla córki 15.01.16, 10:03
      Z waszych propozycji podoba mi się tylko Agata, ostatecznie jeszcze Iga. Na pewno odrzuciłabym Sylwię, za 20 lat będzie odbierana tak, jak dzisiaj Bożena.
      Popieram pomysł Idy jako kompromisu, może jeszcze: Dalia, Daria, Urszula, Barbara, Marianna, Antonina, Kornelia, Klara, Liwia, Melania, Judyta, Adela, Adrian(n)a?
    • meggan79 Re: imię dla córki 15.01.16, 11:42
      Popieram Idę jako kompromis.Iga też ok.
      • meggan79 Re: imię dla córki 15.01.16, 11:42
        A,Nina też fajnie.
    • luska.s Re: imię dla córki 15.01.16, 14:01
      Z twoich propozycji zdecydowanie najbardziej podoba mi się Iga. Agatka też jest ładne. Sylwia i Kasia nie podobają mi się wgl. Nina i Maja również są ok, ale o wiele bardziej podobają mi się Iga i Agata.
    • pomorzanka34 Re: imię dla córki 15.01.16, 19:27
      Nina jak najbardziej wink
      nawet sama chciałam tak dać córci na imię ale męzowi jakoś nie pasuje ;/
      woli Nela lub Lena hm ...? już sama nie wiem które lepsze (?)
    • gaudencja Re: imię dla córki 15.01.16, 21:42
      A czy próby przekonania męża do Idalii przy zastosowaniu argumentu, że jego jest nazwisko, a Twoje imię, nie przyniosłyby żadnego skutku? Spróbuj zawalczyć o imię, które się Tobie podoba najbardziej, czasem to jedyna okazja do jego nadania.

Maj jest mnóstwo i nie może być tak, że identycznie wołasz psa i dziecko.
      • broof Re: imię dla córki 16.01.16, 01:00
        Z tej strony mąż. Ona (żona) wybrała imię dla psa, teraz moja kolej wink Uprzedzając - nazwisko dla dziecka tez wybrała, nie miałem zielonego pojęcia, że ktoś będzie o to pytać "jakie nazwisko pryzmie dziecko"...
        • gaudencja Re: imię dla córki 16.01.16, 08:26
          Rozumiem, że jest to nazwisko żony, a ty się nie identyfikujesz z jego wyborem? ;-P
          Pies to nie dziecko, z całym szacunkiem smile
        • lily-beth Re: imię dla córki 16.01.16, 09:34
          Pies, córka - całkiem to samo... Psa też nosiła pod sercem i urodziła?
    • dolcevita007 Re: imię dla córki 16.01.16, 00:13
      Popieram naciskanie na Idalie , moze skrocic do Idy.
      Z waszych opcji to Iga ewentualnie Agata. Sylwia byla modna 30 lat temu ciotkowata, Katarzynie dalabym odpoczac niby sa nadawane wciaz. Jakos mi sie osluchaly, bo mam bardzo duzo kolezanek Katarzyn.
      • captiva Re: imię dla córki 23.03.16, 09:00
        Jak Sylwia czy Kasia jest ciotkowata to co powiedziec o Jadwidze,którą ktoś tu proponował.To już chyba nie tylko ciotkowate,ale wręcz babciowate imię.
        • gaudencja Re: imię dla córki 09.04.16, 17:02
          captiva napisała:

> Jak Sylwia czy Kasia jest ciotkowata to co powiedziec o Jadwidze,którą ktoś tu
          > proponował.To już chyba nie tylko ciotkowate,ale wręcz babciowate imię.

Lepsze babcine niż ciotkowate.
    • broof Re: imię dla córki 16.01.16, 01:07
      Drogie Panie, nie bardzo rozumiem argument "pół osiedla", "popularna", "jak mrówek", itd. Zawsze jakieś imię będzie się powtarzać (mniej lub bardziej).

Co do psa (a raczej suczki), reaguje zarówno na Mania, Maja jak i Zosia, słowem reaguje na odpowiedni ton głosu. Więc pies nie jest tu dobrym argumentem wink

• abiela Re: imię dla córki 16.01.16, 01:27
        Jest wyraźna różnica między imieniem, które gdzieś się bedzie powtarzać, a imieniem, które się będzie powtarzać non-stop. Maj jest tak dużo, że nie ejstem w stanie już ich nawet policzyć, i z tego, co widzę w statystykach, nadal bardzo chętnie jest nadawana. Mnie perspektywa bycia MająKowlaską lub Kowalską by nie zachwycała.
        Zamiast Mai wolałabym Marię (choć popularna od zawsze), a jeszcze lepiej Mariannę.

Imię ciotkowate, to takie imię, które było sezonowo popularne w pokoleniu aktualnych rodziców, czyli dziecko będzie nosiło imię z rocznika swojej mamy. W przypadku imion zawsze popualrnych typu Anna nie będzie się to wyróżniało, ale w przypadku imion typu Sylwia, Aneta czy Edyta bedzie dziecko postarzać. Teoretycznie, gdybym zobaczyła wpis Sylwia Kowalska, pomyślałabym, że to osoba w wieku 30-40 lat, a nie niemowlę.

Iga dla mnie jest zdrobnieniowa, poza tym mam wrażenie, że wypłynęła na fali Igora, którego nie lubię. Zamiast Igi wybrałabym Jadwigę lub proponowaną już Idę.

Agata jest moim zdaniem najlepsza z Twoich propozycji. Trudno coś doradzić, bo nie podajesz waszych prefernecji, rozrzut imion jest ogromny.
      • gaudencja Re: imię dla córki 16.01.16, 08:31
        Bardzo często osoby bezdzietne i oczekujące pierwszego potomka nie mają orientacji co do aktualnej popularności imion. Wśród najmłodszych dzieci Maja Mają pogania. Rówieśnicy Twojej córki nie będą widzieć w Mai nadzwyczajnego uroku, ręczę Ci, bo Maja jest zbyt powszechna.
        MSZ dobrze jest, jeśli dziecko nie potrzebuje zawsze do identyfikacji imienia+nazwiska i w bardzo wielu sytuacjach samo imię wystarcza. Maja nie jest takim identyfikującym imieniem.
      • lily-beth Re: imię dla córki 16.01.16, 09:23
        Zawsze jakieś imię będzie się powtarzać - dzięki takiemu argumentowi połowa moich koleżanek to Anie, bo przecież Ania to piękne imię i trudno że będzie miała imienniczki. A że o wszystkich mówimy po nazwisku, żeby je rozróżnić w rozmowie... Maja jest tak bardzo w czołówce nadań, że trudno bardziej. Jeśli dziewczynka na placu zabaw nie jest Julką, Lenką, Zuzią lub Mają, jestem autentycznie zdumiona.
      • lily-beth Re: imię dla córki 16.01.16, 09:30
        A o do psa - zakłąd, że do córki Mai będziecie często wołać Mania - zwykłe ludzkie plątanie się języka przy dwóch podobnych imionach.
    • broof Re: imię dla córki 16.01.16, 01:10
      Aha i co to znaczy że imię "x" będzie ciotkowate ?
      • lily-beth Re: imię dla córki 16.01.16, 09:28
        To znaczy, ze imię kojarzy się z pokoleniem mam, ciotek, np. Katarzyna i Sylwia są szalenie popularne w pokoleniu dzisiejszych 30-40 latek. Tym bardziej ciotkowate, im bardziej było nadawane sezonowo, czyli modne tylko w danym sezonie. Jak zreszta Maja, która wcześniej nie była nadawana (bardzo sporadycznie tylko), teraz jest nadawana szaleńczo, a za kilka lat się przeje i przestanie być nadawana = za 30-40 lat będzie pewnie imieniem ciotkowatym.
      • dalenia Re: imię dla córki 16.01.16, 12:52
        Nie wiem, który jesteś rocznik. Ja przykładowo urodziłam się na początku lat 90, więc dla mnie ciotkowate były te imiona, które nosiły głównie koleżanki mojej mamy, a nie moje. I tak np. ciotkowata była dla mnie Beata - w latach 70 nadawana w szalonych ilościach, w latach 90 już rzadziej. Miałam koleżankę Beatę i zawsze uważałam, że nosi "niemodne" imię, które pasuje dla mojej mamy, ale nie koleżanki wink

Za ciotkowatą nie uznawałam już za to Agnieszki. Bo mimo że popularna wśród koleżanek mamy, to jednak i ja miałam w otoczeniu kilka Agnieszek w moim (lub zbliżonym) wieku.

Dlatego dla mnie Sylwia będzie ciotkowata. Jest sezonówką teraz praktycznie nienadawaną. Z Katarzyną jest IMO inna historia, bo to jednak historyczne imię, a ponadto małe Kasie nadal się rodzą.
        • marissith Re: imię dla córki 17.01.16, 18:32
          my jesteśmy 10 lat starsi wink Sylwia nie kojarzy nam się ciotkowato, ale na chwilę obecną możemy ją wykreślić z listy
          • lily-beth Re: imię dla córki 17.01.16, 20:26
            To jesteście w moim wieku. Sylwia nie jest ciotkowata dla naszego pokolenia, ale dla naszych dzieci będzie.
          • dalenia Re: imię dla córki 18.01.16, 12:22
            Ale dla mnie Sylwia też akurat ciotkowata nie jest. Problem polega na tym, że będzie dla Waszej córki smile
    • marissith Re: imię dla córki 17.01.16, 18:31
      Dzięki za opinie smile negocjacje trwają
    • marissith Re: imię dla córki 17.01.16, 18:34
      Nie jestem w 100% przekonana do Agaty. Mama Agnieszka i córka Agata - nie wiem czy to nie za dużo dobrego na raz wink
      • vi0let Re: imię dla córki 17.01.16, 19:04
        Myślę, że jedno drugiemu nie przeszkadza, to mówię ja, Kasia, córka Basi. Z waszych propozycji wybrałabym właśnie Agatę, chociaż nic mnie do końca nie przekonuje.
      • abiela Re: imię dla córki 18.01.16, 00:42
        Agnieszka i Agata nie są bardzo podobne ani nie dzielą zdrobnień ale i mnie Agata do końca nie przekonuje. Dla Ciebie Sylwia nie jest ciotkowata, bo jest to imię z mniej więcej Twojego pokolenia, ale dla Twojego dziecka już na pewno będzie.
    • marissith Re: imię dla córki 21.03.16, 15:10
      14.02.2016r. przyszła na świat Nina Agata smile
      Pozdrawiamy!
      • paula.anna Re: imię dla córki 21.03.16, 16:09
        Gratulacje!
        Ufff, że nie kolejna Maja wink.
      • dalenia Re: imię dla córki 21.03.16, 18:21
        Super smile Wszystkiego dobrego dla Was!
      • lily-beth Re: imię dla córki 22.03.16, 12:57
        Pięknie, gratulacje smile
      • angelina7-83 Re: imię dla córki 22.03.16, 16:58
        Gratulacje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.